Unelmaduunarit-podcast: Tällä tempulla saa asioita aikaiseksi

Anteeksi klikkiotsikko! Tämänkertainen Unelmaduunarit-podcastvieraamme antoi niin mahtavan konkreettisia ohjeita asioiden aikaansaamiseen, että hehkutuspakko on nyt väkisinkin päällä.


Tapasin Lähiömutsin Hannen kanssa psykoterapeutti Satu Pihlajan, joka julkaisi keväällä myyntimenestykseksi nousseen teoksen Aikaansaamisen taika. Kirja oli sen verran valaiseva lukukokemus, että päätimme kysyä, josko Satu suostuisi tulemaan vieraaksemme podcastiin. Saimme aikataulut sopimaan ja Satun ajasta puoli tuntia. Jes!

Tämä kirja ei ole mikään suorittajaopas vaan kaukana siinä. Teoksessa ei kehoteta tekemään enemmän, rutistamaan vielä vähän lisää, karsimaan yöunista ja takomaan hulluna silloin kun rauta on kuumaa. Ehei. Pihlaja ei kehota pidentämään tekemistä vaan antaa välineitä siihen, kuinka saada aikaan enemmän siinä ajassa, mitä työhön (tai vaikka harrastuksiin) pystyy kulloinkin laittamaan.

Välillä tulee niitä iltapäiviä tai aikaisia aamuja, jolloin kaikki mitä tekee, tuntuu menevän putkeen ja valmistuu. Kunpa sellaisen tunnelman saisi päälle aina tarvittaessa. Se on niin mahtava fiilis, kun keskeneräisestä tulee valmista kakkosnelosta ja tekeminen tuntuu kevyeltä. Miten ihmeessä sen flow-tilan saisi päälle silloin, kun sitä todella tarvitsee?

Tässä jaksossa Satu Pihlaja kertoo vinkkejä muun muassa tehokkaiden työpäivien järjestelyyn sekä aloittamisen vaikeuden selättämiseen ja muistuttaa, että aikaansaaminen lähtee yksinkertaisesti siitä, että miettii, mikä itselle on tärkeää juuri siinä omassa elämäntilanteessa. Kaikkea kun ei voi, eikä tarvitse saada ja tehdä samaan aikaan. Puhumme myös tekemisen riemusta eli siitä, miten hyvältä aikaansaaminen tuntuu.

Koska menin lupaamaan tämän jutun otsikossa nopeaa polkua aikaansaamiseen, niin tässä yksi Satun antamista vinkeistä.

Tee oma tekemisesi näkyväksi sinulle itsellesi. Kun oman tekemisen tekee itselleen näkyväksi, huomaa yllättäen toimittaneensa monenlaista asiaa. Tekemisen etenemisestä ilostuneena fiilis nousee ja seuraavat hommat sujuvat paljon paremmalla sykkeellä. Se on itseään ruokkiva aikaansaamisen kehä.

Tee työpäivän alussa lista kolmesta asiasta, jotka aiot saada sinä päivänä aikaiseksi. Jos unohdat väkertää listan aamulla, kirjoita se työpäivän päätteeksi vaikka kännykän notes-sovellukseen tai lähetä se itsellesi sähköpostilla. Tee siis oma tekemisesi näkyväksi sinulle itsellesi. Jos ei näe omia tuloksiaan, tekemään motivoituminen voi olla pirun hankalaa.

Tänään minä olen saanut valmiiksi:

- Tämän blogipostauksen. Jee! (lisäys-EDIT: ja kävin korjaamassa kirjoitusvirheet seuraavana päivänä, heh)
- Yhden jonkun aikaa roikkuneen sähköpostiviestin Ylelle. Tarjosin lehtijuttua Islannista. Toivotaan, että se tuloutuu.
- Puhelinsoitto IT-tuelle, koska yksi sähköposteistani on reissannut maailmalla ilman paluulippua, eli viestit eivät ole tulleet perille. Homma on nyt korjauksessa.

Ne loput aikaansaamisen vinkit kannattaa kuunnella tästä:
Aikaisemmat Unelmaduunarit-jaksot taustajuttuineen löytyvät täältä:

Antti Holma ja näin löytyy luovuus
Janita Autio: Opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin
Ilkka Halava: Elämme ihmiskunnan jännittävintä ajanjaksoa
Jenni Rotonen: Pupulandia ja bloggaaminen työnä
Marjut Rahkola: Kotiäitivuosina perustettu lastenvaatemerkki kasvoi miljoonabisnekseksi
Jari Oinonen: Uratykki ja koti-isä kertoo, kuinka yhdistää hyvä työura ja onnellinen lapsiperhe
Maria Löfgren: Onnellisena töissä
Joonas Laurila: Pätevät vinkit motivaatioon
Elina Lepomäki: Näin paljon työstä kuuluisi saada palkkaa
Johanna Pawli: Kun jooga-harrastuksesta tuli työ
Marko Kilpi: Marko Kilpi on sekä poliisi että kirjailija
Anna Perho: Parhaat vinkit ajanhallintaan
Jare Tiihonen: Milloin on oikea aika lopettaa?
Katariina Alftan: Voiko käsitöitä tekemällä elää?
Maaret Kallio: Oletko erilainen töissä ja siviilissä?
Piritta Hagman: Minkä tähden kannattaa erikoistua?
Antti Helin: Millaista on matkatoimittajan työ?
Inari Fernandez: Vakkarityöntekijästä Youtube-yrittäjäksi. Mitähän ihmettä?


Tunnisteet: , ,