Lähidemokratiaa parhaimmillaan

Kotikaupunkini Reykjavík muisti minua viime viikolla äänestyslapulla, joka oli otsikoitu "Parempi kaupunginosa". Lehtisessä kysyttiin, miten haluaisin muuttaa omaa asuinympäristöäni. Lehtisessä oli listattu Reykjavíkin kunkin 10 kaupunginosan alle lukuisia hankkeita ja niille hintalaput. Tyyliin: Julkiset käymälät kaupungin puistoon 3 miljoonaa ISK (18 000 €) Tai Keskustan sivukaduille isommat roskalaatikot 2 miljoonaa ISK (12 000 €). Kunkin kaupunginosakohtaisen listan perään oli merkitty, mitä kaikki mainitut uudistushankkeet tulisivat maksamaan ja paljonko kaupungilla on rahaa. Eli pitäisi tehdä valintoja, koska kaikkea ei voi saada. Valinnan tekevät asukkaat itse.


Tämä on nerokkain ja konkreettisin lähidemokratian muoto, johon olen koskaan törmännyt. Kaupunginosan asukkaat saavat itse päättää, mihin kaupunki satsaa, koska asukkaat tietävät oman korttelinsa tarpeet paremmin kuin kaupungin virkamies. Yhteiskäytössä olevia hyödykkeitä oppii arvostamaan aivan eri tavalla, kun itse konkreettisesti näkee, paljon mikäkin maksaa. Ihmiset pysähtyvät miettimään sitä, mikä juuri heille on omassa ympäristössä tarkeintä: tyyliin yhden kadun uudella asfattipäällysteellä saa kaksi leikkikenttää. Ihmiset aktivoituvat, kun se on tehty helpoksi. Kaltaiseni kiireisen arjen uuvuttama passivisti ei jaksa lähetellä sähköpostiviestejä kaupunginpäättäjille tai lähteä mielenosoitukseen uuden kierrätysaseman puolesta. Nyt osallistumisesta on tehty järjettömän helppoa. Kaikki Reykjavíkissa asuvat saavat äänestää. Äänestys tapahtuu netissä ja tunnistautumiseen käytetään salasanaa, joka löytyy omasta verkkopankista.

Reykjavíkin keskusta-alueelle on listattu parisenkymmentä hanketta, joiden yhteissumma on 55 miljoonaa ISK (340 000 €). Budjetti on 23,5 miljoonaa ISK (145 000 €). Minä valitsin listasta seuraavat:

- Uusi leikkipuisto keskustaan. 60 000 €
- Julkiset vessat kaupunkilammen vieressä olevaan puistoon. 18 000 €
- Viheristutuksia lähellä kotiamme sijaitsevalle asfalttiaukiolle. 18 000 €
- Jalankulkuväylä kahden kadun välille kirkonpihan poikki. 18 000 €
- Lisää katuvalaistusta lähikoulun kadun varteen. 12 000 €
- Lisää katuvalaistusta kehnosti valaistulle kadunpätkälle. 3 000 €
- Turvallisuutta lisäävät liikennejärjestelyt läheisen koulun risteykseen. 16 500 €

Tunnisteet: ,