Unelmaduunarit-podcast, tulevaisuustutkija Ilkka Halava: käynnissä on maailman kiinnostavin ajanjakso

Onko sinulla suosikkikuunneltava henkilö? Siis sellainen, joka puhuessaan saa omat ajatukset juoksemaan nopeammin, aivot löytämään uusia näkökulmia, silmät näkemään jänniä yhdistelmiä ja jonka puhetyyli vetoaa omaan mieleen. 


Minä löysin uuden suosikin viime keväänä. Olin kuuntelemassa PING Helsingissä tulevaisuustutkija Ilkka Halavan puheenvuoroa. Hän sanoi reilun puolen tunnin aikana kaiken sen, mitä olen aina halunnut kuulla. Ilman, että olen tiennyt, että haluan sen kuulla. Ilkka Halavan erityisalaa ovat organisaatioiden valmennukset, työn murros ja tietotyötä tekevien kouluttaminen. Mutta häneltä saa mainioita havaintoja ihan kaikesta. Juuri se hänen kuuntelemisessaan koukuttaa: suuret linjat, jotka mainiot yksityiskohdat piirtävät esiin.

Esimerkiksi kiireestä Ilkka on sitä mieltä, että ei sitä ole olemassa. Kaiken mitä ihminen tekee, hän ehtii tehdä. Kiire on peruutuspeiliin katsomista ja jonkin sellaisen menneisyyteen ajoittuvan jahtaamista, jota ei ole olemassa. Me kaikki ehdimme kaikki tehdä juuri sen, mitä teemme. Niin yksinkertaista ja niin totta.

Keski-ikäistymisestä: avauduin studiolla ennen äänitysten alkamista kasvaneesta unentarpeestani. Että olen ilmeisesti keski-ikäiystymässä, kun unta tarvitsee enemmän, kunto nousee hitaasti ja krapulasta toipuminen kestää useita päiviä. Ilkalta sain lohdullisen näkökulman: keski-ikäistyminen ei ole rappeutumista vaan se on sitä, että me lähestymme omaa normaaliamme. Nuorempi keho kestää kaltoinkoittelut - väsymyksen, alkoholin, kiireen - paljon paremmin. Ei ole normaalia nukkua liian lyhyitä yöunia, mutta nuori keho kestää nuo "iskut" paremmin. Keski-ikäisen ei, koska olemme niin sanotusti normalisoitumassa. Miten nerokasta, eikö?!

Kun aloimme suunnitella Hannen kanssa tätä Unelmaduunarit-podcastia - istuimme molemmat keväällä kuuntelemassa sitä samaa puheenvuoroa -, meille oli alusta asti selvää, että meidän on ihan pakko saada Ilkka meille vieraaksi. Hän on tavattoman suosittu ja varattu puhuja, hänen kalenterinsa on täynnä varmaankin koko vuoden. Mutta jospa sittenkin....


... ja jospa sittenkin! Löytyi kaikille sopiva aika ja saimme hänet puhumaan kanssamme työn tulevaisuudesta. Tämä on aihe, joka sopii aivan kaikille, alasta tai asemasta riippumatta. Ilkalla on yllättäviä ja teräviä havaintoja työnteosta ja maailman toiminnasta. Siitä, kuinka koneet tulevaisuudessa avustavat kansakuntia tekemään vaaralliset ja likaiset työt. Siitä, miten melkeinpä kaikki työt muuttuvat enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Millaisia kivijalkakaupoista tulee tulevaisuudessa. Kuinka tietoverkkojen läpäisemä arki muuttaa kaikkea mahdollista, mutta ei silti tee ihmisten työtä ja digiympäristöjen ulkopuolista elämää tarpeettomasti tai toissijaiseksi.

Tämä jakso on niin hyvä, että olisi silkkaa haaskausta jättää se kuuntelematta. Uskallan luvata, että se on "paras investoimasi puolituntinen" tällä viikolla.
Jos haluat jättää palautetta, aihetoiveita tai muuten vain avautua, voit toki jättää viestejä tänne bloginkin puolelle, mutta meillä on Unelmaduunareille myös oma Facebook-sivu, josta löytyy kootusti kaikki podcastiimme liittyvät jutut ja päivitykset.


Ehkä kiinnostuit myös näistä: 
Mikä on podcast ja miten sitä kuunnellaan? Aloittavan kuuntelijan opas.
Unelmaduunarit-podcast - tästä on kyse.

Aikaisemmat jaksot:
Antti Holma ja näin löytyy luovuus
Janita Autio: Opiskelu ei ole ainoa reitti unelma-ammattiin

Tunnisteet: , ,