Mitä itsenäisyys minulle merkitsee? Se on muuten aika relevantti kysymys tällaiselle jässikälle, joka asuu kymmenennettä vuotta pois Suome...

Itsenäisyyspäivä ulkosuomalaisen näkökulmasta

5.12.16 Satu Kommentteja: 6

Mitä itsenäisyys minulle merkitsee? Se on muuten aika relevantti kysymys tällaiselle jässikälle, joka asuu kymmenennettä vuotta pois Suomesta ja käy siellä työn ulkopuolella vain kesäisin, joka toinen joulu ja välillä hiihtämässä kunnon lumimaisemassa.
Suomi-likat (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Viime päivien tapahtumien valossa Helsingin Sanomien otsikko tältä päivältä kysyi kyllä ihan hyvin: "Miten viettää itsenäisyyspäivää maassa, jossa pääministeri ei hillitse tunteitaan, ihmisiä ammutaan ja uusnatsit marssivat kaduilla?"

Hemmetin hyvä kysymys. Mutta en vaivu epätoivoon. Ne sinivalkoiset kynttilät ikkunanlaudalla tapittamassa ovat minulle symboleina ihan yhdentekeviä. Mutta noin laajemmassa kontekstissa itsenäisyys merkitsee paljonkin. 

Esimerkiksi sitä, että että emme ole osa Venäjää. Sori nyt vaan kaikki venäläiset kaverini ja  ystäväni, mutta olen helvetin onnellinen, että kotimaani on sen pitkän ja lumisen rajan länsi- eikä itäpuolella.

Itsenäisyyspäivänä puhutaan tietysti paljon sotaveteraaneista. Vaikka ei tuo sotahistoria ja veteraanijutut kamalasti joka päiväisessä elämässä saa intohimoani kuplimaan, niin se ei tarkoita sitä, että en arvostaisi. Onhan se nyt itsestään selvää, että meillä suomalaisilla on elämä ollut sinne 1990-luvulle asti ainakin todella paljon parempaa kuin vaikka Virossa, jossa kävi 1940-luvulla paljon köpelömmin. 

Ja tällä hetkellä huutelen täällä Pohjoismaiden toisella laidalla. Islannissa on mahtava asua ja elää, mutta en mä suomalaisuudestani silti ikinä luopuisi. Enkä nyt puhu saunoista, metsistä tai joulupukeista. Niitä on muuallakin kuin Suomessa. 

Perheen ohella tärkeimpiä ja uniikkeimpia juttuja mulle Suomesta ovat suomen kieli ja kirjallisuus. Ne merkitsevät minulle paljon. Niiden kautta avautuu monia kerroksia siihen maahan, jossa joskus asuin ja joka edelleen on vielä pikkuisen myös kodintapainen ja tuttu.

Siksi olenkin aivan todella mehuissani tänään kuulemastani uutisesta, joka sopii niin mainiosti juuri itsenäisyyspäivään: Reykjavikiin avataan tammikuussa pitkän tauon jälkeen taas Suomi-koulu! Se tarkoittaa siis sitä, että suomenkieliset lapset kokoontuvat pari kertaa kuussa lauantai-iltapäivisin opiskelemaan suomea opettajan johdolla. Ryhmiä on kaksi: vähän nuoremmille ja vähän vanhemmille lapsille. En tiedä spekseistä ja koulun sisällöstä vielä sen tarkemmin, koska tässä projektissa en itse ole mukana vetovastuussa mutta mukana todella aktiivisena ja iloisena palvelunkäyttäjänä. Tulette varmasti kuulemaan tästä jutusta vielä väsymiseen asti. Koska onhan suomi nyt ihan mahtava kieli. Se on reilusti outo ja todella vaikea. Ja onhan se nyt paljon upeampaa olla outo ja vaikea kuin helppo ja neutraali.  

Kuva täältä.

6 kommenttia:

 1. Hieno juttu, että saatte oman Suomi-koulun! Meillä on myös sellainen täällä Lontoossa ja tykätään koko perhe kovasti. Ihanaa, että lapset oppivat minun oman lapsuuteni lauluja eikä vain paikallisia nursery rhymes. Suomen kieli on vähän hassu ja vaikeakin, mutta koitamme vaalia sitä ympäristöstä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi-koulujuttu on kyllä ihan mahtava! Reykjavikissa oli Suomi-koulu joskus aikoja sitten, mutta se on ollut hyllytettynä jonkun aikaa. Nyt täällä Reykjavikin seudulla asuu taas tarpeeksi paljon näitä suomalais-islantilaisia ja suomalaisia lapsia eli koululle riittää oppilaita. Kivaa, että teilläkin on! Kuka sitä muuten Lontoossa pyörittää ja missä koulua pidetään?

   Poista
  2. Me käydään Kingstonissa (South West London), http://www.fsok.org/kotisivu.htm. Olen kuullut, että kaupungin pohjoispuolella on myös vastaava.

   Poista
 2. Nuo esiin nostamasi Suomiuutiset kyllä hävettävät ja surettavat. Lisäksi se millaisia kommentteja somessa näkee tragedioista, saa miettimään voivatko he olla tosissaan (ja toivomaan etteivät ihmiset luo yleistä mielikuvaa Suomessa asuvien mielipiteistä noiden kauheiden kommenttien perusteella).
  Sitten taas esim.pisatuloksien tultua tänään, olen ylpeä asioista, joita Täällä selvästi tehdään oikein.

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, hyvää itsenäisyyspäivää! Ensi vuonna onkin sitten isot juhlat...

   Aivan uskomattomia möläytyksiä on kyllä esitetty tuon Imatrankin väkivallanteon jälkeen; katsoin Uuninpankkopojan blogista muutamia näytteitä ja ei kyllä voinut kuin voida pahoin. Jaksan kuitenkin edelleen uskoa, että älyttömyyksiä suoltavat ovat vain hyvin pieni vähemmistö.

   Poista
 3. Olipa ihana teksti, vilpitön ylpeys kotimaasta nousi esiin selvästi, mutta ilman niitä ikäviä sävyjä, jotka isänmaallisuuteen nykyään niin helposti takertuvat...
  Ja vaikka vieraat kielet ovat intohimoni, niin kyllähän suomen kieli on aivan mahtava! Olethan opettanut islantilaisille sanan "juoksentelisinkohan"?
  Ja mahtavaa, että saatte taas Suomi-koulun!

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?