Minulta on viime vuosien aikana useampaan otteeseen kysytty, enkö voisi järjestää koko perheelle soveltuvaa maaseutulomaa Islantiin. Nuo ke...

Yleisön pyynnöstä: syysloma Islantiin

22.3.16 Satu Kommentteja: 30

Minulta on viime vuosien aikana useampaan otteeseen kysytty, enkö voisi järjestää koko perheelle soveltuvaa maaseutulomaa Islantiin. Nuo kesäisin järjestämäni hevos- ja aktiivilomat kun ovat pitkien välimatkojen ja pidempien vaellusten takia suunnattu lähinnä aikuisille.

Tietysti innostuin ideasta! Onhan Islannissa älyttömän paljon nähtävää täällä maan eteläosissakin, ja useita kivoja maatilamajoituskohteita, jotka soveltuvat kenelle tahansa. Ja kukapa ei haluaisi nähdä vesiputousta, kiehuvaa mutalähdettä tai ilmoihin purkautuvaa kuumaa lähdettä, geysiriä? Sitä paitsi me itse reissaamme lasten kanssa paljon Islannissa - eli tiedän, että upea luontolomailu on täällä paitsi mieleenpainuvaa myös mahdollista ja helppoa alle täysikäisessäkin seurassa.

Niinpä päätimme yhdessä Saga-Matkojen kanssa kokeilla, olisiko muutaman päivän mittaiselle Islannin syyslomalle kiinnostusta. Nyt olisi siis tarjolla kiireetön Islannin-syyslomareissu Islantiin 20.-24. lokakuuta. Reissun ohjelman voi tiivistää muutamaan sanaan: hevosia, ulkoilua, tulivuoria, kuumia lähteitä, hiljaista maaseutua ja upeaa luontoa.

Ohjelma sopii aivan kaikille: mukaan voivat siis kernaasti tulla myös lapset.

Yritin valita nelipäiväiseen ohjelmaan mahdollisimman paljon nähtävää ilman, että tulee kiire tai säätö. Mukana on paljon Islannin klassikoita: maaseutuhengailua upeissa maisemissa (maatilamajapaikastamme on näkymät kirkkaalla säällä sekä Hekla- että Eyjafjallajökull-tulivuorille), islanninhevosia (rauhallisia ratsastusretkiä yli 3-vuotiaille ja alle 3-vuotiaatkin pääsevät halutessaan kokeilemaan talutusratsastuksessa), uintiretki islantilaiseen kylpylään (majapaikassa on lisäksi kuumavesiallas, joka on kaikkien vieraiden käytössä vaikka joka päivä) ja luontomatkailua (vesiputoukset, kuumat lähteet, geysireiden alue ja mannerlaattojen hautavajoama). Ruoka on erinomaista kotiruokaa - syömme kaikki ateriat islantilaisilla maatiloilla. Mukana myös hieman spessumpaa juttua kuten huoltoasemavierailu laavapellolla ja paikallinen kasvihuone.


Ryhmäkoko on pieni. Minun mielestä tunnelma säilyy parempana kun porukka on reilusti alle kahdenkymmenen, sillä silloin kaikkiin ehtii tutustua edes vähän. Niinpä tällekin matkalle mahtuu mukaan korkeintaan 15 ihmistä. Oppaana toimin minä ja kuljettajana näillä näkymin mieheni. Yhteistyötalli on hyväksi testattu ja puolentoistatunnin ajomatkan päässä lentokentältä.

Hinta (1 550 € aikuiset, 0–5-vuotiaille tulossa oma hinta, samoin 6–12-vuotiaille - päivitän nämä lapsihinnat heti kun saan tiedot) voi tuntua korkeahkolta, jos sitä vertaa kesän reissuihin (hinta useammalta päivältä vähän alle 2 000 €). Pääsyy tähän hintaeroon on se, että Etelä-Islannissa  majoitus ja muonitukset ovat hintavampia kuin pohjoisessa, joissa matkailijoita käy vähemmän. Eivätkä lennotkaan syysloman tienoilla ole edullisimmasta päästä. Mutta se on tietysti hyvä muistaa, että reissun päällä ei mene rahaa välttämättä penniäkään: tuohon summaan nimittäin kuuluu aivan kaikki aterioista retkiin, kuljetuksiin ja kuumavesialtaisiin.

Sitten sää! Monet saletisti miettivät lokakuun sääolosuhteita; tai ainakin niistä Islannin-reissaajat minulta usein kyselevät. Matkan ajankohta osuus syyslomien kieppeille. Islannissa voi silloin olla ihanan kirpeä ja aurinkoinen syysilma - tai sitten pilvinen ja märkä. Sama koskee myös kesä-, heinä- tai elokuuta, eli se on ihan tuurista kiinni, mitä taivaalta saadaan... Onneksi lämminvesialtaat ovat kuumina ympäri vuoden eikä hevonen sula sateessa. Sadevaatteet siis messiin aina kun tulee Islantiin.

