Auringon säteet osuivat kuohuvan Atlantin pintaan. Meri kimalteli ja sen kohiseva ääni kuului kerrostalokaksiomme parvekkeelle. Parvekkeel...

Islantilainen kodinonni - perhe-elämää viikinkien malliin

26.2.18 Satu Kommentteja: 23

Auringon säteet osuivat kuohuvan Atlantin pintaan. Meri kimalteli ja sen kohiseva ääni kuului kerrostalokaksiomme parvekkeelle. Parvekkeelta näki myös Reykjavíkin keskustan ostoskadulle Laugavegurille, jonka varrella oli pieniä ravintoloita, kahviloita ja käsityöläiskauppoja. Tämä oli islantilaisen puolisoni ja minun ensimmäinen yhteinen koti Islannissa. Vuokra-asunto oli pieni ja viikonloppuisin sisään kantautui melua läheisistä Laugavegurin baareista. Olimme kuitenkin päättäneet ottaa asunnon, koska pidimme keskeisestä sijainnista ja tilavasta parvekkeesta, josta oli merinäköala.

Tuollaisella kappaleella alkaa kirjani Islantilainen kodinonni - perhe-elämää viikinkien malliin. Sain perjantaina WSOY:ltä sähköpostiviestin, jossa kerrottiin, että ensimmäinen laatikollinen viime syksynä kirjoittamaani kirjaa on saapunut kirjapainosta  kustantajan tiloihin Lönnrotinkadulle. 

Tänään näin siitä ensimmäisen instatoryn, kun Lähiömutsin Hanne oli saanut postissa oman mediakappaleensa ja kertoi siitä maailmalle (kiitos, Hanne!!). Minä täällä laavakökkäreellä vielä odottelen omia kappaleitani saapuvaksi. Kyllä ne pian tuon meren yli tulevat. 

Sitten istahdan tuohon olohuoneen ikkunan vieressä olevalle punaiselle nojatuolille ja kokeilen, miltä kirjaa tuntuu pitää kädessä. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, en lue kirjasta yhtäkään sivua nyt. En vaan  vielä pysty: käsis on liian tuoreena muistissa ja tieto siitä, että mitään ei voi enää muuttaa, tuntuu tässä kohtaa jotenkin liian pelottavalta. Ehkä kesällä kehtaan.Jaiks! Mutta nyt tätä siis saisi kirjakaupoista (Islantilainen kodinonni* Adlibriksellä hintaan 22,90 €) ja kirjastoista. Rakastan kirjastoja, joten olen kovin iloinen jokaisesta lainauskerrasta.

Koska paljastin tuossa jutun alussa kirjan alun, kerronpa loputkin. Tällaiseen lauseeseen kirjan tekstiosuus loppuu:

Voit joko vatkata kerman tai tarjota kerman sellaisenaan. Tärkeintä on, että puuron kanssa nautitaan paljon kermaa.
Kuulostaa omituiselta, mutta lupaan, että kirjaa lukiessa se luiskahtaa kontekstiinsa.

Jaejja. Taidanpa lähteä kauppaan. Haen kermaa jälkkäriin ja pienen skumppapullon päivää juhlistamaan. Ja lapsille jäätelöä, tietysti!

23 kommenttia:

 1. Onnea! On varmasti mahtava fiilis saada itse kirjoittama kirja käteen. Oi, kohta siis se saadaan myös kirjastoihin ja voidaan alkaa purkamaan varausjonoa (kylä, kirjasta on varauksia). Ja täytyyhän se jossain kohtaa omaksikin ostaa. Kovasti odotan saavani tämän käsiini. Helmet lukuhaasteesta ajattelin kuitata tällä kohdan 39. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama. Toki uskon sen sopivan moneen muuhunkin kohtaan:1. Kirjassa muutetaan, 4. Kirjan nimessä on jokin paikka,14. Kirjan tapahtumat sijoittivat kahteen tai useampaan maahan, 16. Kirjassa luetaan kirjaa. 19. Kirja käsittelee vanhemmuutta, 23. Kirjassa on mukana meri, 49. 2018 julkaistu kirja ja tämän luettuaan kaikki voivat laittaa tämän myös kohtaan 59. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja. Huipputeos kun näin moneen haastekohtaankin sopii :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Vitsi miten mahtavaa kuulla kaikki tuo! Helmet-lukuhaaste on aivan mahtava!

