Mörssäri täytti kolmasosavuoden. Hurraa! Vauvavuoden tunnelissa puoliväli lähenee. Melkein voittajaolo, jo. Tämä kuukausi jää perhehistoria...

Lapsen kehitys 4 kk - ja äidin

26.1.16 Satu Kommentteja: 28

Mörssäri täytti kolmasosavuoden. Hurraa! Vauvavuoden tunnelissa puoliväli lähenee. Melkein voittajaolo, jo. Tämä kuukausi jää perhehistoriaamme ajanjaksona, jolloin ja minä ja puoliso tajusimme taas jotain todella oleellista: rutiinit pitää olla AIVAN JOKA PÄIVÄ SAMAT. Sitten ne ehkä alkavat toimiakin. Tämän meille konkretisoi anoppi.
Vauva ei ole tykännyt nukkua päiväunia kotona, vaan ainoastaan liikkeellä olevissa vaunuissa ulkona. Kun ilma on ollut huono - ja tänä talvena se on aika monta kertaa ollut - ovat päiväunet jääneet vartin mittaisiksi torkuiksi kantorepussa sillä välin kun kantaja on puuhaillut asioita, joissa ei tarvitse kumarrella alaspäin.

Luulimme, että vauva oli sitä sorttia joka ei nuku päiväunia. No, luulimme väärin. Neidin täytettyä neljä kuukautta aloitimme osittaisen päivähoidon anoppilassa. Ensimmäisenä hoitopäivänä matonen vetäisi kahdet kahden tunnin päikkärit vaunuissa. Ja siis sisätiloissa ja ilman, että nukkumispaikka liikkui metriäkään.

"Ehkä teidän kannattaisi kotonakin ottaa kärryt sisään ja totuttaa tyttö nukkumaan niissä ja joka päivä samaan aikaan. Ikkuna vähän auki, peitto päälle ja tutti vauvalle suuhun", anoppi ehdotti.

Daa. Kokeilimme, ja siinähän sitä nähtiin: päikyit alkoivat maistua. Tunsimme itsemme vähän hölmöiksi. Miksi emme sitä itse tajunneet.

Vauva ei tykännyt nukkua omassa sängyssään päivisin ehkä siksi, koska sänky on hänelle yönukkumista varten. Kun otimme rattaat sisään ja laitoimme ne makuuhuoneeseen kehdon viereen, johan alkoi päiväunet kelvata. Nyt tyyppi on taju kankaalla pari tuntia aamupäivällä ja pari tuntia iltapäivällä. Vauva herää kahdeksan maissa ja aloittaa ekat päikyt kympin jälkeen, heräilee puoleltapäivin ja nukahtaa taas kolmen maissa pariksi tunniksi. Kahdeksan maissa kutsuvat jo yöunet. 

Hereillä ollessaan bebe viihtyy lyhyitä aikoja matolla, rakastaa käydä suihkussa (eli hyvästelimme jo kylpyammeen) ja tykkää hengailla sylissä. Sitterikin varmasti hyvästellään pian - se tuntuu nimittäin käyvän tälle leidille tylsäksi. Mörssäri yrittää heti siihen mentyään nostaa itseään vatsalihaksilla ylös. Se kurottelee kaulaansa ja haluaa pystyasentoon. Olenkin miettinyt, että pitäisiköhän hankkia sellainen istumista harjoitteleville lapsille tarkoitettu potannäköinen muovituoli (sillä on kai ihan oma nimikin, mutta ei tule nyt mieleen), jossa se voisi istua pieniä hetkiä kerrallaan. Jos jollain on kokemuksia sellaisen käytöstä, kuulisin mielellään.

Muusta materiasta hankintalistalle ovat tulleet kertakäyttövaipat. Ekat ja toisetkin kestovaipat ovat jääneet liian pieneksi ja ne on nyt pakattu laatikkoon ja odottavat matkaa seuraavaan talouteen. Kolmatta vaippasatsia emme enää aio hankkia. Eli tämä kestokokeilu jäi nyt vieläkin lyhyemmäksi kuin esikoisen kanssa, mutta näin tämä nyt vain menee. Tunnustan tosiasiat: en jaksa, ei ole aikaa, olemme vain harvoina päivinä kaiken aikaa kotona pyykkikoneen ääressä.

