Tajusin pari viikkoa sitten asian, jota juuri nyt kipeästi tarvitsen: rauhallisen työntekoloman. Siis oma loma, jossa keskitytään vain töid...

Äkkilähtö työntekolomalle

11.3.16 Satu Kommentteja: 35

Tajusin pari viikkoa sitten asian, jota juuri nyt kipeästi tarvitsen: rauhallisen työntekoloman. Siis oma loma, jossa keskitytään vain töiden tekemiseen.
Kyllä, työntekokin voi tuntua minusta lomalta. Läppäri messiin ja menoksi. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Kas kun tällaiselle reissulle olisi tämänhetkisessä elämäntilanteessa kova tarve. Montaa hommaa pystyn tekemään tunnin tai parin pätkissä. Voin keskeyttää mitä olin tekemässä ja jatkaa hetken kuluttua, kun... vauva on leikitetty / nukutettu / vaipat viahdettu ja esikoinen kuskattu harrastuksiin / kuskattu päiväkotiin / leikitetty / ruokittu. Pesty pyykit, tehty ruokaa, käyty kaupassa, vietetty aikaa puolison kanssa, käyty pari kertaa viikossa omassa liikuntaharrastukessa, nukuttu vähintään 7 tunnin yöunet. Tuohon komboon voi lisätä vielä sen faktan, että matkailualalla työskentelevällä puolisollani on alkanut vuoden kiireisin sesonki (jostain syystä suurin osa Islannin expedition-matkoista tehdään maalis-toukokuussa), eli hän on pitkiä aikoja poissa kotoa. Vaikka anopista on järjettömän suuri apu, on vastuu arjen härdellistä eli lasten kuskaamisesta oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan yksin minun. Eikä silloin pysty mitenkään istumaan kuutta täyttä tuntia tietokoneen ääressä.

Virtuaalisella työpöydälläni on nimittäin meneillään pari hauskaa projektia, joihin minun olisi ihan pakko saada keskittyä edes muutama päivä että saisin ne potkaistua kunnolla käyntiin. Tarvitsen nyt kipeästi muutaman päivän ajatustyöskentelyä putkeen ilman keskeytyksiä ja ilman kiirettä sännätä pois työhuoneelta. Haluan keskittyä ajattelemiseen ja kirjoittamiseen. Sitä flowta ei pilaa mikään muu yhtä tehokkaasti kuin kiire, säntäily ja kellon vilkuilu. Tarvitsen nyt aikaa unelmahommien tekemiseen, joihin kuuluu muun muassa yhden kässärin potkaisu kiitoradalle.

En tarvitse kuukautta retriitissä tai rannalla palmun alla vaan ihan vaan yhden viikon yksin töissä. Minä, mun ajatukset ja tietokone. Tarvitsen aikaa ja tilaa ajatella ja hallita kokonaisuutta. Pistää asiat pinoon ja järjestykseen, tarvitsen aivoihin tilaa! Sitä paitsi itseni tuntien tiedän, että hyvin suunniteltu on minulle vauhdilla tehty. Eli viikon intensiivinen suunnittelujakso tarkoittaa parhaassa tapauksessa sitä, että saan pilkottua ison kokonaisuuden pieniin pikkurykäisyihin, joita pystyn savustamaan ulos pääni uumenista vaikka sitten tunnin kerrallaan. Ja sen loppuajan ehtisin pyörittää perhearkea.

