Kestovaipat - perheemme kestopuheenaihe juuri nyt. Puoliso käyttää vauvalla kestovaippoja mielellään, minun mielestäni se on vähän hankalaa...

Kestovaippojen käyttö - se helppo tapa

13.12.15 Satu Kommentteja: 11

Kestovaipat - perheemme kestopuheenaihe juuri nyt. Puoliso käyttää vauvalla kestovaippoja mielellään, minun mielestäni se on vähän hankalaa.
Esikoisen ollessa vauva käytimme kestovaippoja reilun vuoden ihan jokainen päivä. Lopetimme lapsen täyttäessä 15 kuukautta. Se meni jo melkein hulluuteen: raahasimme säilytyslaatikoita, vaippoja, pesurättejä ja vaippahousuja mukana jopa telttailuretkille. Koska käytössä olivat harsot, lisäimut, kuivaliinat ja kuorivaippa, mukana kulkevan roinan määrä oli uskomaton. Kertisvaippoja kului ensimmäisen vuoden aikana täsägällä noin yksi paketti. Melkoinen yhden perheen ympäristöteko.

Mörssärin kanssa en ole pystynyt samaan suoritukseen. Kun on jo yksi lapsi ennestään, hieman enemmän töitä kuin viisi vuotta sitten ja itse viisi vuotta vanhempi ja väsyneempi, en vaan jaksa. Puoliso on kuitenkin niin vakuuttunut kestovaippojen hienoudesta ja helppoudesta, että olen tullut puoliväliin vastaan. Suostun pelaamaan kestojen kanssa kotona päivisin, jos öisin ja aina kodin ulkopuolella käytössä ovat paperivaiperivaipat.

Tämä keskitie on itse asiassa sujunut ihan ookoo. Etenkin sen jälkeen, kun päätin, että harsoja en halua. Jätimme harsovaippojen taittelun ja siirryimme suosimaan vähän tuotekehitetympiä versioita. Saimme ja ostimme 10 täyden palvelun kestovaippaa, joissa on koko paketti samassa yhtenä kappaleena. Se on ihan yhtä nopea ja helppo pukea kuin tarravaippa. All-in-one-vaippojen lisäksi meillä on varalla pino esikoisenkin käytössä olleita puuvillaisia ImseVimse-vaippoja vaippakuorella. Nämä ImseVimse-vaipat taitavat olla niitä samoja, joita tulee äitiyspakkauksen mukana. Niiden imukyky on aika surkea, joten ne sopivat ainoastaan sisäkäyttöön ja vain lyhyeksi aikaa kerrallaan. Jos vaippa muhii jalassa parikin tuntia, vaipanalueen iho vetää heti punaiseksi.

Nykyään päivän aikana kestovaippoja menee 4-8 kappaletta eli pesemme vaipat päivittäin tai joka toinen päivä 90 asteessa. Pesuvedessä 60 astettakin ehkä riittäisi, mutta jotenkin minusta tuntuu kivemmalta käsitellä vaippoja, jotka on lähes keitetty puhtaiksi. Säilytämme likaiset vaipat vetoketjullisessa muovipussissa, jonka löysin Tigerin krääsäkapuasta.

Kylpyhuoneemme on toivottoman pieni, eli käsienpesuallas siis taivu pyllypesuun. Märkäliinat taas ovat minusta vähän epäilyttäviä. Se nyt vaan tuntuu hölmöltä kantaa kaupasta kotiin veteen kastettuja paperiliinoja muovipakkauksessa. Niinpä käytämme puhdistukseen vanhoista keittiönpyyhkeistä leikattuja kangaspaloja ja lämmintä vettä. Kangaspalat heitämme käytön jälkeen vaippapyykin sekaan ja pesemme ne samassa koneessa vaippojen kanssa eli 90 asteessa. Leikkasin kuluneimmista keittiöpyyhkeistämme 40 pientä kangaspalaa, joiden reunat anoppi tarjoutui ompelemaan jotta ne eivät purkaudu käytössä. Voi luoja mutta siinä on täytynyt olla ompelemista...

Tällaisen kestovaippameiningin kestän juuri ja juuri ja pystyn järjestämään sille aikaa.  Jos tulee tiukka paikka, ja välillähän niitä kyllä tulee, hoitopöydän laatikosta löytyy myös paperivaippoja.

Ympäristön, rahan ja muiden resurssien järkeävä käyttö ja säästäminen ovat minulle totta kai tärkeitä asioita. Mutta myönnettävä on, että tässä omassa pienessä arkielämässäni yhtä tärkeää minulle on arjen helppo pyöritys ja säädön minimointi. Siksi menen kestovaippojen kanssa sitä kuuluisaa keskitietä: välillä kestoja, välillä paperivaippoja. Tällä hetkellä paperivaippoja kuluu vuorokauden aikana kolme tai neljä kappaletta. Yksi vaippapaketti kestää siis käytössä melkein pari viikkoa. Ja kyllä minä niitä märkäpyyhkeitäkin ostetaan välillä. Niillä on kaikista helpointa saada peba puhtaaksi reissun päällä.

Ekoilu on jees, mutta senkin kanssa on  - ainakin minun - joskus tehtävä kompromisseja.

11 kommenttia:

 1. Meillä aikanaan kestoiltiin kotona. Reissussa ja yöllä käytettiin kertiksiä. Mä koin hyviksi taskuvaipat (kutsuttiinko niitä siksi?), jonne siis sisälle laitettiin imut. Imuina ihan parhaita olivat bambusta tehdyt fold it tyyppiset, imivät todella paljon ja niistä ei tullut järkyttävän paksuja ja jäykkiä. Hamppukin oli jees, mutta ne oli aika jäykkiä ja karheita, jos ei kuivannut rummussa.

