Postilaatikosta kolahti pari viikkoa sitten Reykjavikin kaupungin kehotus äänestää. Reykjavikilaisia lähestyttiin simppelillä viestillä &qu...

Laitetaanko leikkikenttä vai lisää roskalaatikoita?

3.3.15 Satu Kommentteja: 17

Postilaatikosta kolahti pari viikkoa sitten Reykjavikin kaupungin kehotus äänestää. Reykjavikilaisia lähestyttiin simppelillä viestillä "Äänestä itsellesi parempi Reykjavík". Meitä kaupungin asukkaita siis kehotettiin kertomaan, miten me haluaisimme, että kaupunki käyttäisi rahansa julkisten tilojen kunnostamiseen.
Reykjavík. (Björgvin Hilmarsson)
Viimekertainen äänestys käytiin pari vuotta sitten ja silloin budjetti oli  23,5 miljoonaa kruunua eli noin 145 000 euroa. Äänestystulosten perusteella saimme mm. julkiset vessat kaupunkilammen  vieressä olevaan puistoon (18 000 €) ja liudan muita uudistuksia kuten hidasteita tieosuuksille päiväkotien läheisyyteen.

Homma toimii näin: Kaikki Reykjavíkissa asuvat saavat äänestää. Äänestys tapahtuu netissä ja tunnistautumiseen käytetään salasanaa, joka löytyy omasta verkkopankista. Verkkopalvelussa valitaan oma asuinalue ja sen jälkeen kerrotaan, mitä annetuista vaihtoehdoista itse kannattaa.
Ensin valitaan asuinalue.
Tällä kertaa rahaa Reykjavíkin ylläpitoon oli varattu saman verran kuin pari vuotta sitten. Ydinkeskustan ehdotuslistalla oli kaikenlaista hyödyllistä lasten leikkipuistoista uusiin roskiksiin ja uuteen suojatiehen. Valitsin listasta seuraavat kohteet:
Ostoslista.
- Lapsille leikkipuisto osoitteeseen Grettisgata 30. 10 milj ISK
Koska: Ihan itsekkäästi se, että me asumme siinä vieressä.
- Roskislaatikot musiikkitalo Harpan bussipysäkille. 0,5 milj ISK
Koska: Roskikset maksavat verraten vähän ja niitä tarvitaan.
- Jalankulkijoiden turvallisuuden parantamista edistävät ratkaisut Njardargatan ja Thorsgatan ylitykseen. 5 milj. ISK
Koska: Kuljemme tätä reittiä päiväkotiin.
- Hidaste autotielle. 1 milj ISK
Koska: Asuinalueella nopeusrajoite on 30 km/h, mutta usein autot kaasuttelevat kovemmalla vauhdilla. Töyssyt pitävät nopeuden parhaiten kurissa.
- Penkki pääkatu Laugavegurin ja Sundhöllin uimahallin väliselle kadunpätkälle. 0,5 milj ISK.
Koska: Edullinen investointi ja mukavat penkit tekevät julkisesta tilasta viihtyisämmän.
-  Jalankulkijoiden turvallisuuden parantamista edistävät ratkaisut Barónsstígurille poikkikatujen Frakkastígur ja Vítastígur väliin. 1 milj ISK
Koska: Islanti on autolijahullu maa, kaikki jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta lisäävät tekijät ovat tärkeitä.
- Lisää roskiksia koko Reykjavíkin keskustan alueelle. 2 milj. ISK
Koska: Matkailijoiden määrä etenkin keskusta-alueella kasvaa vuosi vuodelta ja isosta määrästä jengiä syntyy paljon roskaa. Roskiksia tarvitaan.
Reykjavíkin keskusta, mun hima.

Rakastan tätä systeemiä! Jokainen pääsee sanomaan mielipiteensä ja vaikuttamaan omaan asuinympäristöönsä. Kun ihmiset tietävät, mitä maksaa pätkä suojatietä tai uusi leikkikenttä, näkee ihan eri tavalla mitä verorahoilla saa vastineeksi. Samalla tulee tajunneksi, että kaikkea ei voi saada: päätöksenteko on aina priorisointia. Päättäjien on pakko päättää, mihin rahat riittävät ja mihin eivät. Hienoa, että kaupunki on ottanut asukkaat mukaan priorisointiin.

