Piti sitten melkein ehtiä täyttämään 36 vuotta, ennen kuin vietin ensimmäisen yöni junassa. Siihen meni aika pitkä aika kun ottaa huomioon,...

Kokemuksia yöjunasta

26.12.15 Satu Kommentteja: 22

Piti sitten melkein ehtiä täyttämään 36 vuotta, ennen kuin vietin ensimmäisen yöni junassa. Siihen meni aika pitkä aika kun ottaa huomioon, että rakastan junamatkailua. Matka kuin matka, junassa on aina mukava matkustaa. 
Työmatkalla juna on paras väine, koska siellä on tilaa tehdä töitä, ladata laitteet, syödä lounasta eikä tule maha kipeäksi liiasta heilumisesta. Kaupungin sisällä reissatessa junilla pääsee nopeasti paikasta toiseen. Etenkin isoissa kaupungeissa, joissa olen ensimmäistä kertaa ja on ehkä kiire jonnekin, suosin aina raideliikennettä, koska sporista, junista ja metroista pääsee helpoimmin jyvälle. Raiteet on merkitty karttoihin yleensä selvästi, eikä juna voi tehdä yllätyskäännöstä vasempaan ja viedä sinua keskelle ei mitään hajua missä olen eikä löydy kartalta.  
Pitkien välimatkojen reissuissa suosin myös junaa: kun matkanteko käy tarpeeksi hitaasti, myös pää ehtii mukaan. Matkan etenemisen näkee konkreettisesti ikkunasta ja sen tuntee vieläkin konkreettisemmin persauksissa. Perille ei pääse liian nopeasti, mutta mukavasti kuitenkin. Pitkillä laivamatkoilla minulle tulee usein huono olo (kuten sen erään kerran kun matkustin Islannista Färsaarten kautta Norjaan ja matkaan meni kolme päivää ja paljon oksennuspusseja), mutta junassa ei koskaan.
Junarakkaudessa ei ole yhtäkään ryppyä edes Suomessa, sillä VR:n myöhästymiset tai muut aikataulu-/lippuautomaatti-/asiakaspalvelukaaokset eivät ole jostain ihme tuurista koskaan osuneet omalle kohdalleni. 
Lasten kanssa juna on julkisista ehdottomasti paras. Islannissa ei ole raideliikennettä, mutta Suomessa käytämme junia ahkerasti. Monenkin tunnin matkan saa täyteen tekemistä, kun junassa on leikkivaunua, ravintolavaunua, tilavat vessat ja pitkiä käytäviä. Bussi on aivan toivoton ja lentäen ei viitsi tehdä kuin pisimmät välttämättömämmät matkat.
Tänä vuonna lähdimme edellisvuoden Suomi-joulun tapaan pidentämään joululomaa Lappiin. Suuntasimme viime kerralla erinomaiseksi koettuun Äkäslompoloon. Kolmen kuukauden ikäisen lapsen ja autossa välillä pahoinvoivan viisivuotiaan kanssa en olisi jaksanut tällä kertaa lähteä kokeilemaan autoilua. Lentoaikataulut olivat meille hankalat ja lentolippujen hinnat kalliit. Ja koska junalla on ihana matkustaa, päätimme kokeilla yöjunaa. Minulla ei ollut etukäteen mitään käsitystä siitä, millaista meno VR:n yöjunissa on. VR:n nettisivuja selaamalla ei tule tässä asiassa yhtään viisaammaksi enkä oikein löytänyt netistä mitään järkevää keskusteluakaan aiheesta. Niinpä laitan viime yön kokemukseni tähän alle. Ehkä teitä yöjunakokemattomia on muitakin?
1. Älä pakkaa ylimääräistä. Ainakin Kolariin menevä, 1970-luvun lopulta peräisin oleva yöjuna on kotoisan ahdas. Eli sinne kolmen hengen hyttiin ei todellakaan mahdu sekä lastenrattaita, autoistuinta että kolmea matkalaukkua. Tyhjää lattiatilaa on yhteensä noin neliö. Meidän onneksemme puolet Lapin reissuseurueestamme tulee autolla perässä, eli pakkaisimme junamatkalle mukaan vain ensimmäisen päivän vaatteet, vähän kosmetiikkaa ja eväät. Jätimme lastenvaunut kokonaan kotiin ja samoin autoistuimen. Ajattelimme, että kätivimmin pääsee kun mies kuljettaa mörssäriä ne tarvittavat matkat kantorepussa. 
2. Ota eväät. Ravintolavaunu on kyllä myöhään auki, mutta se on todella kallis (kaksi kahvia, kaksi täytettyä mutta aneemista sämpylää ja pieni lasipullo appelsiinimehua maksoivat yli 20 euroa). Olin pakannut eväät esikoiselle, mutta en aikuisille. Olisi pitänyt. Vettä ei tarvitse tuoda mukana. Junanvessojen käsienpesuvettä ei voi juoda, mutta hytissä on valmiina vesipullo per matkustaja. Se oli iloinen yllätys!
3. Et tarvitse lakanoita tai pyyhkeitä. Ne kuuluvat makuuvaunulipun hintaan.

