Lauantai-iltapäivä lapsen kanssa Reykjavikissa

Olen pistänyt tässä Islannissa vietettyjen lapsiperhevuosien saatossa merkille, että täällä on aika vähän lapsille suunnattuja vapaa-ajanviettopaikkoja. Ei täällä mitään hoplopeja tai sisäteemapuistoja ole. On vain pari sellaista sisäleikkipaikkaa, joissa järjestetään lasten synttäreitä, ja nekin ovat ostarien yhteydessä olevia leikkinurkkauksia.


Perinteisiäkin leikkipuistojakin on harvanlaisesti. Se johtuu varmaankin säästä: eihän täällä (ainakaan vanhempana) pysty talvella istumaan hiekkalaatikon reunalla mustaa laavahiekkaa pyörittelemässä ilman, että syväjäätyy. Ja talvi on kuitenkin aika hitsin pitkä.

Se, että lapsille suunnattuja leikkipaikkoja on vähän, ei kuitenkaan tarkoita, että täällä ei tehtäisi lasten kanssa mitään. Päinvastoin: minusta tuntuu, että täällä tehdään lasten kanssa yllättävän paljon asioita. Se ero onkin siinä, että ne aktiviteetit ovat juttuja, joita vanhemmat tekevät yhdessä lasten kanssa. Käydään luistelemassa (perhelipulla), keilaamassa, kiipeilemässä (perhelipulla), kesäisin pyöräilemässä ja tietysti uimassa Islannin lukuisissa lämpimissä uima-altaissa, joissa kaikissa on lämpimät altaat, lastenallas ja ilmaiset lainakellukkeet perheen lyhyimmille tyypeille. 


On siis tyypillisempää mennä yhdessä koko perhe tekemään jotain, kuin että vanhemmat vievät lapsia tekemään jotain. Meidän perhe ei esimerkiksi koskaan lähde "viemään lapsia uimaan", vaan me "menemme uimaan". 

Tämä sopii siihen kuvaan, että täällä ei noin yleisestikään ole niin tiukkaa rajaa lapsiperhe-elämän ja lapsettomien perheiden elämän välillä. Se on minusta todella hieno juttu: on ihan normaalia olla äiti tai isä, mutta se ei tee ihmisestä mitenkään erityistä. (Tästä havainnosta on muuten luvassa rutkasti lisää keväällä ilmestyvässä kirjassani.)

Kerronpa nyt kuitenkin siitä yhdestä merkittävästä poikkeuksesta Reykjavikissa. Tämänhän voi ottaa vaikka matkavinkkinä Reykjavikiin! Kaupungin keskustassa sijaitseva Husdyragardurinn eli Kotieläintarha on selkeästi lapsille suunnattu paikka, joka on puisto sekä ulko- että sisätioissa. Siellä voi taputella hevosia, lampaita ja lehmiä, nähdä kanoja, pupuja ja hamsteria pienempiä nisäkkäitä. Navetan, hevostallin ja muiden eläinsuojien lisäksi puistossa on eläimiä varten isohkot aitaukset. 


Kotieläinten lisäksi puistosta löytyy Reykjavikin suurin leikkipuisto eli trampoliineja, liukumäkiä, kiipeilytelineitä ja useita leikkimökkejä. Pikkulapsille löytyy pieni karuselli ja sähköjuna, isommat lapset pääsevät kesäkuukausina kokeilemaan puiston muutamaa huvipuistolaitetta. Katetussa grillitilassa saa paistaa omia eväitä, mutta toki tiluksilta löytyy myös kahvila, josta voi ostaa vohveleita, hodareita ja muuta syötävää. 
Esikoisella on luistelutreenit kahdesti viikossa ja jäähalli sijaitsee juuri siinä Husdyragardurin vieressä. Minulle ja pampulalle onkin muodostunut yhteiseksi lauantairutiiniksi mennä esikoisen luistelutunnin ajaksi rapsuttelemaan hevosia, laskemaan liukumäkeä ja kastelemaan ulkovaatteet kuralammikoissa. 

Jos käväisette joskus Reykjavikissa ja kaipaatte lapsiperhepaikkaa, tämä on tosi laadukas, vaikka onkin kaupungin ainoa laatuaan. Siellä on kivasti tekemistä eri-ikäisille lapsille ainakin kolmeksi tunniksi ja muutaman euron suuruinen sisäänpääsymaksu menee vain yli 4-vuotiailta.

Tunnisteet: ,