Panssarini islantilaista talvea vastaan

Islannin vuoden keskilämpötila on neljä astetta. Täällä on siis keskimäärin aina marraskuu! Islanti voi keulia melkein kaikella: maisemilla, luonnolla, hevosilla, uima-altailla, parroilla ja niin edelleen, mutta sääolosuhteiden suhteen tämä on melko toivoton paikka etenkin heille, jotka arvostavat lämmintä kesää ja kirpeän kylmää talvea.
Kotitundrallani lämpömittari nimittäin kipuaa kesäisin vain harvoin 16 asteen paremmalle puolelle. Talvisin etenkin täällä Golf-virran lämmittämässä etelässä Reykjavíkin tienoilla on leutoa. Kymmenen asteen pakkanen on harvinaisuus. Loska ei ole.

Lämpötila ei kerro talven purevuudesta mitään. Islannissa nimittäin tuulee usein ja kun tuulee, tuulee kovaa. Vuosikymmenten kovimmat myrksyt pyyhkäisivät saaren yli viime viikolla: sähkölinjoja kaatui, autoja suistui teiltä, taisi yksi kahvilakin mennä maaseudulla nurin. Kun tuulen voimakkuuteen yhdistää sen faktan, että asumme saarella, on jääkylmä cocktail valmis. Kylmä menee luihin ja ytimiin, vaikka pakkasta ei paljoa olisikaan.
Harvinaisen luminen maisema Reykjavikissa.
Täällä ei lokakuun ja huhtikuun välillä selviä ilman kunnollisia talvivaatteita. Mörssärillä on lastenvaunuvaatteina äitiyspakkauksesta peräisin oleva talvihaalari ja esikoinen rypee ulkona Reiman vedenpitävissä lämpöhaalareissa.

Oma vakkaritalvitakkini on monta vuotta ollut färsaarelaisen lampaan villasta valmistettu superlämmin talvikolttu, mutta sen ongelma on materiaali: villa kastuu eikä pidä tuulta. Villatakin ohella naulakossa roikkuu pari sporttista lantiomittaista talvitakkia. Mutta let's face it: niissä jäätyy perse.

Tänä syksynä menin kaupoille ja päätin ostaa sen oikean suojan talvea vastaan: pitkän ja säätä kestävän talvitakin. Sain kimmokkeen sen ostoon luettuani blogikollegan Outin mainion jutun Täydellinen talvitakki. Jos harkitset talvitakin ostoa, suosittelen lukemaan tämän check-listan ennen kuin vingutat visaa. Itselleni tärkeimpiä ovat nämä kohdat:
Isänmaallinen tolppa! Takki on kyllä islantilainen, mutta kengät (Nokian), hanskat (Maria Huurinainen), housut (Marimekko) ja laukku (Lumi) Suomesta.
Pitkä malli. Reisilihas on suurin lihas. Jos sen tulee kylmä, sinulla on kylmä. Pitkä on myös käytännöllinen. Kun pyllistelen lastenvaunujen kanssa, puen esikoista tai kyykin ruokakaupan alahyllyltä tavaraa kärryyn, en halua vilautella alaselkääni tai housusta pilkottavia mummonkalsareita. Ja onko mitään ärsyttävämpää kuin paksut talvivaatteet, joita joutuu kiskomaan paljaan vyörätön päälle?
Isot taskut. Niissä voi lämmitellä käsiä ja tilaa on vaivatta puhelimelle, avaimille ja lompakolle. Ei tarvitse jäädyttää käsiä kaivaessaan pikkutavaraa käsilaukusta.
Huppu. Suojaa tuulelta ja pitää tukan päässä. Islannissa hyvä huppu on välttämätön. Naama, korvat ja niska on pakko suojata hyvin, sillä usein tuulee monesta suunnasta yhtä aikaa ja talvisin ulko-ovesta ulos astuminen tuntuu sukellukselta jäähileeseen.
Tarpeeksi iso. Ihminen näyttää liian pienissä vaatteissa todella hassulta. Olo on pienissä vaatteissa vieläkin hassumpi. Talvi on täynnä paksuja vaatteita ja jos talvitakki kiristää, päivä on pilalla.
Käyttötarkoitus. Sporttisuus ja käytännöllisyys. Islantilainen sää. Se fakta, että en ehdi kuitenkaan missään baareissa tai juhlissa tai ravintoloissa aikaa viettää. Pientä kiirettä pukkaa. Nämä raamit mielessä pitäen hankin takin, joka sopii tähän elämäntilanteeseen: sporttinen, käytännöllinen, säänkestävä ja takki, joka on nopea pukea päälle ja jonka kanssa ei tarvita ulos mennessä kuin kengät, pipo ja hanskat.

