Islantilainen raparperipuuro

Islannissa ei ulkona kasva juuri mikään voikukkaa kummempi. Ei ainakaan samaan tyyliin kuin Suomessa. Jokakesäisiä mansikka-, mustikka- ja vadelmalaatikoita ei siis ilmesty torikuvaan kesäisin. Hei: eihän meillä edes ole toreja!

Mutta raparperia on ja se kyllä rehottaa tässä laavaisessakin maastossa. Jopa meidän omalla takapihalla.

Ei ole sattumaa, että islantilaisten perinteisin hillo on raparperihillo, perinteisin mehu raparperimehua ja perinteisen kahvipöytätarjottavan perinteisimmän kakun hjónabandssælan eli "avioliittoonnen" hillotäyte on raparperiä. Raparperipuuro taas on vanhankoulun jälkkäri. Sellainen, jota tarjotaan mummolassa ja aina kerman kanssa (ihan kuten se skyrkin).

Tänään Reykjavikissa oli harvinaisen kuuma päivä. Kävin lenkillä pelkässä teepaidassa ja lapsi kertoi tohkeissaan, että päiväkodissa päästiin pihalle hihattomissa teepaidoissa. Ajatella!


Kivan päivän kunniaksi lopetin työt tavallista aikaisemmin ja ajattelin repäistä ihan kunnolla. Halusin valmistaa jälkkäriksi islantilaista raparperipuuroa. Laitoin kuopuksen päiväunille ja karkasimme esikoisen kanssa takapihalle saksimaan raparperia. Se kesän tuoksu, joka syntyy kun aurinko hieman kärventää ihoa ja nostaa hien pintaan, on ihana. Kun siihen sekoittuu vähän raparerin pisaroita... miten täydellistä.

Islantilainen raparperipuuro 

1/2 litraa raparperia
1 l vettä
2 dl fariinisokerin kaltaista märkää ruskeaa sokeria eli púðursykuria
sopivasti perunajauhoja tai maizenaa (reilu puoli desiä) veteen sekoitettuna
2 dl kuohukermaa


Pilko ja pese raparperi. Laita kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalelleen vartti. Suurusta pieneen vesiliruun sekoitetulla maizenalla tai perunajauhoilla. Vatkaa kerma. Tarjoile.

Puoliso oli iltapäiväpuuhastelustani ihmeissään. Ei se ole tätä koskaan itse kokeillut tehdä. Ja yhtä hyvää kuulemma oli kuin mummolassa.

Kappas vaan, tästähän se voisi lähteä, jos nyt painaisi kaasua. Yllättävän lyhyt matka niihin itsepaahdettuihin mysleihin ja omatekoiseen spelttileipään?

Tunnisteet: ,