Lapsen kehitys - 20 kk

Yllätin tässä yksi päivä mörssärin punainen tussi kädessä piirtämässä muhkeita viivoja olohuoneen valkoiseen seinään. Avasin suuni toruun, mutta hän ehti ensin: "Ussss, ei saa tehdä näin!" Se heitti tussin lattialle ja torui itseään ja edessään olevaa seinää.


Meni minuutti ja lapsi oli taas samoissa hommissa. Avasin suuni toruun, mutta hän ehti ensin: "Ussss, ei saa tehdä näin!" 

Ja niin edelleen.

Ruokapöydässä hän haluaa syödä itse, hän haluaa kiivetä tuoliin itse, mennä sänkyyn itse ja käydä suihkussa yksin. Lapsi haluaa olla hirvittävän omatoiminen, mutta kuten monet tämän ikäisten lasten vanhemmat tietävät halu ja pystyminen ei ole kaksi samaa asiaa. Siksi hereilläoloaika tämän neidin kanssa on yhtä sinkoilua ja work out of the daytä.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka uloslähdöt ja pukeutuminen. Sillä välin kun minä etsin lenkkarille paria, hän on ehtinyt vetää  kaikki ulkovaatteet eteisen laatikosta lattialle. Kun olen taas avaamassa suuni ilmoittaakseni, että tämähän on kiellettyä, hän pongahtaa pysyyn ja ilmoittaa olevansa suloinen pallo ja että nyt mennään ulos.

Jos illalla ennen nukkumaanmenoa eli hetki ennen hampaidenpesua aikuisen silmä yhtään välttää, kuopus haluaa toimittaa askareen itse. Hän nousee jakkaralle, avaa kylppärin kaapin, ottaa sieltä lasten hammastahnan, kiertää korkin auki ja imee tahnaa suoraan suuhunsa. HYVÄÄ.  


Kun yllätän hänet heittelemästä tavaroita vessanpönttöön, ja olen taas avaamassa suuni toruakseni, sieltä kuuluu kirkkaalla ja kantavalla äänellä. MINÄ OLEN AHKERA.

Joskus toki käy niin, että olen meistä kahdesta se nopeampi ja ehdin torua oikeaan aikaan. Mutta huumoriksi menee sekin. Mörssäri on nimittäin oppinut, että umpikujassa kannattaa aina kiljaista OUMAIGAAD ja laittaa kämmenet otsalle. (Kyllähän se toimii, koska pokkani pettää joka kerta.)


Kuopus on kohta kaksivuotias, mutta sosiaalisten tilanteiden ikä on näsäviisas ja nokkela yksitoista. Ihana lapsi!

Enpä malta odottaa, että pääsemme muutaman vuoden päästä keskustelemaan syvällisillä, sivulauseisilla virkkeillä. Veikkaan, että sieltä on tulossa aika killeriä matskua. 

Lapsen kehitys -jutut:


Vauva 1 kk
Vauva 2 kk
Vauva 3 kk
Vauva 4 kk
Vauva 5 kk
Vauva 6 kk
Vauva 7 kk
Vauva 8 kk
Vauva 9 kk
Vauva 10 kk
Vauva 11 kk
Vauva 12 kk
Vauva 13 kk
Vauva 14 kk
Vauva 15 kk
Vauva 16 kk
Vauva 17 kk
Vauva 18 kk
Vauva 19 kk


Tunnisteet: , ,