Olen pyöritellyt mielessäni erilaisia työntekolomavaihtoehtoja. Siskoni lähtee maaliskuun lopussa käymään Sri Lankassa. No vau! Hän pyysi minua mukaan yhdistetylle seikkailu- ja kirjoituslomalle. Tuplavau!! Mietin tosi pitkään ja googlailin lentoja, mutta reissu kariutui kahteen liian isoon esteeseen. Matka Islannista Sri Lankaan kestää vähintään vuorokauden, koska välilaskuja tulee ainakin kaksi. Toisekseen jo pelkät lentoliput olisivat maksaneet yli 1 400 euroa. Liian aikaavievää, ja liian kallista.
Työkeikka Pohjois-Islantiin?
Sri Lankan sijasta mietin, että olisin painunut Eyjafjördurin rannalle, sinne kesien suosikkikohteeseeni, tuttujen hevostilalle. Mutta sielläpä on hankaluutena sosiaaliset ympyrät. Tilalla pyörii liian paljon hyviä tuttuja, eli ei taitaisi töihin keskittyminen oikein onnistua. Sitäpaitsi tarvitsen nopean netin ja hyvän työpöydän eikä siellä ole tarjolla kumpaakaan.
Muistuipa mieleen parin vuoden takainen lämpö ja  tropiikki... (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Katsoin myös äkkilähtöjä Kanarialle (yksin). Haaveilemani crossfitmatka peruuntui, mutta pääsisihän sitä Teneriffalle suorilla lennoilla Islannistakin. Täkäläiset käyvat Gran Canarialla ja Teneriffalla ahkerasti talvisin hakemassa auringonvaloa ja lämpöä eli pakettimatkoja olisi kyllä tarjolla. Mutta voi hevonperse: edullismmat viikon reissut Kanarialle viikoksi maksavat yhden hengen huoneella vähintään 800 euroa. Tuntuu aika suolaiselta maksaa tonni siitä ilosta, että pääsisi rauhassa tekemään töitä hotelliin (jossa saattaa olla hyönteisiä).

Sitten puolisoni keksi melko päheän idean. Miehen lähiperhe on suunnitellut yhteistä pääsiäislomaa landelle. Anoppi on vuokrannut Etelä-Islannista ison mökin, jonne mahtuu kolme perhettä lapsineen (7 aikuista, 6 lasta). Tarkoituksena olisi viettää aikaa yhdessä, ulkoilla, syödä suklaamunia ja ihan vain rentoutua kiirastorstaista edeltävästä keskiviikosta toiseen pääsiäispäivään.
Juuri tätä nyt kaipaan: kaistatilaa.
Mieheni ehdotti, että hän menisi lasten kanssa mökkireissulle ja minä jäisin työntekolomalle kotiin. Täällä kun on työpöytä, toimiva netti ja rauha. Ei tarvitsisi pakata laukkuja, matkustaa minnekään tai kuluttaa aikaa siirtymisiin. Hmm. Idea on kyllä tosi hyvä. Toki minusta olisi kivaa kaivella muutama päivä napaa landella, leikkiä lasten kanssa, jutella sukulaisten kanssa, tehdä ruokaa, juoda hyvin ja kuunnella lasten leikkiä. Mutta minusta olisi myös ihan hiton kivaa saada omaa aikaa ajatella ja keskittyä. Hiljentää päässä jytäävä sekasotku, saada asiat järjestykseen ja työkalenteri siistiksi. Ehkä urheillakin vähän siten, että treenien jälkeen ei olisi kiire minnekään. Voisin venytellä vaikka tunnin, käväistä kuumavesialtaassa ja laittaa suihkun jälkeen vartalorasvaa. Ostaa lounas mukaan ja tulla loppupäiväksi tekemään sitä mitä on siisteintä tehdä vaatteet päällä: kirjoittaa.
Tämä polku vie hiljaiseen kirjastoon.
Henkilökohtainen työntekoloma rentouttaisi ihan eri tavalla kuin pääsiäisloma perheen kanssa. Olisin varmasti kivempi puoliso ja äiti, jos saisin hetken aikaa keskittyä töihin kunnolla. Uskon, että mulla itselläkin olisi parempi fiilis. Toisaalta perheaikakin houkuttelee. Yksi asia on varmaa: kompromissi ei ole mahdollinen. Mökillä on hidas netti eikä yli kymmenen hengen seurueessa pysty keskittymään mihinkään yksinään varttia pidempää aikaa. Se on joko perinteinen loma ilman pitkiä läppärisessioita ja jollain muulla tavalla hoidettu työpuristus tai sitten se rauhallinen, omaan tekemiseeni keskittyvä työntekoloma.

