Unelmaduunarit-podcast, Janita Autio: opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin

Minusta on mahtavaa tavata ihmisiä, jotka tekevät työtä, josta pitävät, mutta eivät välttämättä ole kouluttautuneet juuri siihen ammattiin. Mutkan kautta perille -meininkiin liittyy aina kiinnostavampia käänteitä kuin niihin tarinoihin, joissa on suunnitelmallisesti menty pisteestä A pisteeseen B. Juuri siksi oli mahtavaa päästä jututtamaan valokuvaaja Janita Autiota.



Uusimmassa Unelmaduunarit-jaksossa juttelemme parikymppisen valokuvaajan Janita Aution kanssa siitä, kuinka opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin. Janita tuli tunnetuksi Instagram-tilinsä kautta ja tekee nykyään upeita kuvauskeikkoja ympäri maailmaa. Hän ei ole koskaan opiskellut valokuvaamista kouluissa. Hän vain - noh - aloitti valokuvaamisen. Kenellekään, joka käy kurkkaamassa Janitan Instagram-tiliä, ei jää epäselväksi, osaako hän valokuvata. Janita on mahtava esimerkki siitä, kuinka valokuvaajan oma ääni ja tyyli voi kehittyä myös kokeilun ja tekemisen, ei pelkästään opiskelun kautta.


En väitä, että koulutus olisi turhaa. On iso tukku ammatteja, joihin päästäkseen on pakko suorittaa tietyt tutkintovaatimukset. En haluaisi itseoppinutta lääkäriä leikkaamaan kättäni tai lääkkeistä mitään tietämätöntä apteekkaria myymään minulle lääkkeitä.

Mutta sen sanon, että ihan jokaiseen työhön mitä joskus päätyy tekemään, ei tarvitse eikä välttämättä edes voi käydä koulua. Eikä todellakaan tarvitse tähdätä pelkästään koulutusta vastaavaan työhön.   Rajaa järjettömän paljon mahdollisuuksia itseltään pois, jos hakeutuu ainoastaan sellaisiin töihin, johon omaa täydellisesti sopivan koulutuksen.

On aika jännä juttu, että esimerikiksi Suomessa rahoitusalan töihin palkataan lähinnä kauppatieteiden maistereita, tilastotieteilijöitä ja valtiotieteilijöitä, jotka ovat opiskelleet kansantaloustiedettä. Kun Lontoossa kurkkaa isojen pankkien meininkiä, huomaa nopeasti, että siellä palkataan rahoitusalalle töihin myös taidealojen kandeja ja humanisteja. 

Putkesta sisään, putkesta ulos -ajattelu tuottaa kyllä tietynlaisia ihmisiä tietynlaisiin tehtäviin, mutta putken suun ulkopuolelle jää valtava määrä pätevää ja vähän eri tavalla ajattelevaa jengiä - siis businesjargonilla: iso osa potentiaalia jää käyttämättä. 

Jos Janita olisi hakenut monena vuotena peräkkäin opiskelemaan valokuvausta (niihin kouluihin ei ole ihan helppo päästä) ja käyttänyt siihen joka kevät ja kesä paljon aikaa, hän voisi olla tällä hetkellä kovin erilaisessa työtilanteessa kuin nyt. 


Tämä podcast-jakso on siis kaikille teille, jotka pohditte omaa ammatinvalintaa tai emmitte opiskelujen suhteen. Joskus voi olla paras vaihtoehto lopettaa pohtiminen ja alkaa tehdä sitä, mikä tuntuu kivalta.  Loppututkinto ei todellakaan merkitse kaikkea. Vähintään yhtä tärkeää on rohkeus yrittää ja hyvät verkostot - eli tekemisen palo ja aito kiinnostus ihmisiin. Sitäpaitsi: voihan niitä kouluja käydä myöhemminkin, työn ohessa. Podcastissa ​Janita antaa myös vinkit siihen, kuinka rakentaa  ​suosittu Instagram-kanava. Kuuntele klikkaamalla tästä:



Jos haluat jättää palautetta, aihetoiveita tai muuten vain avautua, voit toki jättää viestejä tänne bloginkin puolelle, mutta meillä on Unelmaduunareille myös oma Facebook-sivu, josta löytyy kootusti kaikki podcastiimme liittyvät jutut ja päivitykset.


Ehkä kiinnostuit myös näistä:
Mikä on podcast ja miten sitä kuunnellaan? Aloittavan kuuntelijan opas.
Unelmaduunarit-podcast - tästä on kyse.

Aikaisemmat jaksot:
Unelmaduunarit-podcast: Antti Holma ja näin löytyy luovuus

Tunnisteet: , ,