Avauduin vähän aikaa sitten yrittäjän kuivan kauden kirouksesta. Se juttu lähti lentoon ja on heittämällä yksi viime kuukausien luetuimpia...

Työelämän yksinkertaisten asioiden lista

17.4.17 Satu Kommentteja: 77

Avauduin vähän aikaa sitten yrittäjän kuivan kauden kirouksesta. Se juttu lähti lentoon ja on heittämällä yksi viime kuukausien luetuimpia juttuja. Vähänkö hienoa! Niinhän se vaan on, että hedelmää pitää puristaa välillä vähän lujempaa, että sieltä tulee mehua. Sekin on aloittavan ja miksei jo pidemmällekin ehtineen yrittäjän hyvä tietää, että aina ei tosiaan ole helppoa. Niin kuin ei ole palkkatöissäkään.


Olen valtavalla riemulla seurannut viime kuussa ilmestyneen Unelmahommissa-kirjamme saamaa lukijapalautetta. Erityisesti käytännönläheistä sydäntäni ovat lämmittäneet useat kiitokset kirjan realistisesta ja todenmukaisesat otteesta. Emme ole unohtaneet unelmoida, mutta emme ole unohtaneet sitä taskulaskintakaan. Ne kun mahtuvat ihan hyvin yhteen ja samaan kouraan.

Mikään ei saa minua yhtä paljoa kihisemään harmituksesta kuin ympäripyöreät lötinät yksisarvisista, positiivisen ajattelun voimasta, ilon kautta tekemisestä, lujan lempeästä, happamanmakeasta ja suolattomasta mutta kuitenkin vähän suolaisesta sanojen vääntelystä. Jos sanoo jotain, pitää olla jotain konkreettista sanottavaa. Eli jos suunnittelee tekevänsä jotain, pitää myös tehdä jotain.


Loppupeleissä työnteossa niin kuin elämässä ylipäätään on kyse ihan hirvittävän yksinkertaisista asioista. Jos alkuasetelmat ovat hyvät eli ponnistuslauta kunnossa, ei vaadita ihmeitä. Kun noudattaa näitä seuraavia asioita tai niistä edes muutamia, pääsee minun kokemukseni mukaan jo aika lähelle sitä omaa päämäärää. Eli näkyy siis Snaefellsjökullille saakka. (Tämä on reykjavikilaisten tapa sanoa, että näkeepä pitkälle, kun muutaman sadan kilsan päässä oleva jäätikkö vilkkuu kirkkaalla ilmalla pääkaupungin keskustaan.)

Työelämän yksinkertaisten asioiden lista


1. Tee aina se mitä lupaat. Älä ylitä odotuksia joka kerta, mutta tee se sopivan usein.
2. Älä keksi tekosyitä. Suoruus kannattaa. "En osaa" on paljon parempi kuin "En ole ehtinyt, koska...." 
3. Älä vieritä vastuuta muille - vaikka sinulla olisikin siihen täysi oikeus. Ei ketään loppupeleissä kiinnosta, että homma meni reisille, koska joku teki sinulle oharit. Hyvä tyyppi kantaa vastuun myös omien alihankkijoidensa ja assareidensa mokista. (Muun muassa siksi esimiehelle maksetaan enemmän kuin assistentille.)
4. Älä ole mulukku vaan ole mukava. Se palkitsee itsensä. Ihmisillä on tapana auttaa heitä, joilta ovat itse saaneet apua.
5. Pidä aikataulut. Jos aikataulu murenee, kerro siitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (älä siis ota sitä "Tieto ja valtiohallinnon tietojärjestelmäuudistus" -leikin Tieto-roolia).
6. Tee sitä, missä olet hyvä ja tee niiden varmojen tulonlähteiden ohella rohkeampia kokeiluja, jotka vievät sinua uusille poluille ja uusien työtehtävien pariin. Eli konsulttislangilla: pidä aina salkussasi pari rehevää lypyslehmää ja muutamia perhosia vatsanpohjiin tuovaa tähdenalkua. Näin varmistat laskutuksen, mutta et jää junnaamaan paikallesi.
7. Kun tarvitset päätöksen, etsi itsellesi tärkeän asian päätöksentekijä ja keskity häneen. Älä siis puhu proikkarille, jos tunnet divisioonan johtajan. 
8. Etene kokeilemalla älä pelkästään teoriassa suunnittelemalla. Ihan jokaista askelta varten ei kannata perustaa komiteaa hautomaan eteenpäin pyrkivää ideaa kuoliaaksi.


