Kuuntelin ensimmäiset äänikirjat 2000-luvun alussa cd-levyiltä. Latasin niitä iTunesiin iBook-koneelleni ja iBookilta siirsin iPodiin, jos...

Äänikirjat - näin minä niitä kuuntelen

2.6.18 Satu Kommentteja: 22

Kuuntelin ensimmäiset äänikirjat 2000-luvun alussa cd-levyiltä. Latasin niitä iTunesiin iBook-koneelleni ja iBookilta siirsin iPodiin, josta sitten kuuntelin niitä lenkkeillessä, työmatkalla ja paikasta toiseen liikkuessa. Vaiva oli melkoinen eikä valikoima ollut kovin kummoinen. Aika tavalla toista on nyt! Käytän tällä hetkellä kahta äänkirjapalvelua päivittäin. Kuuntelen ja luen e-kirjoina 6–10 teosta kuukaudessa. Tässä jutussa vertailen käyttämiäni äänikirjapalveluja ja vertailen niitä keskenään. Jutun loppuun kasasin muutaman alekoodin, joita kaivelin esiin muista blogeista. 


Kesän alku on kirjailijalle kivaa aikaa. Kustantamot lähettävät viime vuonna myytyjen kirjojen myyntilukutiedot ja summat, jotka voin kirjailijana laskuttaa myydyistä kirjoista. Huomaan, että nekin prujut ovat muuttuneet viime vuosien aikana hurjasti. Aikaisemmin e-kirjoja myytiin muutama hassu kappale verrattuna printtikirjoihin. Nyt se on ihan toisinpäin. 

Olen saanut itse valtavan paljon uusia lukijoita ja kuulijoita Storytelin ja BookBeatin kautta. Eikä - ainakaan vielä - printtikirjojen myynti ole absoluuttisesti laskenut. Tulevaisuus näyttää, kuinka siinä sitten lopulta käy, mutta ainakin tähän asti ääni- ja e-kirjojen kasvaneet markkinat ovat ropisseet jonkun verran ainakin tämän kirjailijan taskuun. Äänikirjoissa on tosin melkein aina pienemmät myyntiprovikkaprosentit kuin kovakantisissa kirjoissa, eli tuhat kuunneltua äänikirjaa tuo aika paljon vähemmän rahaa kirjailijalle kuin tuhat kirjakaupasta ostettua kirjaa.

Näin siis kirjailijan näkökulmasta. Mutta nyt hyppään lukijan ja kuuntelijan saappaisiin. Käytän äänikirjojen ja e-kirjojen kuluttamiseen pelkästään iPhonea, eli keskityn tässäkin jutussa nyt vain mobiilisovelluksiin. 


Äänikirjat puhelimeen - palveluiden vertailua


Elisa Kirja - äänikirja kerallaan isosta valikoimasta

Tämä oli minulle se ihan ensimmäinen cd-vapaa tapa kuunnella äänikirjoja ja lukea e-kirjoja. Tämän blogin historian ensimmäinen yhteistyöpostus oli viisi vuotta sitten hauskasti juuri Elisa Kirjan kanssa. Tuon postauksen jälkeen Elisa Kirjakin on kehittynyt paljon. Mobiiliapplikaation ansiosta mitään tiedostoja ei tarvitse siirrellä koneelta kännykkään, vaan kirjoja voi lukea ja kuunnella suoraan luurista Elisa Kirjan omalla sovelluksella.


Elisa Kirjassa äänikirjat ja e-kirjat ostetaan kirja kerrallaan. Suosittujen uutuusdekkareiden äänikirjat ovat vähän alle parikymppiä kappale, mutta valikoimassa on myös alle viiden euron äänikirjoja. 

En itse tällä hetkellä käytä Elisa Kirjaa kovinkaan aktiivisesti, koska luen tai kuuntelen kuukaudessa enemmän kuin kaksi teosta ja silloin lukuaikapalveluiden kuukausimaksu tulee paljon halvemmaksi.  Elisa Kirja sopii parhaiten heille, joille äänikirjojen ja e-kirjojen kulutus on satunnaisempaa.

