Olen aikaisemmissa jutuissa ja kirjassakin puhunut paljon siitä islantilaisten maailmankuulusta mentaliteetista. Että ei sen nyt niin väliä...

Islantijuoruja

2.4.16 Satu Kommentteja: 20

Olen aikaisemmissa jutuissa ja kirjassakin puhunut paljon siitä islantilaisten maailmankuulusta mentaliteetista. Että ei sen nyt niin väliä, kunhan vähän sinnepäin. Että tottakai kaikki järjestyy, kun on aina järjestynyt. Ja mitä nyt yhdestä kuoppaisesta tiestä, kun ollaan menossa eteenpäin. Kohti menestystä!

Tällä voittajamentaliteetilla on muuten myös varjopuolensa. Kun rajuun eteenpäin pärskimiseen yhdistyvät ne kaksi faktaa, että islantilainen yhteiskunta on todella epämuodollinen ja että tekemisen onnistuminen perustuu hyvin pitkälle siihen, kenet tunnet, säännöistä on helppo alkaa lipsua. Kun niiden sääntöjen perään sitten jälkikäteen kysellään, pitää kohde selvityksen pyytämistä henkilökohtaisena hyökkäyksenä.
Paljonpuhuva esimerkki viime viikoilta liityy ns. veroparatiisiyhtiöihin. Tänä ja viime vuonna on tullut paljon ilmi veroparatiisitietoja - siis käytännössä tietoja siitä, ketkä ovat pitäneet varojaan ulkomailla kotimaansa verottajan ulottumattomissa. Nyt myös Islannissa. Yksi islantilaisista tutkivista journalisteista, Jóhannes Kr. Kristjánsson, on kaivellut kusiaispesää kiitettävän ahkerasti ja sieltähän on paljastunut kaikenlaista mielenkiintoista. Kuten muun muassa, että Islannin pääministerin (tuo pilakuvan paksumpi heppu; ohuempi on talousministeri, jonka isän veljellä paljastui samassa "ratsiassa" panamalainen veroparatiisiyhtiö) vaimolla on Neitsytsaarilla tallessa miljoonaomaisuus.

Tuo sama pääministerinvaimon omistama yritys on myös yksi islantilaispankkien velkojista, joiden kanssa pääministeri on viime vuosien aikana ollut yhteyksissä, kun on käyty neuvotteluja valtio-omisteisten pankkien ja sen ulkomaalaisten velkojien välillä. Sisäpiiri pyörii. Jos aihe kiinnostaa enemmän, niin kannattaa lukea tämä englanninkielinen blogijuttu.

Siis. Ihmisethän saavat pitää rahojaan ihan missä haluavat. Se, että massit ovat Neitsytsaarilla tai Perussa, ei tarkoita automaattisesti sitä, että pakoiltaisiin veroja. Se mitä tässä eniten ottaa päähän on pääministerin kaksoisrooli ja se asenne, jolla hän tätä kohua on kommentoinut. Pääministeri on kieltäytynyt antamasta haastattelua Islannin yleisradiolle. Sen sijaan hän julkaisi omassa blogissaan jutun, jossa hän haastatteli itse itseään. Ukko on todella harmissaan siitä, että ihmiset sekoittavat hänen vaimonsa bisnekset hänen poliittiseen uraansa. Kun eihän niillä kuulemma ole mitään tekemistä keskenään. (Juu, eihän se, että jaetaan elämä, tarkoita sitä, että jaettaisiin yhteiset rahaintressit. DAA.).

Luulin jo kuulleeni kaikki mehevät argumentit, kunnes pääministeri retorisesti kysyi, että pitäisikö hänen erota* vaimostaan, jotta kriitikot hiljenisivät.

No ei ihan. Pitäisi ehkä erota siitä tehtävästä.

Maanantaille on kuulemma kaavailtu pääministerin vastaista mielenosoitusta tuonna Islannin parlamenttitalon liepeille. Saapa nähdä, mitä siitä seuraa. Haarukat jakoon?