Entäs ruoka sitten! Rintamaito-korvikekombolla mennään edelleen. Aloimme antaa pari viikkoa sitten kovan ruokahalun mörssärille kokeilunomaisesti myös ohutta puuroa, niitä ensimmäisiä vauvoille suunnattuja varhaispuuroja. Ei tullut allergiareaktiota ja ruoka maistui, mutta tyypin maha meni kuitenkin vähän sekaisin jo siitä parista teelusikallisesta. Käninä lisääntyi ja ruoansulatus hidastui. Niinpä ajattelimme laittaa puuron parkkiin vielä vähäksi aikaa. Katsellaan sitten vaikka helmikuun lopussa uudestaan.

No miten äiti voi? Ihan ookoo. Tämä päivärytmin muuttuminen ja päiväunet ovat tuntuneet todella miellyttäviltä. Vauvan nukkuessa kotona olija ehtii puuhastella vähän aikaa omiaan, pestä pyykkiä ja laittaa ruokaa. Silti yö on ihan kokonainen (okei, parilla herätyksellä). Sen takia olemmekin nyt alkaneet noudattaa tätä rytmiä oikein orjallisesti. Emme lähde kotoa minnekään päikkyjen aikaan, ettei tämä hieno kone nyt vaan ala yskiä. Vauva ei vieläkään pahemmin valvota yöaikaan, tiedän olevani siitä universumille kiitollisuudenvelassa aika pitkään. 

Ekasta vauvavuodesta on jäljellä vielä kahdeksan kuukautta. Pian on kevät ja vähän valoisampaa. Sitä seuraa kesä ja auringonpaiste ja sitten onkin syksy ja yksi niistä tärkeistä pienlapsiajan maaliviivoista: kakussa yksi kynttilä. Kun tämän pikkulapsiajan (joka siis ei lukeudu omiin elämän suosikkivaiheisiin) jakaa käsitettävissä oleviin ajanjaksoihin, jotka tuntuvat mahdollisilta saavuttaa, jaksaa säilyttää pirteyden ja pidemmän pinnan. Mieti siihen seuraavaan mutkaan asti, älä uuvuta itseäsi ajattelemalla koko edessäolevaa matkaa. Se on muuten loistava neuvo, joka pätee aika moneen, kestävyyttä vaativaan suoritukseen.

Aikaisemmat jutut:
Vauva 1 kk
Vauva 2 kk
Vauva 3 kk

Kuva: Björgvin Hilmarsson

28 kommenttia:

 1. Äkkiä se aika menee, meillä ensi viikolla 5 kk mittarissa! Kiinteiden suosituksiin tuli juuri jotain muutoksia täällä Suomessa. Aiemmin ainakin sai viljat aloittaa varovasti vasta 5 kk. Kasvissoseita tarpeen mukaan jo 4 kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin kans noita kasvissoseita ensin (ja jotain mietoa hedelmäsosetta) mutta sitten kuulin täältä muutamalta että kevyen puuron kanssa ois parempi aloittaa, ettei vauva totu ekana niiden kasvitsen puuroa "makeampaan" makuun. Mutta anycase, tässä varmaan odotellaan jonkun aikaa ennen kuin alotetaan uudestaan... Ehkä mun pitää kuitenkin jutella seuraavassa tsekissä lastenlekurin kanssa. Mä en muista näistä sosejuttujen aloittamisesta enää mitään :D

   Poista
  2. Meillä taisi olla ensimmäisenä uutena maidon jälkeen iltavelli, en tiedä oliko toi sun ohut puuro samaa kamaa? Mutta se meni pullosta, tosin vähän isompireikäisellä tutilla.

