Jos lapselta löytyy täitä, mitä kannattaa tehdä ihan ensimmäisenä? Ottaa puhelin käyteen ja soittaa ihan jokaiselle, jonka luona lapsi on ...

Kun täi tarttuu, tervehdi puhelimella

10.7.18 Satu Kommentteja: 10

Jos lapselta löytyy täitä, mitä kannattaa tehdä ihan ensimmäisenä? Ottaa puhelin käyteen ja soittaa ihan jokaiselle, jonka luona lapsi on ollut viime aikoina yökylässä, samassa päiväkotiryhmässä, urheiluleirillä tai missä vain, missä lapset pääsevät hieromaan päitään yhteen.Tulimme tänään kotiin muutaman päivän mittaiselta vaellusreissulta. Kotiin päästyämme saimme täipuhelun sukulaisilta. Nämä vittumaiset pienet otukset olivat kotoutuneet heille ja ottaneet haltuun ihan jokaisen päänahan. Hiuksista ei ollut löytynyt mitään kolmea kaverusta vaan ihan täysilukuiset jalkapallomaajoukkueet. Hrr. 

Täitartunta oli mitä luultavimmin tullut muutaman viikon takaiselta lasten jalkapalloleiriltä, jossa joukko lapsia oli nukkunut samoissa tiloissa muutaman päivän ja ilmeisesti kampojakin oli kisaponnareita laitettaessa lainailtu edestakasin. Sukulainen oli heti löydökset tehtyään ottanut soittokierroksen ihan jokaiselle, kenen kanssa lapset ovat viime aikoina olleet läheisissä tekemisissä. 

Yksi lapsen ystävien vanhemmista olikin sitten huokaissut puhelimeen että tuttu homma. Että me löydettiin nämä ötökät pari viikkoa sitten meiltäkin, mutta en sitten kehdannut ottaa asiaa puheeksi ja kertoa kenellekään. 

Apua. Meinasin saada slaagin! Voi vain kuvitella, kuinka moneen päänahkaan täit ovat tehneet pesiään kuluneen  kahden viikon aikana. Luultavasti tälle kyseessä olevalle ystävällekin ötiäiset ovat jo tulleet uusintakylään, koska lapset riehuvat keskenään pihalla, käyvät uimassa ja luultavasti lainailevat myös toistensa ponnareita. Hiphei!

Säädön määrä kasvaa jyrkällä kurvilla sitä nopeammin, mitä enemmän vanhemmat vatuloivat kertomisen kanssa. Ei täissä ole mitään häpeällistä. Ne eivät kerro mitään kodin siisteydestä, hiustenpesun puutteellisuudesta tai yhtään mistään muustakaan. Joskus niitä tulee ja sitä nopeammin ne lähtevät, mitä nopeammin kaikki antavat yhdistettyä täishamppoo- ja -kampahoitoa.

Kotiin tultuamme kampasimme kaikkien päät. En onneksi löytänyt mitään - mutta sehän ei tarkoita ettäkö tartuntaa ei olisi tullut. Kampa täytyy ottaa kauniiseen käteen seuraavinakin iltoina. Suihkutin lasten hiukset vielä varmuuden vuoksi ennaltaehkäiselvällä täikarkotteella (sitä oli jäänyt yksi avaamaton pullo kylppärin kemppariboksiin, jesjesjes).

Eli kun täitartunta tulee, niin ihan ensin soitto ihan kaikille, kenelle täit olisivat mahdollisesti voineet tarttua. Sen jälkeen täishamppoota, kampaamista ja tarvittaessa vaikka kreppirautaa. Koin itse nämä käytännön elämässä testatut täinkarkoitusohjeet hyviksi. Toivotaan, että tällä kertaa ei tarvitse mennä sinne asti. Pikkuisen oksettaa pelkkä ajatuskin tartunnan mahdollisuudesta. Yhyy.

10 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Voi eiiiiii!!! Inhottavinta ikinä! Mulle tuli nää loistartunnat ihan puskista silloin kun lapset aloittivat päiväkodin. En muista omasta lapsuudestani, että olis ollu minkäänlaisia loisia ikinä. Nyt vähän väliä päiväkodin ilmoitustaululla varoitetaan kihomadoista, täistä ja tänä keväänä oli vielä bonarina syyhypunkki. Meillä on ollut tuuri ja ollaan selvitty pelkillä kihomatohäädöillä. Täit ja syyhypunkit ovat pysyneet poissa. Näiden kanssa suurin ongelma on juurikin se, etteivät kaikki hoida häätöjä asianmukaisesti. Ja kierre on valmis. Meillä on yhden lapsen luokalla ollut jo pari vuotta ongelmana täit, sillä yksi perhe ei ole hoitanut täihäätöä asianmukaisesti vaan lapsilla on ollut jatkuvasti täitä. Ja sen takia koko koulu on vaarassa saada tartunnan. Tilanne eskaloitui niin pahaksi, että koulun terkkari tarkasti kaikkien oppilaiden päät ja kotiin lähti ilmoitus, jos lapselta täitä löytyi. Jatkuvasta täivaarasta tulee ihan kauhea rumba. Meilläkin on jouduttu täivaaran takia pitämään poikien hiuksia mahdollisimman lyhyinä ja tytön on pitänyt pitää hiukset ehdottomasti kiinni. Pipot aina hihaan ja mitään kampoja, pinnejä tai päähineitä ei ole ollut lupa lainailla. En ole antanut lupaa yökyläilyihin. Ja lisäksi vielä estoshampoo (pajunkuorishampoo apteekista) ja hiusten kampaus iltaisin täikammalla. Mulla on itselläni pitkä ja paksu tukka. Hirvittää pelkkä ajatus siitä, että omassa päässä alkais täit jyllätä. Hyyyyiiii!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Meillä ihan samat jutut sekä päiväkodissa että ala-asteella; henkilökunnalta tulee jo aika turhautunuttakin viestiä (ja ihan syystä), että nyt OIKEASTI, kaikkien pitää kammata ja löydöksistä ilmoittaa, muuten näistä ei päästä ikinä eroon. Viime vuoden keväänä päiväkodissa mentiin tohon samaan "hoidamme sitten itse" -tilanteeseen: muun työn ohella kammattiin kuukauden ajan joka aamu ja soitettiin heti vanhemmat hakemaan, jos jotain löytyi.