Laura Friman (siis se uusimman Iholla-kauden ässämuija ja Radio Helsingin aamujuontaja, tomittaja, kirjailija jne.) totesi taannoin Facebookissa, että hänen mottonsa elämässä taitaa olla "Vois jo alkaa tapahtua jotain." Se on muuten hieno motto. Suorastaan rakastuin siihen. Lauraan olen ihastunut jo ajat sitten - niin hauska, ahkera, tunnollinen ja hullu tyyppi. Siksi meistä olikin kirjailijakollegani Hannen kanssa ihan mahtavaa, että Laura ehtii osallistua järjestämäämme Unelmahommissa After Work -tapahtuman esiintyjiin. Mukana puhumassa myös media-alan moniosaaja, yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja, upea Maaret Tukiainen ja ainutlaatuisen kahvialan busineksen perustanut, Warrior Coffeen perustaja ja toimitusjohtaja Riku Uski. Puhumme unelmaduunien tekemisestä: miten siihen tultiin, mikä ottaa päähän ja miten päästä eteenpäin. Ja miten sen oman unelman ylipäätään edes tunnistaa.Olisi ihanaa kutsua tuohon tilaisuuteen teidät kaikki hakemaan inspiraatiota ja tutustumaan toisiinsa, mutta valitettavasti tapahtumatilamme on vain muutamalle kymmenelle hengelle ja pystymme molemmat kutsumaan siksi mukaan vain kolme blogimme lukijaa. Siispä - joudumme arpomaan.
 
Täydennä tuota oheista Työelämän yksinkertaisten asioiden listaa omalla neuvollasi. Se voi olla mikä vain: ajatus, ohje tai mielipide. Jätä neuvosi tähän alle kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi kera, niin osallistut arvontaan. Arvomme molemmat blogeissamme kolme kutsua tilaisuuteen sunnuntaina 23.4.

Unelmahommissa After Work, Helsingissä 27.4. kello 15–17, M.O.W (Pikku Roba 9). Puhumassa Laura Friman, Maaret Tukiainen, Riku Uski, Hanne Valtari ja minä. Kaikille tilaisuuteen osallistuville on varattu aika herkullinen goodie bag kirjoineen. Ja tarjoiluakin on. Tietysti. Hyvän duunin päälle kuuluu aina skoolata, mehulla tai vaikka ginillä. (No siinä jo tulikin ohje numero 9. Kerro sinä se kymmenes!)

77 kommenttia:

 1. 10. Kehu kaveria aina kun voit. Anna siis positiivista palautetta toisille, kun siihen vain suinkin tarjoutuu mahdollisuus. Ei tietenkään turhasta vaan asiasta.

  VastaaPoista
 2. Puhu (ääneen)! Niin onnistumiset kuin harmitukset on paras puhua pois, jotteivät ne jää hiljaiseksi jupinaksi ruokkimaan sisäistä marttyyria ja mielensäpahoittajaa.

  -Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on; suora palaute niin hyvistä kuin huonoistakin asioista on tärkeää. Se musta marttyyrimyrkky nimittäin leviää nopeasti jos sitä ei heti rusenna.

   Poista
 3. Uhriutuminen on hanurista. Pyydä apua, jos sitä tarvitset. Marisijat ovat raskaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Pitää olla pokkaa siihenkin, että sanoo että ei pysty/osaa/kykene. Silloin saa apua ja sitten alkaa hommat taas luistaa.

   Poista
 4. Anna myös negatiivinen palaute nopeasti ja rehellisesti. Älä verhoa sitä niin taitavasti "korjaavan" palautteen hampurilaisen korulauseisiin, ettei toinen edes ymmärrä saaneensa negatiivista palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tässä samoilla linjoilla: suoraan pitää sanoa se huonokin asia.

   Poista
 5. Jos mokaat, korjaa tilanne paremmin kuin alkuperäinen diili oli ja ota opiksesi! Älä jää hautomaan ja vatvomaan tilannetta, huolehdi vain että se ei toistu samanlaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä! Korjaamalla voi ihan hyvin tehdä alkuperäistä kestävämmän.