*) Tuo avioerokortti ei tule ihan puskista. Islannin nykyisen presidentin Jerusalemissa syntynyt vaimo, jonka perhe teki jalokivikaupalla suuren omaisuuden, muutti muutama vuosi sitten yksin Lontooseen. Presidenttipari ei kuulemma ole lopettamassa suhdettaan (maistraatissa vain näkyi että avioero olisi muodollisesti vireillä), mutta presidentin mukaan tähän järjestelyyn ei myöskään mitenkään liittynyt Islannin korkea verotus.


20 kommenttia:

 1. Kiitos tiivistyksestä. Täällä Suomen päässä olen seuraillut islantilaisten (sekä siellä että Suomessa asuvien) Facebook-kommentointeja ja -jakoja, mutta en ole jaksanut tarkemmin perehtyä. Sinänsä tässä ei ole mitään yllättävää, 15 vuotta kun on islantilaisten menoa sivusta seurannut. Mutta kuten aina, lopulta kuitenkin þetta réttast! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei yllätä :D
   Pistää vaan aika uuteen valoon myös nykyhallituksen puheet EU-vastaisuudesta. Ne kenellä on törkeästi rahaa ja ovat tallettaneet/sijoittaneet sen Islannin ulkopuolelle, ei tarvi paljoa murehtia siitä romahtaako kruunu joskus vaiko eikö, kun ne valuuttarajoitteet poistetaan. Tekopyhät paksunaamat, sanon mä.

   Poista
 2. Jee, mielenkiintoista kuulla tätäkin puolta Islannin meiningeistä! Kiitos x

  VastaaPoista
 3. Näitä lisää! Islantijuorut kiinnostaa aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Miekkarista tultiin just. Heti kun ehdin niin jatkokertomusta pukkaa...

   Poista
 4. Olipas mielenkiintoista luettavaa - minäkin toivon lisää tällaista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa että nämäkin Islanti-jutut kiinnostaa :)

   Poista
 5. Heh, tänään työpalaveriin tuli yksi uusi tyyppi toimittajalta, jota en tuntenut entuudestaan. Nimi kuitenkin minusta osoitti Islannin suuntaan, joten kysyin kundilta "mistä maasta olet kotoisin?" Hänpä vastasi hauskasti: "no siitä tällä hetkellä maailman kuuluisimmasta banaanivaltiosta". Arvasin siis oikein. Toivottavasti herra pääministeri ymmärtää erota itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, sieltäpä. Tai Panama Republic ;)
   Ei se tajua... Ei ole kuulemma tehnyt mitään väärää, että tämä on ajojahti. Huh.

   Poista
 6. <3 Mun oli pakko avautua tästä Suomen hallituksen talkoohengen nostatuksesta samaan aikaan kun ne yrittää tehdä tästä maasta Panamaa. Aivo räjähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä avautuminen! Mä olen niiiin onnellinen että meillä on tämäntasoista tutkivaa journalismia. Islannista toimittajien pääheebo on friikku, joka sai potkut paikallisesta ylestä "säästötalkoissa" pari vuotta sitten...

   Poista
 7. Hei pakko kysyä vielä, etä velkooko pääministeri vaimonsa veroparatiisiyrityksen kautta konkurssiin menneitä ja kansallistettuja pankkeja eli periaatteessa omia kansalaisiaan?

  VastaaPoista
 8. Todella kiinnostava tämä presidentin avioerohomma ja mahdollinen verojen välttely.

  Ylipäätään tää on silleen kiinnostavaa, että olen itse iloinen veronmaksaja ja kannatan meidän yhteiskuntamallia, jossa mm. vakava sairaus ei romauta elämää taloudellisesti täysin karille. Silti olen itsekin kiinnostunut niistä vaihtoehdoista, joita minulla on verojen maksun suhteen. Tiedostan verovähennysvaihtoehdot, saatan miettiä tiettyjä toimenpiteitä, koska niiden vähennyskelpoisuus on umpeutumassa jne. Muistutan myös kavereitani, että ensiasunnon ostajan edut on sidottu ikään (40v) mm. varainsiirtoverovapaus ja jos ostaa kimppaan, niin kannattaa ekan asunnon omistus jakaa 51-49 ja tokan sitten toisin päin, niin saa maksimoitua edun.