Ja vinkiksi vielä: jos haluaa takuuvarmaa aurinkoa ja lämpöä, suosittelen syyspaussille mieluummin etelän rantalomakohteita...

Kysykäähän, jos reissu kiinnostaa ja haluatte tietää lisää. Tarkempi matkaohjelma ja hinta- sekä varaustiedot löytyvät täältä Saga-Matkojen sivuilta, mutta minultakin voi aina kysellä lisää, joko tässä kommenttiosiossa tai sähköposilla (satu ät suomi.is).

Kokosin tähän alle muutaman jutun, joissa on kokemuksia ja fiilistelyä muilta opastamiltani Islannin-reissuilta:

Islantilainen kesäloma
Avokonttorin huumaa
Kesän 2015 islanninhevosmatkat 
Kesän 2016 islanninhevosmatkat
Eräs ihana Islanti-viikko
Lähtisitkö kanssani Islantiin?
Hevosenelämää
Toinen hevosmatka kesäkuulle

Kuvat: Satunnaisia otoksia omilta perhereissuiltamme Islannissa (kuvat on ottanut Björgvin Hilmarsson).PÄIVITYS 7.4.:

Hinnasto lapsimatkustajia varten on varmistunut:

0–1 v 679 €
2–5 v 965 €
6–12 v 1 298 €

30 kommenttia:

 1. Ei hitsi, taa olis ollut niin just hyva meille! Paitsi etta syyslomaviikonloppu Australiasta kasin ei nyt enaa onnistu. Kraah. No mutta, seuraan silti, ehka me ollaan joskus taas oikeeseen aikaan oikeessa maassa. Kuulostaa nimittain ihanalta suunnitelmalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Australiassahan taitaa olla lokakuussa kevät, eikö vaan? Ihanalta sekin kuulostaa :) Kyllä näitä reissuja vielä tulee!

   Poista
  2. Joo, kevatta pukkaa tuolloin, nyt siis mennaan jo kohti talvea. Oikeastihan ma haaaveilen siita itsekseen tehdysta vaelluksesta ilman perhetta, mutta siihenkin taitaa menna viela muutama vuosi. Mutta hyvaa tietty kannattaa odottaa jne. :)

   Poista
 2. Mitä matka maksaisi 2v ja 4v lapsilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä selvitän! Palaan :) Kun 2 vee menee lennolla vielä sylilapsena...

   Poista
  2. Itse asiassa 2-vuottahan oli se raja - sorry, olen jo unohtanut. Eli ei mene enää sylilapsena... Ryhmälentoihin ei kuulemma saa lapsialea eli lentojen hintaan se ei vaikuta, mutta olen kysynyt yhteistyötallilta, onko heillä lapsialennuksia majoituksen ja ruoan osalta. Palaan! :)

   Poista
  3. Juu tulee eri hinnat 0-5 ja 6-12-vuotiaille. Päivän heti tänne kun saan tiedot.

   Poista
 3. Kauankohan saa harkita ja laskea rahoja. Hitsi. Niin hinku lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä syyslomaan vielä aikaa... Mä voin vinkata, kun/jos alkaa viimeiset paikat mennä. Kesän reissut on myyneet loppuun tosi nopeasti mutta tällaisen reissun menekistä en osaa vielä sanoa.

   Poista
 4. Aiiii vitsi! Tuo ois niiiin siistiä! Mutta mies tuskin innostuu vaihtamaan kolmen kuun vuokraa Islanninreissuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos lähetät sen vaikka kalaan siksi aikaa? ;)

   Poista
 5. Kuulostaa kivalta. Kävin jo pojan kanssa, nyt olisi tytön vuoro..
  Myös mies kävi jo työmatkallaan.
  Olisiko se 1,5 h pisin ajomatka putkeen? Tyttö oli aiemmin matkapahoinvointinen, nyt on löydetty hyvä lääke siihen kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on ehdottomasti pisin. Ja sekin tehdään kahdessa osassa, pidämme tauon välillä. Eli max noin tunti autossa istumista ilman taukoja, ei enempää :-) Ja koska meillä on pieni ryhmä ja joustavat aikataulut, ylimääräisiäkin taukoja on ihan mahdollista pitää.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta.
   11-vuotias on kyseessä. Hepat voisivat olla kiinnostavia tutustua, aiemmin ei ole moisia lähestytty.

