Maailman paras investointi

Teen Plan International Suomelle töitä. Olen tyttöjen oikeuksien tukija. Tämän blogiyhteistyön lisäksi meillä on myös muuta, vapaaehtoistyöhön liittyvää sutinaa. Minulla on mm. kummilapsi Planin kautta.

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

Ennen kuin lähden mukaan mihinkään kansalaisjärjestö- ja vapaaehtoistyöhön, mietin tarkasti läpi kaksi asiaa. Tietysti ihan ensiksi sen, että järjestö haluaa tehdä järkeviä ja arvokkaiksi katsomiani asioita. Toisena ja yhtä tärkeänä on se, että niitä asioita myös todella tehdään.

Yritykset toimivat tehokkaasti, koska niiden on pakko. Kukaan ei halua omistaa yritystä, joka tuottaa tappiota vuodesta toiseen. Samalla logiikalla katson myös kansalaisjärjestöjä: jos avustustyö ei tuota mitään, siinä ei ole mitään järkeä. 

Olen lähtenyt tekemään yhteistyötä ja tukemaan Plania, koska uskon toiminnan järkevyyteen. Plan keskittyy kehitysmaissa tukemaan tyttöjen oikeuksien toteutumista ja aseman edistämistä. 

Tyttöjen ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja niiden edistäminen jo itsessään on tietysti tärkeää. Mutta se on erityisen tärkeää myös siksi, että auttamalla tyttöjä, auttaa tehokkaimmin koko yhteisöä, myös miehiä ja poikia. Tyttöjen kouluttaminen on kuin lumipallo, joka kasvaa lumista rinnettä alas vieriessään.

Sama mekaniikka toimii monessa muussakin monimutkaisessa asiassa: päätetään tehdä asia X, jotta päästään tilanteeseen Z, sitten tilanteeseen Y ja lopulta tilanteeseen W, josta päästään lopulta sinne, minne haluttiinkin. Maapallon köyhien asemaa kun ei voida parantaa sormia napsauttamalla ja printtaamalla lisää rahaa. Jotta olemassa olevilla resursseilla saadaan mahdollisimman paljon hyötyä aikaan, pitää tunnistaa se lumipalloefekti ja asia, johon pitää vaikuttaa aivan ensimmäisenä.

Kun panostetaan tyttöjen koulutukseen, tehdään itse asiassa mahdolliseksi seuraavat asiat:

- Tyttöjen koulutustaso nousee, naiset saavat parempia ammatteja ja tienaavat enemmän rahaa.
- Naiset pääsevät kodin ulkopuolelle töihin; tienaamansa rahan he käyttävät usein perheen lasten koulutukseen ja paremman ruoan hankintaan. Perheen elintaso nousee.
- Syntyvyys laskee.
- Naisilla on enemmän aikaa hoitaa jo olemassa olevia lapsia.
- Lapset ovat terveempiä ja hyvinvoivempia. 
- Yhdistelmä enemmän rahaa ja terveet lapset johtaa perheen lasten koulutustason nousuun. 
- Tadaa: seuraava sukupolvi aloittaa paria askelmaa korkeammalta kuin heidän vanhempansa.
- Koko kansakunnan koulutustaso ja tulotaso nousevat.
- Köyhyys vähenee.

“Nämä positiiviset vaikutukset todella siirtyvät sukupolvelta toiselle ja yhteisöstä toiseen. Tyttöjen koulutus on yksi parhaita investointeja, mitä voidaan tehdä”, sanoi Barbara Scettri, joka johtaa Plan Internationalin koulutusohjelmia. Haastattelin häntä tätä blogijuttua varten. 

Tyttöjä töissä. (Kuva: Janita Autio)

Bisneskielellä tyttöjen koulutukseen investoinneilla on korkea return on investment eli ROI. Se tarkoittaa, että on paljon järkevämpää laittaa miljoona euroa tyttöjen koulutukseen kuin vaikka ostaa miljoonalla eurolla maatalouskoneita ja lähettää ne rahdilla Ugandaan. 

Kun opiskelin ekonomitutkintoa kauppakorkeakoulussa, tein makrotaloustieteestä laajan sivuaineen. Kiinnostavimpia opintokokonaisuuksia minusta olivat juuri kehitysmaiden kansantalouksien toimintaan liittyvät kurssit. Ihanaa, että voin edelleen jatkaa tuttujen aineistojen parissa mylläämistä! Siispä pari akateemista viittausta tähän väliiin. Yritän pitää viestin lyhyenä.