  Missä kohtaa jonkun verokertymä on riittävä, jotta loput voi koittaa (laillisesti) vältellä? Jos minä tavallinen ihminen maksan veroja 20ke/vuosi vai 40ke/vuosi? 60ke/vuosi vai mikä? Missä kohtaa aktiviinen verosuunittelu on moraalitonta / muuttuu moraalittomaksi?

  Siis ihan yleisesti eli nyt en ota kantaa Panamaan, koska en tiedä mitään laillista syytä miksi Panamaa pitäisi käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spekulointia siis tuo pressan rooli, mähän en tiedä mikä se muuton todellinen syy on, mutta yhdessä ne näyttävät edelleen olevan ja vaimo on aika usein Islannissa, esimerkiksi nyt tämän hallituskohun keskellä. Eli hän edelleen edustaa Islantia, vaikka ei viralliesti asu täällä.

   Tuntuisi vaan aika omituiselta jos vaikka Jenni Haukio muuttaisi yhtäkkiä pois Suomesta saadakseen matalamman verotuksen...

   Tottakai kaikki verovähennykset pitää käyttää, miettiä milloin kannattaa myydä asunto, kannattaako omasta firmasta ottaa korkeaa palkkaa vai minimipalkkaa&osinkoja, kuinka paljonko on esim. yrittäjän kannattavaa tehdä työmatkoja verovapaiden päivärahojen takia jne. Osalla voi olla myös sellainen työ ja arki, että vakituinen asuinpaikka on kahdessa maassa ja verotus & sosiaaliturva-asiat menee aika monimutkaiseksi.

   Yhtä oikeeta vastausta tuohon sun kysymykseen tuskin on. Verosuunnittelu on mun mielestä ihan moraalisesti oikein. Mutta aggressiivinen verosuunnittelu eli se että päätökset perustuvat pelkästään veroedun tavoitteluun eivät reaalielämään, vie sinne harmaalle alueelle. Esim. isoilla firmoilla kiinteän toimipaikan muuttelu ja siirtohinnoittelukuviot silloin kuin niitä ei tehdä liiketoiminnan näkökulmasta vaan pelkästään verosuunnittelun näkökulmasta, se on mun mielestä muuttunut moraalittomaksi.

   Poista
 9. Missä menee raja? - on hyvä keskustelu ja sitä ei pidä jättää yksittäisen toimijan mietittäväksi vaan ohjata lainsäädännöllä.

  Mä esim. tiedän lääkäreitä ja hammaslääkäreitä, jotka saavat "palkkansa" firman kautta ja ostavat kaiken firman piikkiin. Auto, kamera, matkoja ja joku kuulemma myös jääkaappinsa sisällön. Selkeästi toimintaa, jonka tarkoituksena on vältellä veroja. Onko se aktiivista verosuunnittelua vai moraalisesti arveluttavaa agressiivista verosuunnittelua? Tätä mahdollisuutta koitettiin jossain kohtaa tukkia, mutta en nyt muista miten kävi.

  Kavereilla on jonkun verran firmoja, joiden kautta hoitavat pörssikauppansa. Siis ihan tavallisten työssäkäyvien ihmisten sijoitusharrastustoimintaa. Tällä haetaan veroetua. Onko se aktiivista verosuunnittelua vai jotain moraalitonta?

  Olen viime vuosina tehnyt töitä kahdessa eri pörssiyhtiössä ja seurannut (kaukaa) myös näiden firmojen verosuunnittelua ja tullimaksusuunnittelua. Toisessa mm. perustettiin suomeen yksi uusi firma, johon osa Suomen väestä siirrettiin ja näin saatiin myyntiyksikön kuluja isommaksi eli veroja pienemmäksi. Täysin laillista toimintaa. Ja osakkeenomistajana kiitän. Oliko se väärin?

  Panaman suhteen pitäisi ymmärtää paremmin, mitä toimintaa se on ollut ja mitä veroja on näin vältelty.