  Mä pesin aina 60 asteessa (joskus 90 asteessa) ja muun pyykin joukossa. Ensin vetäsin huuhteluohjelman ja sen jälkeen muu pyykki jouukkoon. Vauvan kakkavaipat huuhtelin käsisuihkulla kakat vessanpönttöön. Kestovaippailu oli yllättävän helppoa mun mielestä, mutta ei siitä mielestäni kannata paineita ottaa. Yksikin kestovaippa vähentää jätevuorta. :-)

  Ihana anoppi sulla! :-)
  Jouluisin terkuin Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on... Ei tulis arjesta tässä nykymuodossa kyllä ilman häntä yhtään mitään.

   Poista
 2. Kestovaippa päivässä, säästää 365 vaippaa vuodessa. Kolme kestovaippaa päivässä säästää jo yli tuhat kertsiä vuodessa.

  Ei tuo osakestoilu ole mikään mitätön ympäristöteko sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten niin totta. Kun ajattelee koko vaippa-ajan kulutusta, niin onhan se käytettyjen vaippojen vuori tällä tavalla huomattavasti pienempi.

   Poista
 3. Käytin kestoja (ja mies kertiksiä) siihen asti kun lapsi meni päiväkotiin. Hylkäsin heti alkuvaiheessa kaikenlaiset "viritykset" ja käytin mahdollisimman helppoja kestovaippaja, eli taskuvaippoja ja erityisesti Bumgeniuksen all-in-one-vaippoja, jotka olivat hieman kalliita, mutta aivan erinomaisia. Niin lähelle kertisten käyttöhelppoutta ei mielestäni voinut päästä. Lapsi oppi muuten tekemään kakat pottaan jo 8 kk:n ikäisenä, kestovaippojen syy vai seuraus, vaikea sanoa. Mutta se tietysti paransi kestovaippojen käyttökokemusta kun yleensä vaipassa oli vaan se "ykkönen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kateellinem tuosta pottaiästä... Luksusta.

   Poista
 4. Hyvin tutun kuuloista! Esikoisella käytettiin vain ja ainoastaan kestovaippoja. Kuopuksella käytetään kotona esikoisen vanhoja kestovaippoja ja öisin/kodin ulkopuolella kompostoituvia kertakäyttövaippoja. Maksamme siis paikalliselle firmalle (http://www.earth-baby.com/home.php), joka hakee käytetyt vaipat oveltamme ja hoitaa niiden kompostoinnin ja tuo myös samalla uudet vaipat tilauksesta kerran viikossa. Vaipoista tulee multaa, joka käytetään viheralueiden mullaksi esim puistojen rakentamiseen. Kompostointi + haku/tuonti maksaa meille hieman alle kolmekymppiä (euroina) kuussa ja maksan tuon summan todella mielelläni! Olisi mahtavaa, jos tällaisen palvelun saisi leviämään (tai kopioitua) täältä kaliforniasta myös laajemmalle alueelle ja esim sairaalassa tuotettavasta muovijätteestä saataisiin kompostoituvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan törkeen siisti palvelu!! Islannissa ei taida volyymi riittää vastaavaan bisnekseen, vaikka nää paikalliset onkin aika ahkeria lisääntymään :) Mutta tuo varmasti toimisi vähän isommissa kaupungeissa. Onkohan Keski-Euroopassa mitään vastaavaa?

   Poista
 5. Meillä myös jaksettiin esikoisen kanssa käyttää kestoja, kuopuksen kanssa (nyt 1v 9kk) kestojen käyttö on jäänyt vähiin ja taiteltuja harsoja ei käytetty lainkaan. Olen tehnyt tuollaisia kestoliinoja ruokailukäyttöön leikkaamalla harkkosaksillä (sahalaitareuna) vanhoja trikoopaitoja. Ei tarvitse ommella. :) Pyyhin samalla rätillä suun ja ruuan jämät pöydältä, sitten pesuun ja uutta tilalle.

  VastaaPoista
 6. Meillä mentiin esikoisen kanssa tuolla samalla "päivällä ja kotona" kestoilutyylillä. Nyt on odotuksessa toinen ja tarkoitus tehdä sama. En kokenut sitä mitenkään hankalaksi. Mutta toisaalta olin niin mukavuudenhaluinen etten halunnut herätä monta kertaa yössä vaihtamaan vaippaa kuivaan vaan annoin mieluummin olla hieman imukykyisemmissä kertiksissä yöllä.

  Suurin kiitos menee kyllä esikoiselle tästä kestoilun vaivattomuudesta. Kuukauden ikäisenä poika alkoi kakkailla kerta viikkoon tahdilla (kunnes sitten kiinteät aloitettiin). Kestoilijan unelmavauva :)

  VastaaPoista
 7. Tutulta kuulostaa. Meillä osittain kestoiltiin molempien kanssa juurikin sillä ajatuksella, että jokainen vaippa vähemmän roskikseen on ekoteko. Kuopuksen kohdalla tosin sekin kestoilu jäi vähemmälle, mutta silti parempi kuin ei mitään.

  Esikoinen vaihtoi uuteen päiväkotiin ja siellä on lasten vessassa käsipyyhkeinä kankaisia liinoja! Ei siis pyyhkeitä vaan sellaiset kerran käytettävät pienet kangasliinat. Ensireaktio oli kyllä vau, kun ne näin. Liina heitetään käytön jälkeen sellaiseen 'roskikseen', missä näyttäisi olevan pyykkipussi valmiina. Päivän päätteeksi siis pussi pois kopasta ja pyykkikoneeseen. Ihan superhieona minusta, että tehdään jotain tällaista.

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?