Kaikki loppuu aikanaan

Aika kääntää uusi sivu. Kaikki loppuu aikanaan. Sulje ovi, niin toinen avautuu. Tunnistatte varmaan nämä paulokohelo-henkiset lohdutuksen sanat, kun joku asia tulee päätökseen ja sitä pitäisi jotenkin tsemppihenkisesti kuvata?


Noh. Mulla on tähän parempi: Yksi tärkeimpiä taitoja on kyky lopettaa oikeaan aikaan tai vähintään ajoissa. Ei mielellään kamalan paljoa yli sen. Pätee niin työelämässä kuin yksityiselämässäkin. Se, mitä ei voi muuttaa halutunlaiseksi, pitää jättää historiaan.Me pistimme yhden aikajanan päähän viivan tammikuussa, kun päätimme vuodenvaihteessa sulkea suomalaisuuden epävirallisen suurlähetystön Islannissa. Finnska Budin -myymälä ja verkkokauppa on nyt suljettu. Seitsemän vuoden jälkeen oloni on skidisti haikea, mutta toisaalta isosti helpottunut. Nyt oli aika lopettaa.Kivijalkakauppojen nihkeästä taloustilanteesta on kirjoitettu viime aikoina paljon. Leluketjujätti meni konkkaan viime vuonna.

Suomalaiset muotimyymälät ovat vetäneet samat, lopettamista puoltavat johtopäätökset: Ajatar, Gaudete ja Nina's ovat lähdössä tai lähteneet. 

Myymälöihin tullaan sovittamaan, mutta yhä useampi ostaa verkosta. Tasokas asiakaspalvelu ehdottomasti paikkaa tilannetta, mutta ei se yksinään riitä. Ne, ketkä kuluttavat vastuullisesti, ostavat nykyään vähemmän. Ne, ketkä suosivat edullisempia vaatteita, ostavat edullisemmista ketjukaupoista. Kaikki kyttäävät aleja, joita pidetään nykyään aivan liian usein. "Onks mitään alessa", on aika tyypillinen kaupassa työskentelevän kuulema kysymys. Jos vastaus on kielteinen, aika moni asiakas kääntyy ulos saman tien.Esimerkiksi Black Friday -alennuspäivät söivät  hurjasti vuoden tärkeintä myyntisesonkia. Kun joulu ostetaan 40 prosentin alennuksella marraskuun lopussa, ei tietenkään ole maailman suurin ihme, että joulumyynti tippuu reilusti.

Näissä jutuissa ei ole mitään vikaa tai väärin. Liiketoimintaympäristö vain on muuttunut. Eikä minua  - tai siis meitä - huvita pysyä kaupanpitäjinä siinä muutoksessa mukana.Ymmärrän hyvin My o My -liikkeen perustajan mielipidettä siitä, että ei verkkokauppa yksinään kiinnosta: ei hyvä kauppias halua taipua pahvilaatikoita pakkaavaksi varastomieheksi. Mieluummin sitä tekee sitten ajallaan jotain ihan muuta.Ynnäilimme kaupan mimmien kanssa yhteen toimialamuutoksia, lähestyvää hitaamman laskun kautta (ihmiset ostavat nyt varovaisemmin kuin vuosi tai kaksi sitten) ja noita joulua edeltänetä alepäiviä ja  Islannin jatkuvasti nousevia kustannuksia ja heikkenevää kruunua (eli tavaran tuonti ulkomailta on pirun kallista) ja sitä tosiasiaa että mistään ei voida enää säästää penniäkään. Lopputulos: oli kaikkein fiksuinta lopettaa heti. Yrittäjän yksi tärkeimpiä taitoja onkin siis kyky lopettaa oikeaan aikaan. Eihän tämä tai mikään muukaan työ ole elämä, joten siksi tämä päätös ei tunnu surkealta tai menetykseltä tai laastarinrepäisyltä. Sehän on kuitenkin vain pelkkä y-tunnus, eivät ne taidot ja osaaminen sen mukana minnekään katoa. Itse asiassa minähän vähän jopa iloitsen, ja etenkin yhdestä asiasta: tänä vuonna saan valmistella joulua kotona ja pitää kunnon joululoman

Lue toki myös aiheeseen liittyvät:
Joululaulut, joita voi kuunnella 24/7 ilman että tekee mieli räjäyttää jotain. (Tosin tämä ongelma poistui omalta kohdalta.)
Tavoitteena olla nainen, jolla ei ole enää koskaan kiire. (Järkevä karsiminen kannattaa.)

Tunnisteet: