Muutoksia kotona

On tullut aika tehdä "pieni päivitys" asumistiloihimme. Asumme Reykjavikin kesksutassa tällaisessa omakerrostalon tapaisessa kodissa.Vanha talo, pieni kylppäri, onneton eteinen. Onneksi asunnon entinen omistaja oli laittanut useita väliseiniä matalaksi ja niin entinen kuuden minihuoneen asunto on nykyään kolmio tilavalla olohuone-keittiöllä.
Eteinen, joka on aina täynnä.
Kolmiomme on kuitenkin käymässä ahtaaksi. Ensinnäkin aion luopua työhuoneestani pääkatu Laugavegurilla. Syy on yksinkertaisesti rakennusmelu. Keskustaan nousee hotellia hotellin perään ja joka puolella "turistikortteleita" murskataan nykyään betonia tai räjäytellään autotallitilaa. En pysty keskittymään mihinkään, kun sisuskaluni vaihtavat tärinän takia paikkaa sekunnin välein. Eikä tälle rakennusbuumille näy loppua ihan heti.

Toisekseen esikoinen aloittaa ensi syksynä koulun ja tarvitsee eri tavalla työskentelytilaa kuin tähän asti. Tämä pikkuinen pöydänruipale ei oikein enää riitä. Ja pian kuopuskin muuttaa sinne samaan lastenhuoneeseen. Kahdeksan neliötä on vähän liian vähän. Etenkin, kun tilaa vie tämä kiipeilyseinä patjoineen.

Kaiken lisäksi minua on alkanut ottaa päähän se, että taloutemme ainoa pöytätietokone, jota puolisoni käyttää työkoneenaan kotipäivinä ja iltaisin, on keskellä olohuonetta. Haluan paperit, bitit ja työasiat suljettavien ovien taakse. En halua kuulla sitä sähköpostin piippaavaa ääntä esimerkiksi kesken syömisen tai leffailtaa.
Tässä kylpyhuone, josta tulee fantasioissani sisäänkäynti työhuoneeseen.
Emme halua kuitenkaan muuttaa. Vaikka Reykjavikin keskusta on turistoitumassa, en halua muuttaa täältä pois. Rakastan tätä "kävellen joka paikkaan viidessä minuutissa" -elämää. Talomme on ihana, tässä on hyvä asua. Niinpä olimme tosi innoissamme kun alakerrassamme oleva kaksio tuli reilu vuosi sitten myyntiin. Ostimme sen ja laitoimme vuokralle. Säästimme rahaa remontointiin.

Ja nyt olisi tullut sen aika: ensi kesänä asumme toivottavasti asunnossa, jonka alakerrassa on kaksi makuuhuonetta ja tilava (!!!) kylppäri, ehkä saunakin. Yläkerrassa on keittiö, olohuone ja meidän työhuone. Ehkä saamme vihdoin sen kunnon ruokapöydän ja mukavat tuolitkin. Tähän asti olemme ateroineet (ja minä tehnyt päivisin töitä)  keittiösaarekkeen ympärillä baarijakkaroilla istuen. Ehkä joskus vähän pidemmän ajan kuluttua meillä voisi olla parvekekin!
Tähän kohtaa lattiaa tulisi se reikä. Que? No?
Tarvitsee vain tehdä yksi reikä lattiaan, rakentaa rappuset, avata pari seinää... Fak. Meidän osaaminen ei riitä tähän mitenkään. En halua tuhota koko kiinteistöä holtittomalla reiällä lattiassa, joka imaiseekin sitten mukanaan koko lattiapinta-alan. (En tiedä voiko niin käydä, mutta kai se teoriassa ainakin on mahdollista).  Niinpä päätimme tehdä tämän nyt alusta asti kunnolla. Pyysin tuttavan suosittelemalta arkkitehdiltä apua. Hän tulee meille huomenna tekemään pintapuolista katsausta ja laskeskelemaan hinta-arvioita. Mitä seiniä voi kaataa, voiko lattiaan tehdä rei'än ja miten paljon paikallista rahaa se kaikki tulee maksamaan. Veikkaan, että aika paljon. Mutta kuitenkin aika paljon vähemmän kuin uuden kämpän ostaminen.

Wish us luck!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: