Juttelimme täällä joku aika sitten islantilaisten nimistä ja nimiperinteistä. Islantilainen nimilainsäädäntö on ollut aika tiukka, eikä esi...

Islanti lakkautti jaon tyttöjen nimiin ja poikien nimiin

2.7.19 Satu Kommentteja: 20

Juttelimme täällä joku aika sitten islantilaisten nimistä ja nimiperinteistä. Islantilainen nimilainsäädäntö on ollut aika tiukka, eikä esimerkiksi uuden nimen hyväksyminen islantilaiseksi ole helppoa. Sukunimiä ei ole, vaan lapset nimetään joko vanhempiensa tyttäriksi tai pojiksi. Lue tarkemmin aiheesta täällä: Kuinka Islannissa määräytyy nimi.


Jonkin aikaa on jo puhutti siitä, millainen "sukunimi" tulee lapselle, jonka sukupuolta ei pystytä määrittämään tai millainen "sukunimi" on ihmisellä, joka on muunsukupuolinen. Nyt se lakiuudistus on nuijittu parlamentissa läpi (ja täysin yksimielisesti).

Nykyään lapselle voi siis antaa matro- tai patronyymin, joka ei määritä lapsen sukupuolta. Dóttir- ja son-päätteiden ohella on myös kolmas vaihtoehto: -bur. Se on yksi lasta tarkoittava sana. Eli jos lapsen isä on Jón, sukunimeksi voi tulla joko Jónsdóttir, Jónsson tai Jónsbúr. Mahtava uudistus, jolla on iso vaikutus muunsukupuolisille.

Samaan aikaan tämän uudistuksen kanssa tuli voimaan toinen, mielestäni vieläkin isompi, muutos nimilainsäädäntöön. Islannissa ei enää ole erikseen tyttöjen nimiä ja poikien nimiä, joista nimi on valittava lapsen sukupuolen mukaan. Kaikki nimet ovat nyt vain lasten nimiä. Kuinka yksinkertaista!

Pojalle voi siis nykyään antaa nimeksi Anna ja tytölle Hannes. Mikä ei siis tietenkään tarkoita, että niin olisi pakko tehdä. Tämä muutos ei muuta ihmisten elämässä yhtään mitään muuta paitsi sen, että nykyään on suurempi vapaus lapsen nimeämisessä ja aikuisella oman nimensä muuttamisessa.

Olen tosi iloinen siitä, että tällainen vähemmistön asemaan kohdistuva lakiuudistus äänestettiin parlamentissa täysin yksimielisesti. Sekä konservatiivit, demarit, liberaalit vasurit, vihreät, piraatit ja muut olivat sitä mieltä, että tällainen uudistus tarvitaan.

Tällainen uudistus ei ole keneltäkään pois vaan antaa oikeuksia niille, joilla niitä aikaisemmin ei ole ollut.

Sama logiikka koski myös sukupuolineutraalia avioliittolakia, joka kymmenisen vuotta sitten hyväksyttiin parlamentissa täysin yksimielisesti. Silloinkaan kukaan ei sanonut ei ihmisoikeuksille.

Nyt voi kyllä hyvällä omallatunnolla sanoa että Ìsland best í heimi.

20 kommenttia:

 1. Niin kuinka monta sukupuolta tässä maailmassa sitten on

  VastaaPoista
 2. No, minusta tuo on suoraan sanoen vain typerää, muoti-ilmiö, jonka kuvitellaan heijastavan edistyksellisyytä ja tasa-arvoa, vaikka kysymys on ainoastaan päälle liimatusta mielikuvasta, joka hankaloittaa jokapäiväistä elämää.

  Ihmiselle jo biologisena olentona ilman kulttuurista vaikutusta sukupuoli on niin merkittävästi jäsentävä tekijä, etten ymmärrä, mitä hyötyä sen häivyttämisestä on.

