Meillä oli viime viikolla esikoisen uudessa koulussa ensimmäinen vanhenpainhaastattelu, jossa  luokanope tapasi meidät vanhemmat ja lapsen....

Sosiogrammi näyttää, jääkö joku luokassa yksin

9.10.19 Satu Kommentteja: 19

Meillä oli viime viikolla esikoisen uudessa koulussa ensimmäinen vanhenpainhaastattelu, jossa  luokanope tapasi meidät vanhemmat ja lapsen. Juttelimme yhdessä kuluneesta koulusyksystä, lukemisnopeuden kehityksestä (täällä tehdään sellaisia "näin monta sanaa minuutissa" -testejä kahdesti vuodessa) ja mikä tärkeintä: suurin osa haastattelun ajasta käytettiin kaveriasioihin ja koulussa viihtymiseen.


Esikoisen luokanope esitteli todella kiinnostavan työkalun, jota hän on käyttänyt luokkansa oppilaiden kaveritilanteen selvittämiseen. Hän oli antanut jokaiselle oppilaalleen tehtäväksi kirjoittaa paperille niiden oppilaiden nimet, joiden kanssa hän mieluiten viettää aikaa välitunneilla ja koululuokassa ryhmä- ja paritehtävissä.

Oppilaiden kirjoittamia papereita ei anneta tiedoksi kenellekään muulle, sillä ne ovat ainoastaan opettajan luettavaksi tarkoitettu. Vastausten perusteella opettaja näkee, kenen nimeä ei mainita kovin usein tai kertaakaan. Vastauksien avulla opettaja osaa jeesiä tukea tarvitsevia lapsia kaveripiiriin liittyvissä asioissa. Hän voi ottaa luokan sosiaaliset suhteet huomioon jakaessaan lapsia ryhmiin, liikunta- ja uintiryhmiin tai koulun ulkopuolella oppilaiden vanhempien vastuulla oleviin kaveriryhmiin, jotka tapaavat koulupäivien jälkeen ja tekevät jotain kivaa, vanhempien organisoimaa tekemistä yhdessä.

Opettaja vilkaisi kaverikyselyn papereita lapsemme osalta ja sanoi, että lapsi oli maininnut muutamia nimiä ja nämä samat lapset olivat maininneet lapsemme nimen. Hän vielä erikseen kysyi esikoiselta, mitä hän tekee koulun jälkeen, onko ollut helppoa saada uusia kavereita uudessa kylässä ja tuntuuko hänestä mukavalta tulla kouluun.Kerroin tästä hienosta havainnostani Instan storien puolella ja siellä muutama opettaja kertoikin minulle, että kyseessä on työkalu, joka on viralliselta nimeltään sosiogrammi, ja että se on käytössä muutamissa suomalaisissakin kouluissa. Hienoa!

Sosiogrammi tehdään siis niin, että opettaja tekee oppilaille kaverikyselyn ja kirjoittaa kaikkien vastanneiden oppilaiden nimet paperille. Jos Jenna mainitsee Marian, opettaja vetää Jennasta Mariaan nuolen. Jos Mariakin on nimennyt Jennan, nuoli on kahdensuuntainen.

Nuolipiirrosten jälkeen open edessä on kartta, josta näkee luokan sosiaalisesti suosituimmat kaverit, yksinäisemmät ja he, jotka eivät saaneet mainintoja tai jotka eivät itse maininneet ketään. Sosiogrammi siis kertoo luokan ryhmäytymisestä. Se näyttää, ketkä ovat "suosittuja johtohahmoja" ja kenellä on luokassa vähemmän kavereita.

Tällainen opettajan tekemä luokan kaveripiirin analysointi on älyttömän tärkeää kiusaamista ennaltaehkäisevässä työssä. Kun opettaja tietää, ketkä luokassa haluavat olla keskenään, ketä kukaan ei nimeä suosikkityypikseen tai kenellä ei ole paperissaan yhtäkään mainintaa, on helpompi suunnitella lasten sosiaalisten taitojen kehittämistä ja ohjata esimerkiksi ryhmänjakotilanteissa ryhmäytymistä siten, että kukaan ei jäisi yksin.

