Tiesittekö, että Islannissa  vuoden keskilämpötila on noin neljän ja viiden plusasteen välillä? Eikä tässä keskiarvossa pelasta ääriarvot,...

Uimassa islantilaisittain

7.8.14 Satu Kommentteja: 26

Tiesittekö, että Islannissa vuoden keskilämpötila on noin neljän ja viiden plusasteen välillä? Eikä tässä keskiarvossa pelasta ääriarvot, sillä hajonta on pientä. Talvella ei nimittäin nautita parinkymmenen asteen pakkasista ja kesällä paistatella +26:ssa. Tässä söpössä saarivaltiossa saadaan sään puolesta elää milteipä jatkuvasti sellaisesta alkavan marraskuun upeaa tunnelmaa. Tämä faktan kestämisessä auttaa yksi asia ylitse muiden: uima-altaat, joiden keskilämpötila on +37C.

Ensimmäisen vuoden uintireissuja.
Islannissa on uima-altaita joka nurkalla. En ole maata kiertäessä törmännyt kuin muutamaan kylään, joissa ei olisi omaa uimalaa lämpimine altaineen. Alle sadankin ihmisen kylästä löytyy helposti pari omaa pulikointipaikkaa. Vedet pidetään kuumina vuoden ympäri ja uimapaikat ovat lähes poikkeuksetta ulkona. Pukukopit ja suihkut ovat - luojan kiitos - lämmitetyissä sisätiloissa.
Islannissa on myös paljon autioita uima-altaita, eli uimaloita, joissa ei ole henkilökuntaa. Raha jätetään pukukopissa lippaaseen ja jokainen siivoaa omat jälkensä. Tässä yksi omista suosikeistani: Krossneslaug Luoteis-Islannissa. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Reykjavikin ympäristössä on lähemmäs parikymmentä uimalaa. Lähimpään altaaseen on kotioveltamme noin kymmenen minuutin kävelymatka.

Perheestämme oikeastaan minä olen ainoa, joka menee uimahalliin uimaan. Nuo muut tykkäävät uida islantilaisittain eli lökötellä lämpimissä altaissa. Minä suuntaan sinne yleensä sporttailun jälkeen. Mikään ei tunnu paremmalle, kuin laskeutua kilsan rintauintiurakan jälkeen nelikymmenasteiseen veteen vartiksi. Niinä hetkinä elämä tuntuu täydelliseltä, koska se on sitä.
Yksi Reykjavíkin monista uimahalleista; Árbaejarlaug.
Hyvästä uima-allastarjonnasta johtuen vauvauinti on järjettömän suosittua. Leikki-ikäisille lapsille järjestetään paljon uintikursseja, aikuisille tekniikkakursseja ja paksuilijoille äitiysvesijumppaa. Meiltä jäi vauvauinnit väliin kersan nuoruuskuukausina, mutta aloitimme silti omalla porukalla uimassa käymisen lapsen ollessa pieni.

Uimaan lähteminen on niin järjettömän helppoa (ja halpaa), että välillä käymme uimassa päivittäin. Joskus joka viikko, mutta ainakin pari kertaa kuukaudessa. Talviviimalla uiminen ulkona kuumissa altaissa ja sysipimeässä on upea kokemus, joka tuntuu joka kerta yhtä omituiselta. Pää jäässä, varpaat kuumassa. Islantilaislapsilla näkee muuten yllättävän harvoin päähineitä uima-altailla kylmälläkään säällä, mutta itse olen laittanut kersalle vähintään uimalakin korvien suojaksi.
Aamulla uintikassi olalle ja menoksi!
Välillä yllätämme itsemme olemalla ekstrareippaita ja lähdemme polskimaan aamulla ennen tarhaan ja töihin menoa. Tänään heräsimme puoli kahdeksan, söimme aamiaisen ja olimme altailla kolmessa vartissa. Puolen tunnin pulahdus, miehen kuskaus töihin ja ajomatka kioskin kautta (uidessa tulee nälkä, unohdin eväät) päiväkotiin. Olin töissä jo kymmeneltä. Aika täydellistä, sanoisin.
Pirteät uimarit.
Kun tällaiseen tottuu, ei ole vaikea uskoa, että suomalaisissa uimahalleissa meitä ei juuri näe. Sinnehän jäätyy!  Mistä tulikin mieleeni, että mies erehtyi kerran Helsingin-vuosinaan menemään Mäkelänkadun uintikeskukseen. Pettymys oli suuri, kun altaan vesi olikin "järkyttävän kylmää". Sitten hän äkkäsi sivummalla kotoista kuumavesiallasta muistuttavan pienen pyöreän altaan, jonne laskeudutaan rappusia. Islantilainen ehti veteen nilkkojaan myöten ennen kuin huomasi, että vesihän on jääkylmää. Sillä hetkellä hän kuulemma viimeistään tajusi, että suomalaiset ovat ihan hulluja. Sanonpa vaan, että samassa altaassa ollaan: ei tämä  ikuinen marraskuukaan kovin tervejärkistä ole. Paitsi uimahallissa.