Yksiä kehitysmaakansantaloustieteen tunnetuimpia tutkimuksia viime vuosilta ovat Robert Barron ja Jong-Wha Leen “A New Data Set of Educational Attainment in the World, 1950–2010” (2013) ja Sources of Economic Growth (1994).

Tutkimuksista saatiin muun muassa tällaisia tuloksia:

- Koulutus kasvattaa bruttokansantuotetta eli aiheuttaa talouskasvua. Kehittyvän maan talouskasvu lisääntyi 5–12 prosenttia jokaista lisättyä koulutusvuotta kohden. Eli jos väestö on koulussa vuoden pidempään, se poikii pitkällä aikavälillä maan taloudelle 5-12 prosenttia lisää talouskasvua.
- Naisten koulutustaso vaikutti talouskasvuun eniten: sekä naisten tuottavuuden kannalta suoraan (he esimerkiksi saivat itselleen paremman ammatin, josta sai enemmän palkkaa) että laskevan syntyvyyden kautta (vähemmän ruokittavia suita, parempi elintaso kaikille).

Maailmanpankin tutkimuksessa (David Dollar & Roberta Gatti, 1999) tehtiin tällainen löydös:

- Kun toisen asteen opinnoista valmistuu prosentti lisää naisia, maan talous kasvoi 0,3 prosenttia. 

Näitä tutkimuksia on vaikka kuinka paljon lisää. 

Mitä nämä luvut tarkoittavat käytännön elämässä? Kerron pari tarinaa, jotka olen saanut luvan julkaista Planin International Suomen luvalla.

Resty. (Kuva: Plan International).

Plan on tukenut nuorten naisten taloudellista voimaantumista ammatti- ja mikroyrittäjyyskoulutusten avulla ympäri maailmaa. 

A Working Future –ohjelma Ugandassa on tarjonnut taloudenhallintaa ja mikroyrittämiseen liittyvää koulutusta. Ohjelma käynnistyi vuonna 2012 ja tähän asti sen on suorittanut 12 000 paikallista nuorta. Heidän keskimääräinen tulotasonsa nousi koulutuksen jälkeen yli 600 % eli tulokset ovat erinomaisia.

Ugandalainen Resty Nansubuga, 23 on kolmen lapsen äiti. Ennen ohjelmaan osallistumista hän hoiti lapsia kotona ja oli riippuvainen miehensä tuloista, jotka olivat hyvin epävarmat. A Working Futuren kautta hän sai talouskoulutusta ja oppi mikroyrittäjyydestä. 

“Analysoimme erilaisten liikeideoiden kustannuksia ja hyötyjä ja tulin siihen lopputulokseen, että porsaiden kasvatus on tuottoisa liiketoimi.”

Nyt Restyllä on pieni porsastila ja hän pystyy maksamaan pienen bisneksensä tuotoilla lastensa koulumaksut.

Resty. (Kuva: Plan International).

Kambodzassa asuvan Lenin lapsuus oli vaikea: hänen isänsä oli alkoholisti ja äidillä vain vähän rahaa. Ruoka oli usein loppu. Lenin koulu jäi kesken, koska hänen piti mennä jo hyvin nuorena riisipellolle töihin tienaamaan elantoa.

Plan Internationalin kautta Len pääsi ruoanlaittokoulutukseen ja sai harjoittelupaikan ja lopulta töitä hienosta hotellista. Palkka on paljon parempi kuin riisipellolla ja työsuhde-etuihin kuuluu ruokailu. 

“Kun katson elämääni nyt, näen vain onnellisuutta. Olen onnekas, että pääsin töihin isoon hotelliin, joka maksaa minulle niin paljon palkkaa, että voi lähettää rahaa myös kotiini auttaakseni perhettäni.”

Len. (Kuva: Plan International).

Ymmärrätte varmaan, että tämä on minulle tärkeä aihe. 

Jos haluaa oikeasti tehdä jotain pitkäkestoista maailman parantamiseksi, kannattaa sijoittaa tyttöjen kouluttamiseen ja tukemiseen. Yksi helppo tapa on tehdä se Plan International Suomen kautta. 

Voit liittyä Planin kuukausilahjoittajaksi (alkaen 10 €/kk). Ryhtymällä kummiksi autat kummilapsen lisäksi hänen koko yhteisöään (alkaen 30 €/kk). Tai voit auttaa kertalahjoittamalla Tyttöjen päivän keräykseen 10 € tekstaamalla PLAN numeroon 16499.

Juuri nyt on hyvä aloittaa, sillä tänään 11.10. vietetään Kansainvälistä tyttöjen päivää. 

Tunnisteet: , ,