   Poista
 6. Puhu, mutta muista myös kuunnella! Tämä liittyy ihan kaikkeen, mutta erityisesti tällä hetkellä mielessä työtilanteesta puhuminen ja muiden työtilanteiden kuunteleminen. Itse sain erään paikan kuuntelemalla ja kun jouduin paikasta luopumaan muiden työjuttujen takia kaveri osasi valittaa omaa huonoa työtilannettaan, jolloin pystyin ohjaamaan häntä hakemaan vanhaa paikkaani ja hänhän sen sai. Kaikille win-win-tilanne, kaveri sai töitä ja minä uskalsin jättää paikan ilman huonoa omatuntoa kun tiesin että saavat osaavan tyypin hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että miten hyvin meni!
   Kuuntelu on muuten todella tärkeää. Usein se vaan tuppaa unohtumaan (myös itseltä), jos on höpöttäjä luonteeltaan. Välillä mä pakotan itseni olemaan hiljaa, pidän suun kiinni enkä keskeytä kertojaa jollain pikkusanoilla, joita tekisi mieli koko ajan heitellä keskustelun sekaan.

   Poista
 7. Erinomainen kirjoitus!! Ja lista oli vahvaa asiaa. Voisin lisätä siihen vielä pari ajatusta: 10) opi virheistäsi mieluiten jo ensimmäisellä kerralla ja 11) pudota "vapaamatkustajat" kyydistä heti, kun sellaisen huomaat. Olis hienoa osallistua teidän tilaisuuteen, mutta aikataulut eivät anna myöten, joten en siis osallistu tällä kertaa arvontaan :) Onnea muille osallistujille!

  VastaaPoista
 8. Älä ala palavereissa sihteeriksi. Kirjaa muutama ranskalainen viiva itseäsi varten, jos ei asia muuten pysy muistissa. Näin olet vapaampi osallistumaan keskusteluun. Homma näyttää myös ulospäin huomattavasti aktiivisemmalta ja ammattitaitoisemmalta.

  VastaaPoista
 9. Aika monen listalla jo valmiiksi olleen asian toteutumista helpottaa, kun aikatauluttaa töiden tekemiselle aikaa kalenterissa, ja mielellään arkisin 9-17 välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikataulutus - tärkein kaikista. Mitään en saa ainakaan minä aikaiseksi, jos se ei lue listassa ja sille ei ole allokoitu työaikaa.

   Poista
 10. Kerää ympärillesi ihmisiä, joiden kanssa on mukava tehdä töitä. On ihan turha tehdä yksin, jos ei ole pakko.

  Olisipa siistiä päästä teidän tilaisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KYLLÄ. Koska töissä vietetään paljon aikaa, niin kyllä seuralla on väliä.

   Poista
 11. Jätä työpaikkakiusaajan puremiset sikseen. Hän on heikko, et sinä. Työpaikkakiusaaja on kivi tiellä, ei kallio jonka ylitse on mahdotonta päästä. Palaudut ja saat unelmaduunin kyllä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä neuvo kipeään aiheeseen. Kiitos.

   Poista
 12. Mielipidettään saa, voi ja joskus joutuu muuttamaan, älä siis kalkkeudu mihinkään "näin on aina tehty" ajatuksiin.

  /Kikris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli erinomainen! Takin kääntäminen aina välillä tuulettaa mukavasti omiakin kainaloita :-)

   Poista
 13. 10) ole hyvällä tuulella. Ei tekopirteä eikä naminamipusipusi vaan normaali hyväntuulinen henkilö. Sellaisen kanssa halutaan tehdä töitä. Sellaiselle halutaan jakaa. Ankeuttajat ovat niin raskaita voima- ja intosyöppöjä. Älä juoruile mutta voit avata itsestäsi jotain. Se tekee sinusta ihmisen. Muitakin vinkkejä olisi mutta tämä yksi riittänee 😉 Terveisin Emilia Katajajuuri Emilia.mannisto@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, tärkeää olla oma tavallinen oma itsensä. Osa meistä on puheliaita, osa hiljaisia, ja jokainen osaa halutessaan olla vittumainen, mutta onneksi myös mukava. Aina parempi valita tuo jälkimmäinen vaihtoehto :)

   Poista
 14. 10) Uskalla kieltäytyä hommista, joita et pysty tai halua tehdä. 11) Vie silloin tällöin palavereihin pullaa, suklaata tai skumppaa :D -Sari-

  VastaaPoista
 15. Ole aina oma itsesi, anna yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden tutustua juuri sinuun, ihanaan aitoon ihmiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis nimenomaan; duuninteossa oli se sitten yrittäjänä tai palkkatyöntekijänä tehtyä on aina kyse ihmissuhteista. Ei kukaan halua puhua paperille, vaan tavalliselle, mukavalle ihmiselle.

