Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

No nyt on käsissä semmoinen kirja, että olen pissiä housuun jo pelkästään siitä innosta, että voin kertoa tästä kirjasta muille. Kirjaa lukiessa teki mieli välillä ihan irvistää, koska käsissä oli niin pirun hyvää luettavaa. Tutuistin kirjaan melkein vahingossa. Se oli ihan harmiton kustantajan tarjoama lounas, eli oikeastaan seuraavan kirjani alustava markkinointipalaveri. Tapaamisen jälkeen minulle lykättiin käteen Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Ihastuisin siihen kuulemma varmasti.
Se on upea.
Vai että ihastuisin. Kymmenen ensimmäisen sivun jälkeen minun teki mieli syödä se ja ihan kansineen päivineen.

En vieläkään ymmärrä, miten tämä kirja onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä pätevä rakkausromaani, pihdeissä pitävä trilleri, purkaus kirjoittamisen vaikeudesta (mikä sattuma, että juuri vähän aikaa sitten itse ryvin kirjoitustyön tökkimisessä), luovan kirjoittamisen opas ja viihdekirja. 809 sivuun on saatu mahtumaan paljon, ja se on tehty hienosti.

Harry Quebert on menestynyt kirjailija ja kirjallisuuden opettaja. Marcus Goldman on uransa alussa oleva kirjailija, jolle Harry on esikuva. Marcus kirjoitti yhden menestysromaanin ja on sen jälkeen kärsinyt valkoisen papaerin kammosta. Kustantaja hengittää niskan ja uhkailee oikeustoimilla, jos seuraavan menestyskirjan käsikirjoitus ei ala valmistua. Kun Harrya aletaan epäillä teinitytön murhasta, Marcus rientää paikalle auttamaan ystäväänsä ja ajautuu tekemään murhatutkimuksia. Marcuksen kustantaja suostuttelee kirjailijan kirjoittamaan kirjan Harry Quebertista ja teinitytön murhan todellisista syyllisistä. Matkan vaerrella aukeaa yksi jos toinenkin solmu ja salaisuuksia paljastuu. Isoja salaisuuksia. Niistä isoin kirjan viimeisessä luvussa.
Ei lopu ihan heti kesken.
Murhamysteeri on sietämättömän jännittävä. Amerikkalaisen pikkukylän elämän kuvaus osuvaa ja syvällistä. Tarina kirjoittamisen vaikeudesta kerrassaan kutkuttavaa. Kaiken päällä leijuu monia salaisuuksia nuorena murhatusta teinitytöstä ja tämän henkisestä hyvinvoinnista ja seksuaalisuudesta.

Kukin kirjan 31 luvusta alkaa luovan kirjoittamisen neuvolla. Ensimmäisen luvun alussa esitellään 31. neuvo (s. 15).

Muistin syövereissä
–Ensimmäinen luku on tärkein. Jos lukija ei pidä siitä, ei hän lue muitakaan. Miten olet ajatellut aloittaa kirjasi?
– Ei aavistustakaan. Uskotko että minusta on siihen?
– Mihin?
– Kirjan kirjoittamiseen.
– No aivan varmasti.

Kirjan viimeisessä luvussa annetaan ensimmäinen neuvo (s. 755):

Totuus Harry Quebertin tapauksesta
– Kirjan viimeisen luvun täytyy aina olla hienoin.
Ajatus sivulta 43.
Kehtaan väittää, että nyt oli käsissä tämän vuoden aikana lukemistani kirjoista ehdottomasti parhain. Löytynee kirjastoista, ja Suomalainen.com:ssa myydään kovakantista hintaan 25,95 € ja e-kirjana alle 20 euroa.*

Faktat: Joël Dicker on alle kolmekymppinen (!) sveitsiläinen kirjailija ja Totuus Harry Quebertin tapauksesta hänen läpimurtoteoksensa. Sitä on myyty Euroopassa jo yli kaksi miljoonaa kappaletta. Melkoinen Marcus Goldman. Suomeksi kääntänyt Anna-Maija Viitanen.

*) Affiliate-linkki (jos ostat tätä kautta, saan pienen myyntiprovikan)

Tunnisteet: