Muistakaa joulustressi

Hei hei marraskuu, ei tule ikävä! Kuusi tuntia ja ollaan maalissa. Joulukuun puolella. Valmistauduin tulevaan googlaamalla sanan joulustressi. Sain 27 800 osumaa. Joulustressistä kirjoitetaan ja puhutaan melko paljon (vertailuksi: hakusana masentuneisuus tuotti 30 500 osumaa) kun ottaa huomioon, että se ei ole millään tapaa vakavasti otettava mielenterveydellinen ongelma. Joulustressi on kauppiaiden luoma henkinen tila, joka houkuttelee ihmiset ostamaan ja tekemään lähes mitä tahansa ja vain siksi, että joulu on tulossa. Pitäähän siivota, leipoa, hankkia uusia kalusteita, uusia vaatteita, uusi kampaus ja uusi himmeli. Yllättävän moni menee tähän lankaan.

Ammattini puolesta osaan eläytyä jouluun (ja näyttää typerältä).
Näin kauppiaana olen siitä tietysti tyytyväinen. Suunnitelma etenee kuin rasvattu: ihmiset hamstraavat piparimuotteja, joulukalentereja, uusia keittiöpyyhkeitä ja joulukoristeita. Viime vuonna podin huonoa omaatuntoa joulun kaupallisuudesta (tunteeni heittelivät hyvän tekemisestä ensin helpotukseen ja sitten ahdistukseen). Tänä vuonna olen kaupallisuudesta pelkästään kiitollinen. Asiakkaat ovat hyvällä tuulella ja minä olen hyvällä tuulella. Kiitos teille hamstraajille siitä, että minulla ja parilla muulla on ollut tänä vuonna työpaikka.

Omat jouluvalmistelut olen hoitanut jo aikoja sitten. Aion näet istua valmiiseen pöytään: lennämme perheeni luokse Suomeen aatonaattona. Jouluviinit tilasin edellisviikolla ystävältäni Barcelonasta. Matkahuolto toimittaa 16 pulloa (tirsk) äidin kotiovelle ensi viikolla. Mitään muuta ei sitten tarvitakaan.

Hyvää joulukuuta kaikille! Muistakaa stressata paljon. Ja kanavoikaa ainakin osa siitä ahdistuksen hoidosta pienyrittäjille. Pleaze.