   Poista
 3. Toi yökyläily on sellanen juttu mitä moni ei tajua. Se pitäis ehdottomasti lopettaa täiepidemian ajaksi. Meille on 2 kertaa tullut täitä yökyläily myötä. Onneks lapset on nyt jo niin isoja että riski on jo aika pieni.
  Tätä ei takavuosina ollut edes teekkarit tajunneet. Mä joskus laitoin koululle viestin et voisitteko vielä lisätä ton yökyläilykiellon ohjeisiin niin saadaan epidemia loppumaan nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä: ei kyläkyläilyä ennen kuin täit on saatu karkotettua koko kaveripiiristä/koululuokalta/päiväkodista. On tosi hanurista sellainen oma napa edellä -käytös, että ei edes kerrota muille että meillä on hei nyt tällainen tilanne, tsekatkaas tekin lastenne ja omat päät.

   Poista
 4. Voi ärsytys, totta turiset.

  Meillä oli noita pikkupaskiaisia noin kuukausi sitten ja todellakin ilmoitin lasten harrastuskavereille (kontakteja tulee) ja kavereille keiden kanssa ollut tekemisissä. Sponsoroin myös isovanhemmille aineet kun olivat olleet meillä yöpymässä. Ohan siksikin, ettei ne kovan pesurumban ja kampaamisen takia tulisi myöskään meille takaisin. Nykyaineet, jotka perustuvat "tukehduttamiseen eivät aiheuta resistenssiä, joten ei sitä huolta, vaikka ei heti mitään bongaisikaan. Ihmiset olivat yllättyneen ilahtuneita ilmoituksesta, joten ei selvästi kuulu kaikilla toimintatapoihin.

  Ihmettelin päiväkodin toimintaa, kun ei automaattisesti laitettu mitään lappua, kun ihmettelin asiaa sanottiin, että kun ei niitä ole kuin teidän lapsilla. Olin että helvetti soikoon, nyt laput ja ohjeet jakoon. Tottakai niitä on täällä muillakin. Ainahan ne joltain ensimmäisenä löytyy. Mun mielestä täikamppeet ja kihomatokamat vois olla kelakorvattavia tms, jotta kaikilla olis olis ne mahdollisuus hankkia. Kyllähän se sapettaa ne saada takaisin..Tällä kertaa täiden karkoitus vkarkoitus vaati kaksi pesukierrosta ja koulusta ja päivähoidosta alkaneen loman. ;)

  Sylvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi oli koko päiväkoti-ikänsä pienessä yksityisessä päiväkodissa eikä altistuttu kertaakaan millekään epidemialle. Ihan käsittämätöntä tuuria. Koska ei ole omakohtaista kokemusta niin pakko kysyä, että onko ne aineet oikeasti sen verran tyyriitä, että joku perhe jättää ne hinnan takia hankkimatta? Eli voiko se välinpitämättömyys olla myös sitä ettei ole rahaa tai ei raaskita investoida kunnon tavaraan?

   Poista
  2. Uijjjui, ilman muuta dagiksessa kuuluu ilmoittaa kaikille.
   siellähän nukutaan ja leikitään ja vaatetataan samoissa tiloissa ja fyysinen kontakti on toistuvaa.

   Anonyymille; kyllä se voi olla rahastakin kiinni, eivät nämä mitään ihan halpoja ole. Tai no, Suomen hintatasosta täishamppoissa en ole ihan varma, mutta kyllä se täällä on helposti 30-40 euroa per lapsi ne täikampa-ostokset ja shamppoohoidot, etenkin jos on pitkätukkainen lapsi.

   Poista
 5. Ei se häätö ihan ilmaista ole. Kihomatohäätö maksoi meidän perheeltä ( 2 aikuista 4 lasta) jotain 100e pintaan. Muistelisin paketin maksaneen 45e-50e ja häätö pitää tehdä kahdesti. Pajunkuorishampoo jota käytämme täiepidemioiden aikaan estoshampoona maksaa reilu 20e ja täikampa reilu kympin. Ja jos tartunta todetaan niin häätöaineet maksaa muutaman kympin. Syyhypunkin hoitoon tarkoitettu voide on kai reseptilääke? Eli pitää mennä lääkärin kautta olettaisin. Kalleus on suhteellista mutta kyllä 100e on meidän perheelle iso raha, varsinkin kun kihomatokuureja tuli lasten "päiväkotiurien" aikana useampia. Koulussa eskaloituneen täiepidemian aikana jaettiin tietoa myös siitä, että jos ei ole varaa hakea häätölääkkeitä, niin niihin voi hakea avustusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, en ehtinytkään lukea tätä kommenttia ennen kuin kommentoin edelliseen :D Eli aika samanhintaiselta vaikuttaa noiden shamppoiden hinta sielläkin päin Pohjoiseurooppaa. Upea juttu, että niihin voi hakea avustusta (täällä meillä päin ei sellaista mahdollisuutta ole ja se on tosi surkeaa...)

   Poista

Mitä tuumaat?