Tehtäviä oman unelmatyön löytämiseen

Vastausta siihen, mitä haluan työkseni tehdä, ei välttämättä löydä miettimällä unelma-ammattia. Ei sellaista välttämättä ole olemassakaan! Tässä jutussa pohdin unelma-ammattiin ripustautumisen riskejä. Nyt haluaisin jakaa teille muutaman hyväksi kokemani tehtävän sen oman unelmatyön etsintää varten.


Oma suosikkityö tai työnkuva ei välttämättä löydy ollenkaan seuraamalla unelma-ammattia. Eihän sellaista ammattia välttämättä vielä edes ole, mikä vastaisi omia toiveita ja taitoja.

Miten ja mistä sellainen oma suosikkityö tai työnkuva olisi mahdollista löytää?

Voit lähteä liikkeelle miettimällä vastauksiasi näihin seuraaviin tehtäviin:

Ensimmäinen tehtävä. Haali unelmalistalle sisältöä.

Mikä tekee sinut arjessa tyytyväiseksi, jopa onnelliseksi, ihan tavallisen työpäivän aikana? Yritä tehdä sitä enemmän. Edes vähän! Silloin olet jo vähän lähempänä unelmahommiasi.

Toinen tehtävä. Katso jokainen listan asia läpi rahalinsseillä.

Ennen kuin alat toteuttaa niitä arkesi kivoja asioita, mieti, saako siitä rahaa. Tai jos ei vielä saa, voisiko siitä saada? Eli mieti, kenelle sinun tekemäsi jutut tuottavat arvoa eli kuka niistä olisi valmis maksamaan. Kannattaa tutustua myös tähän muokkaamaani unelmaduunimatriisiin, josta on ollut itselleni paljon apua oman työelämäni suunnittelussa.


Kaikkia työelämän valintoja pitää pohtia myös rahalinssin läpi, koska aiheena on nimenomaan työ. Työn kuuluu tuoda tekijälleen rahaa. Erilaisista työtehtävistä maksetaan erilaisia rahasummia. Vaikka todennäköisen kuukausiansion suuruus ei olisikaan itselle se tärkein motivaatio tietyn työn tekemiseen, on silti hyvä tiedostaa realiteetit, ettei joudu pettymään. Kun katsot asioita rahalinssien läpi, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin näihin kolmeen asiaan. 

Ensinnäkin: Onko jaossa rahaa? Jos alalla X pyörii vuosittain sata miljoonaa euroa rahaa ja se työllistää 100 ihmistä ja alalla Y liikkuu rahaa vuosittain 2 000 miljoonaa euroa ja se työllistää 500 ihmistä, on ihan selvää, että alalla Y on todennäköisempää päästä hyville liksoille. 

Toisekseen: Mihin kohtaa ruokaketjua haluat itsensi sijoittaa? Arvostatko mieluummin vakaita ja ennustettavia työtehtäviä ja tuloja? Jos pidät itse työn tekemisestä niin paljon, että haluat tehdä sitä mahdollismman paljon etkä esimerkiksi suunnitella, hankkia tekemiselle rahoitusta tai johtaa muita, kannattaa hakeutua työtehtävään, jossa pääset tekemään sitä haluamaasi asiaa, etkä manageroimaan sitä. Kääntöpuolena on usein matalampi palkka. 

Yksinkertainen esimerkki koodaamistyöstä. Jos rakastat koodaamista ja inspiroidut siitä, on ymmärrettävää, että silloin haluat vain koodata. Koodausfirman  johtajan työ on johtaa koodaajia, myydä asiakasprojekteja ja pitää kulut kurissa. Hän ei pääse enää itse koodaamaan - mutta hän saa todennäköisemmin paljon enemmän palkkaa kuin yksittäinen koodaaja, koska hänellä on isompi vastuu ja hän tuottaa enemmän rahaa firmalle kuin yksittäinen koodaaja. 

Kolmanneksi: Mieti, kuinka nopeasti pääsisit "ruokaketjussa" siihen kohtaan, mihin haluat. Puuttuuko sinulta osaamista? Opettele lisää. Puuttuuko sinulta verkostoja? Tutustu rohkeasti alan verkostoihin ja tapahtumiin. Aloita käymällä vaikka yhdessä tapahtumassa puolen vuoden aikana. Kuuntele, tutustu ja kerro rohkeasti itsestäsi ja siitä, mitä olet tekemässä.


Kolmas tehtävä. Karsi listalta asioita. 

Muista, että kaikki ideat eivät totisesti ole yhtä hyviä. Ehkä ne ensimmäiset "ihanat asiat" eivät olekaan niin ihania, jos niitä joutuu toistamaan päivittäin. Mitä jos kukaan ei olekaan valmis maksamaan tekemistäsi jutuista sellaista rahamäärää, joka riittää sinulle elämiseen, säästämiseen, hauskanpitoon tai mihin ikinä oletkaan aikonut rahasi laittaa? Kokeile ja karsi ne, jotka eivät toimi.

Päivässä, kuukaudessa tai vuodessakaan ei tarvitse tulla valmista. Eihän maailma ikinä ole! Moni suunnitelma päivittyy matkan varrella ja oma suuntakin saattaa vaihtua. Mutta mitäs siitä sitten; pääasia onkin se pyrkimys yrittää muuttaa omaa elämää mukavammaksi ja hakeutua vähitellen niitä kivempia sekä energiaa (ja rahaa) antavia juttuja kohti. Sehän voi tarkoittaa vaikka vain yhtä päivää viikossa. Yhtä asiakasta kaikkien muiden asiakkuuksien seassa. Yhtä supermahtavaa työtuntia päivän aikana. Pari sataa euroa rahaa enemmän kuukaudessa. Kolmen tuhannen euron palkankorotus. Superhyvä tiimi. Työ, jota voi tehdä kotona. Työ, jota tehdessä saa jatkuvasti matkustaa.

Oma unelma on oma, sen ei kuulu olla samanlainen kuin jonkun toisen. Jos joku toinen räjäytti koko vanhan duunikuvionsa palasiksi ja siirtyi täysin uusien juttujen pariin ja on siellä tosi onnellinen, ei se tarkoita, että samanlainen ratkaisu olisi välttämättä oikea juuri sinulle.

Kahdenkymmenen yrittäjävuoden jälkeen minäkin edelleen päivitän omaa unemahommalistaani. Paljastan ensi viikolla oman listani ja sen miten se on vuosien saatossa elänyt. 

Tunnisteet: , ,