Raskausviikko 8

Aah, edessä työmatka Helsinkiin. Matkamessut, työpalavereita, kaveritreffit pitseriassa, äitin luona käynti ja liuta muita tapaamisia. Ihana reissu, mutta voi sitä hienotunteisen huijaamisen määrää... Vaatii aika paljon mielikuvitusta ja energiaa, että viinin, gin&tonicin ja serranokinkkupitsan ystävä pystyy huijaamaan läheisiään tilaamalla aperitiiviksi pelkän tonicin, pyytämällä pitsan päälle parmankinkun sijasta keittokinkkua ja aloittamalla punavuorelaisessa olutbaarissa baarimikon kanssa läpänheiton kysymällä saako teiltä alkoholitonta olutta. 
Pallo lautasella.
Koska tarina "päällä olevasta lääkekuurista, jonka aikana ei voi juoda alkoholia tai syödä raakaa lihaa" on yhtä uskottava kuin tarina rasvattomasta laskiaispullasta, on pakko kertoa lähipiirille. Vannotan kaikkia pitämään asian toistaiseksi omana tietonaan, koska raskaus on vielä niin alkuvaiheessa. Onhan ihan mahdollista, että tästä solukeskittymästä ei tulisikaan mitään.
Maha pallossa. Hehe.
Islannissa äitiysneuvola on ilmainen ja aina julkinen palvelu. Yksityisiä äitiysneuvoloita ei ole. Äitiysneuvolaseuranta alkaa - jos isompia ongelmia tai erityistarpeita ei ole - noin 10. viikolla. Kolmannella raskauskuulla tehtävästä niskapoimukokeesta joutuu maksamaan erikseen muutaman kympin, mutta kaikki muu hoito on maksutonta. Ultria on kaksi: kolmen kuukauden ja viiden kuukauden ultra. Ensimmäistä lastaan odottavat käyvät äitiysneuvolassa raskauden aikana 10 kertaa, muut seitsemän. Kätilö seuraa painoa, ottaa verikokeet, tarkastaa pissanäytteet ja kuuntelee sikiön sydänäänet. Jos ilmenee ongelmia, potilaalle varataan aika naistentautien erikoislekurilta.

Jos haluaa ylimääräistä palvelua, kuten ylimääräisiä ultria, pitää kääntyä yksityisen naistentautien lääkärin puoleen. He pitävät vastaanottoja muiden erikoislääkäreiden tapaan yksityisten lääkäriasemien tiloissa. Useimmat heistä vastaanottavat potilaita muutamana päivänä viikossa omalla vastaanotollaan ja osan aikaa he työskentelevät sairaalassa. Mielessäni käy pikaisesti ajatus käydä ennenaikaisessa ultrassa yksityisellä lekuriasemalla tarkastamassa, onko kolossa ketään vai onko kaksi raskaustestiä vain kuvitellut koko jutun. Reissukiireessä ajatus jää suunnitteluasteelle ja päätän odottaa maaliskuulle.

Täältä löydät aikaisemmat raskausviikkopostaukset:

Raskausviikko 1
Raskausviikko 2
Raskausviikko 3
Raskausviikko 4
Raskausviikko 5
Raskausviikko 6
Raskausviikko 7

Tunnisteet: ,