Taisin joskus mainita, että tytär sai kiipeilijäisältään 3-vuotislahjaksi boulderointiseinän omaan huoneeseensa. Jotenkin huojentavaa, ett...

Kiipeilyseinä lapselle

5.8.13 Satu Kommentteja: 30

Taisin joskus mainita, että tytär sai kiipeilijäisältään 3-vuotislahjaksi boulderointiseinän omaan huoneeseensa. Jotenkin huojentavaa, että viimeistään nyt yhteisten lomien kiipeily- ja varmistuspaine on nyt lopullisesti poissa nivusistani. Pian nuo kaksi nimittäin treenaavat yhdessä. Kiipeilyseinän rakentaminen itse ei ollut kovin vaikeaa. Projekti vei pari iltapäivää maalin kuivumisineen. Ostimme puutavarakaupasta puolitoistametriä leveän ja kolmisen metriä korkean palan 1,5 senttiä paksua vaneria. Kiipeilyotteet tilattiin Atomikilta. Reippaan värisiin sammakoihin, autoihin, sydämiin ja pääkalloihin matsasi kirkkaanvihreä, jolla mies maalasi vanerin kolmeen kertaan. Otteet laitettiin kiinni kuivuneeseen levyyn, joka lopuksi pultattiin paksuilla ruuveilla kiinni lastenhuoneen seinään.

Jalka junalle, käsi sydämelle.
Olemme sopineet seinän käyttöön liittyen kahdesta säännöstä. Sormia ei saa koskaan eikä ikinä tunkea ruuvin kannassa oleviin reikiin, eikä kiipeilyseinälle saa mennä yksin. Koska veikkaan, että ainakin jälkimmäistä sääntöä joskus rikotaan, hankimme kiipeilyseinän alle paksu boulderointipatjan - siis sellaisen paksun alustan, jota kallioilla ilman valjaita kiipeävät käyttävät pehmukkeena.

Puoliväli.
Kiipeilyseinä on ehdottomasti paras lastentavarahankinta, mitä olemme tehneet. Kersa on seinään ihan lovena. Se haluaa kiipeillä päivittäin. Joka kerta se haluaa oppia uusia otteita ja reittejä, ja aina kun joku homma menee kohdalleen, se haluaa näyttää isälleen. Kiipeilyseinä on lelu, johon ei kyllästy koskaan. Seinällä leikkiessän lapsi  kokee onnistuvansa ja kehittyvänsä treenatessaan, ja se haluaa jatkuvasti oppia lisää. Seinä muovaantuu myös kätevästi erilaisiin roolileikkeihin. Siisteintä on leikkiä Lumikkia ja pinkoa kuningatarta vertikaalisti karkuun.

Yksityiskohtaiset kiipeilyseinän rakennusohjeet löytyy vaikka täältä.

30 kommenttia:

 1. Tosi mainio juttu lapselle! Nykyään kun moni ei liiku tarpeeksi. Kiipeilyä voi harrastaa talvellakin.
  Olisiko nuo ruuvinreiät kannattanut muuten kitata ja maalata? Olisi turvallisempi ja nätimpikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi reiät levyssä on paikkoja uusille otteille; eli niitä ei viitsi peittää, jos seinään haluaan jälkeenpäin tehdä muutoksia. Ei se sormi sinne kovin syvälle mene (eli katkomisvaaraa ei ole), mutta toi puinen reuna voi ikävästi nirhasita jos tunkee sinne sormen ja tippuu.

   Poista
  2. Mitä jos niihin reikiin laittaisi sellaiset muovitulpat? Siis sellaiset mitä on sisäovien karmeissa ruuvinrei'issä?

   Poista
  3. Hyvä idea! Täytyykin katsoa jos rautakaupasta löytyisi sellaisia.

   Poista
 2. Voi vitsi! Te ootte tehnyt sen, mistä mun kiipeilyä harrastava mies on puhunut aina silloin tällöin. Hieno kyllä on, mutta kun just olen saanut sisustettua pojan huoneen omaan silmään (ja toivottavasti tenavankin silmään) sopivaksi, niin enpä taida näyttää tätä postausta miehelleni... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Noita otteita on muuten olemassa paljon erilaisia ja erivärisiä, eli nettikaupasta saattais löytyä valmiiseen sisustukseenkin sopivaa ;)

   Poista
  2. Okei, pitäiskö sittenkin... ;)

   Poista
 3. On kyllä tosi hieno. Ihan huippuja nuo sammakot ja muut. :)

  Korpikissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kans yllättynyt, että miten kivoja otteita sai tilattua; sopii hyvin lastenhuoneeseen ja ovat malliltaan tarpeeksi isoja ja helppoja tarttua.

