Niska ja hartiat jumissa - apua erityisestä hieronnasta

Niska ja hartiat ovat jatkuvasti jumissa. Jumituksen aste vaihtelee, mutta se ei ole poistunut kertaakaan kokonaan. Viime viikolla kävin Helsingissä hieronnassa, josta tuntui ensimmäistä kertaa olevan pitkäkestoista hyötyä. Oletteko aikaisemmin kuulleet lihaskalvojen hieronnasta? Minä en ollut, mutta olisi näköjään pitänyt.


Olen kokeillut jo vaikka mitä tämän niskajumin poistamiseksi.

Tyynyvalinta on auttanut, samoin patjan jämäkkyys. Koska kökötän töissä paljon tietokoneen ääressä, työskentelyasennolla on ihan hirvittävästi väliä. Olen hankkinut hissipöydän ja työtuolin, jossa on säätämismahdollisuudet kaikkiin ilmansuuntiin. Niistäkin on ollut apua.

Urheilen, ja siitä on mielettömän paljon apua. Sillä niinä viikkoina, kun urheileminen jostain syystä jää väliin, jumituksen määrä voimistuu. Teen niska- ja hartiajumppia, ja ne tuntuvat joka kerta todella hyvälle ja olo harjoitusten jälkeen on rento.

Käyn säännöllisesti hieronnassa ja siitäkin on apua; olo hieronnan jälkeen on aina parempi kuin ennen sitä.

Ongelma tässä onkin se, että nuo kaikki toimenpiteet auttavat, mutta ne eivät poista sitä itse ongelmaa. Se on vähän kuin vuotava ämpäri, jonna kaataa jatkuvasti vettä, jotta se pysyisi täytenä. Jos kaatamisen lopettaa, ämpäri tyhjenee.

Viime viikolla istuin bussissa Forssasta Helsinkiin ja hartioita puristi niin paljon, että hieronta tuntui välttämättömältä vaihtoehdolta jotta selviäisin loppupäivästä ilman särkylääkettä. Katsoin Timmasta (se on sellainen verkkovarauspalvelu), löytyisikö Helsingin keskustasta vapaita hieronta-aikoja tunnin kuluttua, jolloin aamuinen maakuntamatkani päättyisi Kampin bussiterminaaliin. 

Kliketi klik. Löytyi! Yksi aika! Minuutin kävelymatkan päässä Kampin asemalta. Varasin ajan 70 euron hintaiseen tunnin mittaiseen hierontaan.

Se oli hyvinvointimielessä mielettömän onnekas sattuma.

Hieroja kyseli tarkasti niskajumistani. Miltä se tuntuu, pistääkö, tuntuuko painetta vai mitä? Mitä teen työkseni? Millainen työasento? Mitä harrastan? Kuinka huollan kehoani? Kuinka nopeasti jumitus palaa tavallisen hierontakäynnin jälkeen?

Jaa. Sun lihaskalvot on luultavasti jumissa. 

Lihaskalvot?


Kuulin ensimmäistä kertaa lihaskalvoista. Ne ovat kehon sisäinen suojauskerros. Niiden tarkoitus on suojata lihaksia ja sisäelimiä esimerkiksi iskuilta. Lihaskalvot muotoutuvat lihaksen muodon mukaan siten, jotta ne pystyvät suojaamaan mahdollisimman hyvin. Jos lihas on jatkuvasti jumissa ja jännityneessä tilassa, se menee kasaan. Lihaskalvo luulee jännittyneen tilan olevan normi ja kalvo menee kasaan lyhentyneen lihaksen ympärille. Lihaskalvo siis tavallaan käpertyy lihaksen ympärille. Rypistyy.

Jos lihaskalvo on jumissa, lihaskaan ei pääse vetreytymään, vaikka sitä lihasta miten huoltaisi ja hieroisi ja treenaisi.

Hartioilleni ja niskoille tehtiin mukavantuntuisen levyn avulla lihaskalvohierontaa. Aahh, se tuntui ihan parhaalta toimenpiteeltä ikinä. Tunnetta on vaikea selittää, se oli vähän kuin kuin joku olisi rapsuttanut lihaksiani sisäpuolelta. Ei sattunut, eikä tuntunut edes ilkeältä. 

Hartiat ja niska tuntuivat hieronnan jälkeen todella hyviltä, kuten hieronnan jälkeen aina. Paitsi nyt erona oli se, että tuttu paineentunne ei palannut ainakaan heti. Se ei ole vieläkään palannut, vaikka hieronnasta on jo viikko. Tuntuu, että lihaskalvojen hierominen todella auttoi.

Opin myös, että lihaskalvoja voi hoitaa itse esimerkiksi putkirullaten tai hierontapallon avulla. Olenkin näköjään ihan tietämättäni hieronut omia lihaskalvojani useita kertoja viikossa. Minähän rullaan selän ja jalkojen lihaksia ja pakaroita rullalla ja hierontapallolla aina treenien jälkeen. Olen luullut hieroneeni lihaksia, mutta näköjää siis myös lihaskalvoja. 

Niskaan ja hartioihin on noilla omatoimivempaimilla vain kamalan vaikea päästä käsiksi. Se on varmasti yksi syy, miksi paineentuntu juuri niskan ja hartioiden alueen lihaksissa ei ole poistunut kehonhuollosta huolimatta. Mikään muu kohta kehossa ei kärsi samanlaisesta vaivasta. Ei selkä, ei jalat, ei pohkeet, ei mikään.

Tulin niin onnelliseksi tästä yhdestä hierontakerrasta ja neuvoista. Nyt kun menen seuraavan kerran hierojalle, valitsen sellaisen, joka osaa tehdä niskojen ja hartioiden seudulle myös tätä lihaskalvohierontaa. Ehkä tämä oli nyt se merkittävä iso askel hartioiden ja niskan hyvinvointiin.

Täältä löytyy juttu psoas-lihaksesta eli kehon ns. sisäfileestä, jonka jumitus saattaa olla syynä huonoon ryhtiin ja coren heikkouteen ja niska-/hartiasärkyihinkin. Tämän lihaksen olemassaolon opetti minulle yksi hieroja ja sen treenaamisesta on ollut itselleni kovasti apua etenkin vatsa- ja alaselän lihasten hyvinvoinnin kannalta.

Se hieronta, jossa kävin lihaskalvoviisastumassa on nimeltään ProRaw

Hierojat, best!!

Tunnisteet: ,