Yleisön pyynnöstä: syysloma Islantiin

Minulta on viime vuosien aikana useampaan otteeseen kysytty, enkö voisi järjestää koko perheelle soveltuvaa maaseutulomaa Islantiin. Nuo kesäisin järjestämäni hevos- ja aktiivilomat kun ovat pitkien välimatkojen ja pidempien vaellusten takia suunnattu lähinnä aikuisille.

Tietysti innostuin ideasta! Onhan Islannissa älyttömän paljon nähtävää täällä maan eteläosissakin, ja useita kivoja maatilamajoituskohteita, jotka soveltuvat kenelle tahansa. Ja kukapa ei haluaisi nähdä vesiputousta, kiehuvaa mutalähdettä tai ilmoihin purkautuvaa kuumaa lähdettä, geysiriä? Sitä paitsi me itse reissaamme lasten kanssa paljon Islannissa - eli tiedän, että upea luontolomailu on täällä paitsi mieleenpainuvaa myös mahdollista ja helppoa alle täysikäisessäkin seurassa.

Niinpä päätimme yhdessä Saga-Matkojen kanssa kokeilla, olisiko muutaman päivän mittaiselle Islannin syyslomalle kiinnostusta. Nyt olisi siis tarjolla kiireetön Islannin-syyslomareissu Islantiin 20.-24. lokakuuta. Reissun ohjelman voi tiivistää muutamaan sanaan: hevosia, ulkoilua, tulivuoria, kuumia lähteitä, hiljaista maaseutua ja upeaa luontoa.

Ohjelma sopii aivan kaikille: mukaan voivat siis kernaasti tulla myös lapset.

Yritin valita nelipäiväiseen ohjelmaan mahdollisimman paljon nähtävää ilman, että tulee kiire tai säätö. Mukana on paljon Islannin klassikoita: maaseutuhengailua upeissa maisemissa (maatilamajapaikastamme on näkymät kirkkaalla säällä sekä Hekla- että Eyjafjallajökull-tulivuorille), islanninhevosia (rauhallisia ratsastusretkiä yli 3-vuotiaille ja alle 3-vuotiaatkin pääsevät halutessaan kokeilemaan talutusratsastuksessa), uintiretki islantilaiseen kylpylään (majapaikassa on lisäksi kuumavesiallas, joka on kaikkien vieraiden käytössä vaikka joka päivä) ja luontomatkailua (vesiputoukset, kuumat lähteet, geysireiden alue ja mannerlaattojen hautavajoama). Ruoka on erinomaista kotiruokaa - syömme kaikki ateriat islantilaisilla maatiloilla. Mukana myös hieman spessumpaa juttua kuten huoltoasemavierailu laavapellolla ja paikallinen kasvihuone.


Ryhmäkoko on pieni. Minun mielestä tunnelma säilyy parempana kun porukka on reilusti alle kahdenkymmenen, sillä silloin kaikkiin ehtii tutustua edes vähän. Niinpä tällekin matkalle mahtuu mukaan korkeintaan 15 ihmistä. Oppaana toimin minä ja kuljettajana näillä näkymin mieheni. Yhteistyötalli on hyväksi testattu ja puolentoistatunnin ajomatkan päässä lentokentältä.

Hinta (1 550 € aikuiset, 0–5-vuotiaille tulossa oma hinta, samoin 6–12-vuotiaille - päivitän nämä lapsihinnat heti kun saan tiedot) voi tuntua korkeahkolta, jos sitä vertaa kesän reissuihin (hinta useammalta päivältä vähän alle 2 000 €). Pääsyy tähän hintaeroon on se, että Etelä-Islannissa  majoitus ja muonitukset ovat hintavampia kuin pohjoisessa, joissa matkailijoita käy vähemmän. Eivätkä lennotkaan syysloman tienoilla ole edullisimmasta päästä. Mutta se on tietysti hyvä muistaa, että reissun päällä ei mene rahaa välttämättä penniäkään: tuohon summaan nimittäin kuuluu aivan kaikki aterioista retkiin, kuljetuksiin ja kuumavesialtaisiin.

Sitten sää! Monet saletisti miettivät lokakuun sääolosuhteita; tai ainakin niistä Islannin-reissaajat minulta usein kyselevät. Matkan ajankohta osuus syyslomien kieppeille. Islannissa voi silloin olla ihanan kirpeä ja aurinkoinen syysilma - tai sitten pilvinen ja märkä. Sama koskee myös kesä-, heinä- tai elokuuta, eli se on ihan tuurista kiinni, mitä taivaalta saadaan... Onneksi lämminvesialtaat ovat kuumina ympäri vuoden eikä hevonen sula sateessa. Sadevaatteet siis messiin aina kun tulee Islantiin.

Ja vinkiksi vielä: jos haluaa takuuvarmaa aurinkoa ja lämpöä, suosittelen syyspaussille mieluummin etelän rantalomakohteita...

Kysykäähän, jos reissu kiinnostaa ja haluatte tietää lisää. Tarkempi matkaohjelma ja hinta- sekä varaustiedot löytyvät täältä Saga-Matkojen sivuilta, mutta minultakin voi aina kysellä lisää, joko tässä kommenttiosiossa tai sähköposilla (satu ät suomi.is).

Kokosin tähän alle muutaman jutun, joissa on kokemuksia ja fiilistelyä muilta opastamiltani Islannin-reissuilta:

Islantilainen kesäloma
Avokonttorin huumaa
Kesän 2015 islanninhevosmatkat 
Kesän 2016 islanninhevosmatkat
Eräs ihana Islanti-viikko
Lähtisitkö kanssani Islantiin?
Hevosenelämää
Toinen hevosmatka kesäkuulle

Kuvat: Satunnaisia otoksia omilta perhereissuiltamme Islannissa (kuvat on ottanut Björgvin Hilmarsson).



PÄIVITYS 7.4.:

Hinnasto lapsimatkustajia varten on varmistunut:

0–1 v 679 €
2–5 v 965 €
6–12 v 1 298 €

Tunnisteet: , ,