Roadtrip! Vinkkejä autonvuokraamiseen

En ikinä unohda sitä iltaa Uuden-Seelannin eteläsaarella. Olimme laittaneet asuntoautomme yöparkkiin pienen kinttupolun päähän järven rantaan. Illallisen jälkeisellä kävelyllä meitä odotti uskomaton näky. Taivaalla loisti Linnunrata kirkkaampana kuin koskaan. Tähtivyö erottui jopa tyynen järven pinnasta. Jossain kaukana kurnutti eksoottinen lintu. Sinne ei olisi bussilla päässyt.

Automatkailu on sietämättömän vapauttavaa. Arki jää kauas taakse, kun aikataulut, reitit ja yöpymispaikat voi valita oman pään mukaan.

Islantilaisia tiemaisemia.
Viime vuosina on tullut harrastettua aika paljon automatkailua. Olen kiertänyt autolla Islannin lukemattomia kertoja (liftaten, vuokra-autolla ja omalla), kerran ajoimme puolison kanssa muuttokuorman kanssa Bergenistä Pohjois-Ruotsin läpi Suomeen, Suomesta lautalla Ruotsiin ja Tanskaan ja Tanskasta Keski-Euroopan läpi Barcelonaan.

Sittemmin on päristelty reissuilla lapsenkin kanssa: kuukausi Uudessa-Seelannissa, muutama viikko Samoalla ja nelisen viikkoa pitkin USA:n länsirannikkoa Los Angelesista Seattleen. Automatkailu on ihanaa (paitsi mutkaisilla teillä, jossa lapselta lentää yrjö) ja joissakin matkakohteissa ainut järkevä vaihtoehto. Automatkailuun voi upota todella paljon rahaa, mutta roadtrippailua voi tehdä melko edullisestikin, kun tietää muutaman jipon.
Lappiin ajettiin talvella 2013.
Vertaile hintoja netissä. Vuokra-autofirmojen lisäksi katso myös hintavertailu- ja varauspalvelusivustot (orbitz.com, vroomvroomvroom.com). Säästät rahaa, kun varaat ajoissa. Jos auton vuokraa pitkäksi aikaa, lähesty vuokraamoa suoraan ja pyydä tarjousta. Netissä ilmoitetut hinnat etenkin yli kuukauden mittaisille vuokrausajoille ovat usein vain viitehintoja.

Parhaat diilit saa syrjäisistä toimipisteistä. Säästimme Kalifornian-matkallamme kolmen viikon autovuokrassa melkein 500 euroa, kun haimme maasturin Hertzin Long Beach -lähiön teollisuusalueen toimipisteestä Los Angelesin lentokentän sijaan.
Roadtrippailu Uudessa-Seelannissa oli yksi parhaista reissuistamme ikinä.

Pienistä paikallisista autovuokraamoista voi löytää edullisia tarjouksia. Kansainvälisissä ketjuissa on kuitenkin se etu, että auton voi vuokrata yhdeltä paikkakunnalta ja jättää toiselle.

Lensimme Los Angelesiin, vuokrasimme sieltä auton ja palautimme sen Seattleen, josta jatkoimme lentäen seuraavaan kohteeseen. Olisimme voineet jatkaa autolla Kanadaan asti, jos vain olisimme sopineet siitä vuokra-autoyhtiön kanssa etukäteen.

Täydellisen reissuvapauden saavuttaa, kun vuokra-autoon yhdistää majoitustilat. Asuntoauto on loistava vaihtoehto etenkin, jos majoituspaikkoja on matkakohteessa vähän ja ne ovat kalliita.
Maisemat autonikkunasta Kaliforniassa, Paso Roblesin viinialueella.
Yhdysvalloissa road tripin tekee edullisimmin yhdistelmällä vuokra-auto ja halpa motelliketju. Laajalle levinneestä Motel6-ketjusta saa 2 hengen huoneen jopa 30 eurolla. Uudessa-Seelannissa, Islannissa tai Australiassa kannattaa harkita asuntoautoa. Prameat satelliittitelevisioin varustellut yksilöt voivat maksaa yli 300 euroa vuorokausi. Edullisempiakin vaihtoehtoja on, kuten Mighty Campers Uudessa-Seelannissa ja Australiassa (mightycampers.com) ja Islannissa Kúkú Campers (kukucampers.is).

Eräilijä ja budjettimatkailija suosivat tietysti telttamajoitusta. Pilvettömän yötaivaan alla se onkin ainoa todellinen tuhannen tähden hotelli. Kunhan ei tuule, sada tai naapuriteltan makuupussissa nuku kovaääninen kuorsaaja.
Tuhansien tähtien leirintäalue, Tongariron kansallispuisto Uudessa-Seelannissa.
Perheemme suunnittelee jotain pienimuotoista (max 4 viikkoa) roadtrip-matkaa ensi vuoden loppupuolelle. Jos tiedät täydellisen roadtripin, vinkkaa ihmeessä!

--

Pidän Imagessa matkapalstaa. Tämä juttu on osittain julkaistu aikaisemmin numerossa 3/2015. Kaikki Imagessa julkaistut matkajuttuni tulevat myös tänne blogin puolelle. Tägään ne tunnisteella Imagen matkajutut.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Tunnisteet: ,