Sen jälkeen kun aloitin yliopiston - vuonna 1999 - en ole tehnyt päivääkään palkkatöitä. Tämä ei ollut tietoinen päätös, se vain tapahtui. ...

Tämä vuosi unelmahommissa

24.1.16 Satu Kommentteja: 37

Sen jälkeen kun aloitin yliopiston - vuonna 1999 - en ole tehnyt päivääkään palkkatöitä. Tämä ei ollut tietoinen päätös, se vain tapahtui. Huomasin nimittäin, että pieniä, opiskelun ohessa tehtäviä työjuttuja alkoi kertyä vähitellen. Kässäreiden oikolukuja, asiakaslehtipyyntöjä, juttutilauksia. Perustin toiminimen, koska se tuntui olevan helpoin tapa handlata tätä kaikkea.

Tässä on viidentoista vuoden aikana tullut tehtyä yksityisyrittäjänä monenlaisia: lehtijuttujen kirjoittamisesta design-kauppiaan hommiin, markkinatutkimuksesta sometuottamiseen, maailmanympärimatkasta sovituskopin rakentamiseen. Vaikka olen asunut välillä vähän missä sattuu, reissannut paljon ja vaihtanut maata, olen voinut tehdä koko ajan töitä. Se on tärkeää, että tekemisestä saa kunnolla liksaa, koska harrastamisella ei elä, enkä istu perintöomaisuuden päällä. Olen pystynyt asumaan siellä, minne elämäntilanne on milloinkin vienyt, ja työt ovat kulkeneet mukana. Koti on siellä missä perhe ja tavarat ovat, työ on siellä missä läppäri on. Aloin elää todeksi "uuden työn muotoja" jo ennen kuin koko sanaparia oli edes olemassa ja konsultit alkaneet rahastaa idealla. Tein niin, koska se tuntui hauskalta ja hommia tuntui riittävän. Ja on riittänyt.

Olemalla oman itseni päällikkö, sihteeri ja assari olen pystynyt koko ajan enemmän keskittymään siihen, mikä on minusta kivaa, missä olen parhaimmillani ja mikä sopii parhaiten elämäntilanteeseeni. Siis unelmaduunia - mun unelmaduunia. Jonkun muun käsitys unelmaduunista voi olla täysin erilainen kuin omani. Fakta kuitenkin on, että työelämä muuttuu, fyysisen työntekopaikan merkitys vähenee ja syntyy uusia ammattinimikkeitä. Näiden muutosten ei ole aina pakko tarkoittaa pelkästään skeidaa eli siis yt-neuvotteluja, työttömyyttä ja toimettomuutta. Kun sekä työelämä että ihmisten tapa elää ja arvostaa asioita muuttuu radikaalisti, avautuu tilaisuuksia tehdä uutta. Mä tiedän, että tuo kuulostaa kiusallisen kliseiseltä, mutta kun se on pohjimmiltaan totta: parempaa ja uutta voi saada vain jos sitä lähtee itse hakemaan.

Saan aika usein kyselyjä siitä, miten olen päätynyt tekemään näitä juttuja mitä teen, mitä pitää huomioida jos haluaisi avata oman kaupan, miten saa lehtijuttuja kaupaksi kun media-alalla menee niin heikosti, miten kirjoittamisella voi tässä tilanteessa tehdä rahaa. Ajattelin, että juuri nyt olisi oikea aika avata näitä aiheita vähän lisää. Koota ne kirjaksi.

Tällaista kirjaa ei voi kirjoittaa yksin. Siihen tarvitaan enemmän näkemyksiä ja kokemuksia yksityisyrittäjyydestä. Joku, joka tekee samantyylisiä asioita mutta vähän eri näkökulmasta. Yrittäjä, joka tekee innoissaan bisnestä omista kiinnostuksenkohteistaan, tyyppi joka tuntee paljon samanhenkistä väkeä omista verkostoistaan. Ahkera, muita innostava ja rohkeasti oma itsensä. Joku joka myös hengaa paljon netissä, koska siellähän se kirjoittaminenkin tapahtuu. No mitä luulette, kukapa tuli mieleeni kun kuumeisesti mietin, kenen kanssa tämä kirja pitäisi kirjoittaa?

Kysyin eka tietysti Lähiömutsin Hannelta. Ja se suostui. Jipii!