Mobiiliapplikaatio on suhteellisen helppo käyttää sen jälkeen kun teoksen on saanut siirrettyä omaan digitaaliseen kirjahyllyyn. Lukuaikapalveluihin tottuneelle tuntuu hieman kömpelöltä ostaa ensin kirja ja siirtää se sitten sovellukselle kokonaan ennen kuin sen voi kuunnella. 


Elisa Kirjassa plussaa on iso valikoima: täältä löytyy julmetusti ääni- ja e-kirjoja, vanhoja klassikoita ja uutuuksia. Huomasin dekkarikirjailija Jarkko Sipilän instassa, että häneltä on vähän aikaa sitten ilmestynyt uusi kirja. Sipilän dekkariuutuus on minulle vähän samanlainen kesänaloitusriitti kuin joillekin järvessä uiminen. Mutta voih, sitä kirjaa ei löytynyt Storytelistä eikä BookBeatista, mutta Elisa Kirjaan se oli jo tullut. Nyt pitää vain miettiä, pitäisikö ensimmäisen kerran yli vuoteen ostaa digiteos Elisa Kirjan kautta. Uusi Takamäki-dekkari kyllä hokuttelisi ja kuuluisi kesään.

BookBeat - äänikirjabuffet eli kuuntele kuukausimaksua vastaan niin paljon kuin ikinä jaksat

Tämä on lukuaikapalvelu, eli palvelun käytöstä maksetaan kiinteää kuukausisummaa, ja sillä summalla kaikki palvelun äänikirjat ja e-kirjat ovat käyttäjän kuunneltavissa ja luettavissa. Kuukausimaksu on 16,90 €, eli jo parinkin uutuusäänikirjan kuuntelu kuukaudessa tekee tästä edullisemman palvelun kuin Elisa Kirjasta. BookBeatin kanssa olen tehnyt blogiyhteistyön joku aika sitten. Se juttu äänikirjoista ja niiden kuuntelemisesta löytyy täältä.


BookBeatin sovellus on todella helppo käyttää. Kun palveluun on kirjautunut ja ladannut sovelluksen puhelimeen, voi saman tien alkaa kuunnella ja lukea. Sovellus ehdottaa kiinnostavia teoksia kuunteluhistorian perusteella ja sovelluksen hakemistoon on koottu eri teemojen alle kirjasuosituksia.  


Sovellus muistaa mihin kohtaa kirjaa viime kuuntelukerralla jäi ja avaa sen oikeasta kohdasta. Kirjanmerkeistä ei siis tarvitse huolehtia itse. Sovelluksessa on "hyppäysnapit" eteen ja taakse, joilla voi hyppiä kuuntelemaansa äänikirjaa eteen tai taaksepäin 15 sekuntia kerrallaan. Tämä on todella hyödyllinen toiminto, jos huomaa tipahtaneensa kärryiltä tai tulee liian jännittävä kohta jossain trillerissä ja on yksi pimeällä ulkona kävelemässä ja haluaa hypätä jonkun lähestyvän kauhunhetken yli. Äänikirjaa voi myös liu'uttaa eteenpäin ja taaksepäin niin paljon kuin haluaa. Jos nyt joku haluaisi palata aivan lopusta ensimmäisen kymmenen minuutin kohdalle, se on helppoa.

Storytel - bonuksena omat tasokkaat äänikirjasarjat

Voin sanoa tästä kaiken saman, minkä BookBeatista. Käyttökokemus on yhtä hyvä. Sovellus toimii samalla tavalla. Storytelissä voi - aivan kuten BB:ssäkin - ladata teoksia halutessaan myös laitteelleen. Se on kätevää silloin kun nettiyhteyttä ei ole. Lataankin aina ennen lentoa yhden äänikirjan puhelimeen kuunnellakseni sitä matkan aikana. Säästääkseni puhelimen muistia poistan ladatun teoksen kun pääsen jälleen nettiin. Storytelin kk-maksu on lähestulkoon sama kuin BookBeatissa: tätä juttua kirjoittaessa 16,99 €.