   Mä oon jotenkin niin tottunut tähän islantilaiseen mutkattomuuteen että aloitan ennestään tuntemattomille henkilöille meilitkin sillä lailla Moi Pertti -henkisesti. Aina on kyllä tullut vastaus, joten kai se sitten toimii..

   Poista
 16. Hymyile - kaikesta löytyy aina se positiivinenkin puoli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin ilon kuin surun kautta, kyllä!

   Poista
 17. Uskalla avata suusi ja kertoa työstäsi, toiveistasi ja suunnitelmistasi, kun tapaat uusia ihmisiä. Koskaan ei tiedä, millaisia yhteistyökuvioita tapaamisista saattaa viritä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huomannut että on parempi puhua alkuvaiheessakin olevista suunnitelmista avoimesti kuin hautoa niitä itsellään. Näin ne toteutuvat helpommin (eikä kukaan muu kehtaa enää pölliä niitä).

   Poista
 18. Sole poka mikhän! Oo oma ittes, älä esitä!

  VastaaPoista
 19. 10) Älä puhu pahaa muista selän takana. Siitä ei koskaan seuraa mitään hyvää.

  - Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se ei koskaan kanna mihinkään. Takaisinhan se palaa ja osuu omaan nilkkaan. (Mikä on ihan oikein!)

   Poista
 20. Pistä itsesi likoon! Joskus heittäytyminen vaatii rohkeutta paljastaa jotain itsestään, eikä aina tule vastakaikua, mutta jäät mieliin ja olet inhimillinen.

  VastaaPoista
 21. Ota muutoksiin positiivinen asenne! Alussa on varmasti kankeaa, mutta omaa oloa helpottaa kun muutosvastarinnasta päästää reilusti irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja oon huomannut omissakin hommissa, että ei se suunnan muuttaminen aina ole helppoa. Mutta kertaakaan siitä ei ole kyllä mitään kehnoa seurannut...

   Poista
 22. Muista ajatella myös itseäsi välillä, ja kertoa muille haluistasi ja toiveistasi. Etenkään ammatilliset toiveet harvoin toteutuvat vain hautomalla niitä sisällään.

  iaemus(a)utu.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Parempi pitää ääntä itsestään, ihan sen oman kehtaamispisteenkin yli välillä :D

   Poista
 23. Huumorilla pärjää pitkälle. Luo ympärillesi positiivistä ilmapiiriä.

  saija_harmaa@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haaveilen isosta puujalkavitsivarastosta. Niillä saisi niin helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen sinne sopivaa pyrskähtelyä ja syvien vatsalihasten aktivointia :D

   Poista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Ole ajoissa! Mistään muusta en ole saanut niin paljon kiitosta ja kehuja fiksuudestani, täsmällisyydestäni tai viisaudestani, kuin siitä, että olen tullut paikalle sovittuna ajankohtana.

  Kiitos inspiroivasta postauksesta, jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin ylläolevasta kommentistani yhteystiedot. Jos arpaonni suosii, niin minut tavoittaa instagram-tililtäni @alicela. :)

   Poista
  2. Kiitos!! Ja juu, instatili riittää hyvin :-)

   Poista
 26. Jos tulee töppöys tai takapakki, opi siitä , mutta älä jää sitä märehtimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja näitähän tulee kaikille, joten se kuuluu asiaan. On taito oppia ohittamaan kepeyttä vaativat asiat kepeästi. Joku poliittinen suurhenkilö totesi joskus, että olemme ihmisinä juuri niin suuria kuin ne asiat, jotka meitä ärsyttävät ja mielemme pahoittavat. :)

   Poista
 27. Muista tervehtiä ja katsoa välillä silmiinkin! Ei tahdo täysikasvuisetkaan tervehtimistä aina muistaa...
  hanhineva.jaana@kotinet.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo! Ja vahva kädenpuristus, ei mitään eilispäiväistä ahventa :D

   Poista
 28. Oman hommani kulmakiviä: anna anteeksi (myös itsellesi!!!) ja jatka eteenpäin mahdollisimman nopeasti ja luontevasti. Ihmisiä tässä vaan ollaan.