  Onhan Suomessakin joitain harvoja nimiä, joista sukupuolta ei varmasti voi päätellä, mutta kun tällaisen ihmisen tapaa, niin kyllä sitä vain tekee mieli etukäteen selvittää, tapaako miehen vai naisen.

  Joissain tilanteissa on myös tarve jakaa ihmiset sukupuolen mukaan. Silloinkin nimi on kätevä apu.

  Kaiken lisäksi tällaiset käytännöt eivät suinkaan heikennä sosiaalispsykologista jakoa miehiin ja naisiin vaan päinvastoin vahvistavat sitä. Aina kun jotain ihmiselle keskeistä tietoa yrittää piilottaa, tarve sen esiin kaivamiseen vain vahvistuu.

  Sukupuolen häivyttäminen on yhtä uskottavaa kuin itsetyydytyksen kieltäminen teiniltä. Sen tietäminen on niin vahva tarve, että mitä enemmän sitä yritetään piilottaa, sen voimakkaammin sen merkitys korostuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukupuolta ei tarvitse piilottaa, eihän tässä nimilakiuudistuksessa siitä ollut missään nimessä kyse. Ketään ei pakoteta tekemään tai olemaan tekemättä mitään, vaan annetaan enemmän oikeuksia heille, joilla niitä aikaisemmin ei ole ollut.

   Poista
 3. Hieno uudistus! Mutta onko niin, että tämä bur-pääte tulee siis vain niille, joiden sukupuolta ei syntymässä voida määrittää tai jotka myöhemmin kokevat olevansa muunsukupuolisia? Vai voiko tuon päätteen antaa myös lapselle, joka biologisesti syntymässä määritetään tytöksi/pojaksi? Luin jo aiemmin keskustelua aiheesta, ja siinä keskustelussa/siihen linkatuissa artikkeleissa tämä oli epäselvää.

  Mietin siis sitä, että mikäli tämä bur-pääte on vain heillä, jotka ovat inter- tai muunsukupuolisia tai sukupuolettomia, on se oikeastaan aika alleviivaava nimitys. Siis hyvin pientä väestönosaa koskettava asia, joka täytyy tyyliin jokaiselle uudelle tutulle selittää tai, vaikkei tarvitsisi, se alleviivaa selkeästi että hei, minä en ole mies tai nainen.

  Joka tapauksessa tosi edistyksellistä Islannilta, ja koko nimiuudistus tosi hieno homma! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bur-päätteen saa ottaa käyttöön, jos rekisteröi sukupuolen "muu", eli ei nainen tai mies.

   Poista
 4. Mahtava juttu, kiva kuin kerroit, miten tilanne on Islannissa päivittynyt! Todella hyvä ja tarpeellinen uudistus <3

  VastaaPoista
 5. Kahdelle ensimmäiselle Anonyymille, ja miksei muillekin kiinnostuneille:

  jos puhutaan biologisesta sukupuolesta niin pelkästään "klassisessa" vanhentuneessa ja kiistellyssä lääketieteellisessä jaottelussa on/oli (maasta riippuu käytetäänkö jaottelua vielä) viisi sukupuolta: nainen/mies/XX kromosomit mutta biologisen miehen merkkejä/XY kromosomit mutta biologisen naisen merkkejä/aika tarkkaan miehen ja naisen keskellä. Tässä lisää (englanniksi) tuosta vanhasta jaottelusta ja sen ongelmallisuudesta: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0306312718757081 . Intersukupuolisuuteen voi liittyä myös erilaisia kromosomimuutoksia, joista lisää vaikkapa täällä (englanniksi, helppolukuinen): https://threadreaderapp.com/thread/1035246030500061184.html . Intersukupuolinen henkilö ei itse ole ole valinnut kromosomejaan (tai muita geenejään) esimerkiksi ollakseen muodikas, kuten emme me muutkaan, eikä hänen kromosomeissaan myöskään ole mitään "vikaa", ne kuuluvat luonnollisen vaihtelun piiriin kuten ihan kaikkien ihmisten geenit.