Storytelissä on kuitenkin yksi hauska juttu, jota BookBeatissa ei ainakaan vielä toistaiseksi ole. Storytel tuottaa omia äänikirjasarjoja. Idea on vähän sama kuin Netflix-sarjoissa. Joku tietty äänikirja on siis tehty vain Storytelille, ja tätä Storytel Original -äänikirjaa ei voi kuunnella muualla. Storytel Original -sarjat on tehty nimenomaan äänikirjoiksi eli ne on kirjoitettu siten, että ne ensisijaisesti kuunnellaan. On tosi jännää huomata, kuinka äänikirjan yleistyminen muokkaa osaltaan kirjallisuutta. Ehkäpä joku kirjallisuudenopiskelija tekee tästä aiheesta joku päivä gradun. Se olisikin mielenkiintoista lukea!


Kevään aikana esimerkiksi Miina Supiselta ja Laura Paloheimolta on molemmilta tullut Storytel Original -äänikirjat. Vielä en ole ehtinyt kuunnella kumpaakaan, mutta aikomukseni on kesällä se tehdä. Yhteen Storytel Original -sarjaan olen jo tutustunut; Marko Kilpi on rikoskirjailija, jonka teoksista tykkään paljon. (Lue esimerkiksi täältä kirjoittamani juttu hänen Kuolematon-kirjastaan ja täältä juttu siitä, kun Marko Kilpi oli Unelmaduunarit-podcastimme vieraana kertomassa kirjailijan- ja poliisintyöstään). Marko Kilven rikoskirjauutuus on moniosainen sarja Undertaker, joka on muuten ihan helvetin hyvä! Kirjoitan sarjasta oman postauksen joskus tulevaisuudessa, mutta sanonpa vaan, että dekkarien ystävien on ihan pakko kuunnella tämä. Ette tiedä mitä missaatte, jos ette kuuntele.

Undertakerien perusteella Storytel Original -sarjat on tuotettu todella hyvin. Äänenlaatu on erinomainen, äänimaailma aivan toisenlainen kuin äänikirjoissa yleensä ja äänikirjan lukijaan on satsattu paljon (esimerkiksi Undertakerin ensimmäisen osan lukijana on kerrassaan loistava äänikirjalukija Pirkka-Pekka Petelius).

Executive summary:
- Elisa Kirja on paras, jos luet/kuuntelet pari vanhaa tai yhden uutuuskirjan kuukaudessa. Tai haluat sen Jarkko Sipilän uusimman äänikirjana! Hieman kömpelö mobiilisovellus, koska kirja pitää aina ladata omaan virtuaalihyllyyn ennen kuin sitä pääsee kuuntelemaan tai lukemaan.
- Storytel ja Bookbeat ovat yhtä helppoja ja nopeita käyttää. Kuuntelu ja lukeminen toimii samalla tavalla molemmissa sovelluksissa. Storytel on muutaman sentin kuukaudessa kalliimpi, mutta siellä kiinnostavat minua etenkin suomalaiset Storytel Original -äänikirjasarjat. En osaa sanoa kumpi on palveluista on parempi, joten maksan molemmista.

Tällä videolla pieni näyte Storytel Original - äänimaailmasta. Kyseessä on Undertaker-sarjan mainosvideo.

Äänikirjat ilmaiseksi

Haluaisitko kokeilla äänikirjoja? Suosittelen, et varmasti kadu. Tai ehkä läheisesi katuvat, koska kuljet kohta kotona langattomat luurit korvilla, et kuule enää lainkaan mitä muut sanovat ja törmäilet seiniin vauhdikkaissa juonikäänteissä. Äänikirjoihin on nimittäin niin helppo jäädä koukkuun... Voi olla ihan asiallista päättää, että äänikirjat kuuluvat vain lenkkipolulle, työmatkoille, autossa kuunneltaviksi tai matkalle mukaan.

Minulla ei ole antaa teille omaa tutustumiskoodia näihin palveluihin, mutta onneksi muutamalla bloggaajakollegalla näyttäisi olevan. 

Project Mama -blogin Katja aloitti kirja-aiheisen podcastin, jonka yhteistyökumppanina on BookBeat. Koodilla kirjapodcast saat yhden kuukauden maksutonta kokeiluaikaa. Sen jälkeen tilaamisen voi lopettaa eli ostopakkoa ei ole.

The Good Morning -blogin Kaisa kirjoitti vastikään Storytelistä ja vinkkasi 30 päivän maksuttomasta koekäytöstä, johon pääsee täältä.

Elisa Kirjassa on menossa juhannuskalenteri, jossa on joka päivä juhannukseen asti uusi tarjous. Tänään tarjolla oli mm. Jare Tiihosen elämänkertakirja JHT muutamalla eurolla. 