   Poista
 2. No kylläpä teillä tosiaan nukutaan hyvin! Meillä ei vielä melkein 8kk iässäkään nukuta yhtä hyvin öitä :)

  Se on muuten bumbo tuoli (kai) mitä varmaan tarkotat tolla potan mallisella tuolilla ja ainakin mitä kokeilin oman tytön kans kerran (tais olla siinä just 4kk iässä) niin mun mielestä asento ei ollu mikään hyvä ja jäi tosiaan siihen yhteen kertaan kokeilu. Mutta on sitä kai jossain määrin kehuttu netissä et tiiä sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MIkähän siinä on, että heti tän jutun kirjoittamisen jälkeisenä yönä vauva heräsi noin 10 kertaa. Oh dear,

   Poista
  2. Yleensähän siinä käy et kun kehuu kuin hyvin yö menny niin heti kostautuu huonommalla yöllä. Näin ainakin meillä :)

   Poista
  3. Yleensähän siinä käy et kun kehuu kuin hyvin yö menny niin heti kostautuu huonommalla yöllä. Näin ainakin meillä :)

   Poista
 3. Ihanaa että muutkin tunnustaa laskevansa päiviä vauvavuoden loppumiseen (meillä enää 146 jaujaujauuuu)! Meilläkin on helppo vauva ja kokonaiset yöt, mutta kyllä pystyasento ja osittain verbaalinen kommunikaatio vaan ovat poikaa! Miehen kulttuurissa rrrrakastetaan vauvoja ja minä olen kylmä kotka kun tunnustan että tykkään omistanikin isompina enemmän.

  VastaaPoista
 4. Itse jouduin monena päivänä hokemaan itselleni, että "täytyy selvitä vain tästä päivästä". Että ihan vähän ahdisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä tunne tullut itsellekin. Se väheni huomattavasti kun vauva kasvoi. Pitäisi ehkä omistaa tälle aiheelle ihan oma juttunsa.

   Poista
 5. Suloinen tyttö, muistuttaa siskoaan ja isäänsä...ilmeisesti isältään ovat kauneuden perineet. Harmi, kun pikkuvauva-aika koetaan useimmiten raskaaksi ja sumuisaksi eikä siitä omasta nyytistä ehdi nauttia täysin siemauksin juuri siinä kehitysvaiheessa kuin hän on. Sillä pieniä he ovat vain hetken. Mutta sellaista se on, jos joskus siunataan lapsenlapsilla, niin ehkä vauvasta nauttiminen on helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo monet Islannin-sukulaiset ovat sanoneet että näyttää ihan samalta kuin isänsä pienenä.

   Tää eka vauvavuosi oli esikoisen kanssa yhtä hankala, eli osasin jotenkin odottaa tätä pinnistelyä. Onneksi tää muuttuu vain paremmaksi :)

   Poista
 6. Kiva jälleen seurata mitä meidän kuopuksen synttäripäiväkaima puuhaa. Aika sama rytmi on meidän mörssärillä. Maidolla mennään vielä, laiskuudesta johtuen! Se on niin helppoo ja huoletonta, joten nautitaan siitä nyt.
  Meillä on kohta edessä 3-viikon jenkkireissu ja tuon ihanan seesteisem rytmin totaalisekoitus hieman ahdistaa. Joutunen herämään ja valvomaam enemmän ja väsyneenä olen ihan hirveä tapaus. Noo jos pikkuveli onkin kaikilla aikavyöhykkeillä leppoisa nukkuja ��
  -Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noista reissuista palautuu kuitenkin nopeasti. Meillä meni pari päivää joulun Suomi-reissun jälkeen ja neiti alkoi taas mennä nukkumaan samaan, totuttuun aikaan.

   Poista
 7. Hei,

  ihanasti mörssäri kasvaa!

  Tuolin nimi on Bumbo (esim http://www.ozbaby.fi/tuote/bumbo-vauvanistuin/B010/) ja meillä sitä käytettiin muistaakseni 4-5 kuisesta lähtien. Tuolista ollaan montaa mieltä... Miedän neiti oli hyvin jäntevä syntymästään lähtien ja halusi pian pois sitteristä. Ylös ja eteenpäin taisi olla neidin motto. Nyt on 6 vuotia ja mitään ongelmia kehityksessä esim. selän ei ole ollut. Ylös ja eteenpäin on motto edelleen :-)

  Tuoli oli meillä mm. ruokapöydän päässä ja neiti istui siinä kun itse söimme. Näin saimme itse ruokarauhan ja neiti pääsi mukaan perheen yhteiseen sosiaaliseen hetkeen. Tuoliin saa ostettua muovise pöytäosan joka toimi loistavasti. Siinä oli aina omasta ruuastamme vauvalle sopivia raaka-aineita sormiruokana maisteltvaksi ja muussattavaksi. Näin tulivat tutuiksi kasvikset, juurekset ja sienetkin.

  Tuolin pöydän päällä taidettiin tehdä myös ensimmäiset taiteelliset yritelmät, tutustuttiin muovailuvahoihin ja rytmisoittimiin.

  Tuoli on myös loistava suihkukaveri, kun haluaa itsekkin peseytyä eikä halua laittaa vauvaa lattialle loikoamaan/konttaamaan. Käytimme mm. vauvauinissa.

  Siis suosittelen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bumbohan se, kiitos! Näitä varmaan löytää käytettynä lapsiperheiden nurkista, pitäääkin laittaa vähän kyselyä lähipiirille. En viitsi uutta ostaa, kun tää on kuitenkin käytössä niin vähän aikaa.

   Poista
  2. Joo toi ei käytössä pahasti kulu kestää useammankin kierroksen. Omamme taitaa olla neljännellä vauvalla :-)

   Poista
 8. Moi, suosittelen hankkimaan niistä istumis-harjoittelu -tuoleista myös ammattilaisen mielipiteitä eikä tyytymään valmistajan kehuihin - firmat osaa kyllä myydä pienten lasten vanhemmille kaikenlaista. Liian pienenä aloitetut ja liian pitkät istumaharjoitukset kun voivat tehdä hallaa lapsen selälle :)

  Pikkulasta kannattaa - oman jaksamisen rajoissa - istuttaa niin paljon aikuisen sylissä kuin mahdollista, sillä aikuisen kehon pienikin liike treenaa vauvaa ja taaperoa oppimaan oikeat liikeradat ja lisäksi aikuinen huomaa nopeammin, koska vauvan keho väsyy senkertaiseen istumatreeniin. (Toivottavasti ei ollut aivan itsestäänselvä vinkki, tämä vana tuntuu monilta vanhemmilta unohtuvan!)

  Tsemppiä, nopeasti se aika kuluu! Ottakaa paljon kuvia vauvasta ja nauttikaa siitä, miten viaton ja pieni se nyt on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sylissä istuttaminen käy hankalaksi kun vanhemmat haluaa kädet vapaaksi tehdäkseen omia juttujaan..
   Meille aikanaan neuvolassa hoitaja sanoi mielestäni hyvin kun istumaharjoituksista kysyin, että se lapsi ehtii vielä elämänsä aikana istua ihan tarpeeksi! Eli turha tosiaan liian aikaisin selkärankaa alkaa rasittamaan.
   Tuntuu vain olevan vallalla ajatus, että kaikkea vauvojenkin pitäisi osata ja pystyä mahdollisimman aikaisin :/ Antaa niiden kasvaa rauhassa ja tosiaan suosittelen sylittelyä mahdollisimman paljon. Jos motorisessa kehityksessä ei ole fysiologisia esteitä, oppii lapsi istumaan ja kävelemään kun hänen aikansa on.
   Muistakaa hyvät ihmiset, että vauvatkin on yksilöitä! Jotkut neuvolan käyrät on keskiarvoja.. jonkun niitä ääripäitäkin on edustettava :D

   Poista
  2. Tää tuoli ois vaan nyt niin hyvä siihen kohtaan, kun sitteri ei enää kiinnosta ja lattialla ollessaan se yrittää könytä kokoajan ylöspäin meitä katselemaan. Just esim. siihen hetkeen kun me muut syödään tai tehdään jotain kodinaskarretta jossa toi kantoreppu/babybjörn ei oikein toimi.