   Poista
 6. Onko matkaa mahdollista toteuttaa myös muualta kuin Suomesta käsin? Siis että lentäisi Islantiin muualta Euroopasta. Kuulostaisi muuten tosi hyvältä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun puolesta kyllä, mutta mä en osaa ihan varmaksi sanoa, miten Saga-Matkat pystyisi tarjoamaan lennot. Ehdottaisin, että laittait heidän myyntiin meiliä ja tiedustelisit asiaa;kerro mistä haluaisit lentää ja pystyisivätkö he järjestämään (mä kun en pysty tekemään noita lentovarauksia): myynti@sagamatkat.fi

   Toivottavasti onnistuisi!

   Poista
 7. Vau!

  Saat varmasti jonkin islantilaisen matkailunedistämispalkinnon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi ihanaa! Dinnerille presidentin kanssa ja joku kiva hopeinen kotkamerkki tuohon puseron reunaan :D

   Poista
 8. Voin niin lämpimästi suositella...olimme itse samantyyppisellä lomalla kaksi vuotta sitten pääsiäisenä (lapset silloin 10, 7 ja 2 v.). Aivan uskomattoman rentouttava ja kaikille ikimuistoinen reissu. Tosin aurinkolomahan se ei (välttämättä) ole :D mutta senhän Satu jo mainitsikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Pääsiäinen on tosiaan vähän sama kuin tuo lokakuu: saattaa olla upea, upea aurinkoinen sää (kuten tänään on, tyyntä, aurinkoa ja melkein "kesä") tai sitten voi tulla jopa lunta. Islanti yllättää joka kerta, se on se matkan eksoottinen lisä...

   Poista
 9. No nyt on kova. Islannin reissusta ollaan haaveiltu vaimon kanssa. Silloin 4-vuotias lähtisi myös mukaan, joten odottelen hintaa 0-5-vuotiaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän saada ne mahdollisimman pian! Päivitän heti tänne kun kuulen matkatoimistosta.

   Poista
 10. Jos olisi rahaa, niin lähdettäisiin viivana! Tosin neljän päivän reissu sinne ja takaisin kuulostaa kaikkea muuta kuin kiireettömältä pienten lasten kanssa, vaikka ohjelmaa ei olisi minkään vertaa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know, onhan siinä se säätö lentoineen jne. Mutta maatilalla saa olla rauhassa, siellä ei ole koko päivää ängetty täyteen menoa. :)

   Poista
 11. Kiinnostavan kokonaisuuden olette tehneet! Mun mielestä on tosi hyvä idea, että samaan hintaan kuuluu kaikki ruuista alkaen. Mua kiinnostaisi kuitenkin tietää, pystytäänkö näillä reissuilla huomioimaan kasvisruokavalio? Olisi muuten myös kiinnostavaa kuulla, miten Islannissa ylipäätään suhtaudutaan kasvissyöntiin? Onko se yleistä vai ihmettelyn aihe?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pystytään ilman muuta - ja samoin ruoka-aineallergiat.
   Islannista kasvissyönti on Reykjavikissa ihan jokapäiväistä, täällä on muutamia kasvis- ja vegeravintoloita ja perusrafloista löytyy pari kasvisvaihtoehtoa. Maaseudulla lihatonta ruokavaliota vielä vähän ihmetellään, että mikä juttu. Mutta matkailun saralla hotellit, ravintolat ja maatilamatkailupaikat ovat kyllä huomanneet että itse asiassa aika moni asiakkaista on nykyään vege, että parasta tarjota vaihtoehtoja :)

   Poista
 12. Kuinka paljon on ratsastusta ja voiko näiltä mahdollisesti jäädä pois? Harkitsen matkaa tyttöni kanssa, joka täytttää noilla main 10 vuotta. Hän ei ole ratsastanut ja saattaa pelätä hevosia + en luota tasapainoon.


  Samalla huhuilen onko täällä ketään muuta suunnittelemassa matkaa lapsen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Juu tottakai voi jäädä pois ratsastuksesta. Sitä on kuitenkin vain 2 x 2 h. Jos haluaa kävellä taluttajan kanssa puolituntia tai vähemmän, niin sekin järjestyy, jos on kiinnostusta. Olemme tallin ainoa ryhmä tuolloin, eli saadaan "exclusive"-palvelua :-)

   Poista
 13. Ei varmaan tänä vuonna osu aikatauluumme / budjettiimme, mutta jos konsepti toimiii ja näitä on tulossa jatkossa lisää niin täytyy pitää silmät auki.

  VastaaPoista
 14. Tyttäreni on 6 vuotta. Voisiko hän osallistua ratsastukseen vaikka ei ole "oikeasti" koskaan ratsastanut? On kyllä kohtalaisen rohkea, eikä pelkää hevosia.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?