PlusTerveys: Hampaisiin muovilaminaatit

Kirjoitin pari viikkoa sitten uusimmasta käänteestä operaatiossani hampaidenhoito. Selvisi, että syy julmetun suureen reikien määrään ja kellastuviin hampaisiini on se, että hampaisiini ei ole muodostunut suojaavaa kiillettä. Harjaus kahdesti päivässä ja hammaslankaus iltaisin ei ehkäise reikiä, joita onkin sitten melkein joka hampaassa.

Silti hammaslekurini (Sami Raittinen, PlusTerveys Siltapuisto / Lahti) kiitteli, että paremmin en olisi voinut hampaitani hoitaa. Hampaitani vaivaavaan kellertävyyden kestän, mutta viime vuosina purukalustostani on alkanut lohjeta vähän kerrallaan pieniä murusia, mikä näkyy muun muassa epätasaisina reunoinia. Kuvassa näette etuhampaiden kunnon ennen laminaatteja.


Muutama edellisen kirjoituksen kommenteissa totesi, että hampaani näyttävät kuvissa niin hyviltä eikä niissä näyttäisi olevan mitään vikaa. No tunnustanpa nyt tässä internetille, että tapanani on vähän käsitellä kuvia, ennen kuin laitan niitä nettiin. Hampaat on tosi helppo valkaista yksinkertaisella kuvankäsittelyaplikaatiolla, siihen menee muutama sekunti. Harvoin koko hammasrivistö kuvissa edes näkyy.

Koska hammaskiillettä ei voi taikoa mistään lisää, hampaideni kunto ei tule tästä kuin menemään huonommaksi. Hammaslääkäri ehdotti, että jos haluaisin kokeilla muovilaminaatteja hampaisiini, hän voisi laittaa sellaiset neljään ylähampaaseeni, jotka ovat kärsineet kiillevauriosta eniten. Pohdin aikani ja varasin ajan. (Sain hoidon maksutta, koska aioin kirjoittaa siitä blogiini.)

Perinteinen tapa kohentaa vaurioituneiden tai vaikka hyvin tummien hampaiden ulkonäköä on rakentaa posliinilaminaattien avulla uusi pintakerros hampaan päälle. Hammaslääkärini Sami Raittinen tekee laminaatit siten, että ensimmäisenä hampaiden päälle rakennetaan edullisemmat muovikuoret (4 hammasta maksoi vuonna 2014 noin 500 €), joiden avulla näkee, miltä varsinaiset posliinikuoret (kallis operaatio, noin 500 € / hammas - tämä hinta siis vuonna 2014) tulisivat näyttämään. 

Raittinen kertoi tutkineensa muovikurorien käyttöä ja huomanneensa, että ne kestävät käytössä yllättävän hyvin, siis jopa useita vuosia. Posliinilaminaattia ei välttämättä edes tarvita. Jos muovikuoret eivät kestä, ne putoavat pieninä murusina, ja legoista on helppo käydä hammaslääkärillä viilaamassa muoviosat kokonaan veks. Riskiä ei kuulemma käytännössä ole, koska pahin mitä tässä voi tapahtua on, että muovikuori ei kestä hampaissani vaan tipahtaa pois ja olen palanneet takaisin alkutilanteeseen, joka ei omalla kohdallani kuitenkaan ollut edes kovin paha.

Neljän hampaan muovikuoritus käsityönä kesti 45 minuuttia. Kun kurkkasin toimenpiteen jälkeen peiliin, meinasin saada sydärin. Ensimmäistä kertaa koskaan minulla on luonnonvalkoinen ja suora hammasrivistö. Peilikuva näytti epätodelliselta, mutta silti hämmästyttävän luonnolliselta. Hammaslääkärin kommentti oli, että jos kiilteeni olisi kehittynyt normaalisti, hampaani voisivat ihan oikeasti näyttää tältä. Hurjaa. 


Itse en ollut aikaisemmin edes kuullut vastaavasta toimenpiteestä. Muovikuoret kuitenkin kestävät niin hyvin, että joskus pelkkä muovituskin riittää, eli posliinilaminaatteja ei tarvita, jolloin säästää pitkän pennin. Noin 500–700 € / hammas on aika paljon enemmän kuin noin 500 € / neljä hammasta.

Kansaneläkelaitos muuten kuulemma korvaa posliinilaminaatit, jos kyse on sairauden hoidosta. Eli jos hammaslääkäriltä on lausunto sairaudesta, joksi esimerkiksi vakava kiillevaurio mielletään. Pelkkään kosmeettiseen toimenpiteeseen Kela-korvaustahan ei saa.

Muovikuoren paksuus on noin millin tai pari. Ensimmäiset pari päivää tuntui kuin ylähuulen alla olisi ollut jotain ylimääräistä. Hyvin pian legojen uuteen kokoon kuitenkin tottui, eikä muutosta huomannut reilun viikon jälkeen enää mitenkään - paitsi katsoessaan hampaita tarkasti peilistä. Kukaan läheinenkään ei ole valittanut että uusi hymy sokaisisi valkoisuudellaan silmät. Muutosta ei siis ulkopuolinen huomaa, jos ei älyä oikein tarkkaan katsoa. Tykkään!


Täältä voit lukea päivityksiä siitä, kuinka hyvin muovilaminaatit hampaissa ovat kestäneet:

Hampaiden kunto ja hampaiden muovilaminaattien kunto
Taustatietoa omasta päätöksestä laittaa muovilaminaatit (Kaupallinen yhteistyö).
Yksi vuosi muovilaminaattien laittamisen jälkeen.
Kaksi vuotta muovilaminaattien laittamisen jälkeen.
Suuvesi osana hammashoitoa. (Kaupallinen yhteistyö)

Tunnisteet: , ,