Unelmaduunarit-podcast: Voiko käsitöitä tekemällä elää?

Ai että, tämä on yksi lempiaiheitani tässä "harrastuksestako työ" -keskustelussa. Käsitöiden hinnoittelu ja vaatehintojen vertailu. Voiko käsityöyrittäjä saada itselleen elannon eli voiko käsitöitä tekemällä elää? Tämä aihe kiinnosti Hannea ja minua niin paljon, että omistimme sille Unelmaduunarit-podcastissa ihan oman jakson.


Tämän päivän jaksossa ruodimme mm. islantilaisen villapaidan hintaa. Väitän, että 220 euroa käsinneulotusta villapaidasta on aivan liian vähän. Hintalapussa pitäisi olla nolla perässä!

Sille on syynsä, että melkein kaikki Suomessa myytävät vaatteet ommellaan jossakin muualla eikä käsinneulotuille vaatteille juuri ole markkinoita. Harva on valmis maksamaan teepaidasta kahdeksaakymppiä tai villapaidasta 800 euroa. Joku pitää jo 25 euron hintaa farkkujen korjausompelemisesta kalliina. Vaikka eihän se ole kallis. Se on itse asiassa ihan hiton matala hinta  Suomessa siitä, että ammattilainen korjaa housusi.

Monen käsityöläisyrittäjän bisnes kaatuu siihen, että he myyvät tuotteita, joiden tekemisessä kestää kauan ja joista ei saa korkeaa hintaa. Jos myy kahdenkympin korviksia, joiden valmistamiseen menee kolme tuntia, ei voi mitenkään saada itselleen työstään toimeentuloa. Käsityöyrittäjiä koskee ihan sama tilasto kuin muitakin yrittäjiä, mutta vieläkin kipakammin: muutama onnistuu neulomaan itselleen elannon, suuren suuri osa ei. Hyvin harva onnistuu - mutta eihän se silti mahdotonta ole.Kävimme tässä jaksossa jututtamassa käsityöyrittäjää. Sellaista, jolla ompelu ei jäänyt harrastukseksi vaan kääntyi tulovirraksi.

Katariina Alftan ompelee mm. NonaK-lastenvaatteita mittatilaustyönä. Ja toki hän tekee vaatteita pyynnöstä myös aikuisille! Edellisessä podcast-jutun kuvassa näkyvä röyhelöhameeni on Katariinan käsissä syntynyt. Tilasin sen häneltä  viime jouluna joulumekoksi ja ostin tytöille Katariinan liikkeestä samantyyliset kahisevat ja suuret hameet. Olin entistäkin pidetympi henkilö perheessämme viime joulun ajan.

Katariina on siis käsityöyrittäjä. Ompelutöiden ohella hän pitää lastenvaatteisiin ja leluihin erikoistunutta suloista NonaK-myymälää Töölössä.  Miten kässäharrastus taipui työksi ja käsityöyrittäjyydeksi? Sehän selviää jakson kuuntelemalla. Tässä siis kässäjaksomme:
Aikaisemmat Unelmaduunarit-jaksot taustajuttuineen löytyvät täältä:

Antti Holma ja näin löytyy luovuus
Janita Autio: Opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin
Ilkka Halava: Elämme ihmiskunnan jännittävintä ajanjaksoa
Jenni Rotonen: Pupulandia ja bloggaaminen työnä
Marjut Rahkola: Kotiäitivuosina perustettu lastenvaatemerkki kasvoi miljoonabisnekseksi
Jari Oinonen: Uratykki ja koti-isä kertoo, kuinka yhdistää hyvä työura ja onnellinen lapsiperhe
Maria Löfgren: Onnellisena töissä
Joonas Laurila: Pätevät vinkit motivaatioon
Elina Lepomäki: Näin paljon työstä kuuluisi saada palkkaa
Johanna Pawli: Kun jooga-harrastuksesta tuli työ
Marko Kilpi: Marko Kilpi on sekä poliisi että kirjailija
Anna Perho: Parhaat vinkit ajanhallintaan
Jare Tiihonen: Milloin on oikea aika lopettaa?


Tunnisteet: , ,