En nyt ole vielä ihan täysin päättänyt, mitä tehdä. Vetäydyn hetkeksi sohvalle miettimään asiaa. Onhan tässä puoli tuntia vielä aikaa, ennen kuin kuopus herää yöruokailemaan.

35 kommenttia:

 1. Lähet jonnekin kotoa mutta älä missaa tuota perheen yhteistä pääsiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En haluaisikaan, mutta on vähän haastavat kevätolosuhteet - kun noi puolison työt vaatii keväisin aina niin paljon poissaoloa...

   Poista
  2. Itseasiassa. Mä vietän pääsiäisen yksin kotona (muu perhe menee New Yorkiin) ja mä olen tästä innoissani. Eli vaihdoinkin mielipidettäni ja jää kotiin tekemään töitä :D

   Poista
  3. Kuulostaa upealta - siis sekä NYC että kotoilu!

   Poista
 2. Yksi pääsiäinen sinne tai tänne, kallistuisin siis kotityölomaan :) Koska kaikkea ei aina voi tosiaan saada. Tää on muuten sellainen juttu, mitä mun kaikki tutut ei ymmärrä. Että haluaa saada joskus ennemmin jonkin työasian hoidettua kuin pitää vapaata, että siitä tulee se mielenrauha joissain tilanteissa. Vaikkei siis olisi mikään ns. maailmanlopun pakko sitä työasiaa hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja kun pääsiäisellä ei sillä tavalla ole mulle merkitystä, jono vapaapäiviä. Jouluna tilanne ois vähän eri :)

   Poista
 3. Kuulostaa että olet päätöksen jo tehnyt. :) Luulisin, että mökkilomalla miettisit koko ajan töitä, joten joko ne pitää saada tehtyä etukäteen tai sitten jäät kotityölomalle, josta selkeästi tämän kirjoituksen perusteella haaveilet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä tässä vielä vähän vaiheilen...ens viikolla pitäisi päättää :)

   Poista
 4. Työntekoloma kotona kuulostaa muuten hyvältä, mutta ainakin minä alkaisin tehdä rästiin jääneitä kotitöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä mietin ihan samaa. Tosin yksinään ehtii tehdä paljon enemmän kuin koko perheen paikalla ollessa.

   Poista
  2. Haa, no ei ole tätä pelkoa :D Mulla on työhuone tossa naapurissa, menisin kuitenkin joka tapauksessa sinne ainakin osaksi päivää...

   Poista
 5. Mä jäisin kotiin tekemään flowssa - ja jos työt valmistuvat etuajassa, lähtisin loppuajaksi lomailemaan perheen kanssa. Tai siis mä teen näin aika usein, eli perhe lähtee edeltä ja minä muutaman päivän perässä. Talven etelänlomilla tutussa paikassa teemme usein niin, että alkuloman aikaan minä teen muutamana päivänä töitä ja muu perhe tekee silloin päiväretkiä. Auringossa tuokin tuntuu lomalta, ja meillä ipanat on jo vähän isompia, päiväkodissa ja ala-asteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on hyvä idea myös! Mökki on sen verran lähellä että sinne ajaminen kesken lomapäivienkin olisi ihan ok.

