Islantilaista kesämökkeilyä

Päätäni särkee kun joku sanoo "Islannin poliittinen tilanne". Se on niin pehvasta. Palaan aiheeseen hieman myöhemmin, mutta nyt jotain vähän kevyempää. Nimittäin kesämökkeilyä!
Lazygirl.
Mökkitie. Kas missä pusikko?
Saunan sijasta vain uimaan.
Islantilaiset ovat kovia mökkeilemään, siinä missä suomalaisetkin, mutta mökkikulttuuri on vähän erilainen. Suomessa oma mökki tai suvun mökki on se mesta, jonne kokoonnutaan lomapäivinä. Islantilaisetkin kyllä omistavat mökkejä, mutta eivät yhtä intohimoisesti. Täällä ei ole lainkaan harvinasta mennä vuokramökille. Ammattiliitoilla on todella kattava mökkivalikoima ja melkein kaikki islantilaiset kuuluvat johonkin ammattiliittoon - etenkin, koska mökkietu. Pitäähän nyt pääsy bústaðille olla. Ammattiliitot omistavat pitkin Islantia lukuisia mökkejä, jopa kokonaisia mökkikyliä. Liittojen jäsenet varaavat ne netistä ja nopeimmat vievät hitaimpien pääsiäislomapäivät ja heinäkuun viikot.
Pääsiäisjälkkäri.
Opettajana työskennellyt anoppini kuuluu opettajien ammattiliittoon ja vuokrasi sitä kautta 4 makuuhuoneen mökin pääsiäislomaksi. Minäkin käväisin siellä työntekolomani ohessa ja lököttelin pari päivää kalsareissa, ikkunasäästä* nauttien. Olihan se ihanaa! Viimeksi olimme islantilaisella mökkilomalla keskitalvella.

Mitä islantilaisella kesämökillä sitten tehdään? No ensinnäkin se ei ole vain kesämökki. Mökille ajellaan talvellakin, sillä kaikki isommat mökkikylät ovat hyvien tieyhteyksien varressa ja usein lähellä jotain isompaa asutuskeskusta. (Erämaamökit ovat sitten erikseen: ne ovat tiettömien vuoristopolkujen lähistöllä sijaitsevia simppeleitä yösijoja, joissa vaeltajat majoittautuvat makuupussin kanssa. Nämä skálit ovat auki vain keskikesällä, eikä siellä tosiaan ole kuumavesialtaita, harvemmin edes sähköä tai lämmitystä.)

Islantilaisen mökin tapahtumien ja huomion keskipiste on kuumavesiallas, heitti potturinn. Mökin terassille ostettu ja puureunuksin suojattu muovisäiliö on islantilaisten versio saunasta. Siellä nelikymmenasteisessa vedessä rentoudutaan useita kertoja päivässä, ja usein yötä myöten. 

Toinen vakiovaruste on kaasugrilli. Ne ovat sitä isointa ja painavinta mallia ja ihan syystä. Kevyemmät grillit ja pallogrillit eivät toimi täällä: nehän lähtisivät ensimmäisessä vähän kovemmassa tuulenpuuskassa pyörimään pitkin pihoja. 
Mökkidinner on helppo: islanninlammasta, rosmariinia ja grilli.
Islantilaismökin vakiovarusteet: grilli ja kuumavesiallas.
Päiväretken sato.
Grillaamisen ja kuumassa vedessä löhöämisen lisäksi tehdään mihin sää antaa periksi. Mökkiläisiä näkee usein tunnin tai parin mittaisilla kävelylenkeillä. Lapsiperheet hengailevat mökkikylien yhteyteen rakennetuissa pienissä leikkipuistoissa. Välillä tehdään autoajelu jonnekin lähelle, kuten seuraavan kylän kahvilaan, tutun maatilalle tai vaikka vihanneskioskille. Mökkivieraitakin kutsutaan; on mökkibrunssia, yhteiset grilli-illalliset tai iltapäiväkahvit kakkuineen. Pääsiäisen mökkilomalla meitä kävi moikkaamassa koko miehen äidin puoleinen suku lapsineen. Grillissä käänneltiin lähemmäs 30 hampurilaista...

Jos on se kuuluisa ikkunasää, grillataan lähellä mökin seinustaa ja mennään uimaan myssy päässä mutta muuten pysytään sisällä. Pelataan, katsotaan telkkaria, syödään karkkia ja löhötään sohvalla katse kohti vuoristoa.
Oma suosikkimökkitapani: mökkicocktail. Siis pitkä cosmo.
Iltapäivähetki. Kakkua, kahvia ja kirjoitustöitä.
Pääsiäisenä televisiossa näytettiin Pässit-elokuva. Pakkohan se oli katsoa uudestaan koko suvun voimin!
Islannissa mökkeily ei muuten ole vain paikallisten etuoikeus: suosittelen mökkielämää myös turisteille! Täältä löytyy paljon vuokramökkejä. Matkailuyrittäjien vuokraamat mökit ovat paljon kalliimpia kuin ammattiliittojen vastaavat paikallisille, mutta jo neljänkin hengen reissatessa yhdessä tilava mökki tulee varmasti hotellia halvemmaksi. Ja mikä sen kivempaa, kuin istua omassa heitti potturinissa kesätaivaan alla, tuijottaa vuoristoa ja odottaa, että grillissä tirisevät lampaankyljykset kypsyvät. Kirjoitin Tripsteri-matkaoppaan puolelle tarkemmin näistä turisteille suunnatuista vuokramökeistä. Jos suunnittelet matkaa Islantiin, sieltä löytyy tarkemmat vinkit.
Islantilainen kesämökki. (Islannissa sitä hienompi mökki mitä enemmän sen ympärille on saatu istutettua puita.)
*) Ikkunasää eli gluggaveður on säätila, joka näyttää olohuoneen sohvalta katsottuna ihanalta: aurinkoiselta, miellyttävältä ja jopa lämpimältä. Koska maisemassa ei juuri ole puita eikä pensaita, tuulen voimakkuudesta ei ole mitään hajua ennen kuin menee ulos. Siellä sitten paljastuu se toisenlainen totuus: kylmä ja navakka tuuli, joka jäädyttää selkäytimen.

Tunnisteet: , ,