Graalin malja

Ulkosuomalaisena on usein pihalla suomalaisen arjen byrokratiakiermuroista. Kuten tunteita herättävästä päivähoidosta.  Päiväkodin, perhepäivähoitajan ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden tajuan ja niistä mulla on mielipide. Mutta että virikehoitopaikka, vuorohoito ja sopimuspäivät? Kaikuu tyhjässä huoneessa. Opin edellisen postauksen keskustelusta paljon uutta; kiitos osallistujille!

Ulkomailla asuessani minua pyydetään usein kertomaan suomalaisista oloista. Millaista Suomessa on asua? Millainen on suomalainen yhteiskunta? Kun on ollut poissa päivittäisestä arjesta viisi vuotta, harmaan rajat alkavat ohentua ja päädyn heittelemään ilmaan pyöreitä arvioita. Suomessa maksestaan opiskelusta opintorahaa. Se on asumislisän kanssa noin 500 euroa kuussa. (Ehkä joskus vuonna 2001?) Suomessa jokaisesta lapsesta saa lapsilisää. Se on noin sata euroa kuukaudessa. (Tai ehkä sata markkaa.) Hammashoitoon pääsee Suomessa maksutta. (Vai olikohan se siltikin ilmainen vai lapsille?) Suomalaiset rakastavat p*skan näköistä pääsiäisruokaa. (Paitsi minä.)

Varaslähtö pääsiäiseen: skyr-kakku. Koska illallisvieraana oli Kempparin Noora, oli tietenkin pakko ravistaa graalin maljaan jälkkäri islantilaisesta maidosta. Katsotaan, kestääkö vatsa huomisen ridauslenkin. ;)

Tunnisteet: ,