Työelämän yksinkertaisten asioiden lista

Avauduin vähän aikaa sitten yrittäjän kuivan kauden kirouksesta. Se juttu lähti lentoon ja on heittämällä yksi viime kuukausien luetuimpia juttuja. Vähänkö hienoa! Niinhän se vaan on, että hedelmää pitää puristaa välillä vähän lujempaa, että sieltä tulee mehua. Sekin on aloittavan ja miksei jo pidemmällekin ehtineen yrittäjän hyvä tietää, että aina ei tosiaan ole helppoa. Niin kuin ei ole palkkatöissäkään.


Olen valtavalla riemulla seurannut viime kuussa ilmestyneen Unelmahommissa-kirjamme saamaa lukijapalautetta. Erityisesti käytännönläheistä sydäntäni ovat lämmittäneet useat kiitokset kirjan realistisesta ja todenmukaisesat otteesta. Emme ole unohtaneet unelmoida, mutta emme ole unohtaneet sitä taskulaskintakaan. Ne kun mahtuvat ihan hyvin yhteen ja samaan kouraan.

Mikään ei saa minua yhtä paljoa kihisemään harmituksesta kuin ympäripyöreät lötinät yksisarvisista, positiivisen ajattelun voimasta, ilon kautta tekemisestä, lujan lempeästä, happamanmakeasta ja suolattomasta mutta kuitenkin vähän suolaisesta sanojen vääntelystä. Jos sanoo jotain, pitää olla jotain konkreettista sanottavaa. Eli jos suunnittelee tekevänsä jotain, pitää myös tehdä jotain.


Loppupeleissä työnteossa niin kuin elämässä ylipäätään on kyse ihan hirvittävän yksinkertaisista asioista. Jos alkuasetelmat ovat hyvät eli ponnistuslauta kunnossa, ei vaadita ihmeitä. Kun noudattaa näitä seuraavia asioita tai niistä edes muutamia, pääsee minun kokemukseni mukaan jo aika lähelle sitä omaa päämäärää. Eli näkyy siis Snaefellsjökullille saakka. (Tämä on reykjavikilaisten tapa sanoa, että näkeepä pitkälle, kun muutaman sadan kilsan päässä oleva jäätikkö vilkkuu kirkkaalla ilmalla pääkaupungin keskustaan.)

Työelämän yksinkertaisten asioiden lista


1. Tee aina se mitä lupaat. Älä ylitä odotuksia joka kerta, mutta tee se sopivan usein.
2. Älä keksi tekosyitä. Suoruus kannattaa. "En osaa" on paljon parempi kuin "En ole ehtinyt, koska...." 
3. Älä vieritä vastuuta muille - vaikka sinulla olisikin siihen täysi oikeus. Ei ketään loppupeleissä kiinnosta, että homma meni reisille, koska joku teki sinulle oharit. Hyvä tyyppi kantaa vastuun myös omien alihankkijoidensa ja assareidensa mokista. (Muun muassa siksi esimiehelle maksetaan enemmän kuin assistentille.)
4. Älä ole mulukku vaan ole mukava. Se palkitsee itsensä. Ihmisillä on tapana auttaa heitä, joilta ovat itse saaneet apua.
5. Pidä aikataulut. Jos aikataulu murenee, kerro siitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (älä siis ota sitä "Tieto ja valtiohallinnon tietojärjestelmäuudistus" -leikin Tieto-roolia).
6. Tee sitä, missä olet hyvä ja tee niiden varmojen tulonlähteiden ohella rohkeampia kokeiluja, jotka vievät sinua uusille poluille ja uusien työtehtävien pariin. Eli konsulttislangilla: pidä aina salkussasi pari rehevää lypyslehmää ja muutamia perhosia vatsanpohjiin tuovaa tähdenalkua. Näin varmistat laskutuksen, mutta et jää junnaamaan paikallesi.
7. Kun tarvitset päätöksen, etsi itsellesi tärkeän asian päätöksentekijä ja keskity häneen. Älä siis puhu proikkarille, jos tunnet divisioonan johtajan. 
8. Etene kokeilemalla älä pelkästään teoriassa suunnittelemalla. Ihan jokaista askelta varten ei kannata perustaa komiteaa hautomaan eteenpäin pyrkivää ideaa kuoliaaksi.


Laura Friman (siis se uusimman Iholla-kauden ässämuija ja Radio Helsingin aamujuontaja, tomittaja, kirjailija jne.) totesi taannoin Facebookissa, että hänen mottonsa elämässä taitaa olla "Vois jo alkaa tapahtua jotain." Se on muuten hieno motto. Suorastaan rakastuin siihen. Lauraan olen ihastunut jo ajat sitten - niin hauska, ahkera, tunnollinen ja hullu tyyppi. Siksi meistä olikin kirjailijakollegani Hannen kanssa ihan mahtavaa, että Laura ehtii osallistua järjestämäämme Unelmahommissa After Work -tapahtuman esiintyjiin. Mukana puhumassa myös media-alan moniosaaja, yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja, upea Maaret Tukiainen ja ainutlaatuisen kahvialan busineksen perustanut, Warrior Coffeen perustaja ja toimitusjohtaja Riku Uski. Puhumme unelmaduunien tekemisestä: miten siihen tultiin, mikä ottaa päähän ja miten päästä eteenpäin. Ja miten sen oman unelman ylipäätään edes tunnistaa.Olisi ihanaa kutsua tuohon tilaisuuteen teidät kaikki hakemaan inspiraatiota ja tutustumaan toisiinsa, mutta valitettavasti tapahtumatilamme on vain muutamalle kymmenelle hengelle ja pystymme molemmat kutsumaan siksi mukaan vain kolme blogimme lukijaa. Siispä - joudumme arpomaan.
 
Täydennä tuota oheista Työelämän yksinkertaisten asioiden listaa omalla neuvollasi. Se voi olla mikä vain: ajatus, ohje tai mielipide. Jätä neuvosi tähän alle kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi kera, niin osallistut arvontaan. Arvomme molemmat blogeissamme kolme kutsua tilaisuuteen sunnuntaina 23.4.

Unelmahommissa After Work, Helsingissä 27.4. kello 15–17, M.O.W (Pikku Roba 9). Puhumassa Laura Friman, Maaret Tukiainen, Riku Uski, Hanne Valtari ja minä. Kaikille tilaisuuteen osallistuville on varattu aika herkullinen goodie bag kirjoineen. Ja tarjoiluakin on. Tietysti. Hyvän duunin päälle kuuluu aina skoolata, mehulla tai vaikka ginillä. (No siinä jo tulikin ohje numero 9. Kerro sinä se kymmenes!)

Tunnisteet: , ,