   Poista
 6. Ei tarvitsisi minun edes harkita. Jäisin kotiin tietenkin. Ihan ilman perhettä. Itse teen virka-aikatyötä perheellisenä, nykyisin lapset ovat jo koululaisia. Työn lomassa olen tehnyt täydennyskoulutuksia (lapsien ollessa pienempiä), jotka ovat vaatineet työläitä tehtäviä / lopputöitä tms. Näistä osan olen tehnyt juuri siten, että mies lähtee lasten kanssa sukuloimaan ja itse saan häiriöttömän kodin. Tosin aina lyhyeksi aikaa kerrallaan (1-2vrk). Kirjoittaa ehtii vaikka kuinka paljon, kun tietää, että se on lähes ainoa mahdollisuus. Kotitöihin en ole juuri koskenut. (En laske pyykinpesua mitenkään rankaksi kotityöksi, samallahan siinä saa pienen tauon kirjoittamisesta.) Mutta ruokahuollon olen skipannut kokonaan ja syönyt jotain helppoa tai valmista.
  Sukulaiset ja perhe ovat ymmärtäneet ja olen heitä taas nähnyt kuitenkin kuukauden kahden sisään. Ja mies saa myös vastaavia "lomia" perheestään kotona, koska hänen harrastuksensa on myös suurimmalta osalta meillä kotona ja saa siten myös rauhan keskittyä omiin juttuihin.
  Minä pystyn yksinään ollessani helposti ummistamaan silmäni rästiin jääneiltä kotitöiltä, ellei lapset lähde juuri remontin takia tms. isovanhemmille yökylään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon itsekin huomannut tehokkuudessa huiman eron lapsien syntymisen jälkeen. Saan paljon enemmän aikaan työpäivässä kuin aikaisemmin, koska "yli puoli viiden" ei voi koneen ääreen jäädä. Siksi tuommoinen keskeyttämätön työntekomahdollisuus on joskus niin luksusta!

   Poista
 7. Ymmärrän pähkäilyt ihan täysin! Meillä harrastettiin varsinkin mun väikkärin loppusuoralla sitä, että mies lähti lasten kanssa viikonlopuksi mummuloimaan ja sain häiriötöntä työaikaa itselleni. Mulle oli tärkeää lähteä yliopistolle töihin tuolloinkin, muuten olisin salettiin viikannut pyykkiä tai tehnyt muita kotijuttuja. Oli kuitenkin ihanaa tietää, että kotona ei odota ketään! Kaikki ei tosiaan ymmärrä, että lapsivapaan viikonlopun voi surutta tehdä töitäkin, jos tarve vaatii, mutta mulle se toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä muuta muka silloin vois tehdä paitsi töitä :D

   Poista
  2. Työnteko rentoutuskeinona. Toimii mulle!

   Poista
 8. Apua! Jos puolisoni tarjoutuisi ottamaan ipanat ja häipymään niiden kanssa liki viikoksi pois kotoa, niin luultavasti itkisin onnesta. Ah, kotityöloma mulle kans, kiitos!

  VastaaPoista
 9. Kotiloma kirjoittaen kuulostaa t ä y d e l l i s e l t ä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know! Voi sitä hiljaisuutta ja rauhaa...

   Poista
 10. Kotona vietetty työrupeama saa ainakin multa peukutusta jos kuulut henkilöihin, joita ei haittaa kotona työskentely. Mulla on ollut siina omat ongelmat eli alan aina tehda jotain muuta typeraa enka töita ennenkuin sitten viime tipassa kun on pakko. Lapset ja mies sukulaisten kanssa maalle ja itse kotiin, kaikilla on kivaa, lapset ja mies ei ehdi kaivata sua kun niilla on siella touhua ja itse saat rauhan. Taydellista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei haittaa. Ja mulla on vielä tämän kevään työhuone tuossa nurkan takana eli voin paeta myös sinne naputtelemaan...

   Poista
 11. Kyllä todellakin jäisin minäkin tossa tilanteessa kotiin työlomalle. Justiinsa muuten tajusin, että tässähän olen melkeen 14v äiti ja kummasti saa omaa aikaa ja nyt voin myös alkaa panostamaan enemmän työhön, josta tykkään! Sulla on ihana mies, kun tarjoaa sulle mahdollisuuden työlomaan! (Mullakin on ihana mies...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Oon huomannut että tää aikataulushow vähän helpottaisi lasten kasvaessa.

