ielä kerran: angstinen reissupostaus. Ehkä teistä joku jo kelaa, että mikä muijaa oikein riepoo, kun reissupostauksissa on viime aikoina o...

1,3 euroa tunnilta ja matkailijan vastuu

17.4.14 Satu Kommentteja: 16

Vielä kerran: angstinen reissupostaus. Ehkä teistä joku jo kelaa, että mikä muijaa oikein riepoo, kun reissupostauksissa on viime aikoina ollut havaittavissa lievää matalapainetta. Ehkä se on tämä reissun pituus. On tullut nähtyä ja tehtyä jo muutakin kuin juomien siemailua ja rantahierontaa, eikä tätä lomailua iän kaiken jaksa. Sitä paitsi minusta nämä eivät-niin-nätit paikallisaiheetkin ovat kirjoittamisen arvoisia aiheita. Matkailussa liikkuu nimittäin hemmetin paljon rahaa. Matkailulla on kaksi kertaa isompi vaikutus maailman bruttokansantuotteen kuin autoteollisuudella.

Fijin luksuslomaviikkomme oli ihana. Pääsin snorklaamaan upeissa vesissä. Näin tajuttoman värisiä koralleja ja kaloja ihan rantavesissä. Lötkötin hiekkarannalla ja keräsin pienen varapakin siemailemalla kylmiä, aavistuksen banaanin makuisia Fiji Premium -lagereita pitkin päivää. Kiipeilijä nautti sukeltamisesta ja lapsellakin oli hauskaa.


Tämän hienon lomaviikon lopussa sain jonkin sortin jälkidarran. Piti mennä pilaamaan se hyvä lomatunntelma ottamalla selvää paikallisesta palkkatasosta. Aloin jutustella hotellin työntekijöiden kanssa ja hienotunteisesti kysäisin heidän liksoistaan. Selvisi, että hotellin työntekijöille kuten tarjoilijoille ja respan työntekijöille maksetaan 3,5 Fijin dollaria tunnilta. Se on noin 1,3 euroa. Vertailun vuoksi: jäätelöpallo uima-altaan baarissa maksoi 9 dollaria. Se on sama asia, kuin mansikkajäätelöpallosta saisi Suomessa jädekiskalla pulittaa 25 euroa.

Kyselin palkkatasosta myös muualla Fijillä tapaamiltani ihmisiltä. Nadissa museon työntekijä saa kuusiviikkoisesta työviikosta 31 euroa. Autokuskille maksetaan tunnista 0,90 euroa ja työpäivät ovat kymmenen tunnin mittaisia. Kahvilan työntekijän tuntiliksa oli samoissa lukemissa.

Me maksoimme yhdestä hotelliyöstä (eikä se ollut mikään megaluksushotelli) 120 euroa. Se on yhden kahvilatyöntekijän 133,33 työtunnin palkka. Aikamoista. Kun vielä selvisi, että hotellimme omistaa japanilainen sijoittaja eikä paikallinen yrittäjä, alkoi toden teolla ottaa pattiin. On hyvä, että saarella toimii hotelli, joka tarjoaa työpaikkoja. Tuntiliksa tuntui kuitenkin liian matalalta ja työpäivien pituus liian pitkiltä maksettuun palkkaan nähden. Eikä fijiläisessä supermarketissa ole mitenkään järjettömän edullista, eli palkan ostovoima on paikallisilla todella pieni.

