Raskausajan vaatteet: ulkoilutakki

Ensimmäinen äitiysvaatehankintani olivat aurinkolasit. Toisena hankintalistalle päätyi hyvä ulkoilutakki. Ja tälle on syynsä.
Ulkoilemme paljon. Teemme retkiä luontoon, vaellamme ja käymme aikataulujen aina salliessa seikkailemassa Islannin maaseudulla. Vuodenajasta riippumatta täällä sataa ja tuulee. Sadetakki on yhtä välttämätön varuste heinäkuussa kuin tammikuussakin. Kesällä puen sadevaatteiden alle ohuehkon ulkoilupaidan, talvisin ainakin kaksi kerrosta, joista toinen on paksua lampaanvillaa.

Koska tiesin, että mahani ei tule koko raskausaikaa mahtumaan tavalliseen ulkoilutakkiin enkä halua laittaa ulkoilua tauolle, aloin koluta ulkoiluvaatevaihtoehtoja raskaana oleville naisille. Joku takki oli pakko löytää ainakin ennen jokakesäisiä Islannin aktiivilomia.
Vetskaritaskuissa on tilaa.
Sattuma puuttui hyvin peliin, sillä törmäsin Münchenin ISPO-messuilla pienten lasten äideille ja iseille ulkoiluvaatteita valmistavaan saksalaiseen Mamalilaan. Kävin osastolla hiplaamassa takkivaihtoehtoja ja juttelimme takkityypeistä, Mamalilan kangasvalinnoista ja designista. Keskustelun päätteeksi he tarjosivat takkia testattavaksi. Otin valikoimasta pirteimmän värisen sateenkestävän takin.

Tuntuu oudolta sanoa tämä, mutta takki on ihana äitysvaate. Ensinnäkin se näyttää ihan normaalilta takilta eikä miltään säkiltä. Sitä voi käyttää ennen raskautta ja raskauden jälkeen, ja se istuu hyvin. Kun maha kasvaa, takkiin lisätään vetoketjulla välikappale, joka tuo lisää tilavuutta. Vauvan syntyessä takkiin voi vaihtaa hupullisen baby-insertin joko takin etu- tai takin takaosaan, eli kantorepussa kulkevan sylivauva saa myös päälleen sadetakin. Nerokasta!
Välikappale kiinnitetään kahdella vetskarilla.
Myös materiaalilla oli väliä. Mamalila käyttää sadetakeissaan ympäristöystävällistä Sympatex-kangasta. Se on vettähylkivä mutta täysin kierrätettävä kangas, jonka valmistuksessa ei käytetä esim. PTFE:tä (teflon) toisin kuin esimerkiksi Goretex.

Paitsi että Sympatex on sateen- ja tuulenpito-ominaisuuksiltaan vähintään yhtä hyvä kuin Goretex ja se on ympäristöystävällinen (Öko-Tex Standard 100-sertifikaatti), minua on alkanut vähän ärsyttää, kuinka Goretexistä on tullut sadevaatteiden synonyymi. Sehän on vain yksi kangasmerkki kymmenien muiden kangasmerkkien seassa. Isoilla markkinointiponnistuksilla, pitkällä historialla ja hyvällä näkyvyydellä se on onnistunut tekemään itsestään markkinajohtajan ulkoiluvaatemarkkinoiden kangasvaihtoehtona. Onhan se erinomainen kangas hylkimään vettä, mutta yhtä ympäristöystävällinen kuin esim. Sympatex se ei ole. Goretex-kankaassa käytettävä PTFE (teflon) ei maadu. Goretex puolustelee käyttämänsä PTFE:n "ympäristöystävällisyyttä" täällä, Greenpeacen näkemys PTFE:n haitallisuudesta löytyy mm. täältä.
Tsägällä tänne alle voisi mahtua kaksosetkin?
Mamalila myy muuten myös miestenkokoja sylivauvojen iseille. Pointsit siitä(kin). Ja nyt vaellukselle!

EDIT: Tarkennuksena edelliseen: Sympatex ei maadu. Tuo aikaisemmin linkkaamani suomenkielinen esiteteksti on väärin käännetty, vaihdoin linkin. Materiaali on siis kierrätettävää, mutta ei maatuvaa. Kiitos tarkkasilmäinen lukija, joka korjasit asian :)

Kuvat: Björgvin Hilmarssson

Tunnisteet: ,