Keraamiset kahvikupit ja hippunen laavaa

Tänään oli vähän raskas päivä. Ystäväni oikeudenkäynti oli vihdoin tänään ja olin paikalla todistajana. Kerron siitä joskus aikanaan lisää; nyt vain odotamme, että kuinka siinä käy. Matkalla oikeustalolta kotiin kävelin suosikkikuppikauppani ohi Reykjavíkin keskustassa ja ajattelin että piru vieköön. Nyt jos koskaan minulla on aikaa pysähtyä kymmeneksi minuutiksi ja ostaa kaksi käsintehtyä kahvikuppia. 


Kävelen tuon kaupan ohi päivittäin. Joka kerta katseeni pyyhkäisee tämän tietyn pikkuliikkeen ikkunaan ja kauniisti aseteltuun kahvikuppirivistöön. Yhtä aikaa kamalan kauniita ja erikoisia, mutta kuitenkin tavallisia ja arkisia. Harmaita, punetavia, sinertäviä, vihertäviä - Islannin luonnosta löytyviä värejä kaikki. Kupit keskenään erimuotoisia ja vähän erikorkuisia mutta silti käteen sopivia.

Jos pitäisi nimetä yksi sellainen sisustuselementti, jolla on minulle eniten visuaalista väliä, se on kahvikuppi. Eikä kai kukaan kahvikuppihullu voi vastustaa sellaista keraamista mukia, jonka lasitteessa on hitunen islantilaista laavaa?

Astuin kauppaan. Noiden kuppien lisäksi siellä myydään kulhoja, tauluja, kermakkoja, munakuppeja ja esimerkiksi tällaisia valtavan kivoja kakkutarjottimia.  Kas, viime shoppailukerrasta onkin ehtinyt kulua jo reilu vuosi.


Ostin tällä kertaa kaksi kahvikuppia. Toisen halusin röpelöisenä. Tuo vaaleanpunakeltainen ryoliittialueiden värejä toistava reilun parin desin kahvikuppi on ihanan karkea pitää kädessä. Röpelöiset pystyjuovat tuovat sopivasti jämäkkyyttä hempeänpinkin värin rinnalle. Sen kaveriksi ostin vähän herkemmän yksilön, sellaisen sulan luminuoskan vaalean ja pinnaltaan sileän.

Kupit maksoivat noin 30 euroa kappale. Toki se on Muumi-kuppia huomattavasti kalliimpi, mutta astia on alusta asti käsin valmistettu täällä Islannissa, Bjarni-nimisen keraamikon pajassa. Halusin kertoa näistä kupeista ihan sekin mielessäin, että kun matkailijana tulee Islantiin ja haluaa hankkia jonkun mukavan matkamuiston, voi olla todella vaikeaa löytää esineitä ja tuotteita, jotka on ihan oikeasti valmistettu Islannissa. Nämä on.

Reykjavíkin keskustasta Skólavördustígurin kadulta löytyy useampikin käsityöyrittäjien pitämä keramiikkakauppa. Minua itseäni eniten viehättää tämä pikkuruinen Stígur.


Suosittelen yleensä Islannin-tuliaiseksi lakusuklaata tai paikallisia villatuotteita. Lisään tälle listalle käsintehdyn keramiikan: menee pieneen tilaan, voi tunkea käsimatkatavaroihin eikä ole ihan älyttömän kallista. Yksi kahvikuppikin on sitä paitsi jo tosi iso tuliainen. Sen kylkeen voi hankkia marketista pussillisen paikallista kahvimerkkiä.

Kahvi tekee aina hyvää, mutta jotenkin sen siemailu tuntuu vieläkin merkityksellisemmältä, kun tietää pitävänsä kourassaan Eyjafjallajökullin tuhkaa. Siinä on jotain pikkuisen erityistä, semmoista käsityön tuntua. 

Tunnisteet: ,