Meidän tarkoituksena on siis näyttää, miten omasta intohimon kohteestaan - oli se sitten käsityö, kirjoittaminen, piirtäminen tai vaikka lumilautailu - voi tehdä rahaa.

Tästä kirjasta ei siis ole tulossa mitään startup-hehkutusta (niiitä on jo kirjoitettu) tai yrittäjyyden ylilaulua (onhan meillä EK:t ja Perheyrittäjien liitot, ehheh) tai miljardibisnesten maalailua pilvien reunoille vaan rehellisiä kertomuksia yksityisyrittäjän arjesta; työnteosta, ideoinnista, verkottumisesta, ahkeruudesta, perseilystä ja hyvästä tuuristakin.  Kanssamme omia unelmahommiaan avaa joukko muita kiinnostavia yrittäjiä. Kaikki tämä käytännönläheisillä vinkeillä höystettynä, jotta oppimastamme ja kokemastamme olisi hyötyä muillekin, joilla on käynyt mielessä sama kysymys kuin itselläkin: Miten päästä käsiksi unelmahommiin ja tehdä niillä (tarpeeksi) rahaa?

Nämä unelmahommat tarjoillaan teille valmiina ensi vuoden puolella, kun kirja ilmestyy. Kustannussopparin allekirjoitimme WSOY:n kanssa perjantaina (WSOY:n Joni Strandbergin kanssa yhteistyö Islantilainen voittaa aina -kirjan kanssa oli niin hauskaa ja antoisaa, että unelmahommatkin uskaltaa antaa näihin käsiin.)

Kippis tälle! Kylläpä sormet jo ihan kutisevat innosta päästä kirjoittamaan.

37 kommenttia:

 1. Saako jo ennakkotilata? :D Taidan tarvita tuon opuksen jo heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos maltat oottaa ensi vuoden alkuun, ois ihanaa! Vielä on vähän "kesken" :D Mutta päivitämme varmasti molemmat blogeihimme aihepiiriiä liippaavia juttuja tässä kevään mittaan.

   Poista
 2. Kuulostaa hauskalta proggikselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tulee sellainen; ja vaatiihan tää kirjoitusurakka taas ihan hemmetisti hommia perslihaksilta ja hartioilta. Täytyy muistaa venytellä ahkerasti...

   Poista
 3. JES!! Tosta on pakko tulla hyvä. Can't wait!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olipa kiva kommentti - KIITOS luottamuksesta.

   Poista
 4. Ai että, tästä tulee niin hieno unelmaduuniprokkis ja kirja! En malta odottaa, että päästään kunnolla hommiin ja saan antaa aikaani tälle joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat! Nyt vaan ryhdyn raivaamaan kirjoitusaikaa calenderiin...

   Poista
 5. Ei malta lukijatkaan odottaa! Aivan täydelliseltä kuulostava kirja - juuri sitä, mitä itse omassa tilanteessani tarvitsen. Toivon tietysti, että tilanteeni ehtii muuttua ennen kirjan ilmestymistä mutta sitä odotellessa kaivan ehkä omatkin pöytälaatikkotekstini esille ja ihmettelen tekisinkö niille jotain ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annakatariina. Tekstienpyörittely kannattaa aina; vaikka käsis ei heti etennisikään. Mä nimittäin uskon että omallakin kohdalla just tän kirjan tekeminen selkeyttää omaakin ajattelua ja auttaa näkemään työjuttujakin eri näkökulmista.

   Poista
 6. Mahtava juttu! Go girls!

  VastaaPoista
 7. Huikeaa! Onnea molemmille. :)

  Kohta mä en voi muuta kuin kirjoittaa sen blogimaailman suuren paljastuskirjan, jota oon vuosia hautonut! :D

  VastaaPoista
 8. Ai että! Tämmöstä juttua olen odottanut kun olen sun blogia ahkerasti lukenut! Huippua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten upea kuulla, nostaa entisestään fiiliksiä tehdä tämä kirja. Jea!!

   Poista
 9. Ou jee! Ostan!! Ihan mahtava jatko-osa!!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö vaan. Ja nyt tähän saa lisää Suomi-kontekstia, noita omia Islanti-kuvioita unohtamatta. Eli toivottavasti siis kirja josta on iloa ja ennen kaikkea hyötyä monelle työkeloissa oleville.

