Tämä uhkaa muuttua Islannin sisäpolitiikka -blogiksi, mutta menköön nyt vielä yhden ainoan kerran, koska viimeisen vuorokauden aikana on ta...

Kerran pääministeri, aina pääministeri

6.4.16 Satu Kommentteja: 39

Tämä uhkaa muuttua Islannin sisäpolitiikka -blogiksi, mutta menköön nyt vielä yhden ainoan kerran, koska viimeisen vuorokauden aikana on tapahtunut niin paljon kaikkea kummallista. Sigmundur David eli Islannin pääministeri päivitti eilen aamulla Facebookkiiinsa, että jos hän ei saa toiseksi suurimman hallituspuolueen luottamusta, hän hajottaa hallituksen. (Hän kertoo nykyään kaikesta Facebook-sivullaan sen sijaan että antaisi haastatteluja).
"Vaimoni ei ole lähdössä avaruuteen", facebookettaa pm.
Sen jälkeen pääministeri lähti tapaamaan Islannin presidenttiä ja pyysi häneltä lupaa hajoittaa hallitus. Presidentti kieltäytyi, koska hän sanoi että ei ole kuullut toiseksi suurimman hallituspuolueen tai ylipäätään edes pääministerin oman puolueen eli Edistyspuolueen kantaa. Eikä Sigmundur ollutkaan jutellut kenellekään, hän meni tapaamaan presidenttiä yksin. Hänen oli näet tarkoitus saada presidentiltä lupa hallituksen hajoittamiseen. Tällä tiedolla hän olisi voinut kiristää toisiksi suurinta puoluetta eli Itsenäisyyspuoluetta tukemaan häntä - tai hän hajoittaisi halituksen. (Sigmundur varmaan luuli olevansa Borgen-sarjan päätähti.)
Pääministerin äiti kertoi lehdille, että on epäreilua että hänen poikansa oli joutunut lähtemään pääministerin paikalta.
Presidentti oli kuitenkin sen verran fiksu, että ei antanut pääministerille tämän pyytämää dokumenttia vaan sanoi haluavansa ensin keskustella myös hallituksen muiden jäsenten kanssa.

Sitten Sigmundur meni taas Facebookiin ja ilmoitti, että hän vetäytyy tehtävästä ja hänen tilalle tulee Edistyspuolueen vpj (joka on siis koulutukseltaan eläinlääkäri ja pitää tällä hetkellä mm. kalastusasioista vastaavaa  salkkua). Ookoo.
Pääministerin isikin antoi haastattelun, jossa kertoi olevansa tosi ylpeä pojastaan ja että "mielenosoittajat eivät edusta tätä maata" 
Noh. Siihen sitten Islannin yliopiston oikeustieteen proffa totesi, että ei Islannin pääministeri voi lähteä ja ITSE nimetä itselleen jatkajaa. Hallitus joko hajoaa tai se ei hajoa, ei ole mitään välitiloja. Mutta hei, mitäs pienistä perustuslaeista, kun on Facebook! Sinne Sigmundur meni taas päivittelemään kuulumisiaan ja lähetti seuraavaksi kansainväliselle medialle tiedotteen, että hän ei aiokaan erota pääministerin tehtävästä. Ottaa vain vähän lomaa ja niin edelleen.

Sitten tänään hän kirjoitti taas Facebookkinsa, että hänen vaimonsa ei ole matkalla avaruuteen tosin kuin lehdet ilkeästi vihjailevat. Ja on muutenkin todella raivostuttavaa ja surullista, että hänen vaimostaan kirjoitellaan lehdissä. (Hmm. Olisikohan sillä jotain tekemistä uutisointihalujen kanssa, että pääministerillä ja tämän vaimolla on ollut yhteinen yhtiö veroparatiisissa, ja tämä sama yhtiö lypsää rahaa Islannin valtiolta eli Landbankinnin konkurssipesästä? No ei tietenkään! Tämä on vain ilkeämielisen median mustamaalauskampanja. Daa.)

Mitäpä seuraavaksi? Ilmeisesti Islannilla on nyt pääministeri tai sitten ei. Ehkä tuon oletetun pääministerin vaimo on lähdössä avaruuteen tai sitten ei. Minun mielestäni parasta olisi yhdistää nämä kaksi epämääräistä faktaa ja lähettää heidät molemmat pienelle kiertoajelulle. Sillä välin täällä voitaisiin järjestää uudet vaalit.

Että ei näitä ainakaan yrittämisen puutteesta voi syyttää.

Aikaisemmat jutut samasta aiheesta:
Pääministeriperheen Panama-kuviot
Tunnelmia mielenosoituksesta

Kuvat: klippejä Visir.is

39 kommenttia:

 1. Kiitos näistä mielenkiintoisista bloggauksista! Ensi viikolla pääsen sinne sirkukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tervetuloa! Kaikki toimii kyllä, eipä nuo mielenosoitukset juuri arjessa näy ja parlamenttitalonkin edessä lentää lähinnä banaanit ja iskulauseet. Ei pelkoa että joutuisi minnekään polttopullosateeseen siis :-)

   Poista
 2. Kerro ihmeessä seuraavatkin vaiheet! Ihmettelinkin eilisistä uutisista, että Islannissako pääministeri voi erota ilman että koko hallitus eroaa (Suomessa ei voi). Ei siis ilmeisesti voikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa että nämäkin jutut kiinnostaa!

   Poista
 3. Jes, kiitos tästä poliittisesta tilannekatsauksesta! Kuulostaa jo Italialaiselta satiirilta...
  Elina

  VastaaPoista
 4. Popparit esiin! Tää käy mielenkiintoiseksi!

  VastaaPoista
 5. Katsoin juuri viimeisen osan loistavasta islantilaisesta sarjasta Loukussa (Ofaerd). Tämä alkaa kohta olla yhtä mielenkiintoinen. Ruumiit vaan puuttuu? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, kunnon draamaa. Kukaan ei ole vielä kuollut, ellei poliittista "kuolemaa" voi sellaiseksi laskea.

   Poista
 6. Jatka näitä postauksia! Rrrrrakastan tosielämän House of Cardsia. <3 (Etenkin kun en ole itse siinä mikään osapuoli)

  VastaaPoista
 7. Mikä soppa! On hauska lukea, kero lisää kun eittämättä tapahtuu.

  VastaaPoista
 8. Älä vaan lopeta tarinaa tähän! Haluan kuullamiten tässä käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna parlamentissa äänestetään hallituksen luottamuksesta. Enemmistöhallitushan niillä on, eli siinä tuskin tapahtuu mitään yllättävää. Mutta tänään on taas kaavailtu mielenosoitusta. Jebajee, kiinnostavat on paikat!

   Poista
 9. Tähän on ihan aitoa saaga-kamaa... Niihin islantilaista.kyllä teidän ihana PM on varmasti aito viikinki ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että tuo ylimielinen tyhjänjauhaja olisi saanut köniin niiltä oikeilta viikingeiltä jo ehkä sata kertaa. Ainakin toivon niin. Antaa se mielikuva vähän energiaa tähän rypemiseen :D

   Poista
 10. Mä yhdyn kanssa muihin, eli älä nyt vaan lopeta raportointia tähän! Musta on ainakin kiva lukea tunnelmia sieltä pääkallopaikalta. Suomen lehdistä ei mun mielestä saa kunnon kuvaa asiasta - varsinkin jos lukee reilusti eri aikavyöhykkeellä, niin näissä herra pääministerin käänteissä ei meinaa pysyä mukana alkuunkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lopeta, en :D Mutta välillä kirjoitan jostain muustakin, alkaa jo ottaa itseä koko aihe niin päähän. Mutta kyllä tästä vielä lisämatskua seuraa kun tulee seuraava käänne. Ja eiköhän se tule jo aika pian...

   Poista
 11. Mutta nyt kuitenkin hallitus jatkaa ja pääministeri vaihtui?? Ainakin Ylen mukaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ei pm:n yksipuolisella ilmolla vaan pressa nimittää. Mutta ihan bebasta. Olisin toivonut vaaleja heti...

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Olen samaa mieltä kuin muut, älä vaan lopeta vaan pidäthän meidät ajan tasalla Islannin käänteissä!

  VastaaPoista
 14. Ehdottomasti lisää Islannin politiikan käänteistä lisää! Paikallinen media kun ei kerro tarpeeksi yksityiskohtia. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tulee merkkimäärät vastaan, veikkaan - haha.
   Paljon antoisampaa muuten blogata näistä käänteistä kuin kirjoittaa juttuja lehtiin. Talouslaman aikaan uutisoin paljon Hesarille täkäläisistä käänteistä, mutta nyt on paljon vapaampaa, ei tarvitse mittä merkkimääriä ja palautettakin saa suoraan lukijoilta. Ihanaa!

   Poista
 15. Mä jo ihan odotin, että päivität tästä - kiitos siis! Viime päivinä on kyllä tuntunut siltä, ettei edes tarvitse katsoa Vallan linnaketta, kun oikeastikin politiikassa ja talouselämässä riittää tätä draamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Se paha tässä vaan on, että tämä on totta... : /

   Poista
 16. Mustakin tämä Islannin politiikan pikabriiffaus on kiinnostavaa 👍☺️

  VastaaPoista
 17. Kiva kuulla tätä kautta, miltä homma näyttää Islannista. Olen jonkin verran seurannut aihetta suomalaisen lehdistön kautta. Miten joka vuosikymmenellä näitä riittääkin. Siis tyyppejä, joilla ahneus ja oma napa menee kaiken muun ohi.

  VastaaPoista
 18. Onko sulla kansalaisuus jo plakkarissa? Jos vaikka tulis vaalit.
  Mirja

  VastaaPoista
 19. Eikä, kun kirjoita vain lisää! Ja varmaan tässä lyö laineet myös Suomeen, joten sulla riittää kommentoitavaa.

  VastaaPoista
 20. Hahhahhaa! Ihan huippua! Ei voisi olla missään telkkasarjassa tällaista juonta, kun olisi liian epäuskottavaa!

  VastaaPoista
 21. Just olin kirjoittamassa samaa kuin ed. anonyymi (6:49) - tällaista ei vois olla missään fiktiivisessä jutussa, koska se ei olis uskottavaa.

  Päivän (viikon? no menkööt: koko kuukauden!) parhaat naurut sain tästä postauksessa! :'-D
  Paikan päällä ei ehkä naurata yhtä paljon...

  Kansa (tai lukijat) vaatii lisää!
  Päätän raporttini täältä tähän.

  - Ia

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?