  Sissel@welho.com

  VastaaPoista
 29. Arvosta muita. Vaikka olisit täysin eri mieltä, niin muista silti arvostaa ja kunnioittaa toista. Jos et pysty arvostamaan, niin ole ainakin kiinnostunut ymmärtämään miksi toinen ajattelee niinkuin ajattelee. Arvostava asenne välittyy ja toinenkin osapuoli tulee helpommin vastaan.

  VastaaPoista
 30. Tunne omat rajasi. Älä ota harteillesi liikaa vastuuta, vaan keskity siihen omaan osaamiseen ja tee hyvin se, mitä osaat ja mistä nautit.

  Marja
  makato(a)utu.fi

  VastaaPoista
 31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 32. Ole oma itsesi ja anna myös muille mahdollisuus olla omanlaisiaan. Porukkaan sopii monta erilaista (työ)kaveria!

  VastaaPoista
 33. Mä luulen että sellanen työ- ja arkiminän erottelu on aika kova juttu. Siis vaikka olis se unelmaduuni niin eihän siihenkään laiteta persoonan kaikkia puolia eikä siitä kaikille tutuille selitetä kaikkea vapaa-aikaa. Luulen että se on sama mitä vaikka muusikolla on että vaikka se homma tavallaan on läsnä 24/7 niin ei aina jaksa olla se "muusikkominä". Toki toimii myös ihan perusduunien kanssa, Suomessa on vähän hankalaa erottaa työtä identiteetistä ja joskus se vois olla ainakin jossain määrin ihan tervettä. Nykyaikana ja nettimaailmassa ehkä on se haaste että on joku siivu itseä ja elämää minkä pitää vain itsellään.

  Mulla ainakin helpottanut saksalaisessa vs suomalaisessa kulttuurissa että esim mun terveysasiat ei kuulu työnantajalle, mun siviilielämä ei kauheesti kuulu työkavereille ja sitte nettiminän olen valjastanu aika pitkälti musiikkiminän promoamiseen ja sitte lopputila on semmosta missä olen minä vaan ja mistä ei tarvi sen kummemmin meteliä pitää.

  Ps. En sijaintini takia ole myöskään arvonnassa, kunhan mielenkiinnosta kommentoin.

  VastaaPoista
 34. Rohkeus on menestyksen polttoainetta! :)

  emmuksa (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 35. Täällä on tosi paljon hyviä juttuja. Paras työpaikka on kun kukaan ei puhu kenestäkään pahaa seläntakana ja ollaan avoimia asioista. Viestintää ei voi olla korostamatta. Eli viestitä asiallisesti ja avoimesti asioista.

  VastaaPoista
 36. Ole itsekäs! Oma yritys on sinun laivasi, jota sinä luotsaat. Voit olla ystävällinen ja positiivinen, mutta sinun ei tarvitse miellyttää kaikkia. Ja luota vaistoosi! Ja kun hommat kasaantuvat, tee lista ja aloita purku järjestyksessä, tekemätön homma vie vain energiaa.
  En myös osallistu arvontaan. Ja onnittelut uudesta kirjasta, pitää se haalia jostain tänne Lappiin.

  VastaaPoista
 37. Arvosta omaa osaamistasi. Oman työn markkinoiminen on tuhat kertaa helpompaa kun ihan oikeasti kykenee ajattelemaan että oon muuten pirun hyvä! Tässä oma heikkouteni... kaipaan kauheasti kehuja jotta uskoisin itseeni, joten myöskin toisten kehuminen ja kannustaminen on hyvin tärkeää. Kuten sanoit, älä ole mulkku vaan mukava, kun ei valita paskoista asiakkaista ja yhteistöistä vaan jatkaa eteenpäin ja auttaa muita niin paljon kuin on mahdollista, vähitellen huomaa saavansa huippuja mahdollisuuksia ja arvostusta!

  VastaaPoista
 38. Opettele tekemään asioita pienissä paloissa, niin ne tulee tehtyä melkein vahingossa. Älä odota, että sinulla olisi kalenterissasi kahdeksan tuntia keskeytyksetöntä aikaa, koska sitä ei ole.:) hanna.mannikkolahti@gmail.com, www.privatefinnishlessons.com

  VastaaPoista
 39. Hei satutko muuten tietämään verotuksesta Islannissa? Saatan päätyä sinne kesätöihin kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi tänä kesänä, ja rupesin miettimään, minkä verran tavallisesta matkailualan työstä jäisi tuolta ajalta käteen.

