Kerran pääministeri, aina pääministeri

Tämä uhkaa muuttua Islannin sisäpolitiikka -blogiksi, mutta menköön nyt vielä yhden ainoan kerran, koska viimeisen vuorokauden aikana on tapahtunut niin paljon kaikkea kummallista. Sigmundur David eli Islannin pääministeri päivitti eilen aamulla Facebookkiiinsa, että jos hän ei saa toiseksi suurimman hallituspuolueen luottamusta, hän hajottaa hallituksen. (Hän kertoo nykyään kaikesta Facebook-sivullaan sen sijaan että antaisi haastatteluja).
"Vaimoni ei ole lähdössä avaruuteen", facebookettaa pm.
Sen jälkeen pääministeri lähti tapaamaan Islannin presidenttiä ja pyysi häneltä lupaa hajoittaa hallitus. Presidentti kieltäytyi, koska hän sanoi että ei ole kuullut toiseksi suurimman hallituspuolueen tai ylipäätään edes pääministerin oman puolueen eli Edistyspuolueen kantaa. Eikä Sigmundur ollutkaan jutellut kenellekään, hän meni tapaamaan presidenttiä yksin. Hänen oli näet tarkoitus saada presidentiltä lupa hallituksen hajoittamiseen. Tällä tiedolla hän olisi voinut kiristää toisiksi suurinta puoluetta eli Itsenäisyyspuoluetta tukemaan häntä - tai hän hajoittaisi halituksen. (Sigmundur varmaan luuli olevansa Borgen-sarjan päätähti.)
Pääministerin äiti kertoi lehdille, että on epäreilua että hänen poikansa oli joutunut lähtemään pääministerin paikalta.
Presidentti oli kuitenkin sen verran fiksu, että ei antanut pääministerille tämän pyytämää dokumenttia vaan sanoi haluavansa ensin keskustella myös hallituksen muiden jäsenten kanssa.

Sitten Sigmundur meni taas Facebookiin ja ilmoitti, että hän vetäytyy tehtävästä ja hänen tilalle tulee Edistyspuolueen vpj (joka on siis koulutukseltaan eläinlääkäri ja pitää tällä hetkellä mm. kalastusasioista vastaavaa  salkkua). Ookoo.
Pääministerin isikin antoi haastattelun, jossa kertoi olevansa tosi ylpeä pojastaan ja että "mielenosoittajat eivät edusta tätä maata" 
Noh. Siihen sitten Islannin yliopiston oikeustieteen proffa totesi, että ei Islannin pääministeri voi lähteä ja ITSE nimetä itselleen jatkajaa. Hallitus joko hajoaa tai se ei hajoa, ei ole mitään välitiloja. Mutta hei, mitäs pienistä perustuslaeista, kun on Facebook! Sinne Sigmundur meni taas päivittelemään kuulumisiaan ja lähetti seuraavaksi kansainväliselle medialle tiedotteen, että hän ei aiokaan erota pääministerin tehtävästä. Ottaa vain vähän lomaa ja niin edelleen.

Sitten tänään hän kirjoitti taas Facebookkinsa, että hänen vaimonsa ei ole matkalla avaruuteen tosin kuin lehdet ilkeästi vihjailevat. Ja on muutenkin todella raivostuttavaa ja surullista, että hänen vaimostaan kirjoitellaan lehdissä. (Hmm. Olisikohan sillä jotain tekemistä uutisointihalujen kanssa, että pääministerillä ja tämän vaimolla on ollut yhteinen yhtiö veroparatiisissa, ja tämä sama yhtiö lypsää rahaa Islannin valtiolta eli Landbankinnin konkurssipesästä? No ei tietenkään! Tämä on vain ilkeämielisen median mustamaalauskampanja. Daa.)

Mitäpä seuraavaksi? Ilmeisesti Islannilla on nyt pääministeri tai sitten ei. Ehkä tuon oletetun pääministerin vaimo on lähdössä avaruuteen tai sitten ei. Minun mielestäni parasta olisi yhdistää nämä kaksi epämääräistä faktaa ja lähettää heidät molemmat pienelle kiertoajelulle. Sillä välin täällä voitaisiin järjestää uudet vaalit.

Että ei näitä ainakaan yrittämisen puutteesta voi syyttää.

Aikaisemmat jutut samasta aiheesta:
Pääministeriperheen Panama-kuviot
Tunnelmia mielenosoituksesta

Kuvat: klippejä Visir.is

Tunnisteet: ,