4. Varaa liput ajoissa, sillä pian niitä ei enää ole. Yritän aina ajoittaa vapaa-ajan matkustamisen virallisten lomakausien ulkopuolelle. Silloin liput ovat usein halvempia ja kohteessa vähemmän ruuhkaa. Nyt jouduimme kuitenkin muutamista syistä tekemään hiihtomatkan joulun ja  ja uudenvuoden välisellä viikolla. Koska kyseessä on hiihtolomien jälkeen kiireisin lomakausi Lapissa, ostin junaliput jo syyskuussa. Kolmen hengen perhehytti maksoi 299 euroa yhteen suuntaan. 

5. Matkapahoinvointilääke. Jos olet herkästi laattaavaa sorttia, kannattaa ennen junamatkan alkua ottaa matkapahoinvointilääke. Etenkin, jos nukut yläsängyssä, jossa junan liikkeet tuntuvat enemmän.
Ensimmäinen yöjunakokemus sujui erinomaisesti. Starttasimme Turusta iltayhdeksältä ja olimme Tampereen-junan ainoat asiakkaat leikkivaunussa. Hiphei!  Tampereella hyppäsimme Helsingistä lähteneen Kolarin-junan kyytiin puoliltaöin. Juna saapui Kolariin yhdeltätoista aamulla, josta bussi vei meidät puolessa tunnissa Äkäslompoloon. 

Esikoinen kuorsasi koko junamatkan keskeytyksettä. Hänen mielestään olisi voinut jäädä toiseksikin yöksi. Mies valitteli liian lyhyttä patjaa mutta sanoi muuten nukkuneensa hyvin. Itse tein reissujärjestelyissä vain yhden mutta sitäkin isomman mokan: unohdin tutin. Eikä mörssäri oikein nukahda ilman sitä. Niinpä toimin ihmistuttina 12 tunnin junamatkan ajan heräten kerran tunnissa korjaamaan "tutin" asentoa. Saatans kun sattui ja sattuu vieläkin, mutta en voi syyttää kuin itseäni. Onneksi kirkkaalla taivaalla paistoi melkein koko matkan ajan kuu, joka valaisi ympäristöä. Vedin verhot sivuun ja katselin sängyssä makaessa maisemia. Kun näitä unettomia öitä mörssärin kanssa nyt kuitenkin välillä tulee, oli kivaa, että se tuli juuri junassa.
Huomenna laduille. Oujee!

Lisää Lapin-juttuja:

22 kommenttia:

 1. Täällä myös yksi junamatkustusta rakastava. Jostain syystä myös minulta puuttuu kokemus VR:n yöjunasta, muuten kyllä Suomen raiteet ovat tuttuja. Ainoa yöjunakokemus on Jenkkilän reissulta ja nukuin kyllä yllättävän hyvin (korvatulpat iso apu). Junamatkustus varsinkin Keski-Euroopassa on mielestäni melkeinpä ainoa tapa vaihtaa kaupunkia, edullista ja junat todella hyvälaatuisia, Espanjassa näytetään myös leffoja pitkillä reiteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon matkustanut junissa pidempiä matkoja Italiassa, Espanjassa ja Unkarissa. Tykkäsin joka kerta! Ois kivaa tehdä vielä joskus joku vanhan koulun interrailmatka.

   Poista
 2. Te olitte vanhan mallisessa junassa, uusissa on jopa mini suihku ja wc-hytissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Kolariin ei mene niitä uusia junia lainkaan. Syy liittyi kai siihen radan loppuosaan.

   Poista
  2. Hyvin mhdollista. Ainakaan hinnoissa ei ollut mitään eroja kun syksyllä googlailin hintoja eri viikoille.

   Poista
 3. Mä suosin kanssa lasten kanssa matkustaessa yöjunaa. On ihanaa kun kukaan ei valita tekemisen puutetta ja itsekin voi vain nukkua ja herätä aamulla perillä. Ps. Uusissakaan yöjunissa ei ole kaikissa omaa vessaa, jos sitä ei erikseen valitse. Vessalliset hytit on kalliimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin joskus hankkiutua sellaiseen uuteen yöjunaan. Toisaalta toi retrokokemus oi ihan mahtava!

   Poista
 4. Minäkin rakastan junia! Suomessa mukavaa, Keski-Euroopassa kerrassaan ihanaa (tosin yön yli olen Euroopassa junaillut vain halpisistumapaikoilla ja nukkuminen täpötäydessä vaunuosastossa muiden haisvien interreilaajien seassa arvotavarat paidan sisässä ei ehkä enää nykyään houkuttele). Aasiassa junailu on kokemus sinänsä.