Kun ihmiset saavat itse olla mukana vaikuttamassa asioihin, he yleensä sitoutuvat tehtyihin päätöksiin paremmin. Penkki pääkadulla ei olekaan enää kasvotonta yhteistä omaisuutta vaan penkki, josta minäkin olin päättämässä.

Näin ulkomaalaisena pisteet Reykjavíkin kaupungille siitäkin, että kielitaidottomuus ei sulje ketään ulkokehälle, sillä äänestyssivusto oli islannin lisäksi myös englanniksi, venäjäksi, puolaksi ja monilla muilla kielillä.

Aika loistavaa lähidemokratiaa, eikö?

17 kommenttia:

 1. Täällä Hämeenlinnassa on 8 vuoden aikana ollut yksi tämän tyylinen kysely asukkaille :D Onneksi tuli vastattua, ainakin yksi tienpätkä korjattiin viime syksynä. Tässä kyselyssä ei vain ollut mitään summia...ainoastaan sai merkitä karttaan korjausta vaativat pyörätie yms. kulkuväylät, omasta mielestä vaaralliset risteykset ja muuta sen sellaista. Taidettiin siinä kysellä mielipidettä kovasti kuohuntaa aiheuttaneeseen torinalusparkki suunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että oli edes yksi kysely :) Olisi hirmu järkevää tehdä tällainen kysely vaikka muutaman vuoden välein. Se vaatisi vain yhden ponnistuksen nettialustan luomiselle ja samaa systeemiä pystyisi sitten käyttämään pienillä muutoksilla hyväksi seuraavinakin vuosina. Kaikki tiedot on kuitenkin valtuustoissa ja lautakunnissa olemassa päätöksentekoa varten. Jonkun pitäisi vaan kasata ne yhteen ja saada aikaiseksi ilmapiirinmuutos, joka ajaisi toimintaan.

   Poista
 2. Ah, tästähän pyysinkin lisää kirjoituksia. Hauluan tälläisen systeemin tänne Uk:hon kanssa! Toi on niin hyvä tapa näyttää mitä asiat maksaa ja mitä tarttis tehdä. Täällä se on vähän silleen, että kuka jaksaa huutaa kovaan ääneen ja saa siten kannatusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Paitsi että tällaisella systeemillä saadaan tehtyä uudistuksia jotka lisäävät eniten asukkaiden mukavuutta saadaan myös turvat tukkoon niiltä äänekkäämmiltä huutajilta, joilla ei välttämättä edes ole mitään järkeäviä asia-argumentteja mielipiteidensä pohjaksi...

   Poista
 3. Täällä toinen hämeenlinnalainen haluaisi todellakin samanmoisen veroeurojen jakosysteemin. Täällä laitamilla ei ole jaossa kuin supistuksia, kun siellä keskustassa pitää jälleen kerran torin alle päästä.
  Kerrassaan mainiolta kuulosttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkittäkää ihmeessä juttu teidän valtuuston jäsenille, että mitä jos meilläkin :)

   Eihän tässä Reykjavikin-tapauksessakaan ollut isoista summista kyse, noin 140 000 euroa per kaupunginosa (osia on 10), eli mitään isoja infrainvestointeja kuten teiden rakentamisia, siltahankkeita, parkkihalleja tai putkistotöitä ei äänestyksessä ollut mukana, niistä päätetään eri pöydissä. Ja hyvä niin: tieinvestointi vaikuttaa niin laajalti, että ymmärrän ettei sellaista päätöstä ei voi antaa vain yhden tai kahden kaupunginosan päätettäväksi. Vaikka asukkaiden päätettäväksi annetaankin vain niitä asuinympäristön viihtyvyyttä ruohonjuuritasolla lisääviä paikallisia juttuja, ovat ne silti tärkeitä juuri niiden lähikorttelien asukkaille ja lisäisivät varmasti kaupunkilaisten viihtymistä ja sitoutumista omaan kotikuntaan.