   Poista
 2. Ihan mahtavaa! Onnea! Eihän tämä kultakimpale ole tulossa BookBeatiin? Hankin kyseisen sovelluksen sun suosituksesta ja päästäkseni lukemaan Unelmahommissa kirjan ja nyt olen ihan koukussa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tulossa! Ja sama lukija kuin kahdessa edellisessäkin, Sanna Majuri. Aivan huippukivaa! En osaa vielä tarkkaan sanoa milloin BB:ssä ilmestyy, mutta lähipäivinä pitäisi. Ilmoitan!

   Poista
 3. Ohhoh, menin heti tekemään varauksen kirjastosta niin olen jonossa sijalla 29. ! Näköjään on suosittu täällä meilläkin päin. :)

  Onnea hirveästi julkaisusta! En malta odottaa, että saan kirjan käsiini. Pitää tuo hankkia ihan omaankin hyllyyn, mutta ajattelin pitkästä aikaa hyödyntää kirjastoa ja lainata sen sieltä ensin. Tuleepahan syy käydä sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplakiitokset! Kirjastothan saattavat hankkia sitä useamman kappaleen jos varauksia tulee paljon. Toivotaan näin :)

   Poista
 4. Mahtavaa Satu, onneksi olkoon! Minäkin tein varauksen kirjastoon! :)

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon!! Toivottavasti kirja ilmestyy myös iBooksiin (tai Kindleen). Sieltä onnistuin lukemaan ainakin Unelmahommissa-kirjan. Vieläkin kismittää, että brittiläisellä Bookbeat-tilillä ei pääse käsiksi suomenkielisiin kirjoihin ja en voi luoda suomenkielistä Bookbeat-tiliä kun ei ole suomalaista maksukorttia tai laskutusosoitetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä tosi hanurista tuo maakohtainen maksukortti/laskutusosoite-juttu BookBeatissa. Mä pääsen kiertämään sen sillä, että mulla on vielä suomalainen luottokortti, mutta onhan se nyt ihan hanurista että se on edellytys. Luulisi että näin digisisältöjen ajalla sillä ei pitäisi olla väliä missä asuu ja laitteensa kanssa liikkuu.

   Pystyyköhän Elisa Kirjasta tilaamaan?

   Poista
 6. Jee, onnea!! En minäkään malta odottaa omaa kappalettani! <3

  VastaaPoista
 7. Aivan upea tuo kirjan kansi! Ja uskonpa että myös itse kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin niin fanitan tuota kantta, se on ihana. Kuvittajana jälleen upea kaimani Satu Kontinen.

   Poista
 8. Onnittelut! Minä odotan innolla, että tulee BookBeatiin.

  VastaaPoista
 9. Hmmm. Pitänee hankkia Lotta-tyttärelle (ja lukea ohessa itse), kun heilläkin taitaa kukoistaa suomalais-islantilainen "kodinonni" täällä Suomessa ;)

  VastaaPoista
 10. Mulla on kuuntelussa Bookbeatissa just nyt! Jostain syystä se toimii mulle suomeksi täällä Australiassa, luojan kiitos. En malta odottaa, olen niin pitänyt aiemmista kirjoistasi.

  Olis ollut btw mahtavaa jos oisit päässyt itse puhumaan tuon kirjasi audiokirjaksi, mielestäni äänesi sopisi hommaan hienosti Unelmaduunissa-podcastia pari jaksoa kuunneltuani.

  VastaaPoista
 11. Kävin eilen varaamassa kirjan kirjastosta, päädyin sijalle 30 ja kappaleita tilattu Varsinais-Suomen kirjastoihin 27kpl, eli ihan ekaksi en ehtinyt mutta tuskinpa tarttee pitkään odottaa :)

  VastaaPoista
 12. Kirja luettu Bookbeatin kautta. Kiitos että pääsi kurkkaamaan islantiin taas vähän lisää. Vahva suositus muillekkin :)

  VastaaPoista
 13. Tulin sanomaan samaa kuin ylläoleva. Luin tänään kodinonnen loppuun BookBeatissa ja oli oikein hyvä! Kiitos:) mahtavaa, että tänne Kanadaankin saa nykyään suomalaista luettavaa, kiitos teknologian

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?