  Jos puhutaan koetusta, sosiaalisesta sukupuolesta, niin sillä on joidenkin henkilöiden kohdalla tekemistä kromosomien kanssa, mutta ei kaikkien. Sukupuolen kokemus on myös jatkumo eikä rajoitu vain mieheen ja naiseen. Sukupuolen kokemus voi myös muuttua (mutta sen ei tarvitse muuttua) ajan myötä. Sukupuolen kokemus ei myöskään ole muotioikku - historiallisesti ja muita kuin länsimaista kulttuuria tarkastellen voisi sanoa ennemmin että tiukka jako vain kahteen "sallittuun" sukupuoleen on muutaman sadan vuoden ikäinen länsimainen muotioikku. Koetun sukupuolen oikeutus tuntuu itsestään selvältä niistä joiden koettu sukupuoli on sama kuin syntymässä määritelty biologinen sukupuoli, eikä heidän yleensä tarvitse kokea syrjintää tämän takia (vaikka muita syrjinnän aiheitahan maailmassa riittää). Sen sijaan ne joiden koettu sukupuoli eroaa ympäristön olettamasta sukupuolesta kohtaavat syrjintää runsaasti, mikä vaikuttaa elämänlaatuun. Esimerkkinä: syrjintää kohdanneet transsukupuoliset nuoret yrittävät itsemurhaa moninkertaisesti todennäköisemmin kuin nuoret jotka eivät ole kokeneet syrjintää koetun sukupuolensa takia (riippumatta siitä olivatko nämä transsukupuolisia vai eivät). Mikäli lainsäädännöllä voidaan vähentää tätä syrjintää, se tulee tarpeeseen. Lainsäädännön muutos Islannissa ei myöskään kavenna cis-henkilöiden (eli ei-transsukupuolisten) oikeuksia mitenkään.

  Loppuun mielipide: transsukupuolisten kokema syrjintä ja "aina välillä on kätevää kun voi jaotella ihmiset kahteen ryhmään nimien perusteella, ja minua harmittaa kun tätä mahdollisuutta ollaan kaventamassa" eivät mielestäni paini samassa sarjassa ongelmien vakavuuden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli oikein perusteltu ja hyvä vastine ja kommentti, kiitos <3

   Poista
 6. "Jos tuntuu, että jokaisessa kohtaamisessa pitää pystyä määrittämään toisen ihmisen sukupuoli, eikö se kerro ainoastaan siitä, että silloin ei ole valmis kohtelemaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla vaan kohtelee heitä eri tavoin olettamansa sukupuolen perusteella?" Saara Särmä Aamulehdessä
  https://www.aamulehti.fi/a/9803668c-e7aa-45c6-9234-88b1a7aaa27b?c=1537968008884

  Siinäpä se! Miten niin typerää ja "muoti-ilmiö"? Näinä ummehtuneina blokkiutumisen ja kahtiajaon aikoina tuntuu Islanti olevan tällaisilla päätöksillään kuin raikas tuulahdus. Täällä Suomessakin välillä tuntuu kuin oltaisiin kiipeämässä takaisin puuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen. Tuo Saaran kommentti oli hirmu hyvä!

   Poista
 7. Munkin mielestä tuo uudistus voi olla vähän leimaava, jos bur-pääte varataan vain pienelle vähemmistölle. Jos aikuinen ihminen sen haluaa ottaa käyttöön, on se tietysti ok ja hyvä mahdollisuus. Mutta annetaanko bur-päätteinen nimi lapsille, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään? Lapsihan voi kuitenkin identifioitua tytöksi/pojaksi, eikä välttämättä halua tuoda lainkaan esiin interseksuaalisuuttaan.