  Ihanaa kevättä ja kesää <3

  VastaaPoista
 40. Puhu kollegojen ja muiden työtuttavien kanssa myös "mukavia", jolloin tiedätte toisistanne hieman myös työmaailman ulkopuolelta. Monella on vaikkapa harrastusten kautta asiantuntemusta oman ydinosaamisalueen ulkopuoleltakin ja se jää turhaan pimentoon jos töissä puhutaan vain siitä ydinasiasta. Monenlaiseen kysymykseen voi löytyä asiantuntija ihan siitä sermin takaa, usein ei vain tajua kysyä.
  a.kivirinta gmail.com

  VastaaPoista
 41. Olis unelmahomma päästä mukaan! Jos vaikka saisi rohkeutta oman firman pystyttämiseen....

  VastaaPoista
 42. Ideoi ja kehittele asioita eteenpäin yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Erilaisten näkökulmien yhdistelmä voi synnyttää hienoimmat ideat.

  After Work kuulostaa tosi hyvälle! Autan työkseni nuoria löytämään oman unelmahommansa. Uskon että After workilta löytyisi inspiraatiota omaan työhön. Jos onni osuu kohdalle, minut tavoittaa heidiharju1@gmail.com

  VastaaPoista
 43. 10) Hymyile sillai aidosti ja katso silmiin. Käytä hampurilaisteoriaa, kerro ensin jotain positiivista ja sitten rakentavaa palautetta. Katso edelleen välittäen keskustelukumppania silmiin. Aloittelevan bloggarin terveiset Köpiksestä. Olen täysin unelmahomma kirjanne pauloissa, upea inspiroiva teos. kiitos. asta.ojvind@gmail.com

  VastaaPoista
 44. Hyväksy se, että myös itselläsi on joskus huonoja päiviä, jopa pidempiä tuottamattomampia aikoja, syystä tai toisesta - joskus kannattaa hyvällä omalla tunnolla levätä tai ainakin olla tuntematta syyllisyyttä siitä, että homma ei kulje. (taateli.kytola@gmail.com) :)

  VastaaPoista
 45. 10. Järjestä aikaa perheellesi, ystävillesi, harrastuksillesi, liikunnalle ja levolle, sillä "kokonainen elämä" on tärkeä vastapaino työlle. Uusia ideoita ja ratkaisuja työhaasteisiin pulpahtavat usein mieleen kun aivot saavat levätä ja touhuta muiden asioiden parissa. Ajattele vaikkapa, että elämä on kuin auringonkukka, ja työ on vain yksi kukan terälehdistä.
  maria.lainio(at)elisanet.fi

  VastaaPoista
 46. 10) Älä selittele. Jos mokasit, pyydä anteeksi ja kerro, miten ja milloin aiot korjata mokan.
  Luin tuon kirjasi ja tykkäsin satasella. satukivisto(at)gmail.com

  VastaaPoista
 47. Älä tee "niin kuin aina on tehty", vaan tee kuten Batman asian hoitaisi. Etsi uusia, virkistäviä ajatuksia ja toimintatapoja.
  hetajanika@hotmail.com

  VastaaPoista
 48. Pysy uskollisena itsellesi ja unelmillesi, luota molempiin, ole sinnikäs. Älä lannistu, vaikka et saa työtä kymmenestä ensimmäisestä paikasta, joihin tarjoat osaamistasi. Tarjoa työpanostasi seuraavaan kymmeneen paikkaan, ja sitä seuraavaan, ja sitä...!

  Mieti, miten sinun työpanoksesi konkreettisesti auttaisi niitä, joille työtäsi tarjoat ja kerro tämä työnantajalle. Muokkaa osaamistasi tarvittaessa työnantajan tarpeiden mukaiseksi. Tee itsesi tarpeelliseksi!

  arja.kangasniemi@gmail.com

  VastaaPoista
 49. En voi osallistua, vaikka olisipa kyllä mukava liittyä seuraan :) Mutta kommentiksi voisin heittää, että tehdessä jotain uutta, on uskallettava olla alkuun myös surkea. Kun tekee ja nauttii, niin siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Jos odottaa vain täydellistä, ei ehkä uskalla testata omia rajoja.

  VastaaPoista
 50. Mieti asioita myös toisen näkökulmasta - tämän jälkeen jokin aluksi hassulta tai epäoleelliselta tuntunut seikka muuttukin usein ymmärrettäväksi.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?