  Viimeisen parin vuoden aikana olen Suomessa yöjunaillut myös harvakseltaan joitain työmatkoja, ja silloin on tuo suihkullinen hytti kyllä niiden muutaman ylimääräisen euron arvoinen. Täydellisen hyvin en kyllä koskaan yöjunassa nuku, kun sen kulku ei ole tasaista vaan juna pysähtelee pitkiksi ajoiksi yöllä joillekin asemille venyttääkseen matka-aikaa ja lähtee sitten taas töksähtäen liikkeelle.

  Makuupaikka yöjunaan kannattaa kyllä mielestäni aina varata aika ajoissa, niitä on junassa sen verran rajoitetusti ja kotimaan matkalaisten lisäksi mm. aasialaisia turisteja lappaa Lappiin nykyään niin paljon, että makuupaikat ovat usein viimeistä myöten täynnä.

  VastaaPoista
 5. Mä niin vierastan junamatkailua. Lapsena tuli kyllä koettua yöjuna Helsinki - Kajaani välillä mummin ja kahden koiran kanssa useammankin kerran. Ahdasta. .....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tässä on vielä uutuudenhohtoa :D

   Poista
 6. Yöjunat on ihania. <3 Ei niissä uusissa hyteissä mun mielestäni ihan hirveästi tilaa myöskään ole. Uusissa vaunuissahan vain ne yläkerran hytit on suihkullisia, alakerran hyteissä suihku & wc on yhteinen ja siellä vaunun päädyssä. Itse olen lähes poikkeuksetta matkustanut yöjunassa noin 180cm pitkän lumilautakassin kanssa ja se on kyllä jonkinmoista taiteilua saada se edes puoliks sinne alapedin alle ja sit vielä ovi auki. Hyvin on aina uni maittanut.

  Oon matkustanut jonkin verran myös Keski-Euroopan yöjunissa ja tykkään niistäkin, tulee aina jotenkin sellanen kiva reissaamisen fiilis kun herää aamulla uudesta kaupungista. Viimeks tänä kesänä menin Genevestä Berliiniin yöjunalla. Musta olis kiva, jos Suomessakin olis niitä lepovaunuja (couchette), joissa on kovemmat pedit ja halvempi hinta kuin normi makuuvaunuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tollainen välimuoto ois kans kiva! Kersojen kanssa on pakko ottaa yöjunaan makuuvaunu, että ne saa nukkumaan. Itse voisin lukea yön läpi kirjaa ja juoda laukkulämmintä punkkua. Se olisikin ihanaa!

   Poista
 7. Voi unohtunut tutti sentään. Onneksi kuu ja positiivinen asenne.

  Meidän perhe on reissannut Köpikseen yöjunilla useamman kerran jo. Viime kesänä ekan kerran Tornioon makuuvaunussa. Olin ehkä haljeta poikien kanssa, tuntui niin ylelliseltä penkeillä vietettyihin öihin verrattuna. Ja niitä oli heti luvassa Ruotsin puolella:).
  Tässä meidän ihan eka lentokoneita ja laivaa välttelevä matka Köpikseen:
  http://pienipalatallessa.blogspot.fi/2013/07/aina-ei-tarvitse-lentaa.html
  Ja sitten viime kesäisiä:
  http://pienipalatallessa.blogspot.fi/2015/07/junailu.html
  http://pienipalatallessa.blogspot.fi/2015/07/nyt-kotiudutaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos linkeistä, käynkin heti lukemassa tiedän kokemuksista :)

   Poista
 8. Junalla tulee kuljettua päivittäin työmatkat ja vapaallakin käytän, jos yhteydet ovat sopivat. Bussien hinnat ovat laskeneet niin huimasti juniin verrattuna, että suosin myös niitä. Matka-aika vaan hurjasti pidempi. VR:n yöjunasta ei kokemusta, mutta Intiassa olen yhden yön viettänyt junassa ja se olikin aikamoinen kokemus ;) Hassuinta ehkä se, ettei kukaan tiennyt mihin aikaan juna pysähtyy sillä asemalla missä olimme jäämässä pois. Saimme "noin" aikataulun ja yöllä piti laittaa herätyskello soimaan, ettei nukuta aseman ohi. Juna oli kuitenkin 1,5 tuntia myöhässä, joten unet jatkuivat pikaisen herätyksen jälkeen. Seuraavan kerran heräsin meidän asemalla, mutta en ehtinyt junasta ajoissa ulos, koska pysähdys oli vain pari minuuttia. Argh! Sitten köröteltiin seuraavalle asemalle, joka oli noin tunnin päässä, ja siellä vaihdettiin junaan, jolla pääsimme takaisin oikealle asemalle. Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta vähänkös otti päähän ylimääräinen mutka matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella! Seikkailu on hauskaa - paitsi jos on kiire vaikla lentokentälle tai toiseen junaan...