  Mielenkiintoinen uudistus joka tapauksessa, mutta hankala päättää mitä itse siitä oikeastaan ajattelen, kun en minäkään tunne tarkemmin yksityiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka tahansa saa siis ottaa tuo -bur päätteen käyttöön, jos on valinnut kansanrekisterissä (paikka, minne kaikki islantilaiset ja islannissa asuvat rekisteröityvät) sukupuolekseen X (vaihtoehdot ovat siis nainen, mies ja X). Se riippuu ihan ihmisistä itsestään, kuinka yleiseksi tuo kolmannen vaihtoehdon rekisteröinti tulee.

   Poista
 8. Sekä tämä nimilaki että laki tasa-arvoisesta avioliitosta on Islannin parlamentissä hyväksytty yksimielisestä. Kertonee siitä, että sukupuolen tai seksuaalisuden moninaisuuteen liittyvät asiat eivät ole islantilaisille niin vaikeita kuin monille suomalaisille. Hyvä Islanti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Vaikka onhan täällä meidänkin maassa paljon korjattavaa ja epäkohtia - kuten missä tahansa - näissä asioissa täällä ollaan esimerkillisen liberaaleja. Kun ideana on kuitenkin antaa oikeuksia heille, joilla niitä ei vielä ole ollut eikä rajoittaa kenenkään oikeuksia yhtään mihinkään.

   Poista
 9. Varsinkin Jenkeissähän on jo paljon sukupuolineutraaleja nimiä. Lukion englanninkursseilla opetettiin, että englanninkielisissä maissa on tapana allekirjoituksen perään laittaa Ms. tai Mr. jos nimestä ei voi päätellä, onko kyseessä mies vai nainen. Ja meitä ohjeistettiin myös, että aina, jos asioi kirjallisesti englanniksi jonnekin, vaikka vain tekisi hotellivarausta sähköpostilla, tulee allekirjoitukseen laittaa Ms. tai Mr. mikäli oma nimi ei ole sellainen, että viestin vastaanottaja pystyisi siitä päättelemään lähettäjän sukupuolen.

  Lukioikäisenä, joka ei Pohjoismaiden ulkopuolella ollut matkustanut, tuo sukupuolen ilmoittaminen allekirjoituksessa kuullosti kovin leimaavalta. Oma nimeni on sellainen, että se on käytössä ainakin Ruotsissa ja Norjassa, joten ei ole koskaan tullut sekaannuksia.

  Ei kuitenkaan tarvitse mennä Ruotsia pidemmälle, kun esimerkiksi Mika on naisen nimi. En tiedä monellako ruotsalaisella ihmisnaisella Mika on nimenä, mutta Mika tuntuu olevan todella yleinen naaraspuolisen eläimen nimi Ruotsissa.

  On mielenkiintoista nähdä, miten siinä vaiheessa, kun islantilaiset Anna-pojat ja Hannes-tytöt alkavat hakea töitä/opiskelupaikkoja ja sukupuoli olisi hyvä ilmoittaa, lisätäänkö allekirjoitukseen islantilaiset vastineet Ms:lle ja Mr:lle vai kuinka toimitaan. Suomessahan "harvinaisemman" sukupuolen edustaja saattaa työnhaussa saada hieman etua. Esimerkiksi miehiä kaivataan lastentarhan- ja ala-asteen ensimmäisten luokkien opettajiksi, joten jos avointa tarha"tädin" paikkaa hakee yhtä pätevät Maija, Minna ja Matti, saattaa valinta helposti osua Mattiin.

  VastaaPoista
 10. Tiedän erään mannereurooppalaisen naisen, joka on naimisissa islantilaisen kanssa ja on saanut oman kotimaansa lain mukaisesti miehensä "sukunimen". Hänen -son -päätteinen sukunimensä varmaan aiheuttaa sekaannuksia, perhe kun asuu Islannissa. Tällaisessa tapauksessa -búr -nimi voisi olla helpompi, mutta ei siis ilmeisesti ole mahdollinen (paitsi sukupuolimerkintää vaihtaen).
  Mirja

  VastaaPoista

Mitä tuumaat?