Lontoo lapsen kanssa - matkavinkki

Marraskuiselta Lontoon-reissultamme jäi haaviin yksi hiton kiva kohde, joka on tosi passeli myös lapsille. Kaupungissa asuva siskoni ehdotti, että mentäisiin käymään Hackneyn kotieläintarhassa. En olisi ihan heti arvannut, että keskellä urbaania Lontoon-maisemaa löytyisi possuja ja lampaita. Mutta kyllä vain! Pala lannanhajuista landea ihan siinä hipsterikahviloiden tuntumassa.
Hackney City Farm on kooltaan aika pieni, mutta katseltavaa riittää ainakin tunniksi, pariksikin. Siellä on tarhoissa söpö aasi ja muutama vuohi, navetan takana kaksi isoa possua, lauma kanoja ja kukko joka tykkää seistä tunkion korkeimmalla paikalla. Eläinalueen takana on pieni puutarha, joka ei marraskuussa ollut ihan kauneimmillaan, mutta kylttien perusteella siellä kasvatetaan kukkia ja vihanneksia.

Tämä ei ole sellainen sisäsiisti kotieläintarha, jossa ei näy navetan käytävällä edes olkia. Päinvastoin: täällä on  joka puolella on sopivan sotkuista. Siis sellaista mitä maatiloilla tavallisestikin on. Lanta näkyy ja haisee. Ulkona möyrivillä eläimillä on mutaa kyljissä, maassa on märkiä olkia ja siellä täällä aidantolpissa maali on päässyt vähän rapistumaan.

Eläintarhaan ei ole sisäänpääsymaksua. Ainoa sääntö on, että tarhoihin ei saa mennä, kukkoa pitää vähän varoa ja lähtiessä kaikkien pitää pestä kädet. Eläintarhaa pyöritetään lahjoitusvaroin ja vapaaehtoistyöntekijöiden voimin. Toimintaa voi tukea tekemällä ostoksia tarhan yhteydessä olevassa pienessä matkamuistomyymälässä. Kersa osti omasta reissukolikkokassastaan itselleen kullanvärisen Hackney-teepaidan kukkoprintillä. Se maksoi vaivaiset viisi puntaa. Harmitti muuten vietävästi, että ei löytynyt aikuisten koossa...


Paikka on hauskaa vaihtelua kaupunkiympäristölle ja etenkin suurkaupungin melulle, ihmismassoille ja kiireelle, joita Lontoossa riittää. Sijaintikin on ihana. Eihän Hackney tietenkään enää ole se halpa ja pelottava alue Pohjois-Lontoossa. Ei se ole tainnut olla sitä enää pitkään aikaan. Entisistä pelätyistä kulmista on tullut yksi kaupungin halutuimpia trendialueita, jossa asuntojen hinnat ovat moninkertaistuneet parinkymmenen vuoden aikana. Mutta on alue silti onnistunut säilyttämään osan työläischarmistaan. Siellä on paljon mukavia punatiilirakennuksia, suuri valikoima kahviloita, hauskoja ravintoloita ja design-liikkeitä.

Eläintarhasta on muutaman minuutin kävelymatka hipsterikeskttymä Broadway Market -kadulle, josta löytyy valtava määrä kiinnostavan näköisiä ravintoloita ja kahviloita. Boradway Marketin päässä on London Fields -puisto isoine leikkipuistoineen. Kesäisin puiston nurmi kuulemma vetää picnic-seurueita kertakäyttögrilleineen. Tänne pitää ehdottomasti palata lämpimänä kesäpäivänä.

Hackney eläintarhoineen on hauska päiväretkikohde, vaikka oma hotelli sijaitsisikin enemmän siellä perinteisessä Lontoon keskustassa. Eläintarhalle on melko helppo tulla. Metro ei tule ihan viereen, mutta Hoxtonin asemalta on noin puolen kilsan kävelymatka. Ihan eläintarhan oven eteen pääsee busseilla 55, 48 ja 26.
Muut äiti & tytär Lontoossa -juttumme:
Lontoo syyskuussa 2014 
Lontoo marraskuussa 2015

Tunnisteet: , ,