26 kommenttia:

 1. =) Täydellistä maata ei taida löytyäkään, mutta Islannin uima-altaat kyllä kuulostaa ihanilta! Enkä osaisi ihan tarkkaan sanoakaan, mitä kelejä ihannevuoteensa laittaisi jos pääsisi valitsemaan. Aurinkoa tietty, mutta myös pakkasta tietty, ruskaa kyllä, kevätaurinko hangilla kyllä, sadettakin olisi pakko laittaa sekaan, loskan jättäisi pois kokonaan, toisaalta sitä ei Lapissa juuri muutenkaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida täydellistä maata tosiaan ollakaan. Onneksi moneen paikkaan pystyy rakentamaan omanlaisensa toimivan arjen, puitteiden mukaan.

   Lappi on kyllä ihana!

   Poista
 2. Palattiin juuri eilen viikon Islannin-reissulta, ja jalat on vähintäänkin puoli metriä ilmassa edelleen :) Yksi monista, monista kohokohdista oli Hrunin hraunlaug, jonne saatiin vinkki vähän aiemmin matkaan lähteneeltä kaverilta. Jotenkin absurdia parkkeerata auto vähän matkaa maalaistalon pihasta, kävellä pienen nyppylän yli ja tadaa: siellä keskellä ruohotuppaita oli sorapohjainen allas, veden lämpötila arviolta +40. Marraskuinen sääkään ei siinä kohtaa haitannut :)

  -NiinaS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upea allas! Tosi hienoa, että löysitte sinne. Ei tainnut olla edes mun matkaopaskirjassa tuon uima-altaatn tiedot (pitääkin tarkistaa ü)

   Poista
 3. Asiaa sivuten: Ihan mielettömän hieno kassi! Pitää varmaan tuollaisen saadakseen matkustaa uudestaan Islantiin. Mikä vahinko. :)

  -Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella hieno, kiinnitin samaan huomiota.

   Islannin uimapaikat ovat melkein kuin kylpylöitä :) Itse ole käynyt Reykjavikin Laukarvatnilla (kirjoitin kai ainakin suurin piirtein oikein).

   Poista
  2. Melko oikein :) Laugardalslaug on se iso uima-allas Reykjavikissa, me oltiin just siellä tänään aamulla. Hyvä valikoima lämpöisiä vesialtaita, ja ihan parasta on se lämmin merivesiallas.

   Laukku on i-ha-na! Näitä saa RDU-nimisestä kaupasta Skólavördustigurilta. Komea mies siellä leikkaa canvas-kangasta ja nahkaa ja tekee niistä kesetäviä laukkuja ja hienoja esiliinoja. Suosittelen!

   Poista
  3. RDU = Reykjavik Drapers Union

   Poista
  4. Mä ehdin jo googlettaakin. Nettisivuillaan luki, että webshop will open soon. Pitää siis matkustaa Reykjavikiin että saan laukun. :D

   Tuo liikeidea on vähän samankuuloinen kuin sveitsiläinen Freitag, parin jampan yritys tekee laukkuja, lompakoita yms. käytetyistä rekkojen pressuista, autojen turvaatyynyistä ja turvavöistä. Hienoja ja robusteja.