   Poista
 4. Tää on niin upeeta! Ja hitto kun on ikävä Islantiin, joku päivä se on taas mun koti :)

  VastaaPoista
 5. Aivan loistava systeemi. Periaatteessa meillä sais äänestää osavaltiovaaleissa jo Green Cardilla, mutta meidän osavaltio on rajoittanut äänioikeuden kansalaisiin. Käytännössä tää tarkoittaa esimerkiksi meidän asuinalueella sitä että uusi koulu jäi rakentamatta koska alueella asuu niin paljon expatteja tai Green Cardin haltijoita. Tuntuu turhauttavalta itselle äänestää vaaleissa uutta koulua kun tietää ettei sitä kuitenkaan tule, jo pelkästään omalla kadunpätkällä kun löytyy yhdeksästä talosta meidän lisäksi vain kaksi perhettä joilla on mahdollisuus äänestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei miten äärettömän tylsä, muotoseikkaan kaatunut tilanne! Islannissa äänestäminen menee niin, että vain kansalaiset saavat äänestää parlamentti- ja pressanvaaleissa ja kansanäänestyksissä. Kaikki asukkaat saavat äänestää kunnallisvaaleissa ja näissä paikallisdemokratiaäänestyksissä saavat äänestää kaikki joilla on kotikunta ko alueella, sotu ja paikallinen verkkopankki.

   Poista
 6. Aivan loistava systeemi. Periaatteessa meillä sais äänestää osavaltiovaaleissa jo Green Cardilla, mutta meidän osavaltio on rajoittanut äänioikeuden kansalaisiin. Käytännössä tää tarkoittaa esimerkiksi meidän asuinalueella sitä että uusi koulu jäi rakentamatta koska alueella asuu niin paljon expatteja tai Green Cardin haltijoita. Tuntuu turhauttavalta itselle äänestää vaaleissa uutta koulua kun tietää ettei sitä kuitenkaan tule, jo pelkästään omalla kadunpätkällä kun löytyy yhdeksästä talosta meidän lisäksi vain kaksi perhettä joilla on mahdollisuus äänestää.

  VastaaPoista
 7. Tuo on todellista demokratiaa. Noin minäkin haluaisin asioitamme hoidettavan, eli Suomessa oli taas jotain opittavaa ulkomailta. Tosin kalliiksi tulee, kun lähtisivät kuitenkin ensin paikan päälle tutustumaan miten homma toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä olisi kyllä monelle kunnalle, vaikka pienellekin, hyvä tsäänssi nostaa profiilia ja luoda asukkaidensa näköinen paikka. Eikä tämä edes maksa paljoa, ainoa kustannut on tuo web-palvelu ja sitäkin voi käyttää peräkkäin useana vuotena kunhan tiedot päivittää. Kaikki kustannustiedot jne. on jo olemassa kuntapäättäjien pöydillä. Voi hitsi, kunpa tästä kiinnostusi joku!!

   Poista
 8. Todella mielenkiintoinen aihe. Käsittääkseni Sveitsi on ihan erikoistunut tämän laatuisiin kansalaisäänestyksiin. Tosin en tiedä ovatko äänestykset siellä ihan noin mikrotasolla (roskis vai ei). Saksassakin on tämän tyylisiä äänestyksiä ollut: rakennetaanko metro/junarata tms vai ein. Usein näitä äänestyksiä on vain edeltänyt vuosien poliittinen vääntö.

  Itse olen kokenut Saksassa ruohonjuuridemokratiaa leikkipaikkasunnittelun osalta. Hienoa jos asukkaat voivat vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä, jännä nähdä kuinka toteutus meilläpäin onnistuu: saadaanko asukkaiden toiveet todella lopulta hyvin toteutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sveitsissä tosiaan järjestetään paljon kansanäänestyksiä. Islannissa taas varsinaisia kansanäänestyksiä on tosi vähän, onkohan niitä ollut 2-3 koko maan historiassa... Ja syynä on ollut se, että presidentti ei ole allekirjoittanut lakia vaan palauttanut sen kansan päätettäväksi.

   Tuo hiekkalaatikkocase oli muuten hyvä esimerkki ruohonjuuritason päätöksenteosta!

   Poista

Mitä tuumaat?