Vauvan puklailu ja Rela Drops +D -tipat


Nyt on aika sellaisen yhteistyön, joka toteutui takaperin. Verman (jonka oliiviöljypohjaiset d-vitamiinitipat ovat olleet meillä käytössä) kysyi, kiinnostaisiko testata myös heidän vauvoille tarkoitettua maitohappobakteeri ja d-vitamiinivalmistetta Rela Drops +D. No olin testannut jo - kolme kuukautta sitten. Kerronpa koko jutun.

                                                                                           Yhteistyössä: Suomen Blogimedia ja Verman
Mörssäri on ollut ahkera pulauttelija syntymästään asti. Siis noin 5-6 kertaa päivässä jo kerran vatsassa käynyt maito tuli takaisin ja levisi nätissä kaaressa joka puolelle. Vauvan vaatteet vaihdettiin monta kertaa päivässä, samoin vanhempien. Välillä jynssäsimme sohvaa, pesimme mattoa ja pyyhimme jatkuvasti lattiaa laatasta. Imelä maidontuoksu laskeutui keittiöön/olohuoneeseen/eteiseen/kylppäriin monta kertaa päivässä.
Puklauttelu ei näyttänyt vaivaavan vauvaa itseään: se ei itkenyt tai valittanut, ei mennyt kippuralle tai ollut muutenkaan ärtyinen. Vauva ei oksennellut koskaan sängyssä maatessaan eikä oksennus lentänyt pitkässä kaaressa vaan valui sillä tavalla coolin tyylikkäästi suusta suoraan alaspäin. Aavistelimme samaa minkä lekurikin meille varmisti: mikään ei viittaa refluksitautiin. 
Mörssäri pulautteli pulauttelemistaan, mutta hyväntuulisena. Se saattoi ihan pokkkana lennätellä yrjöä ympäriinsä suu hymyssä. Muutamankin kerran pidin sitä sylissä ja nostin ilmaan. Siellä se katseli minua alaspäin, avasi suunsa nauraakseen ja antoi lämpimät terveiset suoraan omiin hiuksiini.

Oksennusta tuli paljon, mutta paino nousi silti normaalisti.  Koska kaikki vaikutti olevan ihan hyvin, meillä ei ollut terveyshuolta. Oli vain mukavuushuoli ja ylikuormittunut pyykkikone. 
Lääkärintarkastuksissa lekuri kehotteli odottelemaan tilanteen tasaantumista - että kyllä se ögäily siitä puolen vuoden ikään mennessä yleensä rauhoittuu tai ainakin hieman vähenee. Lekuri totesi myös, että jos haluaisimme, voisimme kokeilla antaa vauvalle vatsan toimintaa rauhoittavaa maitohappobakteeria, mutta hän ei pitänyt sitä valtavan tarpeellisena. Pääviesti oli ottaa relasti (no pun intented).

Suomessa vietetyllä talvilomalla vuodenvaihteessa ögänlento jatkui: valkoista töhnää saatiin siivota niin junanvaunussa, lentokoneessa kuin kotisohvallakin. Kun käväisin apteekissa muilla asioilla kysäisin samalla jotain vauvalle sopivaa mietoa maitohappobakteerivalmistetta. Ajattelin, että miksipä en kokeilisi. Apteekkari suositteli Rela Drops +D -valmistetta, jossa on siis sen maitohappobakteerin lisäksi myös d-vitamiinit, eli tämän lisäksi ei tarvitsisi enää erikseen antaa vitamiinitippoja.  

Otimme Rela-tipat käyttöön. Ja kas: oksentelu väheni. Ensimmäisen parin viikon aikana se vähentyi noin puoleen ja viikko viikolta palauttelu väheni huomattavasti. Käytimme Relan loppuun (yksi purkki kesti meillä käytössä vajaa kaksi kuukautta) ja jatkoimme sen jälkeen tavallisen d-vitamiinilisän antamista. Puklailu ei palannut. 

Yksi tyytyväinen testaaja.
Rela Dropsit sisältävät Lactobacillus reuteri -nimistä maitohappobakteeria, joka on eristetty äidinmaidosta (eli tuote sopii siis myös vastasyntyneille). Tätä tuttavallisemmin L. reuteria on tutkittu paljon, mutta varmaa yhteyttä sen ja esimerkiksi lapsen puklaamisen vähentymisen välillä ei kaiketi ole näytetty. Tässä kuitenkin muutamia tutkimuksia, joita itse löysin aiheesta pienen googlettamisen jälkeen.

Varsovan yliopistossa vuonna 2014 tehty tutkimus osoitti, että ko. maitohappobakteerin käytöllä saattaa olla pienen lapsen vatsavaivoja vähentäviä vaikutuksia. Italiassa Aldo Moron yliopistossa tehtiin vastaavaa tutkimusta ja siellä tulokset osoittivat, että L. reuterin käyttö vähensi pienten lasten oksentelua, vatsavaivoista johtuvaa itkua ja ummetusta.

En tiedä, oliko mörssärin kohdalla oksentelun loppuminen sattumaa, johtuiko se Rela-tipoista vai vauvan kasvamisesta. Yhtä kaikki, enää ei tarvitse odottaa palautuslähetystä, kun vauvan suu aukeaa. Mukava juttu!
Rela Drops +D:n uudistunut pakkaus muistuttaa minihammastahnatuubia, mutta yllättävän hyvin - ja yksitellen - ne tipat sieltä irtoavat.
(Making of.... eli poistettu kohtaus.)
Tein tällä kertaa aiheeseen liittyvän kuvaston pääosin esikoisen suosikkihiirinukella (Kiitos vaan Auralle Köpikseen joululahjasta, tämä on ollut ihan hitti!)

Tunnisteet: , ,