   -Annu

   Poista
  5. Kuulostaa samantyyliseltä joo. Hienoa käsityötä ja kestäviä tuotteita. Eikä ole joka jampalla samanlaista :)

   Poista
 4. Kysymys! Vietettiin stopover Islannissa ja muun reissuväsymyksen ja ajanpuutteen ja myös laiskuuden vuoksi mentiin Blue Lagooniin, vaikka joku tieto oli, että se on turrejen rahastusmesta ja hipsterit menee paikallisten käyttämiin uimaloihin. Niin jäin sitten uteliaisuudesta miettimään, että onko se juuri näin? Että onko se esim. niin paljon kalliimpi, ettei paikalliset sinne päin sylkäisekään, vai onko palvelu ja puitteet niin paljon paremmat muihin verrattuna, että paikallinenkin joskus maksaa kalliimman hinnan halutessaan ylellisempää meininkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh. BL on hieno paikka - kerran elämässä. Islantilaiset käyvät siellä yleensä vain ulkomaalaisten vieraidensa kanssa. En ole kuullut kenestäkään, joka kävisi siellä omalla ajalla huvin vuoksi, koska se on tosi kallis ja aivan liian täynnä. Talviaikaan tilanne on vähän toinen. Siellä saattaa joku firma vaikka pitää ns pikkujoulut ja sitä kautta islantilaiset menee altaaseen pulikoimaan. Islantilaisille on tarjolla 2 yhden hinnalla tarjouksia ja yleensä niitä hyödynnetään talviaikaan kun on rauhallisempaa.

   BL on siis hieno nähtävyys mutta niin suolaisen hintanen ja kaukana asutuksesta että harvoin sinne tulee lähdettyä uimtireissulle.

   Poista
 5. Hih, me käytiin reilu vuosi sitten tuolla Arbaejarlaugissa (tai jotain!) kahdeksankuisen lapsemme kanssa. Oli kyllä ihan sellainen olo, että paikallisten keskuudessa ollaan. Toisin kuin Blue Lagoonissa, joka oli sekin elämys. Sattui vain olemaan melko kova pakkaspäivä, eikä uskallettu pienen vauvan kanssa kovin pitkään lillua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Árbaejarlaug on tosiaankin paikallisten kansoittama. Se on sen verran "kaukana" keskustasta, että sinne ei tule lähdettyä kävellen ja toisaalta tuossa uima-altaan liepeillä asuu todella paljon lapsiperheitä.

   Poista
 6. Siis tosiaankin! Tajusin juuri, etten oo suomalaiseen uimahalliin jalallanikaan astunut sitten Islannissa asumisen jälkeen. Eli kuuteen vuoteen!?? Jos jotain suosittelen Islantiin lähteville, se on uimahalli. Oi menkää, oi! Toinen juttu muuten, mikä oikeastaan joka pikkukylässä uimahallin lisäksi oli (tai siis oletan, että edelleen on) kirkko. Se oli hassua :) En nimittäin kokenut, että islantilaiset olisivat erityisen uskonnollista kansaa. Taisin tähän hämmästelyyn saada kyllä jonkun kelpo selityksenkin, mutten kyllä enää muista sitä.

  Lasu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkojen suuri lukumäärä johtuu ihan historiallisista seikoista. Silloin kun islantilaiset asuivat vielä maaseudulla (Reykjavik on tosi nuori kaupunki, syntyi kunnolla vasta 1800-luvun lopussa) oli jokaisella isolla ja hyvinvoivalla tilalla oma kirkko, se oli ikäänkuin statussymboli. Ja koska ihmiset piti jonnekin haudata, kirkot ja niiden vieressä olevat hautausmaat ovat tuttu näky maaseudulla; ei ole montaakaan kilsaa kahden kirkon välillä. Nämä pikkukirkot ovat edelleen paikallisten asukkaiden käytössä, siellä järjestetään hautajaisia, konfirmaatioita ja ristiäisiä ja häitä. Joka viikkoisia jumalanpalveluksia näissä pikkukirkoissa ei kuitenkaan enää säännöllisesti järjestetä.

   Poista
  2. Eivätkö islantilaiset ole jossakin vaiheessa saaneet myös rahaa kirkon rakentamisesta vai muistelenko ihan väärin? Näin levitettiin kristinuskoa maaseudulle tai jotakin sinnepäin.

