Läksin kuin läksinkin käväisemään mökillä, jossa muu perhe vietti pääsiäistä . Islantilainen mökkeily on sen verran hauskaa puuhaa, että ...

Islantilainen tienvarsipaikka eli vihanneskioski

29.3.16 Satu Kommentteja: 17

Läksin kuin läksinkin käväisemään mökillä, jossa muu perhe vietti pääsiäistä. Islantilainen mökkeily on sen verran hauskaa puuhaa, että siitä on kirjoitettava erikseen vielä ihan oma juttunsa. Mutta nyt on pakko hehkuttaa erästä paikallista tienvarsipaikkaa.

Kävimme puolison kanssa ostamassa mökille lisää kahvia lähikylän kioskilta. Ajoimme kofeiininhakumatkalla paikallisen vihanneskioskin ohi ja siinähän oli ihan pakko pysähtyä: kasvihuone täynnä salaattiaineksia ja itsepalvelukassapöydällä taskulaskin ja kolikkoboksi. Tällaisia luottamukseen perustuvia itsepalvelumyymälöitä löytää jonkun verran maaseudulta ja erityisesti juuri Etelä-Islannin pikkukylien liepeiltä, joissa kasvatetaan suurin osa maan kasviksista.

Niitä jättikokoisia suklaamunia tuli syötyä liikaa. Kuten joka pääsiäinen. Uuh. Kasvikset kävelivät vastaan juuri oikeaan aikaan. Juuri nyt on nimittäin iso hätä tehdä salaattia! Ja sitten töiden pariin. Perhe kun jäi maaseudulle vielä pariksi päiväksi.
17 kommenttia:

 1. Saksassa ja Sveitsissä olen käyttänyt maaseudulla, punnitse hedelmät ja maksa itse paikkoja sekä poimi itse kukat ja maksa tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luksusta! Tämä on niin upea tapa palvella asiakasta ja lisätä kauppaa harvaan asutulla seudulla, jossa myymälän pito ei välttämättä kannattaisi. Auki 24/7 ;)

   Poista
 2. Tällä tavalla toimivaan peruna- ja vihannesmyyntiin olen törmännyt Turun lähistöllä saaristoa kohti ajellessakin. Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jees! Pitääkin tarkkailla näitä ensi kesänä kun tullaan Turun suunnalle.

   Poista
 3. Suomen maaseudulta löytyy myös näitä. Ystäväni pitää sellaista Länsi-Suomessa. Sieltä löytyy kaikkea perunoista kurkkuihin ja tomaattiin. On kuulemma ihan tuottoisaa hommaa, kun omalta tilalta myy suoraan ulos tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti! Ei mene väliportaille mitään ja ostaja saa varmasti tuoretta ja hyvällä hintaa. Koska torimyynti ei ihan joka tienmutkassa kannata, niin on kyllä hienoa että sen voi korvata tällaisilla itsepalvelumyymälöillä.

   Poista
 4. Toi olisi niin hieno Oulun seudullakin.
  Youtubessa olen nähnyt vastaavia olevan Japanissakin. Lisäksi viljelijät vievät tuotteita automaatteihin joista voi myös ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanissa olen käynyt vain Tokiossa ja siellä ne pikaruoka-automaatit ihastuttivat. Olisi ihanaa päästä käymään joskus siellä metropolin ulkopuolellakin.

   Poista
 5. Täällä Länsi-Suomessa näitä ota ja maksa "kioskeja kyllä löytyy tosiaankin.Rahat vaan maitotonkaan!
  Ja ohi aiheen:Luen Islantilainen voittaa aina -kirjaasi jo kolmatta kertaa läpi,olen niin Islannin lumoissa <3
  Mutta olisiko sulla vinkkejä,millä saada teini-ikäiset pojat matkaan Islannin ihmeitä katsomaan.Mitä suosittelisit n.15 vuotiaille pojille?Nuoremmille kun tuntuu löytyvän vaikka ja mitä,mutta nuo vähän vanhemmat on jotenkin haasteellisempia tapauksia :D
  Terkuin Siiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uulalaa, kiitos kirjapalautteesta, ihanaa!!
   15-vuotiaalle. Hmm. En tunne juuri ketään 15-vuotiaita poikia tai tyttöjä eli olen tässä vähän heikoilla jäillä, mutta ehkä joku näistä kiinnotaisi:

   - Reykjavikin levykaupat (on muutama tosi hyvä vinyylikauppakin)
   - Mönkijäreissut (ei kuulu mun omiin suosikkeihin, mutta ne ketkä tykkää moottoriurheilusta on kuulemma tykänneet, tuli mieleen esim tämä firma: https://www.extremeiceland.is/en/activity-tours-iceland/atv-tours-iceland
   - kiipeily! jääkiipeilyä (sopii ihan aloittelijoillekin, silloin mennään helppoja reittejä, ja täällä max 2 henkilöä per opas): www.mountainguides.is
   - kiipeilysali sisällä reykjavikissa (http://klifurhusid.is/)
   - sadepäivien sisä"urheilua", http://gokart.is/

   Toivottavasti näistä oli apua :)

   Poista
 6. Suomessakin on, sekä vihannesmyyntiä että pikkupaikkakunnilla usein kukkakaupat. Joko käteismaksu lippaaseen tai pankkisiirtolomake mukaan. Näppärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas! Mä olen ollut täysin epätietoinen näistä paikoista. Osuisipa joskus kohdalle Suomessa reissatessa...

   Poista
 7. Kotosuomessa tiedän kaksi paikkaa samalla systeemillä. Länsi-Suomessa on pellon vierella koppi, jossa perunaa pusseissa. Käteismaksu ja "valvontakamera", onko toiminnassa, ei tietoa. Siitä kumminkin käytetään nimitystä kamera-perunat.
  Täällä kotona hämeessä on leipomo, jossa on 24/7 pikkupuoti vastaleivotuille leiville ja pullalle. Merkinnät ruutuvihkoon ja käteinen seinällä olevaan postilaatikkoon. Ei totisesti onnistuis joka paikassa, mut ihan kätevää hakea tuoretta just silloin kun sattuu tarttemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kameraperunat, ihanaa!! Ja tuo leipomo, jonka mainitsit. Aivan mahtava. Millä paikkakunnalla se on, jos saa kysyä? Tekisi mieli kirjoittaa siitä ihan lehtijuttu :)

   Poista
 8. Tuulosrievä on paikan nimi, sijaitsee Hämeenlinnan Tuuloksessa. Tuosta minäkin olin tulossa kommentoimaan. :) Viimeksi tänään haettiin lähileipomosta tuoretta leipää. Ihana paikka. Erityisesti tuoksu, joka tulee vastaan oven avatessa.

  Osallistui Suomen paras leipomo -kilpailuun, mutta ei päässyt Hämeen osiosta jatkoon. Paikallinen konditoria, Laurell, meni edelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitääkin koittaa ehtiä käymään tuolla ensi kesänä :)

   Poista

Mitä tuumaat?