Viikko Islannin maaseudulla

M inullapa alkaa maailman kivoin työviikko, kun sunnuntai-iltapäivänä käymme hakemassa 12 suomalaista matkailijaa lentokentältä ja suuntaamme kohti Pohjois-Islannin maaseutua. Vedän Islannissa pienille ryhmille viikonmittaisia aktiivilomia yhteistyössä Saga-Matkojen kanssa. Viikon aikana teemme kolme pitkää ratsastuslenkkiä, pari vuoristovaellusta, katselemme tulivuoria, kuumia lähteitä ja käymme hitokseen uimassa! Testasimme reissua viime vuonna ensimmäistä kertaa (ja  toista kertaa) ja molemmat matkat saivat mielettömän hyvän vastaanoton. Tämän kesän matkoista molemmat myivät loppuun jo keväällä. Wow!
Lähdössä tallin pihasta.


Hevoset tallin edessä.

Ratsastuspäivinä eväät pakataan satulalaukkuihin.

Lounastauolla syödään eväät.
Retkeltä palattua on iltapäivän kahvihetki.

Islannin munkki: kleina (monikossa luonnollisesti kleinur).
Islannissa turismi kasvaa kaksinumeroisia lukuja ja vaikka matkailu on täällä vielä melko pienimuotoista verrattuna vaikka Kanariaan, Pariisiin tai Alppien hiihtokeskuksiin, suosituimmilla luonnonnähtävyyspaikoilla on jo ruuhkaa. Isot bussit siirtelevät ihmismassoja tiukalla aikataululla, päivät ängetään täyteen ohjelmaa kapasiteetin maksimaalisen käytön nimissä ja lopulta kaikkia alkaa harmittaa.
Islannin Securitas.

Me olemme pyrkineet näillä meidän reissuillamme tekemään asiat vähän toisella tavalla. Olemme valikoineet yhteistyökumppaniksi pienen maaseututallin, joka on kaukana Reykjavikin "ruuhkasta". Näillä pienillä maatilamatkailupaikoilla asiat tehdään hyvällä meiningillä ja pienimuotoisesti: ne eivät ole rajallisten resurssiensa takia isoja turistimagneetteja. Firman omistajat eivät tee pelkästään hallinnollisia töitä ilmastoidussa toimistossa, vaan ovat kädet kyynärpäitä myöten mukana maatilan arjessa. Minun mielestäni se tarkoittaa matkailijoille rauhallista ympäristöä ja piirun verran aidompia kokemuksia. 
Yhteistyötallimme: tuo ihana Polar Hestar.
Toki näiden pientenkin yritysten on saatava itselleen tarpeeksi liikevaihtoa, jotta toiminta takaa työpaikat ja bisnes voi ylipäätään pyöriä. Juuri siksi minusta on ihanaa tuoda heille asiakkaita. Minulla on tästä yhteistyöstä todella hyvä mieli, koska kaikki – paikallinen yritys, matkailijat, minä ja reissuja myyvä matkatoimisto – hyötyvät ja saavat panokselleen ihan oikeasti vastinetta.
Elämää maaseudulla.

Kun voi tarjota ihmisille loman, jolle itsekin lähtisi, ollaan oman mittapuuni mukaan oikeilla jäljillä. Kun kaiken lisäksi vie ihmisiä sinne, minne 99 % maahan tulevista tursteista ei ehdi/osaa/älyä mennä, matkanteko on ympäristönkin kannalta kestävämmällä pohjalla. Vaikka olenkin sunnuntaina lähdössä viikoksi töihin, se tuntuu ihan lomalta.
Vaellusta näissä maisemissa. (Tällaisia kraatereja on matkakohteemme lisäksi vain Marsissa. Tosi juttu!)
Pienikokoisten ryhmämatkojen vetäminen on sen verran mukavaa puuhaa, että kesällä 2015 järjestämme ainakin kaksi vastaavaa reissua. Niiden lisäksi ideoin mahdollisuutta järjestää suomalaisille lapsiperheille suunnattua muutaman päivän mittaista maaseutuseikkailua kevyellä ohjelmalla (max yksi aktiviteetti per päivä) ja lyhyillä ajomatkoilla (max tunti bussissa). Olisikohan sellaiselle kiinnostusta?

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,