Kabulista Reykjavikiin, laukkuun survottuna

Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana tuonut useita kummallisia asioita maailmalta Islantiin matkalaukkuun survottuna. (Tämä on saari ja kaukana kaikesta, eli minkä tahansa lähettäminen tänne maksaa hirvittäviä summia. Onneksi useimmilla lennoilla saa matkalaukussa saa tuoda 23 kg ja +10 % ilman lisämaksua.) Yksi upeimmista jutuista joita olen saanut tänne tuotua matkalaukuntäytteenä on tämä aivan överi-ihana hankinta Kabulista.


Siskoni on töissä Afganistanissa. Hän on paras tuntemani tinkijä, kaupantekijä ja neuvottelija - ja siksi juuri oikea ihminen diilaamaan minulle pehmeän, kauniin ja kestävän maton olohuoneeseen. Olin jo pitkään haaveillut paksusta, koristeellisesta ja kookkaasta olohuoneen matosta. Meillä ei kotona juuri muuten mattoja käytetä - Islannissa mattoja käytetään paaaaljon vähemmän kuin vaikkapa räsymattojen valtaamassa Suomessa - mutta sitten kun käytetään, sen pitää olla hieno, iso ja ihan reilusti överi. Olohuoneen matto on minulle juttu, jossa yksivärinen skandinaavinen design ei tule kyseeseen. 


Ja nyt sain sellaisen! Siskoni kävi reilu vuosi sitten ottamassa valokuvia puolitutuksi tulleen mattokauppiaan luona Kabulissa. Saman päivän iltana minä täällä toisella puolella maailmaa pläräsin sähköpostin liitetiedostoja ja mietin, mikä väriyhdistelmä miellyttäisi eniten. Pari päivää funtsittuani päädyin tähän muutaman neliön kokoiseen ja afgaanimatoksi poikkeuksellisen vaaleaan väriseen mattoon. Siskoni kuljetutti sen Suomeen, minä puolestaan pakkasin sen Turussa isoon putkikassiin ja toin viime kesänä Islantiin. 


Kun tänä keväänä viimein saimme rakennusluvan (jes!) ja kaksi kerrosta on yhdistetty yhdeksi asunnooksi (jesjes!), hain maton varastosta ja levitin sen olohuoneen lattialle. Remonttimme on vielä ihan kesken ja tässä on aika monta mutkaa vielä matkassa ja ruuvia ruuvaamatta, mutta heti kun täällä alkaa olla valmista, lupaan laittaa tarkemmin remontin etenemisestä.  Mutta nyt ensin tämä ihana matto, jolle on vihdoin tilaa olohuoneen keskilattialla. Tämän päällä on ihanaa lojua, lukea kirjoja ja lehtiä ja leikkiä lasten kanssa. Aivan parasta on pitkän matkan jälkeen palata kotiin, ottaa kengät ja sukat pois ja kipristellä paljaita varpaita paksua mattoa vasten. Se nopea, helppo ja tehokas after-travel-hoitomuoto. Kyllä sen takia kannatti venyttää käsivartta ja jännittää, jääkö tulliin vai ei. No en jäänyt. Eivät ne olisi sielllä tullissa varmaan ikinä uskoneet, että sain tämän käsintehdyn maton edullisemmalla Afganistanista kuin perusmaton Hafnafrjödurin IKEAsta.

Tunnisteet: , ,