Uusi punainen toppaparkatakkini painaa varmaan viisi kiloa, mutta sen läpi ei kaupunkikäytössä mene mikään. Takki on islantilaiselta vaatemerkiltä 66°NORÐUR. Kyseinen vaatevalmistaja ompeli ensimmäisen takin vuonna 1926 ja vastasi vuosikymmeniä islantilaisten kalastajien työvaatetuotannosta. Vähitellen valikoima laajeni tavallisiin ulkovaatteisiin. Turistibuumin myötä se on entisestään laajentanut tuotantoa hauskannäköisiin ulkoiluvaatteisiin ja panostanut islantilaiskliseitä hyödyntävään markkinointiin – ja nostanut hintoja.

Minulta kysytään usein, onko 66°NORÐUR hintansa arvoinen. Se vähän riippuu, mitä hakee. Teknisinä ulkoiluvaatteina niiden hintalaatu-suhde on todella huono. Tyylikkäinä ulkoiluvaatteina hintalaatu-suhde on ihan ok. Trendikkäät ulkoiluvaatteet kaupunkiolosuhteisiin ovat kai kalliita kaikkialla ja ne kaikki valmistetaan siellä samoilla tehdasalueilla. Niin nämäkin. Mitään Islannin-tuotantolisää 66°NORÐUR-vaatteissa ei siis ole, sillä firma valmistaa koko tuotannon ulkomailla Itä-Euroopassa ja Aasiassa. Jos vaatteessa on villaa, se ei ole islantilaista. Ainoastaan suunnittelu ja markkinointimateriaalit tehdään täällä. 
Nämä suomalaiset hirvennahkahanskat pitävät kädet lämpiminä (Marita Huurinaisen WILD-mallisto)

66°NORÐUR on erinomainen aktiivisen kaupunkilaisen ulkoilukäyttöön: koirankusetusreissuille, sunnuntaikävelyille ja muutaman tunnin mittaiseen talviriehaan pulkkamäessä. Ne miellyttävät myös silmää. Teknisiltä ominaisuuksiltaan vaatteet ovat kuitenkin melko - noh - surkeita, vaikka merkki yrittääkin muuta väittää.

Jäätikkö- ja vuoristo-oppaana työskentelevä mieheni käytti aikanaan kyseisen firman vaatteita markkinointidiilin takia työvaatteinaan jäätiköllä ja pitkillä vaelluksilla, mutta kirosi ne huonommalla säällä alimpaan helvettiin. Saumat alkoivat vuotaa, huppu ei suojannut tarpeeksi... Jos siis haussa on tekninen vaate, eli todella veden- ja tuulenkestävää kamaa vuoristo-olosuhteisiin - siis niille retkille, joilla nukutaan lumessa ja syödään kuivamuonaa, kannattaa valita mieluummin Mountain Hardware, Marmot ja mitä näitä nyt on. Hintataso on melkein sama, mutta tekniset ominaisuudet paljon paremat. Tällaiselle semiaktiiviselle toimistoneiti-äiti-yhdistelmälle 66°NORÐUR taas on ominaisuuksiltaan oikein passeli.

Vinkiksi! Jos haluat Islannista ostaa 66°NORÐURin vaatteita tuliaisiksi, hurauta ensin taksilla tai bussilla katsastamaan outletin tarjonta. 66°NORÐUR:lla on oma alemarkkina osoitteessa Faxafeni 12. Sinne on Reykjavíkin keskustasta muutaman kilometrin matka. Valikoimissa on edellisten kausien vaatteita jopa yli 50 prosentin alennuksella. Ostin tuon oman talvitakkini sieltä 40 prossan alennuksella ja päädyin maksamaan siitä "vain" 320 euroa. Kyllä se vähän kirpaisi. Mutta kestin sen, sillä nyt takapuolta ei enää palele.

Tunnisteet: ,