   Poista
 12. Kotiloman puolella minakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että niin moni tajuaa tän! Mä nimittäin ehdin jo vähän aavistella että tuleekohan tästäkin semmoinen "jätät sitten lapsesi miehen kanssa senkin itsekäs ihminen" -keskustelu... (Tuli mieleen se marraskuinen Lontoon-keikka)

   Poista
  2. Mä jäin kans odottamaan samanlaista keskustelua mutta sitä ei ole tullutkaan. Ehkä työn tekeminen noina toivominasi "vapaapäivinä" ei herättänyt samanlaista kateutta kuin muutaman päivän Lontoon loma...Sillon pohdin sitäkin oisko sama keskustelu edes syntynyt, jos olisit kertonut vaikkapa täällä Suomessa matkustavasi isomman kanssa siskon luo, joka vaikkapa asuisi Kittilässä. Helposti saisi matkaan menemään saman ajan vaikka pysyisi maan rajojen sisällä, pohdin siis jos se olikin se matkakohde sillon syksyllä mikä kirvoitti keskustelua. Anyway, minäkin jäisin kotiin ja nauttisin hiljaisesta talosta, työnteosta, kotitöistä ja sohvalla lorvimisesta... Kaikkea nimittäin ehtisi tehdä kun vastaisi vain itsestään. Suoranainen luxus-työloma!
   Näin muuten leffan Pässit tässä yks päivä. Kiitti kun kirjoitit siitä niin tajusin tarttua nimeen, kun näin mainoksen :) Hanna

   Poista
  3. Niinpä. Se on kyllä jännä juttu - että olikohan silloin case Lontoon kohdalla joidenkin "lasten edusta huolta kantavien" motiivina sitten kumminkin joku muu kuin se lasten hyvinvointi. Pistää väkisinkin miettimään. Tai sitten kukaan ei (vielä) ole linkannut tätä juttua vauva-palstoille.

   Mutta siis kivempi tietysti näin :-)

   Hei mahtavaa että diggasit Pässeistä! Eiks ollukin hyvä?

   Poista
  4. Oli hyvä! Täällä Turussa on nyt käynnissä tapahtuma Iceland Sounds&Sagas, sen aikana esitetään seitsemän islantilaista elokuvaa. Niistä kiinnostaisi ainakin The Homecoming ja Virgin Mountain.

   Poista
 13. Kyllä sulla perheesi elättäjänä ja päänä on oikeus keskittyä työn tekoon, niin että mies kantaa oikeesti sen täyden vastuun jälkikasvusta eikä vain vaihda kakkavaippoja. Tuollasella startilla lähtee varmasti homma käyntiin. Mut pystytkö keskittyy kunnolla kotona? Mä en pystyisi ja siksi lähtisin ehkä johonkin..en ehkä sinne Kanarialle vaan vaikka toiseen mökkiin landelle pääsiäisenä :D vois vaikuttaa ulospäin vähän kummalliselta, mut tartteethan sä sen työrauhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me ihan molemmat käydään töissä ja elätetään perhettä ja jaetaan lastenhoito. Tässä on nyt lähinnä kyse töiden rytmittämisestä; mä kun vointejdä töitä kotona mutta puolison työt vie sen etenkin keväisin aina vähän pidemmäksi aikaa pois kotoa.

   Poista
 14. Mä olen viettänyt joulun yksin kotona töitä tehden ja pääsiäisenkin, lasten (tuolloin 4v ja 6 v) lähtiessä isänsä kanssa lomalle. Joskus vaan niin pitää tehdä että saa hommat tehdyksi. Noina "lomina" saa todella paljon tehdyksi kun saa keskeytyksettä ja oman aikataulun mukaan (ei tarvitse lopettaa silloin 16:30) tehdä. Uskon myös että "loman" jälkeen olen paljon kivempi äiti ja puoliso, kun tekemättömät työt ei tykytä enää takaraivossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. To the point, juuri näin tämän ajatelin.

   Poista

Mitä tuumaat?