Sosiogrammi vaikuttaa ainakin näin maallikon näkökulmasta todella fiksulta välineeltä, joka tekee  ongelmat näkyviksi. Ongelmat kun pitää ensin löytää ennen kuin niihin voi vaikuttaa. Opettaja tai aikuinen kun ei tavallisessa arjessa välttämättä huomaa lapsen yksinäisyyttä ja kaverittomuutta. Siksi on hyvä, että asiasta kysytään suoraan mutta nimettömästi.

Onkohan tämä sosiogrammi käytössä Suomessa yleisesti? Olisi tosi kiinnostavaa kuulla! Millaisia kokemuksia teillä on sen käytöstä? Onko siitä ollut hyötyä lapsen kaverisuhteiden parantamisessa ja yksinäisyyden kitkemisessä?


Lue toki myös:
Islantilaisen peruskoulun iltapäiväkerhotoiminta

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

19 kommenttia:

 1. Olen käyttänyt sosiogrammia usein uuden luokan saatuani. Se kertoo kyllä aika suoraan, mikä on tilanne. Sosiogrammin avulla olen päässyt kiinni yksinäisten lasten tukemiseen, valjastanut heille kavereita välitunneilla ja toisaalta päässyt myös käsiksi siihen, kuka on luokassa johtajahahmo, jota ihaillaan ja kuunnellaan. Toisinaan sosiogrammissa on kysytty myös sitä, kenen kanssa leikit tai ryhmätyöt eivät suju. Varsin hyvä väline, jota voisi käyttää useamminkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa loistavaa kuulla opettajan kokemuksia tästä, kuulostaa niin hyvältä!

   Poista
 2. Olen luokanopettaja ja olen ollut ihan siinä uskossa, että sosiogrammin tekeminen on lähes "lakisääteinen" juttu. (Tiedän kyllä ettei tällaista löydy perusopetuslaista ;) ). Siis että ihan kaikissa kouluissa näitä tehdään. Meidän koulussa (vajaa 200 oppilasta) sosiogrammin tulokset eivät jää ainoastaan opettajan käyttöön vaan ne käydään läpi myös monialaisessa oppilashuoltoryhmässä, jotta pystytään puuttumaan mahdollisiin hälyttäviin tilanteisiin mahdollisimman vahvalla otteella. Tällaisten perus nuolihässäköiden lisäksi voidaan tehdä myös muunlaisia sosiogrammeja. Esim. tällainen antaa paljon muutakin tietoa luokasta: "Luokkanne on päättänyt lähteä huvipuistoon. Bussimatkan jälkeen päätät mennä ensimmäiseksi vuoristorataan hyvän kaverisi kanssa. Kirjoita vuoristoradan viereen sen oppilaan nimi, jonka kanssa haluaisit vuoristorataan mennä. Vuoristoradasta ryntäät karusellille. Karuselliin mahtuu lisäksesi kolme oppilasta. Hyvälle ystävällesi tuli huono olo vuoristoradassa, joten hän ei voi lähteä kanssasi. Kirjoita viikoille niiden oppilaiden nimet, joiden kanssa haluaisit mennä karuselliin. Sitten suuntaat toiselle puolelle huvipuistoa. Matkalla huomaat törmäilyautot ja huomaat siellä kaksi luokkanne oppilasta. Kirjoita törmäilyautoihin niiden oppilaiden nimet, jotka käyttäytyvät välillä ikävästi. Jatkat matkaa, etkä heti löydä etsimääsi laitetta, joten päätät suunnata infopisteelle. Infopisteellä onkin luokkasi oppilas, joka osaa auttaa. Kirjoita infopisteen luokse sen oppilaan nimi, joka mielellään auttaa muita. Infopisteeltä jatkat matkaasi maailmanpyörään. Näet siellä yhden luokkasi oppilaan, kenen kanssa et haluaisi viettää aikaa. Kirjoita viivalle sen oppilaan nimi, kenen kanssa et haluaisi viettää niin paljon aikaa. Viimeisenä suuntaat dinosaurusnäyttelyyn. Näyttelyssä opas kertoo dinosauruksista. Haluaisit kuunnella opasta, mutta kaksi luokkasi oppilasta häiritsee ja puhuu oppaan päälle. Kirjoita dinosauruksen kuvan viereen näiden kahden oppilaan nimet. Nyt on aika suunnata kotimatkalle. Linja-auton edessä tapaat ne oppilaat, joihin et ole vielä päivän aikana huvipuistossa sattunut törmäämään. Kirjoita näiden oppilaiden nimet linja-auton viereen." (Tähän liittyy kuva).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, upea esimerkki ja työkalu! Todella kiinnostavaa ja valaisevaa koululaisten äidille. Kiitos!

