Laitetaanko leikkikenttä vai lisää roskalaatikoita?

Postilaatikosta kolahti pari viikkoa sitten Reykjavikin kaupungin kehotus äänestää. Reykjavikilaisia lähestyttiin simppelillä viestillä "Äänestä itsellesi parempi Reykjavík". Meitä kaupungin asukkaita siis kehotettiin kertomaan, miten me haluaisimme, että kaupunki käyttäisi rahansa julkisten tilojen kunnostamiseen.
Reykjavík. (Björgvin Hilmarsson)
Viimekertainen äänestys käytiin pari vuotta sitten ja silloin budjetti oli  23,5 miljoonaa kruunua eli noin 145 000 euroa. Äänestystulosten perusteella saimme mm. julkiset vessat kaupunkilammen  vieressä olevaan puistoon (18 000 €) ja liudan muita uudistuksia kuten hidasteita tieosuuksille päiväkotien läheisyyteen.

Homma toimii näin: Kaikki Reykjavíkissa asuvat saavat äänestää. Äänestys tapahtuu netissä ja tunnistautumiseen käytetään salasanaa, joka löytyy omasta verkkopankista. Verkkopalvelussa valitaan oma asuinalue ja sen jälkeen kerrotaan, mitä annetuista vaihtoehdoista itse kannattaa.
Ensin valitaan asuinalue.
Tällä kertaa rahaa Reykjavíkin ylläpitoon oli varattu saman verran kuin pari vuotta sitten. Ydinkeskustan ehdotuslistalla oli kaikenlaista hyödyllistä lasten leikkipuistoista uusiin roskiksiin ja uuteen suojatiehen. Valitsin listasta seuraavat kohteet:
Ostoslista.
- Lapsille leikkipuisto osoitteeseen Grettisgata 30. 10 milj ISK
Koska: Ihan itsekkäästi se, että me asumme siinä vieressä.
- Roskislaatikot musiikkitalo Harpan bussipysäkille. 0,5 milj ISK
Koska: Roskikset maksavat verraten vähän ja niitä tarvitaan.
- Jalankulkijoiden turvallisuuden parantamista edistävät ratkaisut Njardargatan ja Thorsgatan ylitykseen. 5 milj. ISK
Koska: Kuljemme tätä reittiä päiväkotiin.
- Hidaste autotielle. 1 milj ISK
Koska: Asuinalueella nopeusrajoite on 30 km/h, mutta usein autot kaasuttelevat kovemmalla vauhdilla. Töyssyt pitävät nopeuden parhaiten kurissa.
- Penkki pääkatu Laugavegurin ja Sundhöllin uimahallin väliselle kadunpätkälle. 0,5 milj ISK.
Koska: Edullinen investointi ja mukavat penkit tekevät julkisesta tilasta viihtyisämmän.
-  Jalankulkijoiden turvallisuuden parantamista edistävät ratkaisut Barónsstígurille poikkikatujen Frakkastígur ja Vítastígur väliin. 1 milj ISK
Koska: Islanti on autolijahullu maa, kaikki jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta lisäävät tekijät ovat tärkeitä.
- Lisää roskiksia koko Reykjavíkin keskustan alueelle. 2 milj. ISK
Koska: Matkailijoiden määrä etenkin keskusta-alueella kasvaa vuosi vuodelta ja isosta määrästä jengiä syntyy paljon roskaa. Roskiksia tarvitaan.
Reykjavíkin keskusta, mun hima.

Rakastan tätä systeemiä! Jokainen pääsee sanomaan mielipiteensä ja vaikuttamaan omaan asuinympäristöönsä. Kun ihmiset tietävät, mitä maksaa pätkä suojatietä tai uusi leikkikenttä, näkee ihan eri tavalla mitä verorahoilla saa vastineeksi. Samalla tulee tajunneksi, että kaikkea ei voi saada: päätöksenteko on aina priorisointia. Päättäjien on pakko päättää, mihin rahat riittävät ja mihin eivät. Hienoa, että kaupunki on ottanut asukkaat mukaan priorisointiin.

Kun ihmiset saavat itse olla mukana vaikuttamassa asioihin, he yleensä sitoutuvat tehtyihin päätöksiin paremmin. Penkki pääkadulla ei olekaan enää kasvotonta yhteistä omaisuutta vaan penkki, josta minäkin olin päättämässä.

Näin ulkomaalaisena pisteet Reykjavíkin kaupungille siitäkin, että kielitaidottomuus ei sulje ketään ulkokehälle, sillä äänestyssivusto oli islannin lisäksi myös englanniksi, venäjäksi, puolaksi ja monilla muilla kielillä.

Aika loistavaa lähidemokratiaa, eikö?

Tunnisteet: ,