  Yllä olevat kysymykset eivät ole osoitettu sinulle vaan ihan yleisesti keskusteluksi. Asiat eivät ole mustavalkoisia tai helppoja, joten todella hyvä, että niistä puhutaan.

  Ketä pitäisi äänestää, että moraalisesti väärin oleva verosuunnittelu saataisiin eliminoitua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on oikeasti niin mielenkiintoinen ja tärkeä aihe, että munkin tekee mieli kirjoittaa tästä vielä lisää! Vaikka nuo sun kysymykset ei minulle ollutkaan osoitettu...

   Oon lukenut jonkun verran verolakia ja kv-verotusta tunnen (tosi vähän, mutta perusteet) ja niiden perusteella:

   - Kyllä ihmisillä saa olla firmoja jonka kautta ne käyvät pörssikauppaa. Jos kirjanpito on oikein hoidettu ja tilinpäätökset tehty sääntöjen mukaan, en mä näkisi siinä mitään moraalitonta veronkiertoa.
   - Mäkin tunnen monia lekureita ja muita asiantuntijoita, joilla on tämä firmakuvio. Teenhän mä itsekin töitä niin: laskutan kaikki firmani kautta ja mun firma maksaa mulle palkkaa. Mä maksan palkasta samat verot ja sosmaksut kuin maksaisin mistä tahansa palkasta ja firma maksaa ne maksut ja verot jotka sille kuuluu. Firman piikkiin ei voi kuitenkaan ostella mitä tahansa - ainoastaan sellaisia hankintoja, jotka kuuluvat sen firman toiminnan pyörittämiseen. Jos lekuri ostaa firmansa piikkiin kameran (ja saa siitä alv-vähennyksen ja se hankinta pienentää verotettavaa tulosta) jota käytetään vaikka omaan sukellusharrastukseen pelkästään, on kyse peitellystä osingosta eli jos tulee verotarkastus, niin siitä mätkähtää jälkiverot kera prosenttien. Jos ruokaa ostetaan palaveritarjoiluun, se menee vähennyksiin. Jos oma firma ostaa henkilökohtaiset ruoat, on siinäkin kyse peitellystä osingosta - eli jos tarkastu tulee, joutuu maksumieheksi. Mä en jaksaisi itse eläää sellaisessa riskissä, että "mitä jos nää joskus tarkastetaan ja sitten tulee maksettavaa". MIeluummin ilmoitan kaiken heti niin ei tarvitse muistella mitä on kenellekin tullut valehdeltua :D
   - Toi mitä firma teki ei ole väärin: jos siis toimintaa oikeasti siirrettiin sinne eikä kyse vain jostain pilipali"yhtiöstä", jonka tärkein rooli on vain olla olemassa että sen kautta voi kierrättää paperiliikennettä.

   Nythän on tulosa paljon uudistuksia kv-verolakeihin, oecd:n Beps-raportti (ehdotukset suitsia aggressiivista verosuunnittelua) on valmistunut ja EU:ssa valmistellaan veronkiertodirektiiviä. Ihan sairaan kauan aikaahan tohon menee että sääntöjä yhdenmukaistetaan jne. eli en usko että ihan pian suuria muutoksia on tulossa.

   Suomessa on musta tällä hetkellä tosi kusista se, että hallitus on leikannut varoja esim. Finnwatchilta joka on yksi riippumattomia asiantuntijatahoja joka monitoroi yritysten vastuullista toimintaa ja just esim veronkiertokuvioita. Eli kun mä seuraavaksi äänestän, en ainakaan äänestä persuja, kokoomusta tai keskustaa. En ole kyllä äänestänyt aikaisemminkaan, mutta nyt kantani on entistä selkeämpi. Islannissa mä en voi vieläkään äänestää... Pitäisi postittaa se samperin kansalaisuushakemus :D

   Poista
 10. Hyvää pohdintaa. Toivottavasti tästä nousee iso keskustelu, jotta voidaan säätää lait moraalin mukaan.

  Ja toki kysymykset olivat myös sinulle, mutta ei pelkästään sinulle.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?