   Poista
 9. Heh, hyvin satuin lukemaan tämän. Just viime yön reissasin junassa Hämeenlinna-Oulu- väliä kahden koiran kanssa :D
  Tosin minä matkasin eläinvaunussa ihan istumapaikoilla, kun ei opiskelijalla ole oikein varaa hyttiin. Hyvin meni silti, rauhalliset matkakaverit (siis muutkin kuin omat koirat :D ), joskin ihan järkyttävä vinkuminen ja kolina koko matkan, joten nukkuminen jäi tunnin torkkumiseen. Onneksi matkustin kotiinpäin, ja kotona jatkoin viiden tunnin päikkäreillä.
  Voisin kyllä jatkossakin reissata noilla yöjunilla, ens kerralle vaan otan viltin mukaan, niin voi nukkua ehkä paremmin. Ja matkatyynyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen niskatyyny on kyllä ihan must jos pitää nukkua istuma-asennossa. Otan yleensä lennoille mukaan erittäin ison kaulahuivin ja käytän sitä peittona. Mulle kun tulee matkan päällä niin helposti kylmä

   Poista
 10. Eihän tommonen pikku vesipullo riitä mihinkään, otan kyllä aina myös oman. Ja evästä pitää olla paljon, että saa syötyä aamupalan myös.
  Mulla oli joskus mukana pienikokoiset vaunut ja tungin ne hyttiin mukaan. Noo, konnari oli siitä vähän vihaisena ja muistaakseni vasta jälkeenpäin tajusin että vanhoissa sinisissä on se tavaravaunu, johon voi viedä isommat matkatavarat. Konnari auttaa ne kyytiin ja kyydistä pois. Uusista junista en tiiä, onko tavaroille samanlaista tilaa. Mutta joo, olen samaa mieltä huojumisesta ja puutteellisista tiedoista nettisivuilla. Ihan ku kaikki ois tosiaan matkustanu yöjunalla ennenki ja tietäis hommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän juna lähti vasta yhdeltätoista eli menimme suoraan nukkumaan. Aamulla herättiin yhdeksän jälkeen eli siinä jäi aika vähän aikaa juoda sitä vettä. Mutta kun takaisinpäin mennään, lähtö onkin jo iltaseiskalta, eli kyllä pitää silloin varata isommat eväät ja juomavarastot mukaan.

   Mä en tiennytkään että siellä on sellainen tavaravaunu! Tosi nihkeästi tuollaista informaatiota tosiaan on saatavilla. Kysäisenkin paluumatkalla :)

   Poista
 11. Me matkattiin vauvan kanssa vajaa vuosi sitten yöjunassa reitillä hki-rovaniemi-turku. Liput tuli ostettua puhelimessa, ja hyvä näin, koska myyjätäti merkkasi meille invahytin molemmille matkoille. Sanoi, että sinne mahtuu rattaatkin. Paluumatkalla laitettiin tosin rattaat kontsan hyttiin, jotta saatiin vähän enemmän tilaa. Eihän niitä siellä Lapissa tarvittu, mutta ei ollut mahdollista jättää niitä pariksi viikoksi kenenkään nurkkiinkaan pyörimään. Vanhoissa tuskin on noita invahyttejä, mutta en tiedä kyllä suosittelisinkokaan niitä, jos junassa lappaa yhtään bileporukkaa, ei ole kiva heräillä niiden ryminään, Puhelinpalvelua sen sijaan suosittelen! Päädyin soittamaan sen takia, että netissä ei tosiaan ollut paljon lähtö- ja saapumisaikojen lisäksi. Esim. sapuskoista olisin kaivannut lisätietoa.

  Ennen tätä junailtiin pari vuotta sitten Hampurista Bolzanoon. Meillä oli auto mukana, ja oi sitä luksusta, kun roadtripillä sai/piti ajaa vain toiseen suuntaan! Oltiin matkalla oldtimerilla ja oli muuten aika kuuma kesä. BD:llä oli ihana ravintola valkoisine pöytäliinoineen ja aamulla sai hyttiin jonkinlaisen sämpylän ja kahvia tai kaakaota kukin makunsa mukaan. Itä-Euroopassa on tullut myös junailtua paljon, mutta eiköhän sitä seuraavan kymmenisen vuotta pysy taas täällä läntisellä vyöhykkeellä...

  VastaaPoista
 12. Matkustan usein yöjunalla kolmestaan 2 alle 4v lapsen kanssa. Joka kerta ollaan saatu vaihtaa invahyttiin ku ollu vapaana. Niihin mahtuu kätevästi kaikki rattaista turvaistuimiin ja vessa on iha vastapäätä.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?