   Poista
 9. Moi, suosittelen hankkimaan niistä istumis-harjoittelu -tuoleista myös ammattilaisen mielipiteitä eikä tyytymään valmistajan kehuihin - firmat osaa kyllä myydä pienten lasten vanhemmille kaikenlaista. Liian pienenä aloitetut ja liian pitkät istumaharjoitukset kun voivat tehdä hallaa lapsen selälle :)

  Pikkulasta kannattaa - oman jaksamisen rajoissa - istuttaa niin paljon aikuisen sylissä kuin mahdollista, sillä aikuisen kehon pienikin liike treenaa vauvaa ja taaperoa oppimaan oikeat liikeradat ja lisäksi aikuinen huomaa nopeammin, koska vauvan keho väsyy senkertaiseen istumatreeniin. (Toivottavasti ei ollut aivan itsestäänselvä vinkki, tämä vana tuntuu monilta vanhemmilta unohtuvan!)

  Tsemppiä, nopeasti se aika kuluu! Ottakaa paljon kuvia vauvasta ja nauttikaa siitä, miten viaton ja pieni se nyt on :)

  VastaaPoista
 10. Hei,

  En tinnytkään että tuoli oli istumisharjoituksia varten. Meillä sitä käytettiin pitkään ihan muutenkin. Se oli helppo ottaa esim. kylään mukaan toimittamaan syöttotuolin virkaa. Kylpyläreissuilla oli loistava suihkukaveri. Ja toimi pitkälle toiselle vuodelle työskentely alustana.

  Eihän sitä lasta siinä tuolissa koko päivää pidetä vaan pieniä hetkiä. Mulle kyllä kelpasi arkea helpottamaan ihan kaikki myyntimiesten keksinnöt joista oikeasti oli apua :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa muuten ihan hyvin olla, että kun kersa on kasvanut ja oppinut itsenäisesti istumaan se tykkää istua tässä pidempiäkin aikoja.

   Poista
 11. Siis että mitä häh! Sulla on vauva nro 2! Olen äimistynyt. Olen lukenut blogiasi ahkerasti sen alkuajoista lähtien, mutta kun oma vauva nro 2 syntyi vuosi sitten, blogit jäivät jostain syystä kokonaan( tai sitten en vain väsymyshormoonihuuruissani muista mitään lukemaani). Joten tämä iloinen perhetapahtuma onmmennut multa ihan ohi. Ja yht äkkiä täällä onkin jo 1/3-vuotias vauveli �� Onnea siis tuhannesti!!

  Kaipaisin ehkä myös vähän Islanti (tai Reykjavik-)vinkkejä: olen tulossa maaliskuun alussa 2,5 päiväksi sinne työmatkalle ja olisi kiva kuulla mitä siellä kannattaisi noin lyhyellä ajalla tehdä, nähdä ja kokea (ainakin uimahalli ja ne suklaalakut on ihan must ��)? T. Mary

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat typot. Taidan olla jossain huuruissa vieläkin.

   Poista
  2. Haha, tää oli ihana kommentti, kiitos!
   Tsiigaa muuten www.tripsteri.fi/islanti (mun kirjoittama maksuton Islanti-opas), siellä on vinkit mm. 3 päivän Reykjavikin reissuun.

   Poista
 12. Ihana tyttö teillä. :) Meidän poika täyttää parin viikon kuluttua 6 kk ja hän on nukkunut alusta alkaen yöt heräämättä. Joskus stressaan ihan sitä, että eihän tämä voi olla mahdollista, kyllä tämä joskus loppuu. Olen nauttinut tästä puolesta vuodesta ja hyvä niin, meillä lapsiluku jää yhteen.

  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa ihanaa! Hienoa, että teillä on mennyt yöt noin mukavasti. Ei se välttämättä lopu :)

   Poista

Mitä tuumaat?