   Poista
 10. Ou jee! Ostan!! Ihan mahtava jatko-osa!!! :D

  VastaaPoista
 11. Hei mahtavaa! Tulee varmasti mielenkiintoinen opus.

  VastaaPoista
 12. Jes huippua! Tykkään sun tyylistä kirjottaa, joten jään odottamaan julkaisua. Ajankohtakin mitä mainioin, sillä valmistun tänä vuonna ja oletan, että vähintään osa-aikayrittäjänä tulen kokemusta kartutettuani työskentelemään.

  Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
 13. Tässäpä kirja jonka ostan varmasti! Onnea! Ja kiitos.

  -Niina

  VastaaPoista
 14. Tätä odotan !! Sulla on kyllä kirjoittamisen taito.

  VastaaPoista
 15. Minäkin tarvitsisin kirjan jo nyt just heti, ei kyllä pysty ottamaan vuotta. Olen aina sanonut etten lähde yrittäjäksi kun on nähnyt ne huonot puolet omilta vanhemmiltaan, mutta huomaan nyt ajattelevani asiaa silti aivan liian usein. Olisiko teillä vinkata aiheesta joku muu kirja nyt ensihätään?

  VastaaPoista
 16. Tämän kirjan ostan ihan varmasti!
  Tajusin muuten, etten ole vielä onnitellut teidän pienestä Mörssäristä, vaikka luen blogiasi valehtelematta lähes päivittäin. ;) Onnea kahdesta suloisen söpöstä tytöstä ja uusi vuotesi näyttää alkaneenkin tosi hyvin, joten yhtä loistavaa vuoden jatkoa!
  Blogisi on ihana piristys!
  Terkuin Jenni, joka haaveilee omasta yrityksestä ja toisesta lapsesta ja toivoo, että kumpikin haave ei jää pelkästään haaveiluasteelle. :D

  VastaaPoista
 17. Hieno juttu! Onnittelut!

  VastaaPoista
 18. Jessss!!!! Upeaa että kirjoitatte tästä, pakko lukea
  -Anna

  VastaaPoista
 19. Todella mielenkiintoista, odotan kovasti! :)

  Viivi

  VastaaPoista
 20. Kuulostaa aivan mahtavalta! Täytyykin tutustua kirjaan heti, kun se tulee kauppoihin.

  http://www.lily.fi/blogit/nuotin-vieresta

  VastaaPoista
 21. Wau, tuo pitää hankkia! Kuulostaa todella mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 22. Vautsi vau! Kertakaikkiaan juuri sellainen opus jota tarvitsisin, odotan innolla! Yritän keksiä keinoja aloitella jotain omaa samalla kun olen palkkatöissä joihin osittain kyllästynyt mutta se palkka on jostain saatava... Odotan kirjalta myös ulkosuomalaisnäkökulmaa:) Minna (Siena)

  VastaaPoista
 23. Tämä kuulostaa mahtavalta! Olen itse suht uusi yrittäjä, ja mun unelmaduuni on aika samaa kuin sun unelmaduuni. Odotan innolla kirjaa! :)

  VastaaPoista
 24. Mahtavaa, grattis! Oot vähän mun idoli; vaikka mulla on päivätyö, niin olen opiskeluajoista lähtien tehnyt toiminimellä "ihan kaikkea". Tää on hyvä kombo, kun omalla päivätyöllä ei pääse valitettavasti ihan niin leveään leipään kiinni, kuin miten haluaa elää ja asua ja millaista autoa haluaa ajaa. Isosti lykkyä kirjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna!! Ja siis ihan mahtavaa, että sulla on tuo toiminimisivutyöjuttu, peukut sille! Kaikkeen ei tarvii heti lähteä sataprossaisesti, vaan just se luovasti eri asioita yhdistellen on ainakin ollut mulle aina se juttu.

   Poista
 25. Mä niin fanitan sua! Ihanaa, että on sun kaltaisia ihmisiä, jotka tekee rohkeasti ja pää pystyssä omia juttuja ja vielä toisten valintoja tuomitsematta/aliarvioimatta. Ehdottomasti menee ostoon tämä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kiitos Reetta! Oikein hyvää joulua sinulle :-)

   Poista

Mitä tuumaat?