Saako lapsilisiä sijoittaa?

Onko oikein sijoittaa lapsilisiä? Vastaan tähän että kyllä ja ei. Toisaalta on, toisaalta ei ole. Riippuu, kysytkö yksittäisen vanhemman vai yhteiskunnan näkökulmasta.


Edelliseen rahaa ja säästämistä käsittelevään postaukseen tuli muutama todella mielenkiintoinen kommentti liittyen siihen, eriarvoistavatko lapsille tehdyt sijoitukset yhteiskuntaa. Kun toisilla on varaa säästää lapsilleen ja toisilla ei, voiko se, että itse säästää lapsilleen, olla jollain tavalla väärin kokonaiskuvaa ajatellen. 

Minun mielestäni ei suoranaisesti. Se, että jonkun kaverini vanhemmat säästivät aikanaan lapselleen sata markkaa kuukaudessa 18 vuoden ajan, ei ollut minulta pois. No ehkä sen kautta, että tuo raha ei mennyt kulutukseen ja kasvattanut sitä kautta taloutta ja hyödyttänyt sitä samaa yhteiskuntaa, missä minäkin elin, vaan ne menivät säästötilille. Jos iso osa ihmisiä alkaa säästää yhtä aikaa eikä kuluta, taloudellinen hyvinvointi laskee; ne niin sanotut kerranaisvaikutukset voivat lopulta johtaa  esimerkiksi työpaikkojen vähenemiseen ja palkkatason laskuun. Lapsille säästetyt summat ovat kuitenkin tyypillisesti niin pieniä, että lapselle säästäminen ei ole iso uhka sille, että taloudessa raha ei enää liiku kuluttajilta vaikka pienyrittäjille.

Mutta tässä lapsille säästämisessä on yksi kuuma piste, joka nostaa omia ärsytyskierroksia. Nimittäin lapsilisien säästäminen.

On aika kummallista, että lapsilisä ei ole Suomessa progressiivinen etuus. Monissa perheissä on niin hyvä tulotaso, että lapsilisät eivät mene kulutukseen vaan säästötileille, rahastoihin ja muihin sijoituksiin. Miksi ihmeessä sellaiset lapsiperheet ovat oikeutettuja yhteiskunnan tukeen? En ihan ymmärrä.

En syytä perheitä, joilla on varaa laittaa lapsilisät sijoituksiin - tottakai niin kannattaa tehdä, jos se on mahdollista. Niin minä varmaan itsekin tekisin rahan napsahtaessa tilille kerran kuukaudessa. Sisään käyttötilille ja samana päivänä suoraveloituksella ulos sijoitusrahastoon. Korkoa korolle pari vuosikymmentä ja  käsissä on lopulta ihan muhkea käsiraha ensiasuntoon. Jea!

Syytänkin järjestelmää. On ihan pim-pom-pimeää, että verorahoista kustannetaan hyvätulosten perheiden kersojen säästöt. Sitten käytöntä perustellaan sillä, että lapsilisät kuuluvat lapsille huolimatta vanhempien tulotasosta. Että on edes joku tukimuoto, jota progressio ei leikkaa tai vedä nollille, kun muutenkin maksan niin paljon veroja ja elätän muita ja blaablaablaa. 

Niin. Voisihan sen tietysti ajatella noinkin ja minäkin voisin hyväksyä logiikan, mutta vain, jos se sama logiikka koskisi myös alimman tuloluokan perheen lapsia. Nimittäin samaan aikaan kun keski- ja hyvätuloisten perheiden lapset rahastoivat "ylimääräiset lapsilisät", ne kaikista pienituloismpien perheiden lapset eivät saa käytännössä lainkaan lapsilisää. Sillä kun hakee toimeentulotukea, lapsilisät otetaan huomioon perheen tuloina, jotka vähentävät toimeentulotuen määrää. 

Saakutti sentään, tämähän on ihan todella epäreilua. 

Tunnisteet: , ,