No mitä tässä tilanteessa voi tehdä? Lopettaa matkailu? Ei missään nimessä. Huonointa mitä matkailusta riippuvaisille maille voi tapahtua on turistivirtojen hyytyminen. Se aiheuttaisi vain köyhyyden lisääntymistä. Matkailu avartaa turistin lisäksi myös kohdemaata. Joskus ulkomaalaiset matkailijat ovat paikallisten ainoa kontakti ulkomaailmaan. Parhassa tapauksessa molemmat saavat matkailusta jotain hyvää: matkailija kokemuksia ja näkemyksiä, paikallinen elinkeinon ja tietoa muun maailman menosta.Matkailijan vastuulla on katsoa, minne lomaeuronsa laittaa. Olisin välttänyt Fiji-darran valitsemalla hotellin tarkemmin. Toinen suora keino on aina antaa tippejä, vaikka Lonely Planetissa miten neuvottaisiinkin, että kyseisessä maassa tippaus ei ole tavanomaista. Kokemuksesta tiedän, että kun LP:ssä lukee jotain, suuri osa lukijoista toimii sen mukaan. Siksi monet matkailijat eivät esimerkiksi Fijillä tai Samoalla tippaa juuri ollenkaan. Se on mielestäni väärin. Koska jos on varaa matkustaa näin kauas, pitäisi olla myös varaa laittaa tippeihin euro tai pari päivässä. Ylimääräinen rahapalkkio tuntuu työntekijästä aina hyvältä, ja se todella nostaa paikallisten tienestejä. En vielä ole tavannut paikkaa, jossa palveluammatissa oleva loukkaantuisi tipin saamisesta.

Jos eettinen matkailu kiinnostaa, suosittelen lämpimästä Vastuullisen matkailijan käsikirjaa (Suomalainen.com:ssa 21,55 €*).  Sen kirjoittaneet Kati Keloja ja Heidi Kalmari ovat tuttuja Mondo-lehden kautta ja kirja on vuosien varrella tullut tutuksi. Kirjan lukeneena voin todella suositella opusta niille, jotka haluavat matkustaa mutta silti ottaa huomioon matkojensa ympäristö- ja sosiaaiset vaikutukset.

*) Affi-linkki - eli jos ostat linkin kautta kirjan, saan pari euroa.

16 kommenttia:

 1. Nämä tällaiset jutut ovat ehdottomasti tämän blogin kiinnostavimpia postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kuulla! Näitä on minusta kiinnostavinta kirjoittakin :)

   Poista
 2. Muuten hyvä kirjoitus, mutta mä olen vähän eri mieltä tosta tippaamisesta. Musta on ongelma maalle, jos turismissa mukana olevat työntekijät saavat tippien ansiosta merkittävästi korkeampaa palkkaa kuin lääkärit tai opettajat. Lähteitä ei minulla ole esittää, mutta olen saanut käsityksen, että sen takia joissain maissa ne skarpeimmat tyypit, joilla mahdollisesti on jo lääkärinkoulutus, lähtevät pareman liksan perässä turismibisnekseen. Tippien jakaminen on siis varmasti hyväksi niille itse työntekijöille mutta ei välttämättä yhteiskunnalle. Koska tämä nyt minulla kuitenkin perustuu vähän mutuiluun, kerro toki, jos sinulla on jotain vastakkaista tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuubassa matkaillessani törmäsin juurikin tähän kuvailemaasi ongelmaan. Lekurit, opettajat ja poliisit tienaavat murto-osan siitä, mitä ison hotellin siivoja, koska he saavat tippinsä turistivaluuttana kun taas noilla edellä mainituilla ei ollut mahdollisuuksia edes päästä turistivaluuttaan käsiksi (kahden valuutan järjestelmä). .

   Se, että ihmiset eivät tippaisi, ei automaattisesti siirrä niitä tippausrahoja esim, hyvinvointisektorille.

   Jos matkailuala tosissaan lihavoittaa sen maan omaa taloutta (eli matkailualan liikevaihto ja myös voitot jäävät siihen kyseiseen maahan), hyötyy siitä esim. verojen kautta myös julkinenkin sektori, joka useimmissa maissa maksaa opettajien ja lekureiden palkat.

   Avainasemassa tässä on mun mielestä se, mihin ne turistien kuluttamat isot rahavirrat menevät, tippaus on siinä purossa vain pieni pisara.

   Poista
  2. Vuosi, pari sitten oli otsikoissa, miten esim. Espanjan lomakohteiden hotelleissa managerit käy kiertämässä huoneet heti luovutusten jälkeen keräten itselleen asiakkaiden siivoojille tarkoittamat rahat. Kai sitä vähän suitsittiin sen jälkeen, kun tosta oli kohua.