Kuunteluiloa!

22 kommenttia:

 1. Näiden lisäksi Suomessa löytyy myös kirjastojen ääni- ja e-kirja palvelu. Kokoelma on vaatimattomampi kuin maksullisissa palveluissa mutta kyllä sieltäkin kuunneltavaa löytyy.

  Käyttöliittymä on hiukan kömpelömpi kuin muissa mutta kaikkea ei voi vaatia ilmaiselta palvelulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että kirjastoillakin on tällaisia palveluita. En ole niitä itse käyttänyt niin en siksi puhunut jutussa niistä ollenkaan. Hyvä, kun nostit esille :-)

   Poista
 2. Yksi iso ero Storytelin ja Bookbeatin välillä, Storytelistä voi pomppia e-kirjan ja äänikirjan välilä niin, että pysyy aina samassa kohdassa eli voi jatkaa kuuntelun jälkeen kätsysti lukemalla ja toisinpäin. Bookbeattiä käytin alkuvuodesta viimeksi ja silloin ainakaan tätä ei siinä ollut eli joutui aina ”kelaamaan” jos halusikin jatkaa lukemalla. Tästä syystä itse tykkään Storytelistä, kun tykkään lukea mutta esim autolla ajaessa voin jatkaa kuuntelemalla eteenpäin ja sitten pompata taas lukemaan. Elisa-kirjaa käytän paljon, kun ne saa myös lukulaitteelle, joka lempeämpi silmille ja voi lukea auringonvalossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän enemmän Storytelista juuri mainitsemastasi syystä. Ainakaan vielä kyseistä ominaisuutta ei ole tullut Bookbeatiin.

   Poista
  2. No TERVE!! Tällainen ominaisuus on mennyt multa ihan ohi. Sehän on kultaa! En itse sitä kaipaa, koska kuuntelen kovin erityyppisiä kirjoja mitä luen. Kuuntelen dekkarit, en juuri lue. E-kirjoina iltasella luen useimmiten jotain asiaproosaa, jota en taas innostu kuuntelemaan äänikirjana.

   On tosi loistavaa, että St:ssä on tällainen ominaisuus, ihanaa että kerroitte tästä. Siitä on varmasti hyötyä monelle.

   Poista
 3. Elisa kirja on ihan ok, mutta vie hirveästi muistia puhelimesta, joten silloin nuo online sovellukset ovat paljon parempia. Tykkään äänikirjoista, kun ne eivät vie tilaa ja meillä ei olet tässä kirjastoa vieressä.Tai on, mutta sisäilmaongelmien takia (home) en voi käydä siellä. Toisinaan en malta odottaa suosittuja uutuus kirjoja kirjastoon tai ne ovat kovin varattuja.Silloin e-kirjat netistä on käteviä. Tykkään kuunnella äänikirjoja koiralenkeillä, kun muuten aika on aika kortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, juuri tästä samasta syystä nuo lukuaikapalvelut ovat käyttikseltään mukavampia. Mulla on nykyään järjettömän iso muisti puhelimessa (isompi kuin mun läppärissä, haha, mahtuu kuvia ja videoita), mutta en silti halua täyttää sitä tiedostoilla, joita pystyy kuuntelemaan netinkin välityksellä.

   Poista
 4. Mulla on semmoinen henkinen rajoite, että pystyn kuuntelemaan äänikirjoina vain tietokirjoja tai vastaavia. Mitään dekkareita tms. en pysty kuuntelemaan, koska lukutahti on vaan useissa kohtaa liian hidasta. Se nopeutettu puhe taas ei vaan jotenkin ole miellyttävää kuunnella. Omassa lukemisessa lukutahti myös vaihtelee sen mukaan, millaista teksti on, haluaako ahmia tarkasti joka sanan vai silmäillä tylsempiä kohtia eteenpäin. Se äänikirjasta puuttuu ja sitä en kestä :D Se pirulainen ei osaa lukea ajatuksia ;)

  Mutta tietokirjat äänikirjana, peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten totta; aika rauhallisella tahdilla ne on luettu. Itse tykkään kuunnella fiktiota rauhallisesti puhuttuna (etenkin Veikko Honkonen joka on lukenut paljon dekkareita äänikirjoiksi on ihan supermahtava), mutta ymmärrän hyvin, että nopeampaa etenemistahtia voi kaivata. Etenkin silloin kun on joku tosi jännä kohta tulossa. Ehkä tästä syystä Nesböt taitaa olla ainoita, joita luen ihan kirjana enkä kuuntele. Niissä on niin kimurantit juonet ja nopeat näkökulmavaihdokset, että lukeminen tuntuu kuuntelua kivemmalta vaihtoehdolta.