   Poista
 7. Ah, tätä on niin mahtava lukea syksyn tulevaa Islannin reissua ajatellen. Rakastan niin paljon kuumassa vedessä lillumista. Ja toi laukku, <3 <3 <3. Mitähän kyseinen veska kustantais?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että tällä hetkellä tuon laukun hinta on noin 150 ja 200 euron välissä. Sain omani vähän yli satasella, koska äkkäsin käsityöläiskaupan kotinurkiltani heti sen ensimmäisellä toimintaviikolla. Hinnat ovat nousseet kun kysyntä on noussut eikä yksi mies ehdi muuten tehdä tarpeeksi laukkuja kaikille halukkaille. Ja meneehän tuon yhdenkin laukun tekemiseen ihan julmetusti aikaa. Suosittelen lämpimästi, käy ainakin katsastamassa kauppa Reykjavikissa ollessasi.

   Poista
 8. Ah, kuinka ihanan kuuloista! Hauska kuulla, että siellä on myös tuollaisia altaita missä ei ole lainkaan henkilökuntaa. Kuulostaa niin helpolta ja mukavalta. Kiitokset vinkistä! Kun joskus Islantiin suuntaan, niin uimahalli lienee matkaohjelmassa :)

  Kuinka monet kerrat muuten olenkaan kironnut Suomen uimahalleja :/. Kävisin Suomessa ollessani mielelläni viikoittainkin uimahalleissa, mutta sinne tosiaan jäätyy pystyyn! Olen välillä vesijuossutkin ja yrittänyt pitää itseni sillä tavalla lämpimänä, mutta ei sitä kauaa kestä. Piru vieköön kun on tällainen vilukissa! En kyllä tajua miten nämä muut suomalaiset pystyvät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa käydä uimassa kun Islannissa käy. Jos ei mene Blue Lagooniin tai muihin ns. kylpylöihin, pääsee edullisesti kokemaan autenttista paikallistunnelmaa. Aikaisin aamulla kun menee, pääsee juttelemaan kaikkien islanitlaismummojen ja pappojen kanssa. :)

   Poista
 9. Jeee! Puolentoista viikon päästä päästään mekin pulikoimaan :D Islannin-reissun ohjelmassa kolmevuotiaan kanssa uimista suunniteltu melkein joka päivälle. Jouduin kyllä googlaamaan leikkipuistotkin, ihan varmuuden vuoksi, jos pitää tasoittaa virtapiikkejä nopeasti.

  Olisi muuten hauska lukea esim. Mondon Islanti-blogissa maan/pääkaupungin parhaista leikkipuistoista. Niin, ja yksi juttu mistä haluaisin lukea: maailmanympärysmatkan 'tilinpäätös' puolen vuoden jälkeen, myös miehesi ja lapsesi näkökulmasta. -Sara-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reykjavikin parhaat leikkipuistot ovat päiväkotien leikkipuistoja... Niihin voi mennä kyllä viikonloppuisin ja päiväkotien sulkemisen eli kello 17 jälkeen :) Päiviksiä on joka puolella, yksi Hallgrimskirkjan vieressä (meidän oma päiväkoti, suosittelen pihaa, se on tilava ja monipuolinen!), toinen Njálsgatalla meidä kotikadun liepeillä. Kaupunkin on kustantanut keinuja sinne tänne sisäpihoille, vapaasti vaan kurkkimaan porttikäytävistä sisään!

   Ai niin! Kirjoitin joku aika sitten lasten kanssa matkailusta Mondon blogin puolelle, juttu löytyy täältä: http://www.mondo.fi/blogi/satu-ramo/takapenkin-matkustaja

   Poista
 10. Nuo uimapaikat kuulostavat kyllä tosi houkuttavilta. Vaikka se vesihän on niissä ihan järkyttävän kuumaa! Itse kun käyn talvella avannossa niin minusta merivesi ei kesälläkään tunnu koskaan kylmältä. Islanti säilyy edelleen haaveissani matkustaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkissä altaissa (25 m / 50 m) vesi on noin 30-asteista. Sitten ne kuumat altaat ovat erikseen, niissä vain istutaan eikä uida ollenkaan. Lämpötilat vaihtelevat 36-43:een. Mä en noihin yli neljänkympin altaisiin kyllä kykene menemään pidemmäksi aikaa. Tuntuu, että proteiinit alkaaa hajota :D

   Poista
 11. En tiiä vastaatko enää näin vanhoihin postauksiin, mutta suunnitellaan miehen ja yhden salamatkustajan kanssa Islanninmatkaa. Viime reissulta muistelen kaihoisasti teidän "uimahalleja", mutta voikohan niihin lämpimiin altaisiin mennä vaikka olisikin aika pitkälti paksuna?

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?