   Poista
  3. Ai saakeli, tuo on aika näätää toimintaa. Parempi siis antaa tipit suoraan kädestä käteen.

   Poista
 3. Tipata pitaa, se on maan tapa ja sita on turha rikkoa, olen myös huomannut etta ravintoloita kayttavat paikalliset tippaavat monessa maassa turisteja reilummin, asun isojen elintasoerojen maassa, monen palkka muodostuu osittain tipeista, talous on osittain niiden varassa, hyvasta palvelusta pitaa tipata. Se on iso juttu, tiedan kokemuksesta. Mielenkiintoinen juttu taas kerran!!

  VastaaPoista
 4. Tällaiset jutut on paljon mielenkiintoisempia kuin ikuiset onnellisuuspostaukset ja kuvat auringosta ja drinksuista! Joissakin blogeissa elämä tuntuu aina olevan niin raiteillaan, hyvä kun joku edes kirjoittaa kriittisesti ja avoimesti asioista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kuulla. Mä en oikein edes osaa tehdä sellaisia hyvän mielen postauksia. Paitsi hyvistä kirjoista :D

   Poista
 5. Nämä ovat ehdottomasti kirjoittamisen arvoisia aiheita! Ja tosiaan täytyy itsekin miettiä tarkkaan mihin penninsä pistää kun lähtee kaukoreissuille (tai lähemmäksikin) lomailemaan.

  Tuosta Lonely Planetista ja tippaamisesta - olin aikoinaan kesätöissä täällä Norjassa koskioppaana ja me oppaathan olimme ihan intoa piukassa kun joskus harvoin asiakkaaksi tuli jenkkilläisiä. Tippejähän me löyhät opiskelijat toivoimme, mutta ne toiveet sai unohtaa heti, kun näki asiakkaiden odotellessa lueskelevan Lonely Planetia... Argh. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sama meininki Islannissa... Ainoat jotka (joskus) tippaavat esim. oppaita ovat amerikkalaisia. Joilla ei ole LP:tä.

   Poista
  2. Niin ja löyhät piti olla köyhät, tuossa kommentissani, vaikka köyhä tämän postauksen yhteydessä ei sekään oikein tunnu sopivalta.... :)

   Poista
 6. Tippaaminen pitäisi osata tehdä maan hintatason mukaan. Vaikka suomalaisesta tuntuu ehkä tyhmältä jättää tippiä mitättömän pieneltä tuntuvan summan verran, esim muutamia kymmeniä senttejä. Mutta kyllä se tipin määrä pitää suhteuttaa maan hinta- ja varsinkin palkkatasoon. Jos turisti tippaa viisinkertaisesti työntekijän palkan verran, koko homma vääristyy. Eli suhteellisuus kaikkeen, tajusikohan kukaan nyt tätä selitystä?

  Tosi hyvä postaus kyllä, ja tykkään tavastasi mainostaa. Monessa blogissa on lyhyitä mainospostausksia aiheesta, joka ei välttämättä kirjoittajaa edes pahemmin kiinnosta, mutta tykkään tuosta tyylistä, että kirjoitat paljon ja asiaa itseäsi ilmeisesti kiinnostavasta aiheesta, ja tavallaan upotat asiaan liittyvän mainoksen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heli! Mitä mainostamiseen tulee, niin mulle tuli mieleen juttua kirjoittaessani tuo vastuullisen matkailun kirja. Kun nopeasti selasin nettiä, huomasin, että sitä saa vielä verkkokaupoista. Maininta sopi kuin nenä päähän. Ja se on oikeasti hyv kirja :)

   Ei tulisi mieleen laittaa postauksiin affilinkkejä tai tehdä sisältöyhteistyöpostauksia jos tuote tai palvelu ei millään tavalla liittyisi mun elämään. Enhän mä osais edes sanoa siitä mitään, mikä toisi lukijoille lisäarvoa.

   Poista
  2. No niinpä! Liian monessa blogissa vaan on nykyään niitä muutaman lauseen mainospostauksia liian paljon..:) mutta tämä on just hyvä! Muutenkin sulla on kyllä loistava blogi ja elämänasenne! :)

   Poista

Mitä tuumaat?