   Poista
 4. Loistavaa, menee heti tilaukseen kunhan nuorempi lapsikin ymmärtää asiasta edes jotain. Oon miettiny puolapuita mut parempihan tämä on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vie vähemmän tilaaa. Hyvä puoli on myös se, että seinästä voi rakentaa just sellaisen kuin haluaa; levyn ois voinut maalata vaikka mustavalkoruudulliseksi...

   Poista
 5. Meillä on kans lastenhuoneessa kiipeilyseinä vaikka kukaan ei kiipeilyä harrastakaan. Vaneri maalattiin valkoiseksi ja seinällä on 20 keltaista lapsille suunniteltua otetta ihan kiipeilykaupasta ostettuna. Paikat on kuitenkin 50 otteelle, jotta reittejä saa muutettua. Seinä on tyylikäs ja lapset ihan innoissaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että näitä on muillakin! Seinässä on tosiaan sekin hyvä puoli, että sitä voi muutella myöhemmin, kun noita otteita voi ruuvailla uusiin paikkoihin tai hankkia uusia otteita.

   Poista
 6. waaaauuuuu, kiitos idean jakamisesta!!! Tällainen tehdään meille ehdottomasti. Jäin lukijaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä :) Kiva, jos tämä antoi inspiraatiota. Ja tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 7. Mahtavaa! Haaveena olisi joskus saada kotiin oma kiipeilyseinä niin itselle kuin muksulle. Muksu on syntymästä asti hengaillu kiipeilyyn hurahtaneen mutsin mukana niin kallioilla kuin sisällä, ja ihanaa olisi pystyä treenailee kotosalla muksun kanssa yhdessä. Eipä taida tällä haaveella olla vielä kiire toteutuakaan, kun lapsi on vasta vuoden ikäinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen boulderointi-seinä olohuoneeseen?

   Poista
 8. Ou jeah! Meillä kanssa tyttären kanssa boulderoidaan, mutta oman seinän rakentaminen ei ole aiemmin käynyt edes mielessä. Kiitti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänhetkisellä seinällä kuusikymmenkiloinen ruhoni natisuttaa liitoksia, eli tämä on ihan lapsiversio. Mutta vähän järeemmät työkalut ja matskut, niin siinä olis aikuisenkin kestävää sisustusideaa makkariin-keittiöön-eteiseen :D

   Poista
 9. Ihanko oikeasti lastulevyyn laitoitte? Käytittekö jonkinlaisia vastakappaleita? Itse olen miettinyt kiipeilyseinän tekemistä, ja ajatellut, että suoraan betoniin tai sitten paksuun vaneriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai viddu, mulle kävi käännöskukkanen! Krossviður on suomeksi tietty vaneri eikä lastulevy. Kiitos kun kysyit, tää ois jäänyt muuten korjaamatta!!

   Eli toi seinäkappale on 1,5 centtiä paksu vaneri, hankittiin Bauhausista metritavarana.

   Poista
 10. Niin jooh. Unohtui äskeisestä kommentista se mukavampi osuus. Ihan mahtava ja sikahieno juttu.

  VastaaPoista
 11. Hieno joululahjaidea! Onko hyviä linkkejä koti- tai ulkomaisille sivuille, joissa hyvät valikoimat otteille? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!! Oiskohan tästä apua: http://www.atomikclimbingholds.com/how-to-build-a-rock-climbing-wall#HTSWW2

   Poista
 12. Hei kiitos tästä. Teko-ohjelinkistä löytyi hyvät vinkit oman seinän tekoon :) Siitä tulee oiva sisustuselementti kakkosolohuoneeseen.

  VastaaPoista
 13. Kiitos inspiraatiosta! Poikamme saivat oman seinä joululahjaksi! :) http://uusielamaoulussa.blogspot.fi/2014/01/lahjojen-lahja-kiipeilyseina.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, onnittelut! Näyttää tosi hienolta. Laitoin jakoon Faceen, niin kiinnostuneet pääsevät inspiroitumaan.

   Poista

Mitä tuumaat?