   Poista
  2. Vautsi tosiaankin! Kiitos kattavasta vastauksesta. Älyttömän mielenkiintoista kuulla näistä kokemuksista opettajienkin näkökulmasta. Mulla ei ollut yhtään haisua, onko tämmöinen väline paljon käytössä vai ei, mutta näyttäisi siis olevan, olen saanut sen verran monta yksityisviestiäkin aiheesta.

   Islannissa en ollut aikaisemmin törmännyt tähän (en tiedä, johtuuko siitä että ei ole ollut käytössä edellisessä koulussa vai että tieto sellaisen käyttämisestä ei koskaan tullut vanhemmille asti...)

   Poista
 3. Moikka! 90-luvulla luokanopettajani käytti tätä jo. Lisäksi kartoitti samalla kyselykerralla kiusaamista. On hyvä, vanha työkalu.

  VastaaPoista
 4. Minullekin tuli heti mieleen, että tällainen kysely toteutettiin ainakin kerran ollessani ala-asteella. Vuosi oli 1995. Mutta nyt vasta ymmärsin, mitä sillä haettiin takaa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi nastaa kuulla, että tämä on ollut käytössä jo näinkin pitkään. Aina sitä näköjään oppii uusia asioita :D

   Poista
 5. Meillä oli tämä yläasteella 2001-2004 käytössä. Opo heijasti jokaisen luokan tulokset sitten myöhemmin seinälle (toki nimiä ei ollut merkitty!). Pari yksinäistä löytyi jokaisesta luokasta, mutta tarina ei kerro mitä näille sen jälkeen tapahtui. Oman kokemukseni mukaan tällä ei ollut juuri mitään käytännön vaikutusta. Kunhan kyselivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, harmillista jos kysely tehtiin vaan kyselyn takia; kun senhän pitäisi olla vain se alkutoimenpide, jonka jälkeen sitten ryhdytään hommiin ja taklaamaan ongelmia...

   Poista
 6. Muistan että olen itsekin vastannut lapsena tähän useita kertoja, sekä ala- että yläasteella 2 eri kaupungissa Turun seutuvilla. Ikää yli 30 v 😜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi ihmeessä mä en koskaan törmännyt tähän kouluvuosinani... tai ainakaan en enää muista sitä...

   Poista
 7. Minunkin luokalleni on tehty tämä kysely ja esitelty tulokset "karttamuodossa" verkostona, ilman nimiä. Tämä ajoittui joko 6. tai 7. luokalle ja käytännössä 80-90-luvun taitteeseen. Meille kyllä kerrottiin, että tällä selvitetään luokan ryhmäytymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin miettimään, onko fiksua näyttää kartat oppilaille, siis vaikkakin ilman nimiä, mutta silti. Mikäköhän siinä on ollut ideana; herättää oppilaiden huomio siihen että luokassa on muutamia yksinäisiä vai miten. Hmm.

   Kiitos kommentista joka tapauksessa!

   Poista
 8. Minä taas en muista koskaan vastanneeni tällaiseen kyselyyn enkä, että meidän koulussa olisi muutenkaan ollut käytössä. Ihan uusi juttu minulle ja kuvittelin tämän olevan joku uusi juttu, mutta näköjään ei! Koulun olen käynyt 2000-2010

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkään en ollut koskaan aikaisemmin kuullut tästä. Kivaa, että nyt tuli vastaan.

   Poista
 9. Minä teetän omille oppilaille pari kertaa vuodessa juuri yllä olevan huvipuistotarinan tai vastaavan avulla jolla saan siis kaverisuhteiden lisäksi selville kiusaajia yms. Teettämisen jälkeen kiusaamisasiat ja muut ikävät asiat käsitellään henkilökohtaisesti niitä koskevien kanssa. Käytän myös paljon aikaa yksinäisten kaverisuhteiden parantamiseen eli koitan löytää luokasta kavereita, joilla voisi olla samoja kiinnostuksen kohteita tms ja sitten he päätyvät usein pareiksi tai samaan ryhmään tai "arvotuiksi" välituntikavereiksi jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aivan superhyvältä! Kiitettävän paljon panostat näihin oppilaidenvälisiin sosiaalisiin suhteisiin. <3

   Poista

Mitä tuumaat?