   Poista
 5. yritin nopeasti silmäillä näitä sivustoja, mutta en löytänyt vastausta. Osaatko sinä sanoa, voiko luku-/kuunteluoikeutta jakaa useammalle laitteella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Kävin vähän katselemassa käyttöehtoja. Ainakin Bookbeatilla on niin, että yksi käyttäjä voi käyttää tiliään viidellä eri laitteella, mutta palvelu on henkilökohtainen (eli sitä voi käyttää vain yhdellä laitteella kerrallaan). Perhetilivaihtoa tms. en ainakaan vielä huomannut.

   Poista
 6. Yksi iso ero näyttää (ulkosuomalaisen vinkkelistä) Storytelillä ja Bookbeatilla olevan: Storyteliä voi maksaa myös muulla kuin suomalaisella maksukortilla (toimii käsittääkseni Euroopan sisällä), kun taas Bookbeat vaati suomalaisen maksukortin suomalaista kirjavalikoimaa varten - testaan nyt niiden saksalaista valikoimaa, mutta lopetan varmaan testijaksoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että storyteliä ei näköjään ole saksalaisessa applestoressa. GRR! Ja nettisivun kautta ei voi kuunnella/lukea koko kirjaa, vaan vain sovelluksen kautta. Mur mur mur, kun suututtaa.

   Poista
  2. Aivan... Mä välillä fuskaan näitä palveluita käyttämällä vpn:ää ja sijoittamalla itseni Espooseen ja käyttämällä suomalaista luottokorttiani. Toivottavasti en saa tästä paljastuksesta nyt sakkoja tai satikutia :D

   Poista
  3. No niinhän mäkin tekisin jos olis suomalainen kortti käytössä... Laitoin storyteliin päin viestiä mutta ei oo toiveet kovin korkealla että sitä tulis Saksan kauppaan, varmaan levitysoikeudet (osa?)syynä.

   Poista
  4. joo, tekijänoikeusjuttu varmaankin. vai liittyisköhän eu:n alv-säännöksiin, en ole ihan varma. Mutta toivottavasti tämä asia muuttuisi :-)

   Poista
 7. Eiks toi original äänikirja oo sama ku kuunnelma, joita radioissa on ollu jo vuosikymmeniä? Mietin tuota muutosta kirjojen kirjoittamiseen ja siihen liittyviä graduja, mistä mainitsit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm en oo ihan varma. Mä en ole radion kuunnelmia juurikaan kuunnellut, niin en osaa sanoa. Tässä on kuitenkin ainakin se ero, että esim ST ja BB mahdollistaa sen että voi kuunnella silloin kuin haluaa, ajasta riippumatta (ja voi myös ilman nettiä, jos lataa teokset laitteelle).

   Poista
 8. Juuri tällaista juttua kaipasin! Mutta mites valikoima, onko kahdella viimeksi mainitulla palvelulla merkittäviä eroja valikoimassa? Löytyvätkö useimmat kirjat kaikista palveluista vai onko tyypillistä että tietty kirja on vain yhdessä palvelussa? Onko valikoimissa painotuseroja, esim romaanit vs. tietokirjat? Missä on eniten vaikkapa historiallisia romaaneja? Jos on mahdollista arvioida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä valikoimat on kattavat molemmissa, mutta ST:ssä on muutamia kirjoja, joita ei löydy BB:stä, etenkin tämä Storytel Original -sarjan kirjat kuten vaikka Marko Kilven Undertakerit.

   Poista
 9. Onkos sinulla kokemuksia tästä Nextory e & äänikirjapalvelusta? Ainakin minulle aivan uusi juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en ole edes kuullutkaan vielä, eli mullekin ihan uusi juttu!

   Poista

Mitä tuumaat?