Herkullinen tapa tuhota lötköt tomaatit

Mitä teen kilon purkilla tomaatteja, jotka ovat lötkistyneet ja nahistuneet muoviseen myyntipakkaukseen keittiön pöydälle? Jos odottelisin vielä pari päivää, puupöytään todennäköisesti imeytyisi liemistä ruma läiskä. Tällaista mietin viime viikolla. Tarkoitukseni oli alunperin tehdä niistä tomaattikeitto, mutta en sitten viime viikolla ehtinyt. Tai siis toissaviikolla.
Vaikka en tässä elämäntilanteessa ole kovin innokas ruoanlaittaja, yhtä asiaa pyrin välttelemään loppuun saakka: ruoan heittämistä roskiin.

Mietin aikani, mitä tomaateille tekisin - ja löysin vastauksen lehtikaalisipseistä. Kuivattelin niitä muutaman pellillisen viime kesän lehtikaalisadon jälkeen. Jos tekisin saman tomaateille ja laittaisin purkkiin.

Niinpä tein uunikuivattuja tomaatteja yrttiöljyseoksessa. Tuli ihan törkeän hyviä.

Uunikuivatut tomaatit

tomaatteja
oliiviöljyä tarpeeksi
merisuolaa
yrttejä (itse käytin kuivattua basilikaa, lehtipersilijaa ja rosmariinia)
valkosipulinkynsiä


Halkaise tomaatit ja asettele puolikkaat tomaatit halkaistu pinta ylöspäin uuninpellille. Ripottele päälle vähän suolaa. Laita uuniin noin 100 c muutamaksi tunniksi, ainakin kolmeksi. Ota tomaatit pois kun ne ovat tooooodella ryppyisiä ja menneet reunoilta kasaan. Anna tomaattien jäähtyä. Pese huolellisesti lasipurkki tai pari. Laita purkit vähän yli puolilleen halkaistuja, jäähtyneitä uunin kuivaamia tomaatteja ja laita sekaan suolaa, yritit ja valkosipulit. Sekoita lusikalla. Täytä purkki oliiviöljyllä. Sekoita. Sulje purkit ja aseta jääkaappiin.

Ta-daa: Siinäpä mahtava lisä salaattiin, jauhelihakastikkeeseen tai pyttipannuun. Maistuu myös leivän päällä juuston kanssa tai pitsan lisukkeena. Tai mikset tekisi kuten minä eli syö öljyineen suoraan purkista isolla lusikalla. Yksi kaverini sanoi kerran, että ihmisen onnellisuus on riippuvainen suupielistä valuvan oliiviöljyn määrästä. Ei